måndag 9 februari 2009

Mer detaljerad strategi


Hur en vanlig investering bör vara! ....../Hur man skall förhålla sig till sitt långsiktiga sparande eller investering kan liknas med hur man normalt förhåller sig till sin skog som skogsägare. Efter att skogplantorna planteras låter man dem växa i lugn och ro. Ibland kan dåligt väder eller andra problem tillfälligt hindra tillväxten. Skadedjur kan kanske döda något träd, men de tar normalt de svagaste, vilket ger utrymme för andra att växa sig starkare..../ (Texten tagen av boken - Alla kan bli miljonärer) HUR SKA JAG NÅ 40% I 20 ÅR? Om vi räknar med en tillväxt på minst 12,5 % / per år så borde det se ut så här. * Årlig utdelningstillväxt 10% genomsnitt övertiden. * Direktavkastning på 4% brån början, vilket idag inte är något problem. * Återinvestering av utdelningarna ökar den totala utdelningstillväxten med cirka 2,5 %.


Klicka för större bild

12,5 % (10% + 2,5%) * 4% ^ 20 år = 42% Efter 20 år så borde den totala utdelningstillväxten vara cirka 42% i direktavkastning. Närmare utveckling på utdelningen under 20 år, enligt diagrammet. Lägg märke till att de första åren växer utdelningen ca: 40 -45% på grund av att månadsparandet gör stor skillnad, men den sista delen, åren mellan 10-20, växer utdelningen cirka 15% på grund av att sparandet upphör. Men eftersom man fortfarande återinvesterar utdelningen så växer det cirka 5 % mer. Utdelningarna som man får år 10 och senare är mycket större än vad man själv kan spara. Mer detaljerad tabell över utdelningstillväxten. Regelbundet sparande + Återinvesteringar i 20år. Kombinationen av Återinvestering av utdelningar + Regelbundet nysparande varje månad gör enorm skillnad i början. Vill bara visa olika mycket sparande över en längre peorid. Jag tagit hänsyn till; *Utdelningstillväxt *Sparande *Återinvestering av Utdelningarna Det intressanta är hur utdelningstillväxten utvecklas över tiden om man sparar lite eller mycket från början. Dessutom kan man nå nästan lika eller mer i resultat om man sparar mer i början än om man sparar mindre under en lägre period.

6 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag sparar 20 000 kr per månad och tillämpar ungefär samma strategi som dig. Vad får jag för utdelning om 20 år med de parametrar som du använder? Jag siktar på att spara ca 20000 kr i 5 år och sedan sänka till 10000 kr per månad i 15 år.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 2. Jag förstår inte riktigt. På vilket sätt bidrar ditt sparande till att du för högre return (i procent)? Bara för att man sparar mer pengar betyder väl inte det att man får mer procent i return?

  Jag kanske har missförstått vad du tolkar som ren vinst? För det som jag tolkar som ren vinst är hur mycket extra pengar du får ut i förhållande till det du lägger in?

  SvaraRadera
 3. Nu är jag med på noterna :) men tycker fortfarande att det är lite missvisande med namnet 40%20år. Då tänker nog dom flesta ganska fort: Oj han tänker nästan dubbla Buffets return på 24.7% på 50 år.

  SvaraRadera
 4. Nej då! Det blir inte högre "Return" i procent men däremot så blir det högre avkastning i Kronor, dvs högre utdelningar i SEK!

  Men däremot nytt sparande kan bidra till högre avkastning i % om man lyckas köpa i lägre nivåer!

  4020%! Det kan tolkas på många olika sätt!

  Det finns de som också trodde på 40% totalavkastning under 20 år :)

  SvaraRadera
 5. Hej Tack för en grym blogg!
  Jag har 2 frågor:
  Jag har kapitalförsäkring och som jag fattar det kan man ta ut pengarna från sin kf innan årsskiftet och därmed slippa betala 1% skatt på hela beloppet. Men en vän sa till mig att börsen går upp i snitt 2,5-3% den första januari på grund av att folk köper aktier för julbonusar och folk som sålt sina aktier i sin kf köper tillbaka aktier. Är detta sant? Tjänar jag på att behålla min kf över nyår och betala skatten?
  Den andra frågan är: Hur dåligt vore det att ha 50% av allt man äger och 100% av sina aktier i H&M?
  :)
  Tack!
  Mvh

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Tänk att du riskerar förlora mer än 1% KF-skatt när du ska sälja och köpa tillbaka. Självklart kan det vara tvärtom men du tar ändå en större risk.

  Sen ska du också räkna med courtagekostnader och se hur mycket du tjänar på att slippa skatt efter courtage. Kanske det blir inte så mycket du tror.

  Jag har hört talas om att det finns många "fondförvaltere" som säljer aktier som inte har gått så bra inför nästa år. Men det så mycket som påverkar så det är omöjligt att säga hur akiterna kommer att utvecklas före och efter nyår.

  H&M mer än 50%?
  Själv äger jag mer än 50% av portföljen i H&M. Kortsiktig så tycker jag att det är mer tryggare ha större del av portföljen i H&M än flera andra bolag som kommer få det tuffare i samband med krisen. Men på sikt 5-10 år kan det vara smart att försöka få ner andelen.

  mvh
  4020

  SvaraRadera