måndag 14 september 2009

Den Största Nackdelen Med Utdelnings Investering

Jag har rätt så länge har sagt nästan positiva saker om Utdelnings investering men nu börjar man inse att den har en stor nackdel om man jämför med de mer traditionella investeringarna.

Jag har märkt att den största andelen som blir intresserat av Strategin är dem som är mellan 20-30 år. Och det finns en bra förklaring till det.

Jag tror inte de flesta 40-50+ blir direkt intresserat av utdelnings strategin eftersom många inte kan tänka sig vänta 10-20 år innan de ska börja leva gott på utdelningarna. Det kan jag självklart förstå, hur kul är det att börja leva när man är 60-70 år ?

Det kanske därför de som är ca 20, är det rätt så intressant eftersom man kan dra nytta av investeringen redan vid 40 års ålder, vilket är rätt så lagom!

Hur mycket total utdelning kan man förvänta sig efter 20 års investering?

Beror på hur mycket man börjar med och mycket man investerar varje månad!

Om vi säger att man börjar med 0 kr och istället väljer att spara 5 000 kr varje månad under 20 år!

Då växer den årliga utdelningen efter skatt till:

128 286 kr!
Den totala utdelningen efter skatt som man får under 20 år blir: 885 775 kr

.
Klicka för större bild
Då har jag räknat på 10 % årligt utdelningstillväxt + återinvestering av utdelningarna och en genomsnittlig direktavkastning på 4 %.

Om däremot man lyckas spara 10 000 kr under samma tid, så skulle resultatet vara:

256 576 kr!
Den totala utdelningen efterskatt som man får under 20 år blir: 1 771 549 kr
Vilket är mycket bättre!
.
Klicka för större bild
Om man däremot lyckas börja med tex: 200 000 kr första året och med en månads sparande på 5 000 kr under 20 år skulle uppnå till:

180 777 kr!
Den totala utdelningen blir: 1 313 395 kr.
.
Klicka för större bild
Och eftersom det växer mellan 10% - 12% om man fortfarande väljer att återinvesterar, så dubbleras siffran mellan 5-7 år.

Med andra ord mellan 300 000 – 400 000 kr i totalutdelning efter ca: 25 år..

Men det är det som är den stora nackdelen med utdelningsinvestering! Att det tar så lång tid för att ränta-på-ränta ska fungera. De fösta 10 åren märks inte så stor skillnad men den stora tillväxten kommer i själva verket mellan år 15-20, där tillväxten blir enormt på eget kapital.

Det är nog därför väldigt få blir riktigt intresserat av själva utdelnings strategi. Och Istället andra strategier som tex: högrisk/tillväxt eller olja- och råvaro-aktier blir mer populära pga den kortsiktiga vinstmöjligheten.

Men samtidigt de som söker efter en högre avkastning riskerar att förlora mer till och med om det handlar om utdelningsinvestering. Om direktavkastningen är högre än 7-10%, så ska man vara extra noga.

När kan en utdelningsinvestering kan vara intressant, om man inte kan vänta länge?

Jo! När man har rätt mycket pengar och samtidigt vill ta små risker och få en hyligt avkastning mellan 3-5% årligen som dessutom växer snabbare med inflationen.

Men det krävs rätt mycket pengar!

Om vi säger att många skulle vara nöjda med en årligt totalutdelning på 200 000 kr efterskatt.

Hur mycket pengar krävs det om man får en direktavkastning på 4%?

7 1420 000 kr

Det är rätt mycket pengar! De är förmodligen vad portföljen kommer vara värd om 20 år för dem som börjar investera T ex: 6000-7000 kr/månaden under 20 år.

( Så tänkt på ni som tänker köpa Hus där månadskostnaden blir 7 000 kr högre i månaden pga belåningen. Vilket gör att ni förmodligen går miste om 7 000 000 kr under 20 år. Då blir inte husköpet lika intressant till och med om husvärdet fördubblas. Därför blir det mycket viktigt att försöka hitta hus/lägenhet i nästan samma nivå som tidigare boendekostnad. Det säkert mycket svårt uppgift för många )

Sen hur mycket 200 000 kr och 7 miljoner värd om 20 år är en annan fråga!
Samtidigt är det mycket viktigt att säga att jag har räknat med en genomsnittlig tillväxt på 12,5% inklusive återinvestering och för att garantera den tillväxten så måste man vara mycket noga vilka bolag man köper och vilka risker man tar. Dessutom måste jag tillägga att den genomsnittliga utdelningstillväxten för de bättre utdelningsaktierna har varit mellan 15-20 % under de senaste 10 åren och då har jag inte räknat med återinvesteringen. De som tycker att jag är allt för optimistisk kan i så fall räkna med en årlig tillväxt på 10 % (återinvestering inräknat, vilket betyder att den årliga tillväxten på utdelningarna är ca: 7,5 %)

Men om man inte kan vänta 20 år och har för lite pengar, vad finns det för alternativ?

Hur kul är det att få en avkastning på 2,8 – 3,5 % (i utdelning, efterskatt för 4-5 % direktavkastning). Inte alls kul när det finns andra investeringar utanför börsen som kan ge betydligt högre avkastning på eget kapital och till lägre risk, då tänker jag på framför allt på fastigheter.

Där kan man få 10-20 % avkastning eller högre på eget kapital om man har en belåning på 70-80 % på inköpspriset.

Men det är absolut mycket svårare än aktier, eftersom det krävs mycket mer engagemang och tid från investeraren och kunskap. Det är absolut ingen lätt affärsverksamhet. Man måste ta hänsyn till många saker.

Men låt oss säga att man ändå lyckas få en direktavkastning på 10 % på eget kapital med väldigt låg risk.

Skulle det vara bättre investering om man jämför med utdelningar? Kanske om man jämför med de närmaste 10 åren. Men hur är under 20 år?

Förmodligen inte eftersom utdelningarna växer mycket snabbare än hyresintäkter. Om vi säger att utdelningarna växer 10 % årligen så borde hyresintäkterna växa i takt med inflationen dvs. 4 %.

Vilken kommer då få högsta tillväxten?

Hyresintäkt = direktavkastning på 10 % + 4 % årlig tillväxt
Utdelningar = direktavkastning på 4 % + 10 % årlig tillväxt

Resultat: efter 20 år:

Hyresintäkt = 21%
Utdelningar= 24%

Klicka för större bild
De som är kunniga inom fastigheter tycker säkert att det är inte alls rättvisande, vilket jag kan hålla med eftersom jag har bara tagit hänsyn till Utdelningen / Hyresintäkten.

Jag har varken tagit hänsyn till den totala avkastningen och inte heller värdet på fastigheten. Då skulle aktieinvestering inte ha chans med på grund av, den höga belåningen på fastigheterna.

Slutligen vill jag säga att utdelningsinvestering är inget för dem som inte kan vänta länge och har för lite pengar. Om jag vara ärligt så borde finnas många andra investeringsmöjligheter som genererar betyder mer än 4%.

MEN:

Då gäller det också att man lägger mycket mer tid och till med jobbar heltid med investeringen för att det ska gå ihop. Samtidigt är risken förmodligen betydligt högre också.

Högre risk ???

Eller det beror på vem man frågar. Många tycker säkert att risken är betydligt lägre tex: fastigheter för att man själv bestämmer över verksamheten och inte beroende av börsen och inte heller risken för att börsbolagens ledningen gör korkade saker. Samtidigt för dem satsar hård på andra slags entreprenörskap tycker förmodligen att de tar allt för stora risker.

Det som gör börsen unik är:

* Det går att börja omedelbart och med mycket små pengar.
* Mycket likvid investering, går och säja och köpa när man vill.
* Förmodligen den bästa med börsen / Utdelningarna är att de växer snabbare än tex: andra traditionella investeringar som tex.: Obligation, Bankränta och Fastighetsinkomster i form av hyror.
* Och det viktigaste är kanske att den är en av de bästa och stabilaste passiv inkomst källor där man behöver bygga upp en gång, i form av kapital och tid!

Slutsats:
Utdelningsinvestering är grundläggande mycket bra alternativ till traditionell pension sparande men vill man inte vänta allt för länge, så bör man kombinera med ett eget företagande eller verksamhet. Den bästa kombinationen skulle vara om man hade en lönsam företagets eller verksamhetens, där man flyttar vinsterna till långsiktigt utdelningsinvestering.

Vilket skulle minska Investerings tiden 20 år till kanske 10 år eller lägre!

Och för er som inte kan vänta så länge och vill satsa på andra saker som ger resultat snabbare kan jag bara säga:

Att ni behöver inte behöver välja bort den ena eller den andra. Satsa gärna på det snabba investerings alternativ men glöm inte utdelningsinvesteringen eftersom till och med väldigt lite pengar under en längre tid kan man generera rätt mycket! Tex: om ni bara väljer att spara 1 000 kr / månad under 20 år med en vanlig tillväxt + återinvestering förmodligen värdet på aktieportföljen vara värd ca: 1 miljon!

28 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg!

  Jag har på senare tid börjat fundera på utdelningsinvesteringar, och i detta inlägg fick jag en bra tankeställare :)

  Visst är det långsiktigt investerande...men jag skall kolla igenom din blogg innan jag bestämmer mig för vart mina pengar skall gå.

  SvaraRadera
 2. Först av allt: Tack för alla intressanta artiklar.

  Upplägget/tankegången i ditt resonemang är helt korrekt om man endast räknar på avkastning och "ränta på ränta"-effekten. Dock så förutsätter detta att kursen är oförändrad under hela tiden man har aktien.
  Det du skriver (som jag anser är mer intressant) är totalavkastningen, d.v.s utdelning + värdeförändring. Ett bra exempel är aktien "Realty Income" som på nuvarande kurs ger 6.6% direktavkastning, MEN: Sedan jag köpte den så har kursen stigit med 16% vilket i slutändan blir en ganska trevlig totalavkastning.
  Nu kan dock kursen gå både upp och ned, men min största anledning till att investera i aktier som ger en bra direktavkastning, är att de historiskt sett är stabila och "tråkiga" vilket passar min strategi utmärkt.

  Men som sagt: Dina artiklar är mycket läsvärda.

  //Calimero

  SvaraRadera
 3. Jag är övertygad om att främsta skälet till att sparare inte blir rika är att man använder sina pengar.

  Det är extremt få som varje månad sätter undan 5000kr i månaden utan att aldrig någonsin ta ut en krona för konsumtion på 20 år. En bil, en sommarstuga, insats till ett hus. Det är uttagen ur "portföljen" som med tiden kapar av ränta på ränta effekten.

  Jag tror det är många 20-25 åringar som överskattar sin sparförmåga över tiden (jag var sådan defintivt när jag var typ 22)samtidigt som man med tiden kanske hittar sin livs kärlek, skaffar barn och vill sätta upp sin hängmatta mellan två äppelträd i trädgården eller ta med barnen ut på en segeltur.

  Saker som också är värda pengar.

  Ett litet sparande i aktier i en IPS är många gånger inte en dum sak...omöjligt at ta ut några pengar innan man är 55.

  SvaraRadera
 4. Ditt bästa inlägg hittills!

  SvaraRadera
 5. Det du skriver här är precis den anledningen till att jag inte har som strategi att skaffa aktier med hög utdelning. Jag har helt enkelt för lite pengar just nu och vill försöka nå snabbare fram till målet.

  Men om jag en dag når fram till en större summa pengar så tror jag nog att jag kommer att satsa mer på utdelningsaktier.

  För övrigt, mycket intressant inlägg!

  SvaraRadera
 6. Precis som du skriver så behöver man inte välja bort det ena för det andra. Varför inte ha 2st portföljer? En stabil utdelningsportfölj, och en högriskportfölj. Jag funderar starkt på att köra på detta concept i framtiden. Inte för att i första hand tjäna massa pengar utan för att jag helt enkelt tycker det är kul att handla mycket med aktier. Har man dessutom en KF så slipper man allt strul med deklarationer osv...

  SvaraRadera
 7. Kanonbra inlägg!

  När man tänker på tiden, 20 år, så blir man lätt otålig. Men jag tänker ofta på aktiestinsen som tog 30 år på sig att få ihop sin första miljon.

  Sedan tog det bara 10 år att få ihop 15 miljoner. Och sedan ytterligare 10 år för att få ihop 56 miljoner och sju år till för att få ihop 138 miljoner. Detta är kraften i ränta på ränta. Kan man ha tålamod i några år så kan det bli en grym effekt.

  Och när man tittar tillbaka 20 år så har det ändå gått riktigt fort.

  Men, som sagt, i min portfölj, funderar jag också på att lägga några högriskaktier (10 procent av portföljen ungefär) för att kanske öka tempot något utan att för den skull riskera för mycket.

  /svenskmillionaire

  SvaraRadera
 8. Förresten så har jag nu valt att publicera min egna portfölj på min sida!

  Ta en titt :)

  SvaraRadera
 9. Intressant faktiskt!

  Ska få ställa lite frågor och höra lite åsikter från panelen.

  Jag är snart 21 fyllda, och jag är väldigt intresserad av mekanik och matematik, varpå jag tittat lite på civ.ingenjörs utbildning inom maskinteknik. Dock med en sådan utbildning på 5-6 år, betyder det alltså att jag troligen inte kommer kunna spara så mycket pengar under den tiden till mina investeringar, får troligen vara glad för varenda hundring jag kan spara.

  Och just att det är dom 5-6 första åren av dessa 20 år gör ju att det är dom åren som egentligen kommer ge mest avkastning i slutändan, och då är ju frågan då det troligen inte alls är säkert att man kommer få ett jobb där lönen väger upp detta "missade sparandet". Skulle vara intressant att höra vad folk har för åsikter ang. detta.

  Sedan den kanske mest intressanta frågan jag har är, jag älskar att åka skidor och har förra vintern jobbat och levt på div. skidorter, och kommer troligen åka ned till alperna för att åka skidor och ströjobba lite, då detta är det roligaste jag vet och det roligaste jag nånsin gjort i mitt liv. Men studier skulle betyda att det är slut om detta, och det tar faktiskt emot litegrann, så jag har inte riktigt bestämt mig än hur jag ska göra.

  Och då undrar jag, med tanke på att utbildningen är ganska lång, och jag troligen vill åka skidor 2 år till som minst, vilket betyder att jag börjar studera då jag är 23 kanske, så är jag klar då jag är kring 28-29, anses denna ålder vara alldeles för gammal för att komma ut som färdig ingenjör? Eller har det ingen betydelse ifall jag börjar studera då jag är 25 och kommer ut då jag är 31? Skulle gärna vilja ha tid att åka skidor, och framförallt känna hur jag vill göra.

  Mvh

  SvaraRadera
 10. # Herr K!
  Lycka till! Det finns tillräckligt med information o länkar i bloggen :)..

  SvaraRadera
 11. #Anonmy!
  Jag tror det är fler som är intresserat av båda delarna! dvs, utdelningen och aktiekursen! Själv är jag mer fokuserad på det ena, Utdelningar.

  Men visst spelar aktiekursen stor roll, framför allt när man ska köpa, ju billigare aktiekurs, ju högre direktavkastning och högre avkastning möjlighet för aktiekursen. Samtidigt om utdelningarna ökar så kommer aktiekursen följa med allt eftersom.

  Så det hänger i hopp lite!

  SvaraRadera
 12. #Cristoffer!
  Det är självklart som du säger, nu när man börjar bli äldre så inser man att det går inte spara som tidigare och det finns en stark gräns där man inser att det finns mycket viktigare saker!

  Jag kan hålla med att det helt ej hållbart med att försöka spara under 10 eller 20 år, oavsett om det är 5000kr eller 10 000 kr,,

  och då har jag sista tiden börjat kolla på möjligheten i fall om jag ska spara riktigt hård, kanske under de första 3 eller 5 åren och sen sluta spara helt och hållet och bara återinvestera udelningarna.

  Ska försöka skriva lite mer om det nästa inlägg!

  Det är bra att du tar upp dessa tankar.... Vilket jag tror att det är nästan alla seriösa investerare handskas med!

  SvaraRadera
 13. #Mot Miljonen
  Jag tror att nästan alla har varit där,, dvs inte haft tillräckligt med pengar!

  Men oavsett om du kan eller inte kan investera idag, så är det fortfarande viktigt med kungskapen att kunna investera i framtiden, då kommer du förhoppningsvis ha nytta i framtiden när du har mer pengar!

  SvaraRadera
 14. John
  Japp! Samtidigt har jag försökt lyfta fram med entreprenörskap eller annat verksamhet som kan gerera mer pengar än börsen!

  Tex: det du nu satsar på, Webshopen!

  SvaraRadera
 15. #Svensk!
  Som du säger kanske 20år är inte lång tid som man tror!

  SvaraRadera
 16. Magnus
  Ser att du har lagt mer bolag i utdelningskalendern! Bra :)

  Och ser att du har lyckast med en bra portfölj där du får utdelningar varje månad!

  Det känns bra eller hur? :)...

  Det är bra bolag du har, som är självklara i en långsiktigt utdelningsinvestering!

  H&M
  Cola
  G&P
  Sandvik


  och de andra bolag som jag kan inte så mycket om men funderar skaffa det själv!

  Realty Income
  Fred Olsen!

  SvaraRadera
 17. #Langen
  Måste erkänna att det är rätt så svåra frågor du ställer och jag vet inte om jag rätt person att försöka ge några kloka svar??

  Jag tror jag behöver mer tid över innan jag kan ge några bra svar!

  Ska försöka skriva några tankar om ämnet nästa inlägg!

  Men lite snabbt så tycker jag att du ska inte välja bort något ( något som du gärna vill göra ) tex: som du nämner, åka skidor och vill läsa om maskinteknik pga,,att det inte passar utdelningsinvestering eller att du inte kan spara pengar pga, att du måste göra dessa saker, låter lite fel:

  Vad jag menar är att du ska ABSOLUT inte försöka totalanpassa ditt liv efter så att du kan spara maximal mycket pengar!

  Då kan jag ställa frågan,

  VAD ÄR DÅ MENING MED LIVET OM DU INTE GÖR DET DU VILL GÖRA ELLER GILLAR GÖRA!

  Jag tycker att du ska tänka på det först och du är fortfarande ung och hinner börja spara efter skid-äventyret och en bra ingenjörsutbildning!

  Själv har jag börjat när jag var 28 år.. och jag måste erkänna att jag njöt tiden som student. och tack vare en bra utbildning så har jag en intressat en ganska bra betalt jobb!

  Så man kan se det också som en investering!

  Och jag tycker att du borde i allafall satsa på åka skidor minst 6 månader till 1 år,, så kommer du märka om du vill satsa på utbildningen direktefter eller vänta ett år till!

  OBS! Eftersom det så pass viktiga beslut så tycker jag inte att du ska lyssna på mig eller någon annan, utan du får bestämma det själv! Jag försöker bara ge råd :)

  SvaraRadera
 18. Tack för svaret!

  Och det jag egentligen var mest rädd för är om man var för gammal att komma som nyexamerad då man är 30 år (tycker man hört att företag inte vill anställa ingenjörer som börjar vara i den åldern, men det verkar inte stämma heller), men så verkar fallet inte vara. När var du själv klar med din utbildning?

  Skickade ett mail till dig ifall du inte läst det om du var intresserad! Hade inte så mycket om just utdelningar att göra men intressant om värderingar nu med tanke på ditt lilla "bankspecial"

  Skall även tillägga att detta med sparande ser jag inte som något nödvändigt ont, utan det är ett intresse!

  SvaraRadera
 19. Bra med lite inlägg åt det mer kritiska hållet. Att vänta 20 år på att få 15000kr i månaden känns kanske inte riktigt optimalt. Har själv lyckats med det du nämnde, starta företag och föra över vinster i utdelningsaktier där utdelningen nu totalt uppgår till ca 150000-250000/år. Jag skulle rekommendera andra som vill få denna passiva inkomst att starta företag och testa sig fram under en femårsperiod åtminstone, ge inte upp förens du har din passiva inkomst. Sedan kan man börja fundera på vad man verkligen vill i livet för pengarna i sig är definitivt inte slutmålet, däremot ger dem en angenäm oberoendekänsla i vardagen :)

  SvaraRadera
 20. Wow, ett av dina bästa blogginlägg någonsin! Tack så mycket...

  SvaraRadera
 21. Det kan också vara på sin plats att man funderar lite på hur mycket du handlar för en miljon om 20 år. En miljon idag är väl inget man blir till sig för. Kanske får du ge en miljon för en simpel småbil om 20 år?

  SvaraRadera
 22. #Langen!
  Själv var jag runt 28 när jag fick mitt nuvarande jobb. Samtidigt förväntade sig dem en äldre medarbetare!

  Så det beror vilken jobb och företags man söker jobb! Dessutom tror jag att det finns andra saker som är viktigare än åldern, som tex: det socila biten och erfarenhet!

  SvaraRadera
 23. #Anonmy!
  Grattis! Visst går det mycket snabbar om man har en bra kassaflöde i from av företag!

  Spoonman!
  Tack!

  Anonmy!
  Om inflation och värdet på 1 miljon om 20 år,, så kan bara säga att det förmodligen bättre ha några miljoner än ingenting alls :)

  och samtidigt om man ska kolla historisk med en genomsnittlig inflation på 4-5% årligen så borde 2-2,5 miljoner vara lika mycket värda som en miljon idag!

  Det som är fördelen med Utdelnigar och aktieinvesteringar att det har tendes att växa snabbare än inflationen!

  SvaraRadera
 24. Men om man gör investeringar på så långsikt och tänker återinvestera utdelningen, ska man placera aktierna i en kapitalförsäkring där man inte betalar skatt på utdelningen, men i början av året får man betala en skatt på värdet som beräknas så här:
  Räkneexempel för avkastningsskatt på en kapitalförsäkring år 2009:
  Försäkringskapitalet den 1 januari 2009 är 200 000 kr. Den genomsnittliga statslåneräntan var 3,88 % för år 2008. Skattesatsen är 27 %. Avkastningsskatten blev då 200 000*3,88 %*27 %=2 095,20 kr, dvs ca 1,05 % av försäkringens värd.

  Det är lägre än skatten på utdelningen man får, dessutom så hinner man ju återinvestera den innan skatten på KF ska betalas.

  Vill man kan man göra ett större räkne exempel för att visa skillnaden när värdet på KF över stiger 300 000 och man får 15000 -20000 i utdelning FÖRE skatt.

  SvaraRadera
 25. #Anonmy!

  Självklart är det bättre att ha KF-depå när man satsar investerar långsiktigt och framför allt utdelningsstrategi.

  Har skrivet en väldigt lång artikel om ämnet! Leta efter inlägget - kapitalförsäkring! Det viktigaste!

  SvaraRadera
 26. fidgetfish@spray.se14 december 2009 kl. 02:05

  langen,
  känner igen mig i din historia och framtidsmål så jag måste skriva en lite sen kommentar...

  Själv valde jag att flytta till Luleå för att kunna kombinera studier och skidåkning på bästa sätt. Har haft årskort i Riksgränsen under hela Civilingenjörsutbildningen. Även kombinerat utbytesstudier med säsongande i Kanada, men det bästa är nog att det finns så många likasinnade på skolan.

  Sen är skidåkning ingen vän med plånboken men var och en har ju sina prioriteringar.

  Angående ålder vid examen är det inget att oroa sig över. Företagen förväntar sig snarare mer mogna sökanden.

  I övrigt grymt bra inlägg 4020!

  SvaraRadera