söndag 17 maj 2009

Gammal förebild kommer till Stockholm

Jag har hittat en länk hos bloggaren Vill ha allt, Brain tracy till Stockholm.
Brian Tracy kommer till Globen-Stockholm i oktober, Wow; när jag läste det första gången så tänkte jag att jag måste verkligen gå dit!

9 Oktober 2009, En halvdag föreläsning, från 13:00 – 17:00
* Motivation yourself to peak performance
* Communicate with power
* Goals

Själv har jag lyssnat och läst väldigt många av hans verk många gånger. Det svårt att hitta någon som är både seriös och duktigt och vet vad han pratar om. Det skulle vara en upplevelse att se en live föreläsning.

Men sen när jag kollade på biljett priserna så var det inte lika självklart längre. Det kostade 1195 + moms = 1494 kr. När jag började räkna på den totala kostnaden för hela förläsningen så var det inte lika kul.

* Räknade med Tåg resan, (räknade med billiga priser – tidigt bokning)
* Kostnader ta sig framtid Globen och tillbaka.
* 9 Oktober är en fredag, betyder att jag måste ta ledigt.
* Övriga kostnader osv.


Cirka 4000 kr en föreläsning som man förmodligen har lyssnat och läst stora delar av innehållet många gånger. Det betyder att jag kommer inte lära mig så mycket nytt och det skulle vara en ”Entertainment Value” med den hela föreläsningen.

Samtidigt behöver jag var enda krona som jag kan spara för att förverkliga mitt eget mål. 40procent direktavkastning via utdelningar om 20år. Eftersom det jag sparar de närmaste första åren har störst betydelse om 20 år. Ju mer man kan spara så tidigt desto bättre. 4000 kr sparat i år kommer att ge större avkastning i framtiden än om jag sparar 4000 kr om 5 år.

Kom ihåg också att Brian Tracy och alla andra Motivations föreläsare blev rika genom att sälja sina böcker och föreläsningar och genom att gå ditt så kommer jag göra honom rikare och själv blir jag fattigare 4 000 kr. Jag vet att det låter lite cynisk men det är sanningen. Den stora frågan är om föreläsningen kommer att hjälpa mig nå mina mål? I detta fall är det nej. Om det hade varit Warren Buffett så hade jag gärna betalat det dubbla utan några problem.

De viktiga reglerna som jag har lärt mig från Brain Tracy och alla andra duktiga författare är att:

* Koncentrera din tid och resurser på det som är viktigast för dig.

* Gör det NU! ”Skjut inte upp det som ska göra nu till imorgon.”

* Tänk positivt - Försöka hitta möjligheterna istället för problem.

* Sett up MÅL och Del MÅL.

Här lägger jag en kort film från Youtube som Brain Tracy förklarar hur viktigt det är att:
(Tyvärr så följde med en irriterade Amerikansk reklam om Home buying i filmen)
.
* Gör det som är viktigaste FÖRST
* Gör det NU
.
Så jag lyssnar på Brian Tracys råd och sparar 4 000 kr i aktier istället. Genom att göra det så går jag ett steg närmare till mitt mål. Hoppningvis så kommer han tillbaka till Stockholm om 20 år, då kan jag lyssna på honom :)

Bra information ska inte behöva kosta pengar. Tack vare Internet så kan man hitta lärorika tips allt ifrån Investering till Motivation. Det svåra är att hitta seriösa och bra information från allt skräp som finns där ute.

7 kommentarer:

 1. Jonas Karlsson17 maj 2009 kl. 09:13

  Hej,

  Tack för en bra sida och jag gilla den videon om time management. En helt annan fråga...

  Jag kör samma mål som du ungefär och vill ligga lång i bra aktier med bra direktavkastning. Jag är ungefär 40% investerad idag. Nu har jag samma känsla som jag hade i slutet på 2007 att jag vill vara fullinvesterad.

  Jag har haft och har som strategi att sakta investera mig och aldrig sälja om det inte kommer nyheter som gör att bolaget ändrats markant. En del säger att jag bara ska ösa in pengarna nu och eftersom det är på lång sikt så gör pengarna mer nytta i marknaden. Samtidigt vill jag inte åka på en rejäl dipp det första som händer... Har ni några råd?

  SvaraRadera
 2. hej!

  Jag tycker att du ska satsa på både alternativen som du nämner!

  Det vill säga du ska börja investera nu eftersom det är ändå relativ billigt. (men tänk att börsen gått upp lite för kraftigt senaste tiden) Därför måste du dela köpen så att du köper under minst 6 månader (helst ett år) framåt. Så att du minimerar dina risker och samtidigt hinner du förhoppningsvis köpa billigt.

  Sen behöver du inte vara 100% investerad. Det kommer bra köp tillfällen hela tiden oavsett hur börsen utvecklas som helhet. Allt ha 10-20% är ibland guldvärd när bra investerings tillfällen kommer.

  Billiga köp i kvalitets aktier + Regelbundet investering är nog det bästa långsiktigt. Eftersom man ska inte enbart försöka maximera vinsten. Man ska måste också tänka på att försöka minimera riskerna så att man får bästa möjliga utveckling. Stabil årligavkastning ger bra utvecklingen långsiktigt. Fördelen med strävan efter stabil årligtavkastning på mellan 10-15% är att man behöver inte ta onödiga risker.

  SvaraRadera
 3. Ja det är för mycket pengar, synd för det hade varit riktigt intressant och skoj att gå och se samt höra på Brian.

  Riktigt bra blogg du har här, keep it up!

  SvaraRadera
 4. Do the worst first, den kommentaren skall jag skriva ut på svenska och sätta över min skärm på jobbet.

  Ibland är det de små sakerna som ändrar mest, en liten mening med ord..

  SvaraRadera
 5. #nonhosonno: Japp det hade varit riktigt kul annars. Själv då - Ska du gå ditt?  #Martin: Man brukar försöka göra det som är enklast och det är de svåra eller tråkiga sakerna som är viktigt. Samtidigt som du säger man måste ha talamodet att göra små saker under en lägre tid, det är det som ger resulat.

  SvaraRadera
 6. Du skriver riktigt bra och intressanta inlägg. Sen håller jag med dig om att 4k är lite för dyrt, finnas bättre saker att lägga pengarna på. Som i ditt fall aktier :)

  Ska bli roligt att följa din blogg coh se den utvecklas!

  SvaraRadera
 7. Nej jag skall inte dit heller, blir för mkt pengar.

  SvaraRadera