lördag 23 maj 2009

Fortum - Störst på den Nordiskamarknaden

När jag försökte hitta information och analyser om Fortum så blev jag förvånad över att det var så lite om bolaget tanke på hur stora dem är. Det kan bero på att det är ett Finskt bolag. Men det ändå lite konstigt eftersom Fortum är Nordens största El-distributör där Vattenfall och E.ON kommer andra och tredje plats.

Samtidigt är Fortum nästan lika stor som Vattenfall och E.ON i Sverige. (Man får inte glömma heller att E.ON och Vattenfall är mycket större ute i Europa än Fortum.).

Därför borde aktien vara en självklar investering för Svenskar men tyvärr är det inte så. Största ägaren är Finska Staten med 50% och 35% ägs av Utländska Investerare.(Brittiska och Amerikanska investerare som dominerar). Det är bara 0,5% som ägs av Svenska Investerare.

Fortum är främst ett energiföretag som levererar elektricitet och värme och är ledande i framför alt i Norden. Dessutom har bolaget börjat stor satsa på Östersjöområdet och framför allt Ryssland för att bibehålla tillväxten.

Fortum producerar el via främst Vatten- och Kärnkraftverk vilket gör att bolaget har de nästan lägsta koldioxidutsläppen bland Europas kraftproducenter. Både Vattenkraft och E.ON kommer långt efter.
.
90 % av fortums elproduktion i EU är koldioxidfri. Fördelen med Vatten- och Kärnkraft är också låg produktionskostnad vilket ökar avkastningen.

Omsättningen per land
Sverige........ 46%
Finland ........28%
Norge..........10%
Ryssland....... 9%
Polen............ 3%
Övriga.......... 4%

Omsättning per segment
Kraft/El-produktion........ 38%
Markets(El-försäljning)... 25%
Värme............................19%
Distribution.....................10%
Ryssland..........................7%
Övrigt..............................1%
.
Mer Detaljerad Bild över Fortum:

Klicka för större bild
Jag har inte kollat på elpriser och andra omvärldsfaktorer. Utan jag har försökt fokusera på om den höga direktavkastningen på 6-7 % är hållbart och om bolaget kommer bli en bra långsiktigt investering. Det mest intressanta med Fortum att deras verksamhet är livsnödvändigt, energiförsörjning och samtidigt är en defensiv aktie som ger stabila utdelningar. Det är ingen aktie som man förväntar sig en kraftig tillväxt på vinsten och utdelningarna. Men så har det inte varit för Fortum. Bolaget har haft en bra utdelningstillväxt; 20,3% årlig tillväxt under 11 år.

Kan Fortum fortsätta att växa lika mycket?
Troligtvis inte! Ärligt talat så är det inte det viktigaste för min del. Den höga direktavkastningen gjorde aktien till ett intressant köp. När jag köpte aktien var direktavkastning runt 7 % men aktiekursen har gått upp lite sen dess. Ska försöka köpa fler om den går ner igen runt 14-15 €. (Om det nu överhuvudtaget går ner igen).
.
Själv tycker jag att Fortum är en mycket stabil aktie där mer än 80% av försäljningen kommer ifrån Norden och 46% ifrån Sverige. Där största delen är elproduktion via Vatten- och Kärnkraft. Dessutom är utdelningsandelen 57 %, vilket gör att jag inte ser någon direkt risk att de måste sänka utdelningen igen. Sen är aktien en bra komplettering till SCA.

Hur har utdelningstillväxten varit?


Utdelningstillväxt & Utdelningsandel under 10 år

Klicka för större bild

För mer detaljerad utdelnings information:

Ut. tillväxt 11 år:……....…20 %
Ut.tillväxt i år:..….…........-35 %
Direktavkastning:.....….......6 %
Gen. Dir.av.10 år..….........5 %
Utdelningsandel:….…..….57 %
Gen.Ut.and 10 år:….....…55%
Rän.Eget kapital:.........…..19 %
Soliditet::…………..... … 49 %

Fortum är dessutom inblandat i ganska mycket. Några exempel:

* Delägare i Hafslund som i sin tur äger REC.
* Vindkraft och vågkraft.
* Planer på Ny Kärnkraftverk.
* Laddningsnät för elbilar i Finland och Stockholm
* Expansion i Baltikum och Ryssland/Sibirien.
och m.m:

Med andra ord bolaget har möjlighet att växa många år till men det kommer säkert att kosta en del i form av investering och forskning men så länge bolaget klarar minst bibehålla utdelningen så är jag nöjd.

Här tänkte jag visa hur den totalavkastningen har varit under cirka 10år.

Om man hade investerad ca:1000 € under 1998/1999 så hade man fått en avkastning på:

Utan Återinvestering:
Avkastning............3 967 €
Avkastning i %........298 %
Årlig avkastning……14 %

Med Återinvestering
Avkastning……....7 375 €
Avkastning i %.........630 %
Årlig avkastning…... 21 %

6 % högre årlig tillväxt med hjälp av återinvestering. Vilket gjorde att man fick mer än 100 % högre avkastning under bara 10 år. Värt att nämna den genomsnittliga direktavkastningen har varit ca: 5 %. Tänk också att aktien har nästan halverats från cirka 30 € till dagens 17 €.

Vad hade avkastning blivit om skulle räkna med 20 år? Tänk på det nästa gång ni betalar 2-3 % årlig avgift i fonder!

Klicka för ett större bild

Ni kan själva gå in Fortums hemsida / (Under) - Aktieinformation / Investeringsräknare /och jämföra olika tidsperioder. Ni som är intresserad av Fortum så kan ni läsa mer om i Fortums årsredovisning 2008.
.
Jag blev dessutom lite intresserad av Hafslund och E.ON. Man ska dessutom läsa lite om konkurrenterna så att man får bättre totalbild.

6 kommentarer:

 1. Jag satt och ville köpa den på €13-14 men ville ha en lite dipp när jag köpte. Istället missade jag och nu har den stuckit iväg :(

  Eftersom detta är ett långsiktigt innehav så spelar det kanske inte så stor roll men jag hoppas den kommer ner lite så att man kan komma in på en vettig kurs.

  SvaraRadera
 2. # Samma här köpte runt 13-14 € och dessutom en fin utdelning på ca: 7%. Jag vill gärna köpa lite mer.

  Vi få se hur mycket det går ner :)

  SvaraRadera
 3. Tyvärr har man förlorat ett par nyckelpersoner, och Finlands regering ska tydligen har lagt fram förslag för att specifikt straffskatta Fortum (något om att likställa en del av produktionen med koldioxidutsläpp?). I viss mån tycker jag detta vägs upp med ägarandelen på 25% i det nya kärnkraftverket. Och frånsett denna osäkerhet är det en given aktie. Smidigt dessutom att kursen ganska bra följer växelkursen vilket minskar valutarisken. Trist bara med de 15% i utländsk skatt det bli i KF. Skriv gärna en motsvarande för E:on och Hafslund. För Hafslund har gjort ett antal ytterst dåliga affärer på sistone (8 miljarder i förlust på aktieaffärer) trots en i grunden stabil rörelse. E:on är intressanta men har tämligen hög koldioxid (gas och kol) som är svårt att veta hur det går med, direktavkastningen är dock på nivå med Fortum.

  SvaraRadera
 4. # Anonym!

  Intressant.

  Jag borde i allafall kolla närmare på Hafslund eftersom det lika lätt som att köpa Fortum...Men jag tror inte det blir lika lätt att hitta bra information.

  SvaraRadera
 5. Alla spår ju kraftigt sänkta elpriser framöver när vindkratfverken är utbyggda och de nya kärnkraftverken tas i bruk.

  I kombination med att alla strävar efter så energisnåla hus som möjligt nu kommer ju även plusenergi hus som alltså ger ett överskott på el som kan säljas. Detta kommer ge el överskott vilket förmodligen ger lägre pris.

  intressant dock om alla börjar med elbilar och ellastbilar detta borde kunna dämpa elprisfallet.

  SvaraRadera
 6. # Jo Du har förmodligen rätt om elpriset!

  Samtidigt när jag kollade på Årsredovisningen så trodde Fortum en ökad el-behov i framtiden ( jag tror att det handlade mer om Ryssland än Norden, frågan är hur de har tänkt? )

  När jag funderar lite snabbt så tror jag att el-behovet kommer alltid finns där eftersom nästan allt vi gör kräver el och dessutom kommer vi försöka avvekla olja och kolberoende i framtiden. El kommer vara en självklart ersättare.

  När det gäller energisnåla hus så kommer det ta tid att bygga en större omfattning, då pratar vi om 10-20 år. Dessutom är energisnåla hus är inte optimala i byggteknisk mässigt och inte heller den bästa för människo hälsan.

  MEN..MEN:. Du kan lika gärna har rätt, det är rätt så svårt att försöka spekulera om framtiden, därför har jag lärt mig framför allt från Warren Buffett att man ska inte kolla allt för mycket på omvärdsfaktorer och annat som man tror kan påverka företaget.

  ( Visst man kan ha en liten hum eller uppfatting om elpriset, det är inget fel med det )

  Men när hela köp beslutet baseras på om elpriset ska gå upp eller ner, då fokuserar man inte längre på själva företaget och då kan man lika gärna handla på "terminer" elmarknaden.

  Det samma fenomen med olja aktier, tyvärr allt för många köper olja aktier pga framtidstro om själva olja priset, men kolla allt för lite i själva företaget.

  ( Jag menar absolut inte att det är fel att köpa oljabolag, utan man bör först fokusera på själva bolaget om man tänker investera långsiktigt )

  SvaraRadera