onsdag 25 februari 2009

Svenska Miljonärsboken

Den har en riktigt oseriös titel och innehållet är mest sunt förnuft. Frågan om det är värt att köpa boken för 99 kr. Då kan jag säga det är värt ifall om du kan väldigt lite om aktier och funderar om du ska investera i aktier eller fonder. Boken ger väldigt enkla tips och samtidigt är många av tipsen är väldigt intressanta. Många av tipsen är självklara och mer eller mindre sunt förnuft. Men det är värt för den som vill få lite motivation och en skön läsning över helgen. Den stora nackdelen med boken är att Per Börjesson gör för mycket reklam för företaget Spiltan i boken, vilket gör att jag tycker att han borde ge boken helt gratis :)
.
Beskrivning:

Hur blir man rik?Per Håkan Börjesson rekommenderar i boken väldigt enkla principer. · Börja varje månad med att spara 10 % till dig själv. · Ha lägre kostnader än intäkter varje månad. · Köp aktier eller aktiefonder. · Behåll innehaven.
· Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare.

Följ ovanstående principer och ha inte för bråttom så har du stora möjligheter att bygga upp en förmögenhet. I boken får du inspiration till att förbättra den ekonomiska situation som underlättar ditt dagliga liv. Den förklarar också hur finansbranschen tjänar pengar på att göra enkla saker komplexa. Vilket i sin tur är anledningen till att de tjänar stora pengar - på dig.

Jag har skrivet några riktigt bra citat från boken som jag tycker omfattar boken!

* Tro därför inte att det går att vänta tills man har en högre inkomst för att spara pengar. Då kommer man att anpassa sina utgifter efter de nya inkomsterna man och det blir inga pengar över. De med höga inkomster och höga levnadskostnader kommer sälla att bygga upp något kapital för de konsumerar upp de intäkter de erhåller varje månad. De riktigt rika ändrar inte heller livsstil när de får större förmögenhet, för sparsamheten är djupt inrotad i deras kultur. De arbetar för att de gillar att arbeta medan de som aldrig får pengarna att räcka arbetar för att kunna konsumera.

* Om ditt mål i livet är att tjäna pengar så att du kan spendera dem kommer du aldrig att bli rik. Om ditt mål är att bli finansiellt oberoende och bygga upp en förmögenhet finns det stora chanser att du lyckas.
* Eftersom mer än 50 procent av storbankernas lönsamhet kommer fån fondförvaltning kan man vara nästan säkert på att de inte sänker sina avgifter även om de får ökad konkurrens. På samma sätt tjänar försäkringsbolagen oerhörda pengar på pensionsförsäkringar, vars avgifter normalt inte sänks, eftersom man vet att den som väl börjat spara långsiktigt är obenägen att sluta. Dessutom är ju pengarna inlåsta tills man går i pension.

* Ett annat vanligt problem när det gäller aktier och fondplaceringar är att man inte litar på sin egen förmåga utan ber rådgivare och experter göra alla placeringar.

* Fredrik Lundberg behöver inte ta ut höga löner eller optionsprogram på aktieägarnas bekostnad utan han får istället en värdetillväxt genom sitt eget ägande i Lundbergs.

* Gör egna analyser från egna observationer och dra egna slutsatser. Det kan ta månader innan analytikerna på de fina finansfirmorna har upptäckt samma sak och år innan ett bolag redovisar ändrade siffror. Exp. alla kan gå in i en H&M-butik och studera sortimentet och hur mycket folk som verkar köpa varorna.

* Lundbergs, Clas Ohlson, H&M, Och SKF var bra bolag för 5, 10 och 20 år. Det finns därför ingen anledning att byta ut Lundbergs för att räntorna stiger, Clas Ohlson för att satsningen i England kan gå fel, H&M för att den amerikanska konsumtionen går ner eller SKF för att de får nya konkurrenter i Kina som aktieexperter ofta påstår. De måste hela tiden hitta på anledningar att byta aktier, som kan motivera deras höga löner så att även deras arbetsgivare tjänar pengar.

* Tiden är en vän till ett bra bolag och en fiende till ett mediokert. ( Från Warren Buffett ).

* Alla rådgivare är säljare. Gå in på ditt lokala bankkontor och be om råd att placera 100 000 kr på lång sikt i svenska aktier. Vad tror du svaret blir? Att köpa en portfölj av egna aktier som ger en transaktionsintäkt, courtage, på kanske 0,5 procent en gång till banken? Eller att satsa på bankens egen fond som ger banken 2 procent i intäkt på sparkapitalet varje år för all framtid? Du ska veta att om du sparar i tjugo år i en bankfond, så går 30 procent av värdeökningen på kapitalet till banken. T.ex. Under 20 år kan banken total tjäna ca: 128 000 kr på avgifter för 100 000 kr sparade i fonder. Om du istället väljer din egen aktieportfölj blir bankens intäkt ca: 500 kr, en gång.

Andra intressanta länkar
.
.

2 kommentarer:

  1. Låter mest som det är författaren som blir miljonär genom att kränga boken.

    SvaraRadera
  2. Bra sammanfattning. Jag får se om jag eventuellt kan låna boken från något bibliotek för att scanna av andra idéer i den.

    Den känns inte som ett självklart köp, men jag är tacksam för att du skrev om den.

    SvaraRadera