.
Svaret är: Självklart har aktiemarknaden haft bättre utveckling. När man räknar in Utdelningar! Det är nästan omöjligt att obligationer kan slå aktieutdelningar under en längre tid. Till och med om indexet total går ner 6% efter 10 år.
Alltig började med att jag läste en artikel i SvD en tidig morgon. Och jag blev total överraskad över resultatet i artikeln och hade mycket svårt att tro på. (eftersom de har sagt att utdelningarna var inkluderade i siffrorna ) Artikeln började med:
Tio Förlorade börsår-Är det dags att skrota aktier som sparform för privatsparare?
Där kom författaren fram till att obligationer hade bättre avkastning de senaste 10 åren än aktier.
( Dessutom finns samma artikel i E24! )
.
SvD slutsats efter 20 års sparande:
Obligationer:...........................311%
Aktier + (Utdelningar)............251%
Bankkonto..............................144% .
Men direkt efter så kommer en artikel från aktiespararna och på rubriken står det!
SvD har vilselett spararna – Aktier slår visst obligationer på lång sikt. Där i artikeln förklaras att SvD:s undersökning är utdelningarna inte inräknade. Hade man räknat in utdelningarna så skulle resultatet vara mycket annorlunda.
Det rätta resultatet skulle se ut så här – enligt Aktiespararna!
Vem har rätt? Gissa själva!
"Rättelse: Procentsatsen för avkastningen för Stckholmsbörsen från 1988 till nyår var exklusive utdelningar, inte inklusive, som uppgavs i fotnoten till grafiken. Enligt Nasdaq OMX finns inte statistik på indexutvecklingen så långt tillbaka som inkluderar utdelningar. Men att avkastningen blir betydligt större än de 251 procent, som angavs i artikeln är klart, enligt Nasdaq OMX. Hur mycket större kan de inte uppge, tidsserier saknas. "
Med en enkel matematik så kan man se att det är nästan omöjligt att Obligationerna kan slå Utdelningsinvestering över långsikt.
Om vi totalt bortser från aktiekurserna och jämför enbart utdelningarna mot obligationsräntan. Och vi säger att Obligationsränta ger 5 % ränta varje år och Direktavkastning på aktiesparande är 4 % första året. Utdelningen växer med 10 % / år medan Obligationsräntan är 5% i genomsnitt varje år.(Jag har inte tagit hänsyn till varken på återinvesteringen eller på skatten)
Efter 10 & 20 år så har de olika investeringsformer gett en totalavkastning:
Sparform…..……….10 år………..20 år
Obligationer………..50%.............100%
Om ni fortfarande svårt att tro att utdelningen och utdelningstillväxten står Obligationerna så kan ni läsa min tidigare artikel om den totala utdelningen i en portfölj med 11 st utdelningsaktier som ger en totalavkastning på enbart utdelningarna ca: 80 % under 10 år. Det är till och med högre än 63% enligt tabellen ovan.
Slutsatsen: Jo! Ännu en gång ser vi hur viktigt det är med utdelningar under en lång investeringstid. Samtidigt är utdelningarna och utdelningstillväxten tyvärr den minst viktigaste nyckeltal som många kollar på när man baserar sina köp och sälj beslut. Det är lättare att se och räkna på historiska avkastningen genom att kolla på aktiekursen.
Utdelningarna är så pass viktigt att:
* Bankerna försöker dölja utdelningarna genom ett annat jämförelse index i sina fonder så de kan ta högre avgifter utan att det syns.
* Och författare som försöker skrämma småsparare genom att räkna bort utdelningarna och där med få Obligationer i se bättre sparform än aktierna.
Om ni vill räkna på utdelningseffekten och utdelningstillväxt över en längre period så kan ni räkna med hjälp av den tidigare Excel-mallen som jag har gjort!
Tack för en bra skriven blogg. Jag har nu läst igenom den lite snabbt och ska nu börja från början igen. Men denna gång blir det noggrannare läsning.
SvaraRaderaSå fortsätt skriva, jag kommer att fortsätta läsa.
Efter att ha läst om aktiestinsen för första gången för några år sedan så har jag börjat läsa på. Och din blogg beskriver en del som jag inte riktigt fattat än, men det kommer säkert.
Men du har väl satt fel etiketter på ditt stapeldiagram? Nu ser det ut som att obligationer slår aktier. :)
SvaraRaderaTack för en fantastiskt lärorik blogg!
Tack för anmärkningen fredrik!
SvaraRaderaDet hade blivit lite fel,, Nu är den rättat!
Ej att förglömma råvaror.
SvaraRaderaPå 10 år har guld iaf slagit både börsen (inklusive utdelningar) och obligationer. Men det talas det tyst om.
#Cornucopia!
SvaraRaderaJo det är möjligt att råvaror har haft bättre avkastning än börsen! (Man kan till och med säga vissa typ av fastigheter haft bättre avkastning än börsen)
Jag tror fortfarande börsen kommer att ge bra avkastning långsiktigt så länge man kan minimera riskerna. (Men vi får inte glömma att vi har haft 2 gånger kraftig nedgång under de senaste 10åren. Det är rätt så ovanligt!)
Anledningen till att jag inte investerar i olja eller råvaror, är den dåliga utdelningen och många bolag får man ingenting alls. Men jag har SSAB o Fortum som jag tycker att platsar in i Energi o Råvaror lite!
Det finns självklart Canada trust med sina månadsutdelningar och högt direktavkastning, men det är den höga risken som gör mig lite tveksam, annars hade de varit bra investering.
Kommer ihåg dessa artiklar, väckte ilska i mig, vet inte varför jag blir irriterad på sådan trams egentligen, borde väl skita i det, viktigast är väl att jag vet för mig själv vad som är bäst att investera i.
SvaraRaderaVad vet journalister om investeringar egentligen?
Om du ska investera din pengar ska du då konsultera med en journalist eller en som har bevisat vara framgångsrik investerare i decennier och tjänat sin förmögenhet på aktiemarknaden.
Alla som tvekar vad är bättre, lyssna inte på mig eller på 40procent 20år, eller på analytiker, titta bara var rika och förmögna människor har sina pengar. Eller så är du kanske smartare än alla dom? :P
# Om jag är smartare :)..
SvaraRaderaNää, inte ens närheten. Jag försöker göra bara vad de framgångsrika investerare har gjort! Det gäller att lära sig från dem som redan har lyckats, och min favorit är självklart Warren Buffett.
Sjukt intressant! Jag var inte medveten om utdelningens betydelse. Det stämmer som du skriver att utdelningar och utdelningstillväxten anses oviktiga...
SvaraRadera