måndag 9 mars 2009

Passiv Inkomst - Introduktion

Det finns väldigt många böcker och material om ämnet och nu har jag börjat se att det har blivit mer och mer populär i framför allt Sverige. Eftersom det har varit ganska stort i USA tidigare där Rich Dad - Robert Kiyosaki har varit bland de främsta förespråkarna. Kommer ihåg att för cirka 10 år sedan fanns det inte många som kände till själva konceptet passiv inkomst.
.
Egentligen kommer idéerna ännu tidigare än Rich Dad böckerna. Bland de bästa böckerna är ”The Richest Man in Babylon” som beskriver konceptet "att betala sig själv först 10 %". Ett annan riktigt bra bok är ”The Millionaire Next Door” Dessa böcker är i grunden mer lärorika och grundläggande än Rich Dad - böckerna. Du behöver köpa några få men bra böcker och därmed slipper du köpa 50 serier av Robert Kiyosaki som berättar om samma saker om och om igen.

Vad är passiv inkomst?

De är en slags inkomst där du inte behöver jobba eller lägga din tid. Det är något som man oftast jobbar hårt i början för att bygga upp och som sedan genererar pengar av sig själv utan du behöver vara där på plats fysiskt. Ett mycket bra exempel är att skriva en bok som du behöver göra en gång och som du kanske behöver lägga mycket tid på. Men när den är väl är skriven så kommer intäkterna trilla in av bokförsäljningen förhoppningsvis så länge du lever. Ett annat bra exempel är jobba tills du är 65 då kan du leva utan behöva jobba längre. Det kallas för pension. Men de flesta vill gärna uppnå det mycket tidigare än 65 års ålder och dessutom räcker inte pensionen till så mycket.

Passiv inkomst idéerna har vuxit också från så kallade Network Marketing, vilket jag är väldigt kritisk till och jag skulle kalla för den för ett slags Pyramid Spel. Var mycket kritisk till allt snack om: ”Passiv inkomst”, ” Tjäna pengar utan behöva jobba” och ”Fastighetsinvesteringar utomland” och massa annat skräp.

Av mina tidigare misstag och erfarenheter har jag lärt mig att det finns två grundläggande sätt att bygga upp en bra passiv inkomst:

1. Jobba riktigt hårt, ( Företagande, entreprenörskap )
2. Långsiktighet med beräknat risktagande ( Investering )


Av min natur så är jag mer eller mindre ”lat” och vill hellre njuta av livet medan jag lever än att försöka jobba hårt. Därför passar alternativ två bättre. Att investera långsiktigt med beräknat risktagande är mycket mer än bara bygga upp en förmögenhet eller skapa ett tryggt liv inför framtiden. Det är också en passiv inkomst som jag inte behöver jobba för. Själva ordet PASSIV INKOMST är i princip lika med ordet TID. Tid att göra något annat än jobba för pengarna.

Här är en mycket bra historia om vad jag menar som jag har snappat upp av min tid på Börssnack!
.
-----------------------------------------------------------------------------------
FISKAREN
En fiskare hade avslutat sitt arbete för dagen och satt intill sin båt på stranden. En rik affärsman passerade och upprördes över att se fiskaren lata sig på stranden och titta på solnedgången.
.
- Varför är du inte ute och fiskar, frågade affärsmannen.
.
- Därför att jag har fångat tillräckligt med fisk idag. Nu sitter jag här och tar det lugnt och njuter av eftermiddagssolen, svarade fiskaren.
.
- Varför fångar du inte mer fisk när du har tid över, sa affärsmannen.
.
- Vad skulle jag göra med den fisken, undrade fiskaren.
.
- Du kan sälja den och tjäna mer pengar, blev svaret. Med pengarna kan du köpa en motor till din båt. Sedan kan du åka längre ut på havet och fiska på djupare vatten, fånga mer fisk och köpa nylonnät. Det kan ge dig ännu mer fisk och ännu mer pengar. Snart kommer du att ha tillräckligt med pengar för att köpa en båt till. Sen kan du bygga upp en hel fiskeflotta, sälja den och tjäna massor med pengar.
.
- Vad ska jag göra sen, frågade fiskaren.
.
- Sen kan du varva ner, ta det lugnt och njuta av livet, sa affärsmannen.
.
- Det är ju precis vad jag gör...
---------------------------------------------------------------------------
---
...
Det finns många sätt man kan bygga upp ett passiv inkomst. Några bra exempel är:
Fastigheter
Böcker
Publiceringar
Hemsidor
Licenser


Men jag har upptäckt att investering i aktier är bland det enklaste och snabbaste sättet att börja få passiv inkomst och jag är fortfarande förvånad över att den inte nämns när det gäller passiv inkomst. Det kan bero på att inte många som kollar på själva utdelningarna i samband med aktieinvestering. Fokuseringen ligger mer på själva värdeökningen i samband med aktiekursen och därmed glöms utdelningarna.
.
Samtidigt har jag upptäckt att utdelningstillväxten gör att det är ibland mer lönsamt än tex. investering i fastigheter för att få hyresintänkter. Då jämför jag enbart utdelningarna från aktier mot själva hyresinkomsterna från fastigheterna. Grundläggande tillväxten på själva utdelningarna är generellt högre än utvecklingen på hyrespriserna. Med annat ord själva direkavkastningenstillväxt är snabbare hos aktier. Idags läget är direktavkastningen på aktierna lika bra eller bättre än fastigherna. Vilket är ett mycket bra utgångsläge. Dessutom är det lättare med börja investera i aktier än fastigheter. Men samtidigt får man inte glömma att det är lättare belåna fastigheter till lägre ränta, vilket ökar hävstångseffekten på visten på eget kapital.

Därför försöker jag att fokusera på passiva inkomsterna hellre än att försöka maximera mina vinster genom att gissa hur börsen ska utveckla sig det närmaste halvåret. Japp ni hörde rätt, hellre pengar som jag inte behövt jobba för än försöka få så mycket vinst så möjligt genom anstränga mig. Det är en av anledningen till att jag har slutat med trading och börjat med långsiktigt investering i utdelningsaktier.

De utdelningarna som jag får varje år, har jag inte behövt jobba för. Medan de pengarna som jag investerade från början har jag jobbat för men själva investeringen har jag gjort en gång och förhoppningsvis kommer jag få växande utdelningar resten av mitt liv utan behöva göra något. Samtidigt kommer utdelningarna återinvesteras i andra växande utdelningar, och så vidare.

Några mycket bra citat från boken ” Richest Man in Babylon

"Make your money work hard for you rather than you working hard for your money. Have the patience and persistence to let your money grow, compounding each year."

"Every gold piece you save is a slave to work for you. Every copper it earns is its child that also can earn for you."När kommer jag att börja leva på mina utdelningar? Jo förhoppningsviss om 20år. Det låter ganska lång tid för många, men kom ihåg att jag kommer investera hårt i början i några år. Sen kommer det växa utan jag kommer behöva göra något, tack vare återinvesteringarna och utdelningstillväxten.

Här är en grundläggande film om själva ideen med passiv inkomst. Kul och lärorisk framför allt ni som inte har tänkt på passiv inkomst tidigare:
.

6 kommentarer:

 1. Intressant som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Applåder Applåder Applåder och återigen Applåder!!! Kanon inlägg. Fick lite nya tips till böcker måste jag säga.
  Kanon!

  Mvh
  Tobias/ninoszize

  SvaraRadera
 3. #1 Historien om Fiskaren fick jag från din AI :).. som du vet!

  #2 Heheee :),, nu har nåt och läsa!

  SvaraRadera
 4. Alltid intressant läsning. Jag har det senaste året börjat bygga upp en rejäl "gubbportfölj" och följer dina skriverier med stort intresse!

  SvaraRadera
 5. Om du inte vill vara anonym kan du lägga upp blogg-innehållet som bok på vulkan.se och sälja och på så sätt få en passiv inkomst

  SvaraRadera
 6. Är uppe sent o e trött, men innehållet var klockrent. Min lathet skulle helt klart driva mig närmare Pablo än Bruno fort. Frågan är bara vilka idéer jag skulle köra på och hur jag skulle överväga konsekvenserna. En riktigt schysst tankeställare att sova på :D

  SvaraRadera