måndag 22 juni 2009

Börja investera NU och inte Imorgon!

Vad menar med NU ? Jo- Att du ska börja investera i denna stund, och inte imorgon eller nästa vecka.

Men hur ska man kunna investera nu när börsen är stängd eller finns inga pengar på kontot?

Jag syftar till att man kan börja planera, sätta upp mål, och delmål och rätt så detaljerad översikt hur man ska börja. Och det kan man börja göra NU med desamma. Eftersom det är det viktigaste att man börjar så snart så möjligt.

När man säger att man ska börja investera så menar man oftast att man ska börja investera så snart så möjligt när man får ett bra tillfälle. Men risken finns att man aldrig får ett bra tillfälle. Och därför skjuter upp hela ambitionen till lägre fram eftersom vi människor hittar rätt bra ursäkter varför vi inte kan börja nu och av min erfarenhet så finns det hela tiden nåt som kommer i vägen.

Sen vet man inte heller hur levnadskostnaderna kommer att se ut om några år. Det finns alltid risk att det kommer upp livsnödvändiga saker som kräver pengar och som måste göras oavsett om ni vill eller inte. Och är det inte lika lätt att spara då.

Dessutom finns de som inte nöjer sig med en avkastning på mellan 10-15 % per år och kan inte heller tänka sig vänta i 10-15 år och letar efter en snabbare väg och därmed tar större risker.

Den stora risken kan resultera att man aldrig kommer i mål.
.
Du måste kompensera genom att du måste spara mer i slutändan, för varje år du skjuter upp.

Det finns rätt många bra exempel på hur viktigt det är med tiden. Jag ska göra ett försökt att ge exempel varför du ska börja spara NU! Då har jag försökt göra den mer anpassad till verkligheten vi lever i. ( Baserad på min erfaranhet )

Jag ska jämföra mellan Kalle och Pelle som både är cirka 25 och har precis fått jobb och vill gärna investera sina pengar men både två har låga löner. Pelle är mer lat och gillar ta det lungt medan Kalle är både ambitiös och gillar jobba hård. Sä här mycket lyckas dem spara - Historien om Pelle och Kalle!

Pelle sparar 1 000kr i månaden eftersom han tjänar så lite men Pelle väljer ändå spara och investera sina 1 000 kr. Men samtidigt funderar Pelle på att han ska börja spara mer så fort han får bättre lön. Efter några år så får Pelle högre lön men samtidigt har Pelles levnadskostnader hade ökat under tiden vilket gör att han lyckas spara 1 000 kr som vanligt. Eftersom det hade blivit mer eller mindre ett beteende så fortsatte han spara/investera. Men Pelle kan inte fortsätta med sparandet mer på grund av köp av större lägenhet och förändrade familj förhållanden. Så Pelle slutar spara pengar efter 5 år.

Kalle ville gärna spara så mycket så möjligt så att han kan tjäna stort och det ska helst gå fort. Men han upptäcker snart att han kan bara spara 1 000kr i månaden på grund av hans dåliga lön. Då tänker Kalle att det är ingen mening med att spara 1 000 kr. Istället ska han börja spara så fort han får ett högre lön. Eftersom Kalle är ambitiös så lyckas han få nytt jobb efter bara ett halv år. Men under tiden hade Kalle läst och lärt sig mer om investeringar och börsen. Då vil han inte lägre investera långsiktigt utan han har upptäckt att man kan tjänar mer än 10 % per år genom trading och Teknisk analys. Under mer än 4 år lyckas Kalle både tjäna och förlora pengar på sin trading och sista åren har han blivit duktigare att förutspå börsen genom att använda sig av mer avancerade analyser där han kombinerar Elliot Wave med Fibonacci-nivåer och använder sin speciella Slow Stockhastic som Buy-Setup. Kalle har blivit så självsäkert att han tor stora risker med full belåning. Och ingen Avancerad teknisk analys i Världen kunde förutspå att aktien som kalle hade köpt skulle vinstvarna nästa dag och öppna -20% på morgonen. Stopp-o-loss som Kalle hade kunde inte skydda honom från att förlora alla sina pengar eftersom han hade en full belåning på 80 %.

Då bestämer sig Kalle att han ska investera sina pengar säkrare och långsiktigt istället. Då började han år 6. Eftersom Kalle hade stora förväntningar att tradingen skulle göra honom risk så hade han höjd sina utgifter med stora lån och krediter. Därför lyckas kalle spara bara 2 000 kr varje månad.

Frågan är hur länge dröjde det innan Kalle som sparade 2 000 kr månaden lyckades nå Pelle som bara investerade 1 000kr varje månad under 5 år?

Svaret är:

Efter 15 år kommer Kalle ikapp Pelle då både har cirka 760 000 kr.

Hur mycket har de både har sparat totalt:

Pelle:
En total sparande: 60 000 kr under 5 år ( år 1-5 )

Kalle:
En totalt sparande: 480 000 kr under 10 år (år 6 -15 )

Här ser ni mer detaljerad diagram över utvecklingen!Klicka för större bild
Jag vet inte hur ni tycker men jag har gjort nästan samma misstag som Kalle, fast kanske inte så stor risktagande. Börjat med trading för ca: 10 år sedan och drömde om snabba pengar och rikedom och ansåg att långsiktigt och värde investering var för de tråkiga. Men samtidigt målet med trading var ju att jag skulle tjäna mycket pengar som i sin tur skulle satsa på passiv inkomst som tex: Hyresfastigheter och spara i Obligationer där jag skulle få säkra ränteinkomster.

Det blev inte så och nu efterhand ser man vilken stor misstag jag har gjort. Då kunde jag ingenting om utdelningar och det var nåt man total missade eftersom det var bara 2-4% i direktavkastning och sedan sjönk aktiekursen mer efter utdelningen.

Om jag hade börjat investera i utdelningsaktier som jag har gjort för 10 år sedan så skulle jag förmodligen få en utdelning som motsvarade nästan lika mycket eller mer än min halva lön efter skatt. Och dessutom hade jag inte behövt spara pengar idag.
.
Eftersom bara återinvesteringen av utdelningen skulle påverka mer än vad jag månadssparar idag.
.
Så om 10 år skulle jag ha förmodligen haft en utmärkt passiv inkomsts källa som säkert hade gått upp mer än vad jag skulle ha i lön. Samtidigt inser man att om jag hade börjat spara för 10 år sedan, så skulle jag behövt spara 1/4 del av vad jag försöker spara i dagsläget!

Men…Men ..Jag har ändå börjat och förhoppningsvis så kommer jag tacksam om 15-20 år. För att kompensera de tidigare misstagen och komma igång så snabbt så möjligt så har jag försökt spara så mycket jag kan under de senaste åren. Samtidigt börjar man inse nu att det inte går spara hur mycket som helst heller under en längre tid. Det finns andra saker i livet som är lika viktigt.

Därför är det viktigare att börja spara, hur lite än det är, NU.... än att försöka spara längre fram då man tror att man kommer ha mer pengar eller högre lön. Hellre spara lite under 5 år ….än det dubbla 15 år!

Det är det som är så bra med utdelningar. Bara efter några års tungt sparande så kan man låta bara återinvestera utdelningarna som motsvarar det man försöker spara efter en längre tid!
.
Förresten ser att börsen har rasat 3% idag,, hoppas det fortsätter.. det kan bli bra köptillfällen!

13 kommentarer:

 1. Sånt här tänk ger mig ännu mer panik att få in pengarna hehe. Jag sitter fortfarande nästan 50% likvid och försöker hela tiden hitta bra köp. Det känns jobbigt att sitta med massa likvider. Jag vill in in H&M men det känns för dyrt och även Fortum och lite aktier i andra valutor för att få lite mix. Säg gärna till om du hittar några bra köp nu när börsen tappar lite.

  SvaraRadera
 2. I och med Avanza Zero så har svenska småsparare guldläge. För så lite som 100kr får man andelar i fonden. Man behöver inte spara stora belopp för att kunna sätta igång!

  SvaraRadera
 3. # Nästan alla aktier har gått upp rejält de senaste månaderna, men det verkar som det går ner!

  Själv skulle vara glad om jag hade så mycket likvida pengar :)..

  Tänkt att bra köp tillfällen kommer hela tiden. Men du tycker att det är jobbit så kan du instället välja spara lite nu och sen lägga mycket lägre köp ordrar hela tiden: tex:

  Köp lite H&M på 358 kr

  och sen kan du lägga större köp ordrar på:

  335

  och mer på

  310-305 osv...

  Eftersom det är nästan omöjligt att veta när det kommer vända så är det ett bra alternativ och du får ett bättre inköpsvärde!

  SvaraRadera
 4. # Japp! Avanza Zero är ett bra alternativ.

  Varför betala när det är gratis och de flesta fonder ändå inte lyckas slå index!

  SvaraRadera
 5. som vanligt, suveränt skrivet=)
  Älskar din blog. Så mycket matnyttigt hela tiden och du beskriver så bra att t.om jag fattar som inte är så haj med allt det här med börsen. Jag är övertygad om att det är bättre att köpa mindre men ofta. Jag köper något varje dag=)

  SvaraRadera
 6. Fast om aktien rasade och öppnade 20% ner är det väl inte daytrading, eller? Det är väl precis därför man håller på med daytrading, för att att inte riskera obehagliga överraskningar på natten.

  I övrigt tycker jag du har HELT rätt i att det gäller att börja sitt sparande så tidigt som möjligt.

  Jag tycker dock att det är klokt att dela upp sparandet i olika depåer, på kort (dagshandel), swing några dagar/veckor och longtrading för sitt längre sparande. Diversifieringen och trygghet i valen är viktigare ju längre tidshorosont man ställer in parametrarna på.

  Men som sagt bra inlägg.

  SvaraRadera
 7. Mycket bra skrivet.

  Känner själv att jag börjat spara sent. Fyller 27 i år och har kanske sparat i 4 månader. Men nu försöker jag spara så mycket jag kan utan att försämra min levnadsstandard, vill fortf resa och köpa nya prylar tex.

  Detta inlägget ska jag visa för min sambo, hon vill inte riktigt börja spara tycker hon.

  SvaraRadera
 8. Hur gör du 40%på20år med dina månatliga utdelningar?? Jag får just nu runt 400kr från det hållet men inte tillräckligt för att sätta dom i aktier. Kör du fonder tills det blir ett lagomt belopp, säg 5k eller hur gör du?

  Bra blogg och välskrivna inlägg tackar vi för.

  SvaraRadera
 9. Alltid roligt att se idioter anstränga sig. Pratar självklart om ovanstående, inte dig 40procent20år:)

  SvaraRadera
 10. Tack för ett bra inlägg. Mycket läsvärt. Satsar själv på aktier med hög direktavkastning!

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. # Minna!
  Det är hela tanken med bloggen, det är enkelt att investera!

  Vad är meningen med anvacerade tips om nästan ingen har nytta av den?

  # Tobbe!
  Jo! Det är inte daytrading, jag tog en extrem exempel men jag tror inte att den är så ovanligt, det finns säkert många som har haft en så stor förlust!

  Men tänk också att till och med daytrading finns inga garantier. Aktien kan börsstoppas precis när inne och tänkt sälja samma dag!
  Men den risken är väldigt liten!

  #Månadsutdelningar
  Jo! Om utdelningarna är för lite så brukar jag investera i samband med månadsinsättning ( månadssparande ).. Annars bör man vänta tills man har tillräckligt mycket sparad utdelningar så att det är lönsamt om man ska återinvestera direkt, sen beror också på hur mycket minicourtage man har!

  SvaraRadera
 13. #36 Årig
  Tack! förresten fint blogg! Lägger i mina blogglistor!

  SvaraRadera