söndag 5 april 2009

Vårens Utdelningsregn på väg!

Våren är på väg och lika med utdelningarna. Det kommer att bli en trevlig 2 månaders period nu när utdelningar kommer på april och Maj. Det gäller återinvestera dessa klokt.
Svolder och Clas Ohlson delar ut sent på hösten. Jag har inte tagit med USA-utdelningarna eftersom det är lite krångligare när det delar ut 4 gånger per år.


Kommande utdelningar


April
8/4 – Investor
8/4 – SSAB
8/4 – Lundbergs
9/4 – Öresund
14/4 – Ratos
14/4 – SCA
17/4 – NCC
21/4 – Fortum
29/4 – Wallenstam
30/4 – Kungsleden

Maj
4/5 – Assa Abloy
7/5 – Sandvik
8/5 - SHB
12/5 – H&M
18/5 – Industrivärlden


Senaste tidens nya köp:
* Fortum
* Wallenstam
* Kungsleden
* Öresund

Samtidigt är jag intresserat att köpa/Öka:
* Axfood
* Latour
* Ratos
* Öresund
* Fenix


Några enkla tips Med utdelningar och Återinvestering!

Jag har fått många frågor om hur man ska bäst återinvestera utdelningarna eftersom det brukar vara små summor och det är inte lika lätt att återinvestera när courtaget är inräknad.

* Ha så låg minicourtage så möjligt, själv använder jag aktiedirekt och betalar minst 9 kr, vilket påverkar inte så mycket.

* För er som använder KF, så är det lite svårare att hitta låg courtage men Avanza har sänkt sin minicourtage till 39 kr.

* Sen finns det ett annat alternativ, Aktieinvest, jag vet att med små summor kan man börja månadsinvestera i olika aktier både i Utländska som Svenska aktier. Utdelningarna återinvesteras automatisk utan extra kostnad om jag inte har fel. Men det gäller framför allt i andelsköp varje månad vilket passar perfekt för de som vill börja med spara/investare små summor. Sen finns det en annan anvädare, Deco på BS, som har börjat med Investera lite varje månad. Får ni säkert en hel tisp från hans tidigare inlägg på BS.

* Ett tips ni som får små utdelningar i börjar är kanske att vänta med att återinvestera direkt, utan köp tillsammans när ni gör nytt insättning till kontot. På så sätt minskar ni när den totala courtage kostnaden.

* Tänk också att det kan vara bra om ni återinvestera utdelningarna i andra bolag, på så sätt minskar ni risken. Ett sätt kan vara att man börjar investerar i bolag som har lite högre direktavkastning som man sen återinvesterar utdelningarna i andra bolag som kanske växer och har lägre direktavkastning eller att de har högre risk.

* De utdelningarna som ni får under våren kan vi tex, investera bolag som kommer att dela ut på hösten, bolag som Clas Ohlson, Svolder och Skistar. Men tänkt också på värderingen och kvaliten på bolaget, man ska inte köpa enbart det delar ut på hösten.

* Tänk också på att inte lägga marknad order. Lägg gärna limit order där ni lägger kanske 5-10 % längre kurs eller mer än marknadsvärdet, eftersom många aktier är rör sig kraftigt upp och ner. På så sätt kan ni finansiera courtaget och samtidigt tjänar ni några extra %, vilket kan ger stor fördel i långsiktigt placering. Det gäller inte om bolaget har rasar kraftigt under några dagar, efter det finns risk att ni missar hela köpet.

* Cash is the King - Försöka att ha lite likvida medel eftersom man vet inte när man får bra tillfälle att köpa billigt.

11 kommentarer:

 1. Hej 40%-aren och tack för en kanonblogg! Jag har en liten fråga rörande följande...
  "* Ha så låg minicourtage så möjligt, själv använder jag aktiedirekt och betalar minst 9 kr, vilket påverkar inte så mycket." - hur gör du för att köpa amerikanska aktier med med aktiedirekt?

  MVH Rasputin

  SvaraRadera
 2. Vilka övriga bolag delar ut på hösten ?

  SvaraRadera
 3. #1 hej! Det blir lite svårare med USA-akteir eftersom minicourtaget är nästan 100 kr. Då blir det inte kul att investera små pengar. ( Jag köper + Återinvesterar i USA samtidigt som jag sparar lite pengar (dvs, när jag gör en större insättning på kontot, då försöker jag köpa endast en USA-aktie)

  Sen har du Aktieinvest som har lagt över 30-40 USA bolag, till och med många fina bolag som jag själv äger, Cola, P&G, JNJ osv.
  Jag börjar starkt överväga att börja spara där. Nackdelen är att det är andelshandel. ( om man vill köpa enskilda aktier kostar det mer tror jag? )

  SvaraRadera
 4. #2 Det var bra fråga.

  Jag kommer inte på direkt men nu ska försöka fixa fram till nästa inlägg..

  Vad säger du om jag tar fram en lista över nästan alla bolag där man klart kan se vilken månad de delar ut :)...

  Det får bli nästa inlägg!

  SvaraRadera
 5. Var Axfood? tycker du verkligen att de verkar så stabila för framtiden? jag satt och tittade på de också men blev lite osäker när de sänkt utdelningen och det verkar som de inte går så jättebra.

  SvaraRadera
 6. # Axfood är stabila på det sättet att de har en ganska stabil försäljning men kanske inte den bästa vinstmarginalen eller tillväxt möjligheterna som andra aktier. Jag tror fortfarande att axfood kan vara bra utdelningsaktie i bemärkelsen att de kommer att dela ut ganska mycket av vinsten och därmed högt direktavkastning.

  I Egentligen Är Hakon Investe mer intressant pga, ICA, men jag litar inte på ledningen och Axfood känns därför mer stabilt.

  SvaraRadera
 7. Tittade lite snabbt på utdelningstillväxten på Axfood och HakonInvest sedan 2002 och Axfood har en årlig tillväxt på 6.05% medans HakonInvest har en årlig tillväxt på 19.58%. Sedan har ju HakonInvest bättre direktavkastning.

  Jag är dock inte speciellt insatt i dessa aktier och skulle gärna vilja veta vad det är som gör att du inte riktigt litar på ledningen i HakonInvest och vad som gör att Axfoods ledning känns bättre?

  Skulle du trots allt säga att hakonInvest är ett stabilt företag på börsen om man inte bara jämför dessa två utan i jämförelse med andra bolag som till exempel NCC, Peab, Atlas etc.

  Tycker rent spontant att HakonInvest känns intressant och verkar ha en bredare portfölj däremot tror jag en hel del på Willys men aldrig riktigt trott på Hemköp.

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
 8. # Hmmmm:

  Hur fick du cirka 20% årlig utdelningstillväxt på Hakon medan axfood bara 6%? ( det beror på vilken tidsperspektiv du kollar på )

  När jag kollar så har Axfood har utdelningstillväxt på 13% senaste 10 åren, medan

  Hakon har haft en negativ utdelningstillväxt, med -8% ( då kollar jag mellan åren 2001/2002 - 2009 )

  Vad jag inte gillar hakon är att de slösar bort vinsterna genom att köpa bolag som går back!
  Hemma, cervera, Hemtex alla dessa bolag går back varje år.. kommer att ha tuft i sämre tiden..

  jag hade gärna köpt om de bara ägde ICA och dela ut utdelningar direkt till aktieägarna

  SvaraRadera
 9. hmmm, tror mer på dig än mig...

  jag kollade 2002 - 2009. Har jag fel när Hakon delade ut 1.43 2002 och nu 5kr?

  Axfood 5 kr 2002 och 8kr nu?

  SvaraRadera
 10. # hej igen!

  När jag kollar på hitta kursvinnaren, så står det 4,20 kr .. sen när jag kollar närmare på årsredovisningen från 2002, står det så här:

  ( styrelsen beslutar utdelning på 4,20 kr i preferensaktier, men 1,43 1.43 kr per stamaktie )

  om du går läser deras prospekt i samband med börsintroduktion så ser du hur mycket de delade ut!

  om vi kollar på utdelningstillväxten från 2002-2009 så är den cirka 3% ( 4,2 kr - 5 kr )

  Jag kollade på 2001, där Hakon delade ut 8,40kr, då blir det -8%.

  ( Så du ser beror på helt och hållet vilken tidsperid man kollar på )

  I Entligen är det inget fel på bolaget men vad jag inte gillar att de köper bolag som inte går vinst! Jag har lite svårt med det :)

  SvaraRadera
 11. tack för svar. jag räknade på stamaktien eftersom det är den jag i så fall skulle köpa.

  Jag köpte en knippe Axfood idag trots allt då jag behöver lite mer trygghet i portföljen :-)

  SvaraRadera