måndag 6 april 2009

Utdelningstiderna på året för Aktierna!

Jag fått frågan om vilka aktier som delar ut på hösten. Då insåg jag fördelen ha en enkelt listan över de olika aktiernas utdelnings tider på året. Eftersom då kan man på en ett enkelt sätt planera sina köp. T.ex: man kan köpa aktier som delar ut på våren under början av året kan man sen använda utdelningarna till att köpa aktier som delar ut på sommarn och sen på hösten osv. Skillnaden, procentuellt, blir inte så mycket men det är kul att kunna dra nytta av utdelningarna flera gånger per år.
.
Samtidigt är det bra veta när aktien delar så att man slipper missa utdelningen. Kanske inte så kul att vänta till nästa år. Sen självklart går ner aktiekurserna mer än utdelningen, kortsiktigt, men generellt borde det ge en positiv utdelningseffekt i långa loppet, om nu inte börsen befinner sig i en kraftigt nedgående trend. Då menar jag att man bör köpa någon eller några månader innan utdelningen, eftersom aktiekurserna brukar gå upp innan utdelningen.

Här är listan över aktiernas utdelningstider:
( Listan tagen av 2008, vilket kan skilja lite men det brukar stämma eftersom många företag har bolagsstämman samma tid på året och jag har inte heller tagit hänsyn till vilka bolag som har slutat dela ut i år)


Januari - Mars
Bergs Timber
Retail and Brands
Autoliv
Astra Zeneca
Pfizer
Axfood
Connecta
Stora Enso

April-Juni
( De felsta aktier delar ut denna period, framför allt i april och början av maj )

Juli - September
ABB
Autoliv
AstraZeneca
Forsstrom
Klick Data
Addtech
B&B TOOLS
Systemair
Lagercrantz
Hemtex
Avega
Clas Ohlson
Elekta


Oktober - December
Autoliv
Old Mutual
Svolder
Luxonen
Skistar
KappAhl


Jag har enbart tagit med aktier som har delar ut under 2008 och därför kan det finnas aktier som inte har delar ut tidigare men kommer att dela ut i år, finns inte med i listan. Autoliv delar ut 4 gånger per år och AstraZeneca 2 gånger, eftersom de är registerade i USA respektiv England. Jag har inte tagit med Perioden April - Juni eftersom det skulle bli för lång. Det är lättare att hålla reda på de aktier som delar ut resten av året.

12 kommentarer:

 1. Hej,

  såg att AstraZeneca delar ut två gånger. Vad innebär det som aktieägare får man två utdelningar eller är det en utdelning beroende på vilken börs man handlar de på?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 2. #1 Utdelning på 2 ggr, oavsett om du köper via Stockholms- eller Londonbörsen.

  SvaraRadera
 3. Det visste jag faktiskt inte om. Då blir den ju betydligt mer köpvärd... Har även fått för mig att försäljningen av till exempel Alvedon kommer att stiga när det blir möjligt att köpa receptfria läkemedel på vanliga affärer i framtiden.

  SvaraRadera
 4. Nu får du rätta mig om jag är helt ute och cyklar, men delar inte Pfizer ut 4 gånger per år? Eller är det fel?

  SvaraRadera
 5. En sak som kan vara värd att tänka på är:
  Eftersom utdelningarna beskattas.
  Om jag köper en aktie för 100kr före utdelning och aktien ger 10kr i utdelning så kommer aktien falla till 90kr, och jag får 10kr i utdelning som skattas med 3kr dvs kommer jag ha 7kr att återinvestera, och därmed ha 97kr i aktien och äga 1,07 aktier, men om jag köper den just efter utdelning då aktien sjunkigt har jag 100kr i aktien och aktien troligen kostar 90kr kommer jag kunna köpa 1.11 aktier. DETTA GÄLLER GIVETVIS BARA VID FÖRSTA KÖPET SÅ ATT SÄGA.

  SvaraRadera
 6. Pfizer delar 4ggr/år, men har vad jag förstått sänkt udelningen nu. Återstår att se när beskedet kommer

  SvaraRadera
 7. angående langens kommentar. Vad gäller med anledning av beskattning på utdelning om man har aktien i en Kapitalförsäkring?

  SvaraRadera
 8. För kapitalförsäkring gäller att svenska aktiers utdelning: ingen skatt. Utländska aktiers utdelning: 15% källskatt.

  SvaraRadera
 9. Nice, borde det då inte vara smartare att investera i en KF än vanlig depå?

  En annan tanke för att man ska investera i en utländsk aktie borde den då inte ge 15% mer än en svensk aktie för att det ska vara värt det. Till exempel om man järmför CocaCola och H&M. Borde inte Coke vara 15% bättre än H&M för att motivera att investera där istället för hm.

  SvaraRadera
 10. # Det blev många diskutioner!

  * Japp! Pfizer delar ut 4ggr per år, hittar ingen information hur mycket de ska dela ut nästa gång!
  ( men utdelningstiderna för Pfizer är: Mars, Juni, Sep, och Dec. )

  * När det gäller Langens kommentar så är det sant om vi man tänker kortsiktigt, väldigt kortsiktigt. Sen när det gäller KF, så måste man fortfarande betala årlig KF-avgift och där förvinner nästan hela effekten med utdelningsskatten. ( om man inte har högre direktavkastning än 3-4% ) med andra ord KF har sina fördelar och Nackdelar!

  * Coca-cola bättre 15% än H&M ????
  Det absolut inte, kanske mycket stabilare än H&M ( med andra ord säkrare företag ) Men H&M har högre direktavkasting och kan växa mycket snabbare än Cola många, många år till!

  SvaraRadera
 11. Menar du att det är en nackdel att ha KF jämfört med vanlig depå om man satsar långsiktigt på utdelningsaktier?

  Hur hög direktavkastning borde man kunna få om man komponerar ett portfölj med stabila utdelningsaktier?

  SvaraRadera
 12. # Inte direkt. Du måste ha minst en direktavkastning på 3 % eller högre för att dra nytta av KF-depå. Har du högre än cirka 3% direktavkastning då tjänar du på så länge KF-avgiften är 1% eller lägre.

  SvaraRadera