tisdag 21 april 2009

Investera i USA - för Nybörjare

Jag har tidigare fått lite frågor kring USA –aktier. Här kommer lite tips och en lista över de vanligaste termerna i samband med Utdelningsinvestering.

* Utdelningarna delas ut 4 gånger / år och det är olika mycket beroende på tiden: tex: McDonals har dela ut för år 2008 – 0,86, 0,99, 1,08 och 0,91 , total utdelning för året är; 3.85 $ Sen finns det andra aktier som delar ut varje månad, som tex: Reaty Income (O), noterad på USA-börsen. Men det är vanliga i Canada, som trust men dessa har generellt högre risk än stabilare aktier. Här en länk till dem som vill lära sig mer om truts och investera i Canada av Cornucopia.

* Dividend Carpet Bombing - En annan fördel med USA aktierna är att man kan investera så att kan få utdelningar varje månad från olika bolag. Här är de olika utdelningstiderna, av skribenten CRex – BS.

* När det gäller beskattning, så betalar men 15% i utdelningsskatt i USA + 15% i Sverige: totalt 30 %, som i Sverige. Har man däremot Kapitalförsäkring betalar man enbart 15%. Det dras automatisk, det är inget ni behöver tänka på.

* Det är samma deklarationssystem som svenska aktier när du säljer USA och Utländska aktier. Har man Kapitalförsäkring så slipper man göra det.

* Tänk också på Valutan! Det kan påverka ganska mycket beroende på hur dollar går jämförelse med Svenska kronan eller tvärtom. Själv skulle se det som diversifiering mot Svenska Kronan än Spekulation om Dollarn Kursen. Som allt annat den har både sina för- och nackdelar.

* Några bra USA-aktier och lite fakta:

Några vanliga termer i samband med utdelningar:

Yield - Direktavkastning
Dividend - Utdelning
Payout Ratio - Utdelningsandel
Ex-Dividend Date – Sista dagen för att ta del av utdelningen
Dividend Date – Datum utdelningen delas ut


Andra vanliga förekommande termer:

Book Value
- Bokfört värde
Operating Margin – Rörelsemarginal
Gross Profit - Bruttoresultat
Net Profit - Nettoresultat
Long-Term Debt - Långfristiga skulder
Current Liabilities – Aktuella skuld
Market Cap - Börsvärde
Return on Assets - Avkastning på tillgångar
Return on Equity - Avkastning på eget kapital
Revenue - Intäkter
Revenue Per Share - Intäkter per aktie
Total Debt - Summa Skulder
Cash Flow - kassaflöde
Assets - Tillgångar
Cash And Cash Equivalents - Likvida medel
Total Current Assets - Summa omsättningstillgångar
Intangible Assets - Immateriella tillgångar
Liabilities - Skulder
Stockholders' Equity – Eget/aktieägar kapital
Tangible Assets - Materiella anläggningstillgångar
Capital Expenditures - Investeringar

2 kommentarer:

  1. Väldigt intressant, låt säga att du har 20.000 kr som du sätter in i KF och vill köpa aktier i ett Amerikanskt bolag och avser att äga bolaget i 5-10 år, vilket/vilka bolag skulle du kolla på?

    Tack för ett bra jobb

    MVH

    NB

    SvaraRadera
  2. # McDonals, Cola, P&G och JNJ ,,, Alla dessa bolag är riktigt stora och därför går det räkna med en stabil utveckling och utdelningstillväxt.

    Nackdelen är den lägre direktavkastingen och tillväxten. Därför man ska kombinera med andra akteir.

    SvaraRadera

Senaste Inlägg!