måndag 19 oktober 2009

Börsdata är äntligen klart!

Nu är jag klart med som man kan kalla för första fasen. Att en enkel sida där man får några av dem viktigaste nyckeltalen för så många aktier så möjlig och där utländska bolag som USA och övriga Norden är med.

Tanken med börsdata var att ersätta de tidigare FA-bilderna som jag hade. Dessutom skulle en kombination med 10 års historik, diagram och tabeller som gör det mycket enklare att se skillnaderna mellan olika aktier.

Börsdata är i främst gjort för utdelningsinvesterare där man ska kunna snabbt se historiska utdelningar och nyckeltal som utdelningstillväxt, Yield on Cost och Direktavkastning och Utdelningsandel


Nu är första fasen är klart och förhoppningsvis så kommer jag försöka förbättra hemsidan längre fram.

De nya bolagen är främst USA och dessutom Nordiska länderna. Tyvärr så var det mycket svårare att hitta bra information för dem övriga länderna och det blev därför mycket mindre antal bolag än vad jag hoppades på. Kanske nåt som jag kan förbättra på längre fram?

De nya länderna är:

* USA* Finland
* Norge
* Danmark


och Dessutom har jag försökt lägga Topplistor för en del nyckeltal som jag tycker är intressant. Tex: Utdelningstillväxten; dem 50-bästa bolag som har haft den högsta årliga utdelningstillväxten under 10 år.

Hela listan för Topplistor:

Det är en del spännande bolag som har hitta:

* Merimekko: - Känd Status design.
Finsk känd textil-Design bolag för hemprodukter. Framför allt kvinnornas favorit märke. Det som är intressant är att bolaget har en mycket bra totalutdelnings om man hade köpt den tidigt men kanske inte lika bra utdelningstillväxt. Men det som imponerar är den höga direktavkastningen och vinstmarginal och Avkastning på EK.

* Statoil: - Stabil och viktigt verksamhet.
Nu har jag nu hunnit kolla på bolaget nyckeltal och historik. Har faktiskt tänkt köpa bolaget men valde Fortum före. Men jag vill gärna köpa bolaget längre fram. Det som avskräckte mig var den låga vinstmarginalen men nu när man ser på helheten så ser det mycket bättre ut. Avkastningen på eget kapital är helt godkänd och det beror på den låga soliditeten på ca: 20 %. Så länge man kan förvänta sig en stabil omsättning och stabila vinstmarginaler så är bolaget intressant utdelningsaktie. Eftersom direktavkastning är ganska högt och rätt så bra utdelningstillväxt förutom dem sista 2 åren.

* Carlsberg: - Öl säljer alltid
Har länge tänkt köpa bolag men nu efter nyckeltalen så är bolaget en besvikelse. Extrem låg direktavkastning med kombination med dåligt eller ingen utdelningstillväxt. När man kollar på vinstmarginalen och den minskade avkastningen på EK, så förstår man att vinsterna inte kunnat utvecklas så bra.

* Flugger: - Färg bolag.
Färgbolaget - ett annat intressant bolag som jag kan tänka mig att köpa och säkert mycket relaterad till bygg branschen. Lagom tillväxt på vinst och utdelning.

* Schibsted – Nu har du möjlighet att indirekt köpa Blocket.se
Ni läste rätt, nu kan ni vara indirekt ägare till den lönsamma hemsidan blocket.se. Norska Media koncernen som äger bland annat:

-Aftonblandet
-SvD
-Blocket
-E24
-TV.nu
-Jobb24
-Hitta.se

-Och m.m

Men verkar inte vara så stabil verksamhet, nu när bolaget har haft en stor förlust under 2008 på -13 / aktie. Inte heller något spännande bolag när man kollar på nyckeltalen men en verkligen äger många intressanta bolag.

* Rapala – Gillar du fiska?
Då vet vad rapala står för. Ovanligt bra tillväxt på utdelningen där en årlig tillväxt på 25 % under 10 år, låter riktigt bra tanke på branschen. Tyvärr så har inte lyckats få avkastning nyckeltal.

* Ramirent – Spännande bolag i byggbranschen.
Jag blev lite intresserad när jag såg aktiekursen, påminner mycket om NCC. Men både utdelningen och aktiekursen sänkt enormt mycket sista året.

* Colgate-Palmolive – Tandkräm jätten!
Själv använder jag både Tandkrämen Colgate och jag tror att jag har använd Palmolive som tvätt- och sköljmedel. Mycket stabila och enkel verksamhet som påminner lite om Procter & Gamle. Tyvärr är inte direktavkastningen lika spännande som bolaget.

* Pepsi – en intressant konkurrent till Coca-Cola.Har en mer produkter i form av chipps och snacks. Där både utdelningstillväxten och den stabila utvecklingen är helt godkänd. Tyvärr så direktavkastningen är lika låg som övriga USA aktierna.

* IBM & Microsoft! – två IT jättar!

Som har lyckas få en exceptionell utveckling på utdelningen. Där utdelningstillväxten är 22% för Microsoft under 5 år och 15% för IBM under 10 år respektive 22% under 5 år.
Både bolagen har lycktast få hyfsad bra tillväxt på omsättningen och vinsten, där Microsoft har lyckats bäst. Vad som gör både IBM och Microsoft spännande är den höga avkastningen på eget kapital och direktavkastningen på snart 2%, vilket har aldrig varit så tidigare. Med en så tillväxt så kan det kanske bli intressant att kolla på bolaget. Visste inte att IT-bolag var så lönsamma :)

Dessutom kan tillägga två nya bolag som jag har fått önskemål om tidigare:
* Intellecta
* Billerud

10 kommentarer:

 1. Har redan använt mig av börsdata många gånger, grattis till färdigställningen och ett bra jobb!

  SvaraRadera
 2. Bra jobbat! Många som intresserar sig för utdelningsinvesterande kommer ha användning för Börsdata :)

  SvaraRadera
 3. Fantastiskt jobb!

  Jag undrar en liten sak när jag sitter och kollar på börsdata...

  Det finns 2 rutor med "Total utdelning 10 år".
  Ex för Boliden står det 57 i ena och 11 i andra. Vad är skillnaden?

  SvaraRadera
 4. Grattis till färdigställandet! Gillar din sida och känner att jag kommer ha stor nytta av den i framtiden!

  SvaraRadera
 5. Tjenare 4020!

  Du är grym! Tack för din blogg och din börsdata-sida.

  Nu när löningen närmar sig tittar jag mycket på börsdata för att ta ett beslut om var jag ska placera månadens sparpeng.

  mvh svenskmillionaire

  SvaraRadera
 6. # Stor Tack alla!

  Det känns oerhört trevligt veta att BörsData uppskattas och hjälper många investerare, nu när man har jobbat så hårt med sidan under en längre tid!

  SvaraRadera
 7. #EkonomFarsan!

  Det är 2 olika rutor som betyder olika saker!

  57 kr står för, det totala utdelnig i kr som man fick om man hade investerat 1000 kr under 1999.

  och 393 kr i total utdelning under 5 år om man hade investerat 1000 under 2004.

  Den stora skillnaden beror på att man hade kunnat köpa boliden mycket billigare under 2002-2004.

  .................

  11 kr står för den totala utdelningen i kr / per aktie, under olika tider.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera