måndag 21 september 2009

Olika lösningar till utdelnings Investering

Förra veckan skrev jag inlägget ”Den största Nackdelen med Utdelning Investering” och så skrev jag om att det är en strategi som kräver rätt mycket tid och vilket gör att det blir tråkigt, till och med om det en rätt så säker och grundläggande sund strategi.

Det krävs :

* Tid eller Pengar!

Om man inte kan investera mycket från början, så kan man kompensera med hjälp av längre investerings tid. Självklart är det mycket bättre om man kan göra både två samtidigt, det vill säga spara mycket under en länge tid. Då gav jag ett exempel ifall om man har ett lönsam företag eller nåt liknande som generar bra med kassaflöde som man i sin tur investerar i utdelningsaktier. Då skulle man inte behöva vänta 20 eller kanske inte ens 10 år.

Men så den självklara frågan, varför ska man då investera i utdelningsaktier när man har så pass lönsam företag?

Jo! Kanske man inte vill jobba i företaget hela livet eller att det är bra om det finns alternativa inkomster som täcker levnadskostnader oavsett vad man vill göra senare i livet.

Men för dem flesta människor så skulle det bara vara ett dröm!

Om vi istället koncentrerar oss på bara den verkligheten många som lever, det vill säga vanliga inkomsttagare.

Förra inlägget gav jag lite olika beräkningar som jag gjorde via Excel-mallen där jag gav exempel om man skulle investera 10 000 kr eller 5 000 kr i månader under 20 år så skulle man nå olika årligt utdelningar efter skatt.

Men ärligt så tror jag inte många kan spara så mycket som 10 000 / 5 000 kr under 20 år och jag hamnar också i den kategorin.

Hur många av er skulle orka spara 5 000 kr i månaden under 20 år? Tänk på det!

Samtidigt skulle en del vara så entusiastiska med hela iden passiv inkomst, att de skulle försöka spara mellan 5 000 – 10 000 kr eller mer meddetsamma. Men efter ett halvår eller 1 år senare så skulle många av dessa personer inse att det inte är hållbart på längden.

Eftersom man inte skulle ha råd med så mycket viktigt här i livet under den långa tiden. Saker som man mer eller mindre måste ha för att leva någorlunda ”normalt liv”:

* Hus
* Bil
* Familj
* Rekreation ( Semestrar, Hobby )
* Sociala aktiviteter
* Ett visst grundläggande levnadsstandard.


Den här listan kan göras hur långt som helst och är förmodligen helt olika för olika personer.

Men återigen det viktigaste är att man ändå inte missar "saker" eller aktiviteter som man aldrig kommer få eller uppleva på grund av att man måste spara pengar.

Nu tycker säkert många av er att jag nu ger två olika budskap, att jag är för att man ska spara så mycket man kan och investera pengarna klokt under en längre tid och samtidigt säger jag att man ska också tänka på att inte försöka spara allt för mycket.

Vilket ska det vara?

Jo! Jag tycker personligen att man ska satsa på både två:

* försöka spara så mycket så möjligt
* samtidigt försöka också inte spara att för länge

Jag vet att det låter riktigt konstigt men om jag ska försöka förklara på ett enkelt sätt hur jag tänker:

Eftersom ju mer man kan spara i de fösta åren ju mindre man behöver spara senare på grund av utdelningstillväxt kommer att vara större än vad du kan spara själv.

Därför behöver man inte spara under 20 år eller 10 år eller inte ens under 5 år om man inte vill!

Utdelningar = Regelbundet sparande!

Det är det som gör Utdelningsinvestering så unik att utdelningarna som man återinvesterar motsvarar regelbundet investering fast det inget du själv investerar utan det är företagets vinster / utdelningar går vidare till nya investeringar.

Då kan man bortse att man måste spara under 20 år utan då kan man istället spara under 5 år, och sedan inte spara något och låta investeringarna växa med hjälp av återinvesteringar. Därmed kan man istället koncentrera sig på andra viktiga saker i livet.

Det finns ingen skriven regel att man måste investera 5 år. Man också investerar rätt så mycket under tex: 2 eller 3 år och sen låta det växa. Eller till och med 1 år.

Det är själva tänkandet som är viktigt.
.
En utdelningsinvestering borde mer eller mindre jämföras med att man bygger upp ett slags verksamhet de första åren. Oavsett vilken verksamhet så krävs det tid och pengar. Men när man är färdigt så kan man låta den växa utan att man behöver göra något och dra nytta av det resten av hela livet.

Ny Excel-mall – Utdelningsberäkning 30 år- Version 1.2

För att kunna se fördelarna med att man spara intensiv under en mycket kortperiod så har jag ändrat den gamla Excel-mallen ”Totalutdelning 20år” så att där man kan välja olika tidsperioder för månadssparande.

Tex: Nu kan man välja bara spara 10 000 kr i månaden första året och 5 000 kr i månaden år 2 och 3. Och sen kan man välja inte spara nåt år 4-20.

Klicka för större bild
Dessutom har jag nu tagit med 30 år, eftersom ränta-på-ränta effekten kommer efter år 10-15 och nu har man möjligheten att se den stora skillnaden efter år 20.

Klicka för större bild
.
De olika strategierna borde se ut så här:
* Den Över ambitiösa:
* Den Otåliga:
* Den Med Kapital
* Den Utan Kapital:
* Den Långsiktiga:
* Den Slösaktiga:


Den Över ambitiösa: Som tänker spara 10 000 kr i månaden under 5 år och har 100 000 kr i start kapital: Resultatet blir:

20 år = 152 402 kr
30 år = 494 898 kr
.
Den totala utdelningen efterskatt som man får under:
20 år : 1 214 817 kr
30 år : 4 297 281 kr

Klicka för större bild
Den Otåliga: Lyckas spara 10 000 kr i månaden första året och en start kapital på 100 000 men slutar spara efter det!

20 år = 57 740 kr
30 år = 187 501 kr
.
Den totala utdelningen efterskatt som man får under:
20 år : 470 382 kr
30 år : 1 638 230 kr

Klicka för större bild

Den Med Kapital: Har en startkapital på 300 000 kr och sparar 15 000 i månader under 5 år och sen slutar spara.

20 år = 267 971 kr
30 år = 870 189 kr
.
Den totala utdelningen efterskatt som man får under:
20 år : 2 142 941 kr
30 år : 7 562 897 kr

Klicka för större bild

Den Utan Kapital: har ingen startkapital men lyckas ändå spara 5 000 kr varje månad under
5 år och slutar spara efter det!

20 år = 63 078 kr
30 år = 204 835 kr
.
Den totala utdelningen efterskatt som man får under:

20 år : 500 503 kr
30 år : 1 776 315 kr

Klicka för större bild
Den Långsiktiga: Har ingen startkapital men ser Investering som en Pensionssparande och därför väljer att spara 2 000 kr i månaden under 30 år.

20 år = 51 314 kr
30 år = 178 176 kr
.
Den totala utdelningen efterskatt som man får under:
20 år : 354 310 kr
30 år : 1 447 164 kr

Klicka för större bild
Den Slösaktiga: Har fått en startkapital på 300 000 kr men vill varken spara pengar eller återinvestera utdelningarna, utan vill bara slösa utdelningarna!

20 år = 51 374 kr
30 år = 133 250 kr
.
Den totala utdelningen efterskatt som man får under:
20 år : 481 110 kr
30 år : 1 381 750 kr
.
Med andra ord en gångs investering på 300 000 kr och utan återinvestering, har Slösaren lyckats få en växande inkomstkälla där efter 30 år, kan räkna med att få 133 250 kr årligt utdelning efter skatt! Inte nog att hans investering ger 1.3 miljoner under 30 år utan också att hans portfölj är förmodligen värd minst mellan 3.5 till 5 miljoner.

Men då gäller det att har verkligen diversifierat rätt och dessutom att han har justerar sin portfölj då och då eftersom han inte gjorde nya investeringar och återinvestering.

Klicka för större bild

Så kombinationen kan göras hur lång som helst. Det viktigaste är man måste inte spara under en längre tid. Kan man investera längre tid, då behöver spara väldigt lite som 2 000 – 3 000 för att nått bra resultat.

Tanken men dessa exempel är att försöka visa att man inte behöver fastna på ett enda tankesätt utan det går att göra många olika sätt och dessutom också lyfta fram hur viktigt det är att man ska kunna få både delarna, det vill säga att kunna spara och leva rätt så hyfsat liv samtidigt.

Själv har jag börjat inse efter ca: 2 år hård sparande/investering att jag måste ganska snart halvera min månads sparande och förhoppningsvis sluta spara helt efter 5 år och sen njuta av inkomsterna från utdelningarna efter att man har jobbat hård för det!

Tänkte lägga in den nya Excel-mallen när jag är klar med den, för dem som vill jämföra olika investeringsalternativ med olika tider och investeringsbelopp. ( det blir nog klart i början av nästa vecka )

12 kommentarer:

 1. Som vanligt mycket bra skrivet!

  Jag tror att om man är genuint intresserad av börsen/aktier och inte bara pengarna som man eventuellt kan tjäna så tror jag det är en bra idè att även ha en "vanlig" aktieportföj vid sidan av sin utdelningsportfölj. Förhoppningsvis får man en bra avkastning på den portföljen också, dessutom håller man sig uppdaterad inom börsvärlden.

  //Ekonomisk trygghet

  SvaraRadera
 2. Jo! Det sant! Samtidigt är det ändå rätt så skönt att inte behöva spara allt för länge och kan istället göra andra saker med pengarna!

  Sen kommer börsen alltid vara ett hobby och om man kan kompletara med vanliga aktieaffärer och om man kan tjäna så är det bra! Men det får inte bli rent trading!

  SvaraRadera
 3. Om du vill/har tid skulle det vara bra med en återbetalningstid för investerade pengar i kalkylen.

  SvaraRadera
 4. #Anonym!

  Intessant tanke! Om jag förstår dig rätt så vill se hur snabbt de utdelningarna som man täcker investerade pengarna!

  Samtidigt kan man enkelt räkna hur mycket man investerat och jämföra med total utdelningarna som man får. De totala utdelningarna kan man se för 5, 10, 20 och nu till och med 30 år!

  SvaraRadera
 5. Hej och återigen tack för en bra blogg!
  Har dock problem med att öppna och skriva in egna siffror i utdelningsbladen.
  Undrar bara om någon annan har samma problem?
  Jag har Vista och använder OpenOffice.
  Måste jag ha Officepaketet? :(

  SvaraRadera
 6. #Spoonman!

  hej!

  Tyvärr så måste du ha Microsoft - Office Excel.. eftersom den fungerar inte på OpenOffice och dessutom sny inte diagrammet!

  SvaraRadera
 7. Bra förklarat! Du visar ibland en bild som man inte tänkte på i första hand...

  SvaraRadera
 8. 40procent: Kvalitétsinlägg igen!. Tycker det är ganska viktigt att spara aggressivt första åren och som du nu gör, minska inbetalningarna från lön. Som det är nu tillför jag bara pengar 3 gånger/år till min aktiedepå varav resten tas från utdelningar.

  SvaraRadera
 9. Min strategi har senaste åren varit att spara en mkt stor andel av min inkomst. Detta av två anledningar. Dels givetvis få ihop det kapital som behövs. Men kanske framförallt eftersom ska man nå break-even (dvs månadsutdelningarna = månadskostnaderna) så måste utgifterna vara låga.

  Ökar utgifterna måste man ha ett mycket större kapital för att samma avkastning ska räcka. Dessutom sparar man en mindre summa vilket gör att kapitalet byggs upp långsammare. Med dina 10% avkastningstillväxt så kommer ett halverat sparande kräva ca 10 år extra. Säg t.ex. spara 25% istället för 50% av inkomsten så förlorar du 7 år (du har sparat hälften så mkt), dessutom måste du spara ihop 50% till (din levnadsstandard är 75% istället för 50%) vilket är ytterligare knappt 3 år till.

  SvaraRadera
 10. #Magnus!
  Det inte vanligt att man tänker så!

  Utdelningsbombad!
  Förhopningsvis så ska kunna minska dina insättningar men tiden och låta utdelningarna jobba ;)


  Anonmy!
  Japp! Det är jätte viktigt! Men sen kommer den andra frågan...

  Hur mycket i ditt liv som du måste avstå ifrån för att kunna och hur länge kan du spara så mycket och dessutom ha låga kostnader?

  Självklart är det mycket viktigt att spara och Investera så mycket man kan,, Men samtidigt är hela tanker är också att man ska kunna leva bättre liv när man har investerat klokt,, och varför inte börja leva lite bättre under tiden man investerar?

  Vad jag har märkt är att effekten av regelbundet sparande minskar ju längre man har sparat:

  Tex: Om man spara 5 000 kr i månader, dvs, 60 000 kr i ett år.. så kommer utdelningstillväxten öka med minst 100% eftersom man har investerat lika mycket som första året. Den ökningen kommer med tiden minska ju mer portföljen växer. Nu har jag inte exakta beräkningar men det finns en gräns där månadssparande inte blir lika effektiv längre och då är det kanske bättre försöka leva bättre under tiden när utdelningarna växer av sig egen kraft!

  Själv kan jag tyvärr inte fortsätta spara som jag har gjort tidigare och jag vill helst sluta spara om några år och låta utdelningarna göra det jobbet! ( Till och med om det kommer ta några extra år, så är det värd det. Dessutom tror jag inte att det kommer påverka den slutliga avkastning så pass mycket om man tex; slutar spara efter 5 år, eftersom utdelningstillväxten + återinvestering kommer kompensera den bortfallna sparandet )

  SvaraRadera
 11. Mr 4020, du skriver många bra saker, men jag ser inte så mkt skrivet om småskaligt pensionssparande(kanske jag inte hunnit beta igenom allt än...). Gjorde med min egna kalkyl en beräkning vad min IPS-depå kan vara om 30 år om jag jobbar med en utdelningsstrategi som din. Använde följande parametrar

  Startbelopp idag - 30000 kr
  Månadsspar - 1000 kr (det avdragsgilla beloppet)
  Utdelningstillväxt - 10 %
  Direktavk idag 4 %

  Detta kommer efter 30 år ge mig en årlig utdelning på 365000 kr, alltså 1000kr/dag. Det lönar fantastiskt bra med det småskaliga sparande! Utöver utdelningen är ju dessutom innehavet värt kring 6 miljoner förutsatt att kursen följer utdelningstillväxten (kansek väl optimistiskt...men men)

  Jag kan sakna detta på din sida. Vissa har nog inte möjlighet att lägga undan 5000 kr/månad, men detta exempel visar att det kan bli magi med bara 1000kr sparat/mån på lång sikt - den risiga pensionen kanske går att rädda?

  Tack för en bra blogg!

  / Erik

  SvaraRadera
 12. #Erik!

  Hej!

  Jo! Du har rätt att för de flesta som inte alls kan spara pengar för att de har för lite eller andra orsaker, så är det mycket bättre att investera lite som 1000 månaden än ingenting alls.

  Samtidigt om man tänker på pensionsparande så är 30-35 år så pass långtid så behöver man inte ha mycket pengar för att det ska bli enorma summor. Kolla bara på Aktiestinsen.

  Men många skulle gärna vilja nå helst inom 10-20 år, så att man kan leva rätt så bra de sista 30-40åren. Samtidigt skulle jag gärna spara ganska mycket några år och slippa spara under 20 år.

  .............

  Förresten när det gäller dina beräkningar, så har jag lite svårt att förstå hur du har lyckats nå 365 000 kr i Årligt utdelning om 30 år!

  Mina beräkningar visar att man får ca: 110 000 kr i årligt passiv inkomst..
  Med: 30 000 kr startbelopp och 1 000 kr i månadssparande-

  men kanske du menade (eller räknade med) 300 000 kr i Startbelopp, eftersom då får man ca: 350 000 årligt utdelning efter 30 år!

  Ett annat räkne exempel!

  Om du investar 10 000 i månaden bara 1 år,, dvs 120 000 kr i start belopp, och sen sluta spara, ...så skulle du få 102 000 kr i årligt passiv inkomst,,

  Det är nästan samma resultat som att spara 1 000 kr i månader under 30 år..

  Vilken skulle du viilja välja,, Spara 1 år eller 30 år??

  SvaraRadera