fredag 31 juli 2009

Veckans Artiklar V31 - 09

tänkt att skapa helt nytt och ännu bättre fast då har jag fokuserad enbart på HISTORISKA UTDELNINGARNA; Där istället för 10 år så har jag 20 år gammalt historisk, därför blir det extra spännande se utvecklingen.

Jag har tagit med som tex:
* Utdelningstillväxt, 20, 10 och 5 år.
* Totala utdelningar samma period.
* YOC, Yield on Cost, där man kan se direkt hur mycket man skulle få i direktavkastning om
man hade tex: investerat 10 sen eller 20 år.
* Direktavkastning
* Utdelningsandel!

Här är exempel på hur det kan se ut!
Veckans Artiklar V31
Några intressanta tips om – så blir du rik – av Min väg till första miljonen!

* Kom ihåg att när ni strävar efter blir rik så kommer man misslyckas men samtidigt så lär man sig inget om man inte tar risken – Att Misslyckas – av Finans Filosofen.

* Dessutom är det viktigt komma ihåg att omständigheterna påverkar oss, men det är fortfarande våra egna beslut och beteende som skapar det livet vi lever i, positivt eller negativ – Tack Ramin – av Dåligt Tajming

* Och glöm inte att det Ok att vara rik! – Det är dags att uppdatera nyversion av Jantelagen – Jantelagen 2.0 - av Mot Miljonen.

* Bra tips om Investering – 5 lesson Learned About Investing – av Dividend4life – Svensk Version!

* Nästa gång när du tänker investera, kanske det är fördel att tänka som en Kvinna – Shop Stocks like a Woman – av Triaging My Way To Financial Success - Svensk Version!

* Lite mer tankar krig diversifiering och antalet aktier som man ska ha – Diversification In the context of Number of Stocks – av The Div Net – Svensk Version!

* Letar ni efter USA-aktier, bör man kolla lite på så kallade, Dividend Aristocrats listan av Dividend Growth Investor – Svenska Version!

* Lite mer om Dividend Aristocrats listan – Why do I like Dividends Arictocrats – av Dividend Growth Investor – Svenska Version!

Nya Blogg!
Välkommnar den nya bloggarn Svensk Millionaire!

Månadens Direktavkastning
* Juli Månads - Direktavkastingslistan


Veckans Bok
Ännu en klassisk bok som skriven av Rothschild, A Fool and His Money: The Odyssey of an Average Investor, Där författaren berättar historien om sin första investerings erfarenheter under 1980-talet. Det rätt så rolig bok och mycket lärorik bok där man lär sig varför den vanliga investeraren förlorar sina pengar!


Veckans Film
Nu är här, Warren Buffett som tecknad serie figur, där har hjälper ungdomar med finans och investering. Jag tror inte det är bara ungdomar som kommer att kolla på serien, utan också många som är intresserade av att lära sig mer om investering och framför allt Warren Buffett:s strategier kan gör det nu på ett enkelt sätt!
13 kommentarer:

 1. Den där grafen var RIKTIGT bra gjord med YOC, måste bara fråga om YOC som du tar tex där du har visat HM, är 527% 20år, är det alltså om jag köpte en aktie för 20 år sen hur mkt jag hade fått i direktavkastning idag, utan att jag återinvesterat utdelningarna eller krävs det att man återinvesterat utdelningarna för att få en YOC på 527%?, mycket fint jobb måste jag säga!

  SvaraRadera
 2. #1 tack! Det tog sin tid!

  527% är vad man får idag för direktavkastning om man hade köpt för 20 år sedan, 1989, då var direktavkastning på 1,7%.

  Så med andra ord utdelningsökningen från 0,05 kr till 15,5 kr, med en 1,7% direkavkastning idag blir 527%.

  1000 kr investerad då gav, 5270 kr i utdelning idag

  Mycket imponerande. Samtidigt man ska också ta hänsyn till att utdelningsandelen var 35% då och idag knappt 83%.

  Dessutom är direktavkastning högre idag. Men i grunden så växte H&M med ca: 30% årligen!

  När jag kollade historiska data så såg man att vissa år så kunde H&M fördubbla vinsten o utdelnings vilket gör att utdelningsandelen var det samma.

  Det som var mest intressat!

  Att under början av 90-talet så hade H&M gått ner 50% i början 1989-1990, och började gå upp 2-3 år senare! Då blev direkavkastning på 3,3% vilket var väldigt högt för H&M!

  Så de som köpte H&M och inte sålde aktien hade gjort den bästa investering! Tänk också att H&M hade gått upp rejält efter börsnoteringen till 1989/1990..

  SvaraRadera
 3. # Förresten på dem 527%, Yield on Cost, så är återinvesteringen INTE inräknad!

  Helt sjukt! Bara en lyckas pricka en H&M liknande aktie till och med om det små summor, så är det värd för tålamodet!

  SvaraRadera
 4. Oh herregud! Måste jag säga, tänk då vad utdelningen hade varit idag om man då dessutom återinvesterat varenda utdelning man fått tillbaka in i HM!

  Dock inte för att vara pessimist, så tror jag inte det är något man får räkna med att pricka rätt just nästa HM, därav föredrar jag en lite mer diversifierad portfölj, det är väl det enda stället där mina tankar går emot Warren Buffetts tankar då han tycker man ska ha en koncentrerad portfölj, men å andra sidan måste man anpassa sin portfölj efter sina kunskaper, jag är inte Warren Buffett och kan därmed inte räkna med att hitta lika många guldklimpar innan dom blivit guldklimpar som han.

  SvaraRadera
 5. ¨Men man blir ju bara gråtfärdig då man inser att HM inte kan växa såhär för evigt, känns dom HM inte har allt för många år kvar av denna kaliber, eller vad har du för åsikt ang. Hms framtid?

  SvaraRadera
 6. # Japp! du har rätt!

  Framtiden för H&M?

  Behöver inte kunna mycket för att inse att de inte kan växa lika mycket! samtidigt är det fortfarande imponerande om dem kan växa minst 10%! så där tills 10år till då jag kan få bra utdelningar!

  Sen som jag skrev tidigare om h&M utvecklas till en oväxande bolag, så kommer förmodlinge utdelningarna vara ändå bra eftersom direktavkastningen kommer öka så småning om ! eller det vad jag tror!

  SvaraRadera
 7. Direktavkastning kommer öka? Menar du att du tror att det är mer läge att köpa HM sen då eller?

  SvaraRadera
 8. Jag vill även slå ett slag för USA aktier nu då dollarn blivit svagare mot kronan, en riktigt stark anledning att tanka lite aktier i USA då en starkare krona i princip kan ge oss som handlar i SEK rabatt på aktier USA.

  Tycker det kan vara bra att ha kvar i bakhuvudet om kronan skulle fortsätta att bli starkare!

  SvaraRadera
 9. #langen
  Ja! nåt sånt, jag menade om H&M inte lägre växer ( om 10-20 år) så kan bolaget fortfarande vara en högt utdelninsbolag, som tex: Fortum!

  Japp! sag att dollarn nära 7 kr,, kan vara bra börja köpa lite dollar, där man får både fler aktier o högre utdelning om dollar fortsätter gå ner o Kronan blir stark!

  SvaraRadera
 10. Har suttit och kollat in Axfood litegrann idag och analyserat litegrann, det är ett företag som inte verkar växa så mycket nu, men dom verkar ha stabilutdelningshistorik och har en får man väl säga hyffsad direktavkastning om man kollar på utdelningshistoriken, enda jag inte gillade var att vissa år har utdelningsandelen av vinsten varit ganska hög. Har du någon bra koll på Axfood? Mailade och beställde en årsredovisning nu.

  SvaraRadera
 11. # När det gäller axfood så är det intressant ur den stabila försäljningen, " alla behöver mat".. osv..

  Men som du säger att det högt utdelningsandel och inte bara det utan också att de har delat ut mer än vinsten några år.

  Idag är direktavkastningen ca: 4,5% och rätt så bra men tänk också att aktien gått upp från 150 till 180 kr..

  Själv är jag också intresserad av bolaget men jag vill gärna betala 150-160 kr.. Det skulle vara trevligare med en direktavkastning på 5 %.

  kolla på petrusko i BS, han skriver mycket om axfood där!

  SvaraRadera
 12. vad jag gillar med HM är att dom tänker nytt,utvecklas ständigt. Förut sålde dom inte skor, det gör dom idag! På senare tid har dom börjat med heminredning. Jätte fina saker. Fortafarnde på provbasis, men slår det igenom så blir det även i butikerna.

  SvaraRadera
 13. #minna!
  helt rätt! De utvecklas och samtidigt är de fast i sina stabila och långsiktig tänkande, med mycket bra finanser vilket gör man känner sig säker som aktieägare!

  SvaraRadera