onsdag 13 maj 2009

Riskhantering - Del 3

Jag har tidigare skrivet om varför det är viktigt med att inte förlora allt för mycket eftersom det är svåra att tjäna tillbaka förlusterna. Det gäller samma sak när det gäller att spara pengar. Det är alltid mycket lättare att spara pengar genom att minska utgifterna eftersom det är mycket svårare att höja lönen eller tjäna extra pengar.

Jag tror den vanligaste misstaget många gör (Jag själv också gjort det tidigare) att man inte värderar sina investeringar eftersom det är oftast små pengar man börjar med.

Om jag ställer frågan!

Hur skulle du investera dina pengar om du hade plötsligt fått 10 miljoner?

Hade du börjat köpa ett få tal aktier som du trodde på starkt på men som hade en ganska stor risk? Eller skulle du direkt börja kolla på hur du skulle skydda portföljen allt för stor risktagande?

Jag tror att du skulle börja kolla på hur man med lägsta möjliga risk försöka investera pengarna på ett klokt sätt. Kanske investera 5 miljoner i fastigheter, 3 i obligationer och 2 miljoner i aktier. Många få skulle investera i 2-3 risk aktier med 10 miljonerna. Varför ska man riskera förlora pengarna när man har redan så mycket pengar?

Med det vad de flesta små investerare tar alltför stora risker eftersom det är små pengar som de flesta börjar med och inte värderar de små pengarna. De är de små pengarna som gör den stora skillnaden. Som man brukar säga ”många bäckar små blir till en stor å”, men det går ännu snabbare när vi pratar om ränta på ränta och en stabil avkastning över en längre period.

En duktigt investerare ska koncentrera sig på att göra rätt från början oavsett hur mycket pengar man har att investera. Gör rätt och koncentrera dig på att inte förlora pengar, eftersom vinsterna ökar av sig själv varje år om du har investerat klokt.

Courtage är kanske det största problemet att komma i gång att spara på ett klokt sätt när man har för lite pengar. Det är kanske därför allt för många investerar (jag skulle kallade sparande) i fonder. Och därför gör bankerna så enkelt för vanligt folk att börja spara i olika fonder. Alla vet att bankerna tjänar oerhört mycket på det. Välj gärna bort fondsparande eftersom du kommer tjäna på det långsiktigt till och med om det kostar lite mer att spara i aktier i början.

I dagsläget finns ju bra alternativ till låg courtage, Aktiedirekt och Aktieinvest. Om du vill investera i KF, så finns ju Avanza med lägre courtage, 39 kr. Jag uppmanar starkt att köpa egna aktier istället för fonder. Du kommer att tjäna på längden när du betalar courtage en gång istället för årliga fondavgifter. Skillnaden blir större ju längre du investerar.

Några tips för att minska riskerna när man investerar direkt i aktier:

* Stabilitet: Kolla på bolag som har en stabil försäljning och vinst oavsett konjunktur. Det vill säga bolaget säljer livsnödvändiga produkter. Ett mycket bra exempel är Fortum och Axfood.

* Balansräkning: Kolla på bolag som har bra balansräkning, dvs. mycket eget kapital och så lite belåning så möjligt. Hade man kollat på detta så hade man kanske inte investerar så mycket i banker som har ett eget kapital på 6-8%. Därför bolag som H&M och Clas Ohlson mycket bättre eftersom de i princip har inga långsiktiga lån.

* Diversifiera klokt. Istället att kolla på hur många aktier du har på portföljen, kolla istället hur många av dessa aktier är stabila och hur mycket i procent utgör dessa aktier i hela portföljen. Eftersom portföljen inte blir säkrare om du har 10 stycken mer aktier som har högre risk. Själv har jag lite mer än 80% i stabila aktier och enbart 10 % i mer risk aktier. Själv tycker jag att det är bättre än att en att bara koncentrera sig på att försöka investera i många olika branscher. Det är enskilda företag du investerar i och inte marknader eller branscher. Klädbranschen kan ha riktigt tufft men tror att H&M kommer att att få en bra utveckling.

* Många aktier: Försöka har så många olika aktier så möjligt, själv har jag över 20 stycken. Men samtidigt ska man inte fokusera på själva diversifieringen utan försöka köpa de bästa aktierna som man tror på långsiktigt. Därför är kvaliten på aktierna viktigare än själva antalet.

* Investera inte allting på en gång: Viktigt regel. Eftersom du minskar dina risker rejält om du sparar minst några år, regelbundet, istället att köpa alltig på en gång. Bara den regeln har gjort att idag ligger jag på plus. Hade jag investerat att på en gång så hade det varit start minus eftersom jag har börjat investerar 2007/2008, sämsta möliga tid. Men börskraschen har var ganska roligt tid för min del. Jag köpte många bra bolag billigt. Tänk också att ju längre tid det går så är sannolikheten längre att du förlora pengar på aktier. Hade du köpt för 5-10 år sedan så hade du fortfarande gått plus idag efter börsraset om man räknar med utdelningar + Återinvestering. Om du inte tror mig så kolla på diagrammet längre ner. ( Det beror självklart på vilka aktier man har haft)

* Sist och inte minst, investera i utdelningsaktier så att man tjänar pengar oavsett hur det går för börsen. Det enda man behöver tänka på vad man ska återinvestera i. Det är rätt så kul upplevelse när börsen är billigt. Här är det ett bra exempel på varför det lönar sig med utdelning och återinvestering. Vanlig OMX-index(Svart) mot SIX return index(Röd) där man räknar in återinvestering av utdelningarna. Tänk också att skillnaden hade blivit ännu större om man hade investerat i utdelningsaktier eftersom alla dem aktierna som ingår i index är inte utdelningsaktier. Ett bra exempel på det är åren mellan 1999 och 2002 där dem både index rör sig lika och de beror på att Ericsson utgjorde en stor del av OMX på den tiden. Hade man investerat i annat så skulle skillnaden vara mycket större.
Klicka för större bild
Här kommer en liten film om portfölj hantering. Tycket inte att den är riktigt bra men det finns några bra idéer.


4 kommentarer:

 1. Hej
  Först vill jag bara tacka för en mycket bra och lärorik blogg!

  Jag har några funderingar:
  Jag har precis börjat investera lite smått i Aktier, jag tänkte ha som strategi att köpa några aktier som är trygga att behålla i många år. Därutöver tänkte jag testa/lära mig att handla med några få högriskaktier.
  Men det här med skatt på aktier har jag inte riktigt förstått. Är det så att man måste skatta 30 % på alla vinster man gör även om man inte tar ut vinsten från depån?

  I så fall kanske man gör bäst i att skaffa en Kapitalförsäkring? Jag känner att jag endast har råd med att handla via aktiedirekt (9kk courtage) men dom har ingen KF.

  Tack!

  SvaraRadera
 2. * Du måste deklarera alla aktieaffärer oavsett om du går plus eller minus om du har en vanligt konto. Och när det gäller din fråga så måste du skatta 30% på dina vinster på aktieraffärer oavsett om du tar ut de eller inte från aktiekontot.

  Jag förstår att det jobbit att betala högt courtage när du ska handla med mindre pengar.

  Tips: Kolla med Aktieinvest, de har en KF men jag vet inte exakt hur mycket är minicourtaget. www.aktiedirekt.se( om är medlem i aktiespararna eller unga aktiesparare så kostar det förmodligen lite mindre i courtage )

  Men risken är lite större i aktieinvests KF än Avanza o Nordnet pga, det utlänska kapitalförsäkring!

  SvaraRadera
 3. Kan rekommendera Handelsbankens aktiespar. Sparar sjælv i 20 olika aktier i månaden till ett courtage på 20kr. Det som ær bra ær att man væljer en summa i månaden som man vill spara så gørs køpen automatiskt. Så man kan vælja att tex spara 5000kr i X antal olika aktier och så køps de før snittkursen på det datum som du valt.

  Exempel: Swedbank kostar 52.25kr och du har valt att spara 750kr i månaden = Du får 14,35 aktier vid detta køptillfælle.

  Man kan æven kryssa i alternativet återinvestera, så blir utdelningarna automatiskt återinvesterade.

  Før den som ser sparandet mer långsiktigt och vill prida sina risker ær detta ett bra alternativ. En annan positiv sak ær att det i princip skøter sig sjælv.

  SvaraRadera
 4. # Mycket bra tisp NyNorsk!
  Jag hade hört det tidigare, men visste inte att det bara 20 kr per månads och då får man köpa 20 aktier.

  Låter riktigt billigt för en bank som Handelsbanken.

  SvaraRadera