tisdag 25 augusti 2009

BörsData 10 år - Mallen är klar!

Har nu gjort klart den nya mallen! Om det blev bättre eller sämre vet jag inte. Men försökte göra den lite mer så kallad ”mer stil" :) fast jag kan ingenting om web-design eller om vilka färger passar!

Tanken med den nya formetet är att den ska passa mer hemsidan och den gamla ljusblå-färgen var tänkt för pdf format från början! Dessutom var jag tvungen ändra formen för att 10 år historiken blev för stort för sido-fältet. Samtidigt har jag lagt ett nytt diagram längs ner, ett BarChart, för dem som är mer tekniska för aktiekursen. Nu kan ni se lätt det högsta o lägsta kurserna över 10 år tillbaka.

Hur som helst det blev lite annorlunda och om frågan om det blev snyggare eller det viktigaste om det blev lättare att hitta informationen vet jag inte! Det får ni avgöra.

Eftersom jag använder enkel Excel, så är lite dåligt med färger. Har ingen lust att försöka skaffa den nya Office. Tanken är också att komma i gång NU, och under tiden så kommer jag säkert hitta nya ideer och förbättringar som jag kan ändra nästa gång!

Jag också fått en del önskemål som nya nyckeltal som tex:
* Mer info.
* EV/EBITA,
* Nettoskuld
* Totalavkastning ( Aktiekurs + Utdelning )
.
Vilket jag antecknar till nästan gång när jag ska förbättre tjänsten. I dagsläget har jag effektiv avkastning men för enskild år och inte för 10 / 5 år. Men däremot har jag Återinvestering av utdelningarna som borde ge liten vissning på vad man kan förvänta sig för en totalavkastning.

Jag kan tänka mig inför det nästa gång,, men under tiden är det väldigt lätt för er att räkna för dem som vill,, det är bara addera, Totala direktavkastningen 10/ 5 år med den totalavkastningen på aktiekursen 10 / 5 år. Både siffrorna finns med. Det bara att utdelningsskatten inte är inräknad. ( en enkelt * 0,7 på den total utdelningen 10 / 5 år lösa den problematiken )..

Om Yield On Cost!

Hade skrivet lite om Nyckeltalen ”Yield on Cost” och hade fått lite frågor kring den som jag hade tänkt svara. Dessutom finns den med i BörsData.

Yield On Cost är lika med den direktavkastning som man får idag i relation till Investeringspriset.

Tex: Om man hade köpt en aktie som gav direktavkastning på 3 % , som motsvarade 5 kr i utdelningen, så skulle Yield On Cost vara 6 % om man fick 10 kr i utdelning idag.

Som jag sa tidigare att mitt mål är att få 40 procent i Yield on Cost i mina investeringar om 20 år. Rätt så enkelt om man köper allt År 1 och låter det växa varje år med hjälp av återinvestering av utdelningarna.

Men vad händer om man köper regelbundet med hjälp av sparade pengar under 20 år?

Då är det inte lika lätta att nå 40 procent eftersom varje gång nytt köp som görs sänker direktavkastningen på investeringen pga att börsen går upp (det gäller inte om börsen går ner kraftigt under en lägre tid)

Men samtidigt är det positivt effekt eftersom man kommer då få mer pengar i slutändan fast kanske mindre i procent.

Så detta med Yield on Cost, ska man vara lite försiktigt eftersom det blir fel om du börjar med investera regelbundet under en längre tidperiod.

Det som är positivt med nyckeltalet är att man kan lätt se hur mycket hade direktavkastning växt under 10 år / 5 år om man hade valt köpa aktien under 1999 / 2004. Tänk också att Återinvestering inte inräknat i resultaten i BörsData när det gäller Yield on Cost. Tänk också att det är relativt låga siffror under 10 år period. När det gäller 20 år så borde det var mycket högre pga, ränta-på-ränta effekt.

Nu när jag kollar lite snabbt för mina färdiga listor för Large Cap, De siffror som jag har fått för Large Cap när det gäller Yield On Cost är i genomsnitt mellan 7-11 % för de bättre utdelningsaktierna. Där Ratos har den största ökningen med ca: 31 % och i andra plats kommer Castellum med ca: 17% och tredje plats Swedish Match.

Yield On Cost – 10 år ( mellan 1999-2008)

Ratos..........................31%
Castellum...................17%
Swedish Match..........13%
SSAB..........................12 %
Axfood........................12%

*Här de övriga 10 bästa!


Det är det som kommer göra BörsData lite Unik, eftersom när det blir klart så ska man lätt gå in kolla på de bästa resultaten för ca: 35 nyckeltal för olika tidsperioder och inte bara för Svenska aktier utan också för Utländska Aktier. Samtidigt har jag andra ideer där jag ska kunna kombinera olika nyckeltal tex: de aktier som har haft den största utdelningstillväxten och samtidigt kunna se vilka av dem har haft lägsta tillväxt på utdelningsandel.

Här är den nya mallen för 10 år. Kommentera gärna vad ni tycker! För krångligt?, för starka färger? eller det duger ????

15 kommentarer:

 1. Tycker att det mesta ser mycket bra ut! Är inte själv så kunnig eller intresserad av utdelningar för tillfället men det känns tryggt att veta att din sida finns i framtiden!

  Det enda problet jag har är den mintgröna(?) bakgrundsfärgen på informationen. Smaken är väl som baken men för mig blir det lite jobbigt att läsa med den bakgrunden.

  Annars vill jag bara säga, riktigt bra jobbat!

  SvaraRadera
 2. Den Illgröna färgen skulle du gärna kunna ändra till exempelvis ljusgrå eller liknande, annars bra.

  SvaraRadera
 3. Strålande jobb. Kommer det att bli mycket att göra att uppdatera alla bolag när det blir nya redovisningar?

  Önskar all lycka

  SvaraRadera
 4. Ser riktigt bra ut. Jag tänkte ställa två frågor om du har tid att svara på det.

  Om jag sparar långsiktigt i Avanza Zero fonden, är det då lönsamt för mig att ha en kapitalförsäkring eller inte?

  Har du något bra sätt på hur man värderar om ett bolag är köpvärt vid en viss kurs om man följer din strategi här? Jag har hört en del som säger att om bolaget har en direktavkastning på 4% vid den kursen just då så är det köpvärt?

  Skulle uppskatta om du har tid att svara eller om någon annan har.

  SvaraRadera
 5. #Tack för era snabba svar!
  Jag misstänkte att det skulle bli lite jobbit med den starka gröna färgen och samtidigt den vita bakgrundet,,, det blir så när man försöker förbättra någont som redan fungerar fint ;),

  Hur som helst nu tänker jag köra det gamla och jag får förbättra senare när jag har bättre verktyg!

  Kanske man ska kosta på köpa Office 2007 nästa gång,, eller vänta till de släpper den helt gratis ;).. Jag tror att de skulle göra det nästa år!

  SvaraRadera
 6. #Utdelningsbombad!
  Tänker bara uppdatera en gång per år, har fundera redan idag hur jag skulle kunna förbättra effektivitet så att det går snabbare!

  Hittar jag en bra lösning som en del som redan har mailat och tipsat mig vissa tekniska saker, så kan jag till och med uppdatera kvartalsvis,, men samtidigt är det inte mitt huvudsyfte, utan jag ska ha gammal historisk på de viktigaste nyckeltalen och för så många olika bolag,, så det räcker gott med en uppdatering en gång per år!

  SvaraRadera
 7. #Robert!

  Jag har skrivet en riktigt lång inlägg om kapitalförsäkring,, kolla på det om du inte har läst den!

  Om det är lönsamt beror på helst och hållet om du lyckas täcka dina KF-avgifter + att du går plus,, i dagsläget tror att det ligger runt 3-4% för att det ska löna sig, dvs att så länge avanza zero har högre avkastning än 3-4% så är det lönsammare med KF.

  Samtidigt är det stora fördelen med KF ( enligt mig utdelningsinvesterare ), om man har totalutdelningar på 3% så täcker bara den hela KF-avgiften. Så du borde ställe frågan om Avanza Zero har en direktavkastning på 3% idagsläget??

  I så fall så täcker den KF-avgiften och det räcker för att det ska löna sig ( då har jag inte tagit hänsyn till aktiekursen )

  Hur man värderar ett bolag?

  Jag kan säga snabbt att det är mycket mer än bara 4% i direktavkastning, mycket mycket mer..

  Några andra saker man ska tänka på:

  * Utdelningstillväxten
  * Utdelningsandelen
  * Hur kommer vinsten se ut i framtiden
  * Bolagets finanser
  * och m.m.

  Tyvärr så skulle ta allt för lång tid om jag skulle försöka svara på din fråga,, men ett mycket bra råd..

  Läs ett av mina "Veckans Artiklar" NR: V22 som jag skrev 29/maj..

  Där har jag försökt samma på de bästa investeringsstrategierna som finns, baserad på några av världens bästa investerare....

  Sen har jag många bra samlingar av böcker o korta filmklipp som man lär sig mycket av!

  SvaraRadera
 8. Gillar inte den turkosa färgen i själva analysrutorna, den kan gärna vara en mer neutral färg, typ grå. Mallarna var dock kanon!

  SvaraRadera
 9. Seriöst jobbat! Jag gillar din generösa blogg!

  svenskmillionaire
  / http://svenskmillionaire.wordpress.com/

  SvaraRadera
 10. Mycket bra! önskemål finns på substansvärde och historik varje år på detta. Annars klockrent!

  SvaraRadera
 11. # Johan!

  Har tänkt föra in subtasvärde med några andra nyckeltal och samtidigt vill jag ändra på andra saker,, men det kommer jag göra lite senare!

  SvaraRadera
 12. Tack för en intressant blogg. Skulle vara kul att se historik också.

  SvaraRadera
 13. Intressant artikel! går det bra om jag delar den på min blogg redplanet.se?

  SvaraRadera