onsdag 18 mars 2009

Världens bästa länder - utdelningstillväxt


Jag har kollat lite snabbt efter vilka länder som har haft den bästa utdelningstillväxten historisk.

Det intressanta med resultatet är att Sverige har hamnat nästan på bästa plats både när det gäller utdelningstillväxt och den reala avkastningen över en längre period. Ordspråket ”gå inte över ån efter vatten”, stämmer ganska bra när det gäller utdelningsinvestering på den Svenska börsen. Resultat varierar lite starkt beroende på vilken tidsperiod man kollar på.
.
Klicka för större bild
* ( % i diagrammet = är lika med den reala utdelningstillväxten )
.
Topp listan på länder med bäst historisk utdelningstillväxt:

8 år (2000-2008)

1. Australien
2. Sverige
3. Syd Africa
4. USA
5. Canada

10 år (1990-1999)

1. Sverige
2. USA
3. Australien
4. Syd Africa
5. Canada

108 år (1900-2008)

1. Japan
2. Danmark
3. Canada
4. USA
5. Nederländerna
(Sverige på 15:e plats )

Sverige är en av världen bästa länder när det gäller utdelningstillväxt över en period på 30 år tillbaka. Till och med Sverige har haft en utdelningstillväxt som var den bästa utdelningstillväxten mellan åren 1990-1999. En stor skillnad där Sverige hade 3% real utdelningstillväxt och övriga världen en utveckling mellan -1% till 1% under samma period. De andra länderna som har haft bra utveckling under samma period är; Australien, Syd Africa, USA och Canada. När det gäller utvecklingen över 100 år så leder Japan och Danmark och där kommer Sverige på 15:e plats. Det är bara ett land som är sämre än Sverige och det är Norge.

Med annat ord har Sverige haft lite bättre utdelningstillväxt och förmodligen kommer det att fortsätta. Kombination med högre direktavkastning så är Svenska börsen attraktivare än resten av världen, och framför allt USA. Men samtidigt ger USA ett säkrare alternativ mot utdelningssänkningar och har haft lite stabilare under finanskrisen om man totalt bortser finansbranschen. ( Då tänker jag enbart på bolag som Cola, P&G, JNJ osv ).
.
Liknande Inlägg:
..

3 kommentarer:

 1. Av: Finansgeniet

  av Finansgeniet

  Intressant att notera är också att Stockholmsbörsen hör till en av världens bästa aktiemarknader. Till exempel så slår vi Dow Jones med hästlängder. Detta gäller både de senaste årtionden och de senaste 100 åren. Ordspråket ”gå inte över ån efter vatten” gäller med andra ord också Stockholmsbörsens totalavkastningen.

  " ...the best performing equity markets over the very long term are Sweden and Australia, with annualised percentage real returns since 1900 of 7.9% and 7.8%, respectively, compared to a world average of 5.8%.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Mycket intressant läsning och oerhört trevlig blogg. Tack för all information du lägger upp, uppskattas verkligen. Fortsatt lycka till med investeringarna!

  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
 3. #1 Du har rätt! Känns mycket bra att man äger ganska mycket Svenska bolag.


  #2 Tack det samma!

  SvaraRadera