torsdag 21 maj 2009

Äntligen – Lyssna på Richest Man In Babylon


Jag har hittat en rätt så ovanligt audio-version av Richest Man In Babylon. Själv kom jag kontakt med ljudfilen för 6-7 år sedan och sen dess har den mer eller mindre ändrad min syn för Sparande och Investeringar. Det var hur roligt som helst att hitta den igen :).

Jag blev lite sugen på att läsa igen om Richest Man in Babylon efter förra inlägget, där jag lagt upp länken till pdf versionen. Boken var skriven 1926 av George S. Clason som var skriven i flera serier av broschyrer som gav ekonomiska råd. Det som är så bra med boken är att lärdomarna fortfarande fungerar idag mer än 80 år senare. Den är kanske den Bästa boken som finns för dem som vill bygga en sakta men stabil och säker förmögenhet.

De råd som man får lära sig i berättelsen är:

Först; betala dig själv

"A Part Of All You Earn Is Yours To Keep" - Richest Man In Babylon

"Each time I was paid I took one from each ten pieces of copper and hid it away. And strange as it may seem, I was no shorter of funds than before" - Richest Man In Babylon

En del av allt du tjänar är ditt att behålla. I detta fall 10 % av det du tjänar. Sanningen är att vi måste lära oss att spara pengar innan vi slösar bort allting, eftersom det är grunden till ekonomisk framgång.

Pengar genererar mer pengar

"Men Of Action Are Favored By The Goddess Of Good Luck"- Richest Man In Babylon

"Every gold piece you save is a slave to work for you. Every copper it earns is its child that also can earn for you."- Richest Man In Babylon

Om du Investerar dina pengar på ett klokt sätt så kommer dem att generera mer pengar. Samtidigt är viktigt att du återinvesterar vinsterna. Om du slösar bort dina ränte- eller utdelningsinkomster som ditt kapital genererar så kommer du inte att kunna få framtida ökade investeringar. Lär sig att skjuta omedelbar tillfredsställelse och låta pengarna genererara mer och mer pengar till dig.

Lita på rätt person

"Better A Little Caution Than A Great Regret" - Richest Man In Babylon

"Seek advice from those who were competent through their own experiences to give it.Advice is one thing that is freely given away, but watch that you take only what is worth having" - Richest Man In Babylon

Försök att få ekonomiska och finansiella råd från rätt personer. Lär dig från personer som redan är rika och har lyckats. Därför är det alltid bättre att lära sig ifrån Warren Buffett eller Aktiestinsen än någon annan som inte investerar själv eller har lyckats tjäna pengar.

Själva berättelsen finns redan i boken men det är alltid roligare att lyssna. Jag vet inte hur det är för er men jag lär mig bättre genom att lyssna, helst brukar jag lyssna flera gånger. Det handlar om ”Arkad” som berättar till sina vänner hur han har lyckats bli rik och hur han lärt sig ifrån ”Algamish”. Den är nästan 30 minuter lång och är på Engelska och länken kommer ifrån Googles hemsida.

OSB!
Lyssna riktigt noga eftersom ni inte kommer hitta bättre grundläggande råd och tips (oavsett hur många andra böcker ni köper eller letar i Internet) om ni vill bygga upp en ekonomisk oberoende för framtiden . Dessa grundläggande idéerna är helt fundamentala om man vill bli rik i framtiden.

13 kommentarer:

 1. Jag ägnade gårdagen åt att gå igenom din sida och får passa på att ge beröm för din fina sida och dina bra tips. Det känns som vi sitter med likvärdiga planer.
  Jag har sedan 5 år satt in varenda kr i aktier samt lite i tillväxtmarknadsfonder. Jag är övertygat om att detta kommer att ge mig en reäl krydda i frasmtiden är strax över 30 nu.

  SvaraRadera
 2. # Det låter bra! Du kommer definitivt inte vara fattig om 20 år :)..

  SvaraRadera
 3. hej.nja jag håller mig till dave ramsey.läs gärna dagens blogg och ta del av ett bra klipp på youtube och ett boktips.

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnade igenom boken och allt lät väldigt vettigt.
  Om man lägger undan 2000 varje månad till aktier, är det då bäst att köpa aktier varje månad eller ska man köpa varannan månad för 4000 kr?

  Jag tänkte som så att ju fortare man köper aktier ju fortare börjar räntan "jobba".

  SvaraRadera
 5. #Vem är Dave Ramsey ????? O Varför har jag inte hört talas om honom?

  Hmmm: måste kolla efter!

  SvaraRadera
 6. # Hej John!

  Ju fortare man investerar ju snabbare avkastning ( ränta-på ränta) MEN i ditt fall är det väldigt kort tid en månad och du kommer spara samma belopp oavsett om du ska investera varje månad eller varannan månad.

  Vad är din placerings horisont? och hur länge tänker du investera regelbundet?

  Jag ställer den frågan eftersom matematisk miskar du riskerna om du investerar varje månad (dvs, du får mer diversiferingseffekt) Men samtidigt om du tänker investera långsiktigt så kommer den effekten vara liten!

  Det bästa kan vara att köpa varje månad om det finns bra köptillfällen och varannan månad om det är dåligt med bra köptillfällen.

  En fördel med att investera varannan månad är att du får mindre courtage. Men du kan också minimera dina courtage kostander om du investerar varje månad genom att bara investera i en enda aktie, på så sätt betalar du courtage en gång.


  En annan tips:

  Det finns också andelsköp (via tex: aktieinvest o SEB ) så kan du tex: välja 10/20 olika aktier som du sparar mindre pengar varje månad och liten coutage för att komma igång snabbt i många olika aktier. Du nästan samma effekt som Fonder fast du slipper avgifterna!

  Kolla på användar namnet "Deco" i Börssnack, han har skrivet en del om ämnet!

  SvaraRadera
 7. Hur ställer du dig till lite tillväxtmarknadsfonder för att öka spridningen på portföljen.

  Samt har du inga planer på att vikta ner HM tycker de är lite väl stora i din portfölj?

  SvaraRadera
 8. Tack för ditt svar 40procent, det gav mig mera klarhet i det hela.

  Jag har tänkt efter lite och satt upp lite olika mål, de kortsiktiga delmålen är varje tiotusengräns alltså 10 20 30 40 tusen osv... Mitt långsiktiga mål är att kunna leva på räntan. Investera kommer jag göra så ofta jag kan/har råd.

  SvaraRadera
 9. #Jag gillar ordet Tillväxt,, MEN

  Hatar ordet Fond...

  Jag tycker den risken man tar när man investerar i tillväxtmarknader (som dessutom inte brukar ge bra med utdelning) är inte värd den avkastning som man får.

  Det finns flera studier där man kolla på utdelningsstrategi + Återinvestering har gett lika bra resultat som tillväxt aktier. Fördelen med utdelningsinvestering i stabila aktier är att man har betydligt lägre risk till nästan samma avkastning.

  Om jag ska ärligt så är jag inte emot tillväxt-aktier eller mindre bolag, utan jag är HELT EMOT fondavgifter och betala 2-3 varje år är helt fel om man har tänkt investera långsiktigt!

  När det gäller H&M är ska försöka minska ner den till 15-20% under de närmaste 5 åren.

  SvaraRadera
 10. # John!

  Med "Mitt mål är att kunna leva på räntan"

  Jag hoppas att du menar "Utdelningar" :)

  SvaraRadera
 11. Ja alltså jag vill kunna leva på utdelningarna och avkastningen aktierna ger varje år. =)

  SvaraRadera
 12. Hej 40,
  Ännu ett riktigt bra inlägg!
  Har lyssnat på den 8-10 gånger sen jag läste inlägget för 3 dar sen. Jag gillar att lyssna på audioböcker när jag gör andra saker samtidigt. Tänker mig att det är positiv hjärntvätt ^^

  Fortsätt blogga och kör hårt!

  SvaraRadera
 13. Ja, jag håller med om att denna bok är en av de allra bästa jag har läst! Det är ruggigt fascinerande att den är så gammal och ändå känns så ny.

  Jag har nu bara 10 sidor kvar att läsa. och jag ska se om jag kan lyssna på den också.

  SvaraRadera