torsdag 9 april 2009

The Best Of Warren Buffett

Det är många som redan känner till om Warren Buffetts liv och Berkshire. Därför har jag försökt skriva mer ovanligare egenskaper om Warren Buffett, när innan han startade igång investerings parterskapet 1952. Jag har tänkt gå tillbaka längre än så till när han först började tjäna, Spara och investera pengar.
.
Lite kort fakta om Warren Buffett innan han blev känd:
.
*Warren Buffett började köpa 6-pack Coca-cola från hans farfars affär och sålde vidare för att tjäna 20 % på affären. Då var han bara 6 år gammal.

* Han extrajobbade som tidningsutdelare och sålde golf bollar.

* Han köpte sin första aktie när han var 11 år.

* Han köpte en liten gård/mark som han sen arrenderade vidare, då var han bara 14 år gammal.

* När han var 15 år så började han köpa begagnade flipperspel med sina vänner på högstadiet som de placerade i frisör salonger.

* Med vinsten så köpte de en begagnad lyx bil som de hyrde vidare.
.
Med andra ord Warren Buffett började väldigt tidigt med entreprenörskap och investering, vilket inte många känner till. Vad som är fasinerade med Buffett är att hans ideer och strategi är i grunden väldigt enkel och klokt. Hans ideer ger en känsla av stabilitet och trygghet i dessa tider när väldigt få som tror på långsiktighet och mer och mer har blivit kortsiktigt med investeringar. Det kan bero på att det har blivit mycket enklare att handla med aktier. Samtidigt beror också på att vi har en finnansmarknad som vill gärna tjäna pengar på sina tjänster som courtage och fond-avgifter.
.
De som i början förlorar mycket på aktieäffärer eller på mäklarens aktiva köp och sälj rekommendationer går över till långsiktigt fondsparande vilket gynnar nästan enbart bankerna. Så att de kan ta sina höga avgifter varje år utan att behöva göra så mycket. Det sämsta för bankerna är att små sparare börjar köpa direkt i aktier utan att vara alltför aktiva. Därför kommer de göra allt för att övertygga motsatsen. Därför ideer och råd från Investerare som Warren Buffett är mycket viktigt för oss som vill investera utan att ta rekommendationer från bankern och analytiker.

En bra och lärorikt film inlägg om Warren Buffett som passar utmärkt till Påskhelgen.

En kortad version - 10 min, egen samling av de bästa klippen av MBA-talk.

GLAD PÅSK O TREVLIG HELG!

ÖNSKAR - 40PROCENT 20ÅR

4 kommentarer:

 1. Att göra enkla saker komplicerade klarar dom flesta ekonomer. Men att visa på dom enkla vägarna kräver ett geni.

  SvaraRadera
 2. # Exakt! helt rätt. Det är till och med vad Warren Buffett har sagt!

  några citat från Warren:

  "The business schools reward difficult complex behavior more than simple behavior, but simple behavior is more effective"


  "There seems to be some perverse human characteristic that likes to make easy things difficult"

  "Buy stock in a company a fool can run, because someday a fool will"

  SvaraRadera
 3. Du har hela warren buffett videon här om du kanske inte visste: http://video.google.com/videoplay?docid=-6231308980849895261

  SvaraRadera
 4. # 3 Den har jag sett! En enda lång videoklipp istället för 9-10 små delar.

  Tanken med videon att jag vill ta fram de bästa delarna av hela förläsningen.

  SvaraRadera