fredag 13 mars 2009

Det är Big Deal

När jag var ute idag så såg jag en affisch kampanj från McDonalds som hette ”Ingen big deal” och i bilden ser man produkten, i det fallet en hamburgare, som ska vara så billig att man betalar för den utan att tänka på kostnaden.
.
Jag borde vara ganska glad för McDonalds effektiva marknadsföring och att folk är villiga äta på McDonalds men vad jag kritisk till är att värdet på 18 kr inte tas på mer allvar. Jag blev riktigt irriterad för att jag själv brukar slösa bort lite små pengar då och då.
. .
Det är vanligt att jag tänker på 10 kr eller 20 kr som småpengar och att det gör inget skillnad om jag slösar bort 20 kr här och där fast jag köper egentligen inget jag behöver eller något som jag kommer ha nytta av. Jag vet att jag själv gör det ganska många gånger och det finns många andra som gör det också. Man köper lite godis, läsk eller en kopp kaffe fast det inte ger någon nytta. Man gör det för att det har gjort det så många gånger tidigare. Så nu fick jag lite självkritiska tankar och därför vill jag räkna på om jag istället investerade pengarna än att slösa bort dem, hur mycket skulle jag spara.
.

"Ingen big deal". Är det verkligen så?
.
Det är egentligen de små detaljerna som påverkar om man tänker långsiktigt. Det många som har sagt till mig att de inte vill avstå från att njuta av livet medan de är unga och därför kan de inte spara pengar i dagsläget. Men det är ingen som har sagt att man måste spara mycket pengar. Det finns ett annat alternativ, än att spara mycket eller spara ingenting alls. Det alternativet är att spara så lite så att det inte påverkar din livskvalité. Sen är livskvalité är olika för alla personer beroende på vad som är viktigt.

Jag tror starkt att man kan hitta många olika sätt att avstå från de små kostnaderna, oavsett om det är 5- eller 20 kr, som inte ger något nytta men som ändå gör stor skillnad ekonomisk över en längre period.

Hur mycket kostar dig ”Ingen Big Deal”?

Exempel på olika ”Inga Big Deals” som jag konsumerar på:
* Tuggummi = 15 kr
* Marabou choklad = 14kr
* Godis påse = 20 kr
* Läsk = 15 kr
* Ballerina kex = 13 kr
* Kaffe = 20 kr


Om vi säger att man slösar bort 20 kr varje dag för olika små ”Inga Big Deals” hur mycket har jag förlorat om jag hade istället investerat pengarna under 20år?

Om man investerar 20 kr varje dag, under 20år, men en genomsnitt årlig avkastning på 10 % så skulle den totala investeringen vara värd:

459 918 kr

Med andra ord nästan halv miljon, 500 000 kr, är bort kastad under den tiden. Snacka om ”Ingen Big Deals” och det är därför det går så bra för McDonalds. De höjde utdelningen med nästan 18% för 2008/2009.

Men det finns alltid en smart nisse som höjer rösten, när jag gör långsiktiga beräkningar, och säger:

- men du har inte räknat med inflationen. Tänkt att 500 000 kr inte värd lika mycket om 20 år.

Visst! Men det är alltid bättre ha 500 000 kr i kontot än att ha inget. Dessutom kommer man må mycket bättre när man slipper alla dessa onyttiga saker under 20 år. Tänk de som röker eller snusar varje dag. Tänk hur mycket de skulle kunna spara under en livstid och dessutom få mycket bättre liv.

Nej! Nu ska på allvar börja räkna på hur mycket små ”Inga Big Dels” som jag gör av med varje dag som istället kunde gå till investering. Jag tycker att ni också borde börja göra desamma. Samtidigt är det viktigt att inte glömma vikten vara social och inte försöka spara på för mycket på utgifter som är värda något. Tex., när man fikar med kompisarna eller arbetskollegerna vilket är en viktig aktivitet som ger någon slag värde. Man kan fortfarande ta en kopp kaffe men kanske skippa mackan eller kakan om man inte är hungrig.

Ni som vill räkna på era inga big dels och räkna hur mycket ni kan få om ni vill investera dessa små utgifter, så finns det en enkel och bra beräkning av www.hurjagblevrik.se/kalkylator/

Jag blev dessutom lite intresserad, i fall hur mycket det skulle bli om man kunde spara 5 stycken ”Inga Big Dels 100 kr på en dag. Då räknade jag fram:
.
En investerad 100 kr varje dag under 20 år skulle värdet vara:

2 299 591 kr

Om man tänker också att 2 299 591 kr kommer att ge en direktavkastning på 4,5 %, så skulle man kunna få en årlig utdelning på 103 050 kr om 20år. (Tänk att jag har inte räknat med återinvesterings effekten som bör ge 2,5 % högre avkastning per år.)

Hahaa! ”Ingen Big Del", bara 2,2 miljoner! Säkert värd ingenting om 20 år! .. eller?
--------------------------------------------------------
.
Andra bra bloggartiklar som ger tips hur man kan spara många små och stora ”Inga Big Dels”:

*http://cristofferstockman.blogspot.com/2009/02/30-spartips.html
.
Det finns säkert många andra bra inlägg som jag har missat. Skriv gärna om det finns andra bra blogginlägg som handlar om att spara pengar på ett klokt sätt.

7 kommentarer:

 1. Underbart inlägg!
  Jag har själv tänkt på detta ett tag då jag är/var en rätt stor konsument av "ingen big deals". Precis som du säger så tänker man inte att 10kr om dagen i det långa loppet är mycket pengar..men det är det! Nu gäller det för mig att bli av med det där jobbiga godissuget med..stora pengar att spara!:)
  Ser fram emot nästa blogginlägg!
  Mvh

  SvaraRadera
 2. Tack för en mycket intressant blogg! Jag har själv under flera år försökt att vara "trader" men jag verkar inte vara så lyckosam. Nåja, jag lyckas i alla fall undvika de värsta kursfallen i mina PPM-fonder.

  Nu till min fundering: När man ska köpa utdelningsaktier så måste ju målet vara att köpa så många som möjligt, då får man ju maximalt med utdelning. Då ska man alltså köpa många billiga högkvalitets aktier. Men det är ju inte samma sak som att köpa aktier som trendar neråt med full kraft. Då är det ju uppenbart menar jag att det finns ett senare tillfälle då det är ännu billigare.

  Tex bara genom att lägga till regeln: "köp bara aktier som ligger ovanför 200-dagars medelvärde" så borde man kunna undvika de värsta kursfallen. Bara för att man vill ha utdelning så känns det ju onödigt att förstöra det kapital man har. De otroliga aktiekursfall som har skett nu i finanskrisen kan ju i många fall inte kompenseras av utdelningarna? Eller?

  SvaraRadera
 3. Har kursfall betydelse när det är utdelningarna du vill åt ?

  Om man inte ska sälja kvittar det om kursen sjunker brant på kort sikt.

  Vad säger du 40 % ??

  SvaraRadera
 4. Fördelen med att kursen faller är att man kan köpa fler aktier billigare.

  Nackdelen med att kursen faller är att utdelningen förmodligen kommer att sänkas.

  Då ska man utnyttja tillfälliga minskningar så som Persson gjorde när han storhandlade H&M på 270 kr i höstas!

  SvaraRadera
 5. # Intressant diskution!

  Det alltid bra att man kan köpa aktierna så billigt så möjligt oavsett om det handlar om utdelningsaktier eller vanliga aktier. Det är något självklart. Men frågan är:

  * Hur ska man lyckas med det?

  Att vänta med köpte till aktien har rasat är lite mer som trading.
  Och om man lyckats så är det bra. Risken är att man missar bra investerings tillfällen och den risken är självklart större i Bull Market än Bear Market.

  Ta Exempel H&M 260-270 kr, mycket bra direktavkastningen för en aktiesom H&M. Man skulle riskera att missa ett mycket bra investering ifall om man trodde aktien skulle rasa till 200 kr.

  Jag brukar göra lite mer som Ulvsby säger: att kollar mer på direktavkastningen och kvaliten på utdelningen (dvs, hur stor risken för minskning) Gillar jag det så köper jag det. Där med tar jag ingen hänsyn till överiga marknaden eller hur aktiekursen varit.

  Risken med en sån strategi är att aktien kan fortsätta falla ännu mer. Då minskar jag risken genom att köpa små antal varje gång!

  SvaraRadera
 6. Riktigt bra inlägg. Gillar tankarna som jag fick utav läsningen. Jag tackar för en väldigt användbar blogg 40%. Och då har jag ändå slarvat en hel del med att hänga med i alla nya inlägg :p

  Jag har varit van vid att inte ha pengar den senaste tiden, så trots att jag har jobb nu är mina dagliga kostnader låga, förutom de dagar då jag köper flera saker i ett svep som böcker, mat etc. Det jag vill ha sagt är inte att jag är så himla bra "för att.." eller yadayada, utan jag vill tacka för faktumet att några kronor om dagen kan göra en så stor skillnad i längden, vilket kittlar min fantasi.

  Jag har börjat spara i min första indexfond och ska se över min pension. Har en del andra saker som jag gör, men det är verkligen kul att ha saker att se fram emot. Fortsätt med det du gör. Att sån här information finns tillgängligt gratis gör mig evigt tacksam när det faktiskt gäller ett ämne som ekonomi. När jag hamnat där jag vill hamna kommer jag att tacka varenda blogg som påverkat mig tillräckligt mycket och känner jag mig själv rätt kommer jag att tacka dem under färden också :D

  SvaraRadera
 7. Många stabila bolag har ju inte sänkt sin utdelning utan tvärt imot höjt. Om kursen sjunker får du ju ändå samma eller bättre utdelning!

  Och tack till bloggaren här, du har fått in mig i lite sundare tankegångar!

  SvaraRadera