söndag 28 april 2013

Benjamin Graham på Börsdata

Nu är det dags för en ny strategi på BörsdataDen här gången har vi valt en känd och beprövad metod som är baserad på Grahams urvalskriterier för att hitta defensiva och starka bolag.

Ni som följer andra duktiga bloggare som Aktiefokus och Lundaluppen har säkert sett att många av deras urvalskriterier är baserad på metoder från Benjamin Grahams bok - The Intelligent Investor Kapital 14 - ”Stock Selection for The Defensive Investor”. Vi har också använd Aktiefokus översättning av vissa nyckeltal till Svenska.

På Börsdata har vi valt att visa den historiska avkastningen för alla besökare. Premium medlemmar får även se Dagens Bolagslista med möjlighet att justera reglerna. Den består av två sidor med en enkel och en detaljerad lista.

Graham urvalsmetod
Urvalsmetoden går ut på att företagen ska uppfylla så många så möjligt av sju olika kriterier. I Börsdata sorteras alla bolag på en poäng från 0 till 7 beroende på hur många av kriterierna företagen uppfyller.

1.Storlek
2.Finansiella Styrka
3.Intjäningsstabilitet - Krav på vinsten
4.Utdelningshistorik - Krav på utdelningen
5.Vinsttillväxt – Totalt vinsttillväxt
6.Måttligt P/E-tal
7.Måttlig pris för Eget Kapital

Här kan ni se detaljerna kring de olika kriterierna. 

Justeringar
En av svårigheterna med Graham är att det är få bolag som verkligen klarar av de tuffa kriterier som ställs upp i orginal fomeln. Därför har vi valt att du själv kan välja vilka kriterier som ska finnas med och dessutom kunna se en mer detaljerad tabell med exakta värden. Några exempel:

Storlek:
Om du vill att de mindre bolagen ska vara med så kan man ändra kriterierna till ett mindre värde för omsättning eller börsvärde i Mkr. Då uppfylls första kravet även för mindre bolag.

Vinst- och Utdelningshistorik:
Att kräva att ett bolag ska ha minst 20 års utdelningshistorik + 10 års vinsthistorik är lite tufft.
Därför går det att justera antalet årtal och hur många av dessa årtal som får ha ett negativ värde.
Tex. Bolaget ska ha positiv vinst och utdelnings historik under minst 7 år. Men det är ok om 1 år under denna perioden är negativ.

Det går också att helt och hållet ta bort vissa kriterier som man inte vill ha i sorteringen. Tex: Om man tycker att Storlek/Börsvärde eller Värderingsbiten P/E(3) + P/B är det inte viktigaste i början av sökningen så kan man välja bort dessa. Väljer du bort tre kriterier så får ett bolag max 4 poäng.

Resultatet
Det är två listor som presteras för de bolag som hamnar högst upp på Grahams Kriterier.Den första är en Översikt på antalet kriterier bolagen klarar av. 

Den andra är en mer detaljera lista som visar vilka värden som ligger som grund till Översikts listan.

Testa Graham mot OMX!
Vi har också gjort som The Magic formula där du kan jämföra historiska avkastningen för Graham mot OMXHär köper vi de bolag med högst poäng och behåller sedan bolagen fram till dagens datum. Du kan ändra vilka bolag som köps genom att justera kriterierUnder länken Se detaljerad historik så visas en detaljerad lista med alla bolag och deras utveckling.

30 kommentarer:

 1. stiligt! Några kommentarer:
  * layouten funkar bra i Internet Explorer men värre i Firefox (underkategorierna i strategi syns knappt).
  * Borde inte PB i Grahams anda baseras på "tangible book"? Ser att börsdata har båda varianterna.

  SvaraRadera
 2. Wow Börsdata fick ytterligare en funktion som jag gillar! Superbra där 40/20 !

  Keep up the good work

  SvaraRadera
 3. defensiven - Hej. Jag tror din webbläsare behöver ladda om sidan?
  Ctrl+R
  Funkar det?

  SvaraRadera
 4. Verkligen ett superbra alternativ för oss som saknar den ekonomiska bakgrunden och självklart för många andra. Får mig att känna mig lite mindre som amatör ;). Kommer utnyttja denna som riktlinje när jag spanar på företag.

  SvaraRadera
 5. Otroligt intressant funktion. Bra jobbat!

  Några tankar/förslag:
  *Om jag tittar på den detaljerade historiken så omfördelas aldrig aktierna. Dvs samma bolag är kvar 2013 som vid starten 2003. Ska inte dessa omfördelas? (Kanske låta användaren välja frekvens på omfördelning?)

  *Av vad jag har sett så smyger sig investmentbolagen in på listan trots att P/E måttet inte fungerar så bra. Likt för The magic formula hade jag uppskattat att kunna ta bort detta.

  *Hade även uppskattat om jag genom bolagssidan (där jag hittar all annan information) skulle kunna hitta resultatet på Grahamkriterierna. Detta är intressant när jag tittar på befintliga innehav och undrar vilka kriterier som inte fylls upp så att jag slipper gå igenom hela Grahamlistan för att hitta bolaget.

  SvaraRadera
 6. Henrik, nej det verkar inte hjälpa tyvärr. Använder Mozilla Firefox.

  SvaraRadera
 7. Defensiven
  Kanske vi skulle kunna lägga in ytterliga valmöjlighet att kunna välja P/B eller P/(B-G)? Tyvärr så finns det en del krångligheter att få fram Goodwill poster i samband med räkna fram rullande 12mån. Därför är det inte så enkelt.

  SvaraRadera
 8. mroffshore & Aktieboom
  Tack! Roligt att höra - Det var också målsättningen med strategin för de som varken har tiden eller kunskapen att räkna fram de viktiga nyckeltalen.

  SvaraRadera
 9. Anonym
  Du menar omfördelning så som vi har gjort i The Magic formula? Tanken var att visa på enkelt sätt hur avkastning varit i jämförelse med OMX utan att hålla på köpa/sälja årligen.

  Investmentbolag
  De ska vi helst inte ha med. Jag tycker att Investmentbolag, banker och fastigheter brukar tyvärr inte passa riktigt bra. Det hade säkert varit bra om det fanns ytterligare valmöjlighet att inte ta med finansiella bolag.

  Strategi info i bolagssida!
  Tack! Den var intressant förslag som jag tar med.

  SvaraRadera
 10. Fantastisk, jättebra med Graham Screener - den første "rigtige" investeringsbok jeg læste var Benjamin Grahams "The Intellegint Investor". Den var utroligt spændende og jeg læste den nærmest i et stræk, så jeg glæder mig virkelig til at bruge Graham Screener. Mvh Ole

  SvaraRadera
 11. 4020, det går inte att helt enkelt använda "P/B-tang"? Jag vill minnas att Graham exkluderar alla immateriella tillgångar (inte bara goodwill).

  ha en fortsatt god kväll:)

  SvaraRadera
 12. Ole
  Mycket bra bok (fast ibland tycker jag att hans tidigare bok - Security Analysis är mycket bättre i vissa andra detaljer)

  Det jag gillar mest med grahams är hans fokus på att minimera risker/förluster, gör komplexa saker enkelt fast han var ändå akademisk intellektuell i extrem nivå.

  En sak som jag tror på att det var hans fördel - att han aldrig läste ekonomi vid universitet utan det var mer språk och matematik som han satsade på :)

  SvaraRadera
 13. Defensiven
  Jag får kolla igen i boken när du säger så. Immateriella tillgångar gör saken ännu lättare :) Det tror jag att vi skulle kunna fixa.

  Anledningen är att kvalitet är mycket sämre på kvartalsrapporter, tom. bokslutet håller samma dålig kvalité. Det är få bolag som presenterar Goodwill och andra detaljer och det gör det svårt att räkna fram vissa rullande nyckeltal.

  SvaraRadera
 14. Tack för en väldigt inspirerande blogg! Jag har följt din blogg under det senaste dryga året och har lärt mig mycket. Jag har verkligen haft nytta av Börsdata - det är den första sidan jag går till om jag vill studera ett bolags nyckeltal och för att göra jämförelser mellan bolag!

  Jag har nu börjat blogga själv om aktier och privatekonomi, främst om investering i aktier med stabil utdelningstillväxt. Jag vill inspirera personer till att inse att det är billigt, enkelt och väldigt motiverat att bygga upp sin egen aktieportfölj istället för att ha dyra fonder och pengar på bankkonton utan ränta.

  Besök gärna min blogg om du finner intresse: http://oberoendeprivatekonomiskradgivning.blogspot.se/

  Jag har lagt till din blogg under listan på bloggar jag läser. Om du vill och finner min blogg intressant, får du gärna göra ett länkbyte till min blogg.

  /MVH
  InvesteraMigFri

  SvaraRadera
 15. Ny här. Har en fråga som berör alla som har investerat i USA:
  Vad tror ni om dollarkursen på sikt?
  Såg en analys från SHB (från den 1/4 2013, då kursen stod i 6,35) där de bedömde att kursen USD/SEK skulle ligga på 7,45 inom 12 månader och 8,10 inom 24 månader. Kan ju bli en ordentlig hävstång för den med exempelvis Apple. Så vad tror ni? Får SHB rätt? Kommer kronan att rasa med över 25% på två år?

  /Militärpolisen

  SvaraRadera
 16. Jag gör ibland mina amatöranalyser i hittakursvinnare men något som förvånar mig en del är att flera av enkla grahamsmodeller ger ofta snarlikt resultat!

  Då jag är amatör ser jag sammanträffandet då de förekommer som att analysen får ökad trovärdighet när jag sedan tar ett evetuellt beslut.

  Visst är det märkligt man på flera olika metoder kan får snarlika målkurser eller är det för man inte begriper vad det är för siffror man pluttar in som parametrar?

  Nåväl anser dem inte värre än vad de avlönade experterna prognosticerar samtidigt som jag gör dem för min egen del och för de som eventuellt är nyfikna.

  SvaraRadera
 17. InvesteraMigFri
  Bra bra blogg och ämne som jag gillar :) Nu finns du med i blogglistan. Lycka till!

  SvaraRadera
 18. Militärpolisen
  Det var en svårt fråga som jag tänker inte svara på. Om jag ska vara ärligt så skulle jag vara försiktig med liknande prognoser oavsett om det kommer från en bankanalytiker eller här inne.

  Men visst Kronan har varit stark mot Dollar och många som talar om att det är ohållbar på sikt. Personligen hoppas jag också på det eftersom H&Ms vinster skulle gynnas.

  SvaraRadera
 19. Anonym
  Flockbeteende är en bra förklaring. Det är andra är nog att finansbranschen måste sälja och kan göra NÄR det går bra eller i vissa bolag/branscher vilket är en bra förklaring till liktänkande tills trenden är bruten.

  SvaraRadera
 20. Enkelt fel: använda data från perioden 2003-2013 i urvalskriterierna; då gör du urvalet baserat på facit.

  SvaraRadera
 21. Tack för en bra blogg med synnerligen relevant information!

  SvaraRadera
 22. Finns det några planer på att göra det möjligt för användare att bygga lite egna urvalskriterier. Vore intressant att kunna fantisera ihop lite sånt och sen se hur det skulle utvecklat sig historiskt.

  SvaraRadera
 23. var har du tagit vägen? :D

  SvaraRadera
 24. Glad midsommar !

  Sportfotograf
  www.sportfoton.se

  SvaraRadera
 25. Anonym
  Få se om jag kan komma igång snart :)  Cyberninja
  Det just tanken med senaste Grahams Screener, där användaren ska själv kunna justera olika värden för de nyckeltalen som finns. Lite samma samma tanke också med screener med olika snittsberäkningar.

  Men jag antar att du är ute efter något mer specifik? Ge gärna exempel vad du är ute efter - hade varit kul att veta exakt vad du har tänkt dig. Vi kommer faktiskt lansera många flera strategi under detta år. Tar gärna emot tips/förslag.

  SvaraRadera
 26. Jag tänkte mig något där man själv fritt kan välja vilka nyckel tal man vill och skapa en egen ranking. Säg att jag tror att de mest framgångsrika företagen har p/e lägre än 8, och ett P/B under 1 eller nåt. Och utifrån dessa val får en rankinglista och historisk graf. Det vore kul att kunna experimentera med allt möjligt för att upptäcka vad som är den perfekta formeln.:)

  Jag vet inte om det är möjligt att genomföra dock. Det krävs säkert en massa programmering och datasamlande, men det vore väldigt coolt. :)

  Tack för en bra blogg förresten!

  SvaraRadera
 27. Cyberninja
  Tack för tipset. Nu förstår jag bättre. Lite som skapa egen strategi där man väljer egna nyckeltal, värden och filter och då får man fram topp 5,10 eller 20 bolag och hur hade det gått historisk om man köpte 5, 7 eller 10 år sedan i jämförelse med index.

  Intressant - det kräver en del men det är inte omöjligt :) Jag tar med idén.

  SvaraRadera
 28. Hej 4020!
  Vad tycker du om Kimberly-Clark? Är det ett bättre alternativ till SCA? De är ju så lika på många sätt så jag har svårt att bestämma mig:) //mvh A

  SvaraRadera
 29. Anonym
  Tror att Kimberly är mer stabila är SCA? mer Hygien? Inte säker men här har du lite artiklar om bolaget:

  http://riskminimeraren.blogspot.se/2013/04/om-sca-vs-proctor-gamble-och-kimberly.html


  http://content.dividendsvalue.com/Reports/2013/Q1/KMB.pdf


  Mvh
  4020

  SvaraRadera