söndag 1 mars 2009

Utdelningsaktier Topp-10

Jag har valt bland de bästa aktier när det gäller utdelningar. Har tagit hänsyn till utdelningstillväxten och utdelningskvalitén, det vill säga mer stabilare utdelningsaktier. Vilket gör att t.ex.; Kungsleden och NCC är inte med på listan pga. att har sänkt sina utdelningar kraftigt. Kungsleden från 8 kr till 1,5 kr och NCC från 21 kr till 4 kr men jag äger dessa aktier pga. de är bra utdelningsaktier i bra tider och har gett mest utdelning i % senaste 10 åren.
Men jag vill ända att 10 topp listan ska basera på de mer stabila utdelningsaktier som har en bra utdelningstillväxt i grunden. Jag dessutom har tagit med några bolag som har haft lite sämre utdelningstillväxt, framför allt investmentbolag. Men eftersom dessa bolag sänker riskerna och ändå ger ett ganska bra direktavkastning, så har jag ändå valt att ta med dessa. OBS! Det finns många andra intressanta bolag som har haft en mycket bra utdelningstillväxt och stabil utdelningsandel som jag kommer att försöka skriva om i fortsättningen.

Utdelningsaktier Topp-10:
H&M
Clas Ohlson
Assa Abloy
Ratos
Öresund
Sandvik
SCA
Lundbergs
Investor
IndustrivärdenH&M
Utdelningstillväxt: 31 %
Utdelningsandelen: 84 %
Direktavkastning: 5 %

Utdelningstillväxten
Det finns inget bolag som har lyckats få en sån utdelningstillväxt på Stockholmbörsen. En utdelningstillväxt 31 %, senaste 10 åren är extrem bra, samtidigt bör man inse att det inte är hållbar på långsikt. Jag skulle säga att det är mer realistisk att förvänta sig runt 15 % de närmaste 5-6 åren och 10 % efter det. H&M har lyckats öka tillväxten mellan 20-30% under nästan 35 år och det fascinerade att bolaget klarar bibehålla och öka utdelningen. Visar vilken stabil tillväxt som bolaget har.

Utdelningsandelen
Har ökat kraftigt de sista 10 åren (ca: 50 %) en utdelningsandel på 83 % låter ganska mycket men H&M har ett mycket stabil försäljnings- och vinst tillväxt (Den blåa och Röda linjen på diagrammet) Vilket gör att sannolikheten att försäljningen ska minska dramatisk är väldigt liten. Dessutom den kraftiga uppgången beror på att utdelningen höjdes rejält 2002/2003 från 1,75 kr till 6 kr. Om man kollar de senaste 5 åren, vilket är mer rättvis, så har H&M sänkt sin utdelningsandel med lite mindre än 10%. Det betyder att tillväxten på vinsten har varit lite högre än utdelningen. Vilket är mycket bra, det är bra tecken för framtida utdelningstillväxt.


Clas Ohlson
Utdelningstillväxt: 26 %
Utdelningsandelen: 78 %
Direktavkastning: 7 %

Utdelningstillväxten
En annan bra utdelningsaktie som många glömmer bort. Clas Ohlson har lyckats öka utdelningen på ca: 26 % per år sista 10 åren. (Jag räknar med att Clas delar ut 5 kr i höst, lika mycket som 2008 men risken för sänkning till 4.50 finns, pga. lägre vinst)

Utdelningsandelen
Clas har haft en stabil försäljning tillväxt men sista året har försäljningen har börjat minska framför allt på hemma marknaden och vilket har gjort att etablerings kostnader har sänkt vinstmarginalerna. Det ser man tydligt på utdelningsandelen som har ökat med 32 % under senaste 10 åren. En negativ trend som måste brytas men samtidigt är Clas nästan obelånad om man bortser kortfristiga skulder, vilket risken är liten kortsiktigt.


Assa Abloy
Utdelningstillväxt: 19 %
Utdelningsandelen: + 55 %
Direktavkastning: 5 %

Utdelningstillväxten
Ett mycket ovanligt bolag som inte nämns när det gäller utdelningar. Måste erkänna att jag ändå är ganska imponerad av den historiska tillväxten och stabiliteten på försäljningen. Assa
har lyckats ha en årlig utdelningstillväxt på ca: 19 %
, tanke på att man inte tänker på bolaget när det gäller utdelningsinvestering. Dessutom har bolaget inte sänkt sin utdelning.

Utdelningsandelen
Ännu imponerande är att utdelningsandelen är helt godkänd, på 55 % för en sån högt tillväxt aktie. Utdelningsandelen har ökat från 34 % till 55 % under de senaste 10 åren. Kanske tecken på att utdelningstillväxten kommer gå ner till lägre nivå, mellan 10-15 % tillväxt i framtiden

Ratos
Utdelningstillväxt: 16 %
Direktavkastning: 8 %

Utdelningstillväxten
Ratos har haft en mycket bra utdelningstillväxt, vilket är lite ovanligt när det gäller investmentbolag. Det kan bero på att Ratos investerar i onoterade bolag som inte påverkas lika mycket på börsen. Utdelningstillväxten ligger på cirka 16 % under senaste 10 åren.

Utdelningsandel
Jag har valt att inte ta med utdelningsandelen i Investmentbolag, eftersom dessa siffror ger felvisande bild. I så fall är det mycket bättre att kolla på utdelningsandelen på bolagets innehav.

Öresund
Utdelningstillväxt: 14 %
Direktavkastning: 10 %

Utdelningstillväxten
Öresund har lyckats hålla en utdelningstillväxt på ca: 14 % de sista 10 åren. Dessutom har Öresund lyckats höja sin utdelning sista åren när samtidigt nästan alla andra investmentbolag har sänkt sina utdelningar, vilket är ganska stark.


Sandvik
Utdelningstillväxt: 8 %
Utdelningsandelen: 50 %
Direktavkastning: 7 %

Utdelningstillväxten
Sandvik har haft en ganska bra årlig utdelningstillväxt ca: 8 % senaste 10 åren. I år har Sandvik sänkt utdelningen från 4 till 3,15. Om bolaget inte hade sänkt utdelningen så skulle tillväxten motsvara ca: 10 %.

Utdelningsandelen
Vad som är intressant med Sandvik är att bolaget har lyckats sänka sin utdelningsandel med ca: 8 % under det närmaste 10 åren och de senaste 5 åren har Sandvik sänkt sin andel från nästan 97 % till 50 %. Vilket betyder att bolaget har haft en mycket bra vinst utveckling.

SCA
Utdelningstillväxt: 4,5 %
Utdelningsandelen: 44 %
Direktavkastning: 6 %

Utdelningstillväxten
SCA har haft ganska dåligt utdelningstillväxt de senaste 10 åren, 4,5 %. SCA har länge nämnt som ett mycket bra utdelningsaktie och den aktien som inte har sänkt sin utdelning de senaste 50 åren om jag inte har fel. Men i år har den trenden brutits. SCA sänkte sin utdelning från 4,4 kr till 3.5 kr. Om SCA inte hade sänkt utdelningen så skulle den årliga tillväxten vara ca: 7 %.

Utdelningsandelen
Utdelningsandelen ligga ganska stabil över de 10 åren, mellan 30-40 %, kan bero på att det ganska stabilt verksamhet.

Lundbergs
Utdelningstillväxt: 2,6 %
Direktavkastning: 2 %

Utdelningstillväxten
Utdelningstillväxt för Lundbergs har varit 2,6 %, vilket är mycket lågt. Det beror framför allt på utdelningen sänktes med ca: 30 %, från 9 kr till 6 kr. Om Lundbergs skulle dela lika mycket som förre året, dvs., 9 kr så skulle den årliga tillväxten var 7 %. Vilket är inte heller så tilltalande. Men det som gör lundbergs till bra utdelningsaktie är att utdelningsandelen är väldigt lågt, vilket betyder att lundberg själv återinvesterar resten av vinsten i bra bolag. På det sättet kan man ändå förvänta sig en tillväxt på 7-10 % längre fram. Med andra ord ett bra alternativ om man söker mer trygg aktie fast mycket lägre tillväxt.

Investor
Utdelningstillväxt: 1,8 %
Direktavkastning: 4 %

Utdelningstillväxten
Utdelningstillväxten är ca: 1,8 % vilket är den sämsta i listan. Utdelningen minskades i år från 4,75 till 4. Investor är kanske inte en bra tillväxt aktie när det gäller utdelningar. Det som gör Investor köpvärd att den större kassan och mer den ekonomiska stabiliteten. Ett aktie som sänker den total risken.


Industrivärlden
Utdelningstillväxt: 4,2 %
Direktavkastning: 8 %

Utdelningstillväxten
Industrivärden har haft en utdelningstillväxt på 4,2 % vilket är lågt. Dessutom den ganska höga belåningen gör Industrivärden inte lika attraktiv längre. Jag väljer fortfarande ta med Industrivärden pga. bolagets innehav i bl.a. SHB, SCA, Sandvik och SSAB.

.
.

8 kommentarer:

 1. Hej!

  Du serverar grymma inlägg gång på gång. Tack för den tid du lägger ner.

  SvaraRadera
 2. Tjenare!

  Grymt bra blogg:) Kul att se att du ligger i. Jag har tror jag, lyckats att få far min att läsa här;)

  Även en polare är på g!

  Kanon blogg!:)

  Mvh
  Tobias, (ninoszize)

  SvaraRadera
 3. Tackar! Det kommer fler, många fler inlägg :)

  SvaraRadera
 4. Du är i en klass för sig. En underbar sida som har extremt värdefull information - inte som många andra skitsidor på nätet. En av årets bästa saker är att jag hittade din blogg.

  Fortsätt med detta, du rockar!

  SvaraRadera
 5. Riktigt bra inlägg.

  Jag har en fråga till dig.
  Vilket program använder du för att göra de snygga graferna?

  SvaraRadera
 6. Marcus
  Hej!

  Det är "hittakursvinnare". Jag har också liknande ideer för börsdata!

  SvaraRadera
 7. Hej vet inte ifall du får kommentar på ett sånt här gammalt inlägg men min fråga är tycker du fortfarande att din 10 topp lista ser lika dan ut nu 2011 som när du skrev den första maj 2009?

  /stefan

  SvaraRadera
 8. Stefan
  Detta inlägg är mer än 2 år gammal och jag kan säga att jag har lärt mig mycket mer sen dess :)

  Det är framför allt jag har sista åren börjat fokusera mer på företagsvärdering, värdeinvestering, fritt kassflöde och lönsam tillväxt.

  Idag skulle jag ta bara med:
  -H&M
  -Ratos
  -Assa Abloy
  -Ratos
  -Lundbergs
  -SCA (vid låga värderingar pga låg tillväxt)

  Sen skulle också ta med:
  -Wallenstam
  -Swedol
  -Avanza

  Men kom ihåg att skilja på bra bolag och höga värderingar/aktiepriser.

  mvh
  4020

  SvaraRadera