onsdag 25 november 2009

Allemanskonto – Förbättring av Kapitalförsäkring

Det har kommit många artiklar och inlägg om det nya allemanskontot som innebär ändrad ”skatteform” likt kapitalförsäkring. Det vill säga att istället för att betala vinst- och utdelningsskatt så kommer man betala en årlig skatt för det totala värdet av portföljen.

Det som är helt nytt och som skiljer sig ifrån KF är att man själv blir ägare istället för idag i KF där försäkringsbolagen som tex: Nordnet och Avanza. Samtidigt kommer den nuvarande systemet finnas kvar.

Bra? Dåligt? Onödig?

Det har kommit många synpunkter som var blandat men alltför många är negativa till förslaget. Så det beror på ganska mycket vem man frågar. Det kommer vara en bättre och säkrare alternativ för dem som redan har KF.

För de som saknar och är i grunden negativa till KF, kommer självklart att vara besviken och framför att om man hade förväntningar på helt nytt sparform med lägre och gynnsammare beskattning för långsiktigt investerare.

Självklart skulle jag också vilja ha en skatteform som bör gynna sparande och investering. Varför inte kunna investera utan betala utdelningsskatt och om man t.ex. har innehaven mer än 5 år så skulle man vinstbeskattas bara 15 % och inget annat årlig beskattning som det är tänkt. Dessutom skulle jag också vilja se en förändring för PPM och för dem som vill, ska kunna välja pensionsspara direkt i aktier istället för fonder.

Men nu tänker jag skriva om Allemanskontot! Eftersom det verkar som det är det vi kommer att få oavsett om vi gillar eller inte. Jag tänkte diskutera om:

- Vad blir det för fördelar?
- Vad blir det för Nackdelar?
- Och vad ska man tänka på!


Själv är jag ”försiktigt” positiv till förslaget eftersom det är ett steg i rätt riktning, att förbättra den populära KF. Men samtidigt är jag inte helt säker på när man inte vet alla detaljer kring allemanskontot.

Jag har skrivet en ”låånnnggg” inlägg om KF för ett tag sen:
- Kapitalförsäkring – Det som är viktigt att tänka på

Där är jag positiv till KF på grund av den högre avkastningen när man slipper vinst- och utdelningsskatten, till och med om man betalar en årlig beskattning. Däremot har jag inte KF på grund av att man själv inte är direkt ägare. Så med det nya föreslaget kan jag tänka mig skaffa ett allemanskonto. Men då ska många saker som måste stämma!

Allt för många är negativa till förslaget när man ska behöva betala årlig skatt. Men samtidigt många som glömmer att man betalar redan utdelningsskatt och …

..Så länge den bortskaffade utdelningsskatten täcker kostnaden ör den årliga avgiften, så har jag svårt att se varför man inte ska skaffa allemanskonto.

Dessutom att slippa vinstskatt på 30% och alla deklarationer borde vara plus vid en långsiktigt investering.

För att det ska ske så måste i regel relationen mellan direktavkastning och årliga avgiften vara rätt. Man brukar säga, för att täcka en årlig avgift på 1% så måste man ha minst ca: 3% i direktavkastning.

Brytpunkten för de olika avgifterna ser ut så här:
1% =.........3,3%
1,2% =......4%
1,5% =......5%
1,7% =......5,6%
2% =.........6,6%

Samtidigt bör man inte heller glömma att den genomsnittliga avkastningen på aktiekursen på egen hand kan också kompensera den årliga avgiften. Men då blir det ett negativt flöde från portföljen vilket innebär att man måste skaffa fram pengar för skatten. Därför föredrar jag att utdelningarna täcker den kostnaden. Det är det som gör så gynnsam sparande för en utdelningsinvesterare med en portfölj med ganska hög direktavkastning.

I vissa fall har det till och med varit så att man har fått in mer pengar från utebliven utdelningsskatt på mellan 0,5-1,5%, när vi har haft en hög direktavkastning på grund av de låga aktievärderingarna och samtidigt den låga räntan. Samtidigt så tror jag inte att vi kommer fortsätta att se liknande när ränta går upp.

MEN..MEN… Det pratas om dem en årlig avgift skulle i så fall ligga mellan 1-2 % eller till och med ännu högre. Då skulle inte vara lönsamt med Allemanskontot om man skulle behöva betala 2,3 -3 % årlig avgift. Det är ju rena rånet!

Några Stora Nackdelar:

Försäljning: Om jag har förstått det rätt så måste man sälja aktierna innan man kan flytta in allemanskontot, exakt som KF. Kanske är en av DE SÄMSTE punkterna som dem inte ändrade på. Bara den regeln kommer att utesluta många vanliga sparare som har stora vinster idag. Man måste börja ta hänsyn till i fall om den vinstbeskattningen på 30% kan tjänas in med hjälp av allemanskontot. Vilket är tveksamt om man har alltför stora vinster. Bara det gynnar sparare som redan har KF idag.

Förlustavdrag: Som KF, ingen möjlighet till Förlustavdrag.

Vanlig investering: Sparformen är inte lika gynnsam om man äger aktier som inte ger utdelningar under en längre tid eftersom då är man enbart beroende av att aktiekurserna stiger kraftigt och dessutom kommer den årliga avgiften påverka ganska mycket.

Utländska bolag: Samma sak gäller också för utländska aktier på grund av att man måste betala 15 % i utdelningsskatt, vilket gör att direktavkastningen måste vara högre.

Kortsiktighet: Risken stor att alltför många blir för kortsiktiga när man inte längre behöver tänka på vinstskatten. Den största fördelen förvandlas till en nackdel genom att man börjar handla allt för ofta. Det kanske därför allmän mäklare är positiva till KF och till den nya allemanskonto.

Samtidigt kan jag tänka mig att många traders kommer utnyttja detta 100% genom att de kommer nu slippa risken med KF när de har likvida medel i kontot och därmed inte längre riskerar förlorar pengarna vid konkurs. Samtidigt kommer många daytraders lättare utnyttja intraday blankningar.

Tyvärr kommer det gynna att för mycket för de kortsiktiga handlarna. Men det betyder inte att det är dålig för långsiktiga investerare så länge förutsättningarna är rätta.

Så på frågan om Allemanskontot är BRA eller DÅLIGT?

Det beror på helt och hållet vad du gör den till och hur din strategi och investerings mål ser ut. Samtidigt beror största delen också på:

* Storleken på årliga avgiften
* Direktavkastningen
* Börsen / aktiekursernas utveckling.
* Ifall om det kommer oväntade avgifter eller andra nackdelar

Korta reportage från SR!

6 kommentarer:

 1. Jag har tänkt på detta med realisation av aktier. Om man sparar utifrån 4020 "modellen", säg att om 10 år har en stabil aktie i depån vid inköp blivit en ostabil (eller låg direktavkastning) aktie. Hur agerar man då? Som exempel:

  Inköpspris 100,000kr. Värde om 10år 300,000kr. Direkavkastningen har dock sjunkit och bolaget växer inte längre lika mycket. Om jag säljer blir det 60000 kr skatt, då har jag bara 240,000kr att köpa en aktie med högre direktavkastning för. Det är alltså 60000 kronor man kunde haft investerade för fått utdelning för om man inte sålt. Man blir låst!

  Detta borde vara ett stort plus med en sparform som denna, för folk som INTE ÄNNU HAR INVESTERAT! Om man redan är på det stadiet är det ju självklart att man inte kommer sälja av allt och förlora kapital som kunde generat avkastning.

  Det är en fråga inbäddad i denna kommentar också. När du gör dina beräkningar för avkastning över 20år räknar du med möjligheten att du tvingas sälja vissa aktier och därmed förlora kapital till aktier?

  Mvh Per

  SvaraRadera
 2. Hej Per!

  Bra fråga! Jag har inte tänkt så mycket på försäjningar i "4020 modellen", men förmodligen kommer jag sälja pga förändrade förutsättningar som inte går att förutse!

  Problemet är hur ska man kunna sätta rätta siffror för såna försäljningar???

  Det kanske därför jag har i så många olika aktier för att slippa drappas hård i fall om jag måste sälja en aktie.

  Samtidigt som du säger att den nya förslaget Allemanskonto passar bättre för dem ska börja eller har KF redan. Det är nog ett sätt för staten att inte förlora de enorma skattepengarna i aktie/fond vinster.

  Så när Mats Odell säger att det ska mer flexibeltt och folk ska kunna flyttare värdepapper lättare mellan olika mäklare, är bara halva sanningen!

  SvaraRadera
 3. Per visst är det så att man får betala 60000 kr i skatt om man realiserar sin vinst, men riktigt den skillnaden har man inte mot en KF/Allemanskonto. Om 100000 ökar linjärt till 300000 (motsvarar 11.6% årligen) blir det cirka 19000-20000 i skatt om årliga skatten på KF/Allemanskonto ligger på låga 1%. Så skillnaden i detta fall blir 40000kr.

  SvaraRadera
 4. Skrev fel i förra inlägget, ökningen som jag räknade med är jo såklart inte linjär utan 11.6% årligen.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra poäng. Jag blev väldigt intresserad av att räkna på det här. Ett exempel scenario: 10% årlig tillväxt, 4% direktavkastning och hela 2% KF/allemans skatt, 5000kr aktieköp. Resultatet blev inte kul.. Om man behöll aktien i 20 år skulle man vid år 20 får 1223kr i utdelning efter skatt med vanligt konto och 745 utdelning (efter KF skatt avdragen) med KF.

  Dock, om man skulle vid år 15 sälja aktien och sedan återinvestera kapitalet i en annan aktie med exakt samma förutsättningar (för enkelhetens skull) skulle det ta hela 15 år till innan kapitalet var värt lika mycket igen i en vanlig depå som i en KF! Och nu räknar jag med 2% KF skatt!

  Samma förutsättningar som ovan, med 1,5% KF skatt. Om man redan efter 5 år säljer skulle det ta hela 17 år innan man var ikapp igen.

  Tänk vad som händer om ni säljer det berörda kapitalet två gånger då..

  Om planen är att behålla aktierna livet ut och endast leva på räntan tillkommer inte nästa del, men om man kanske sparar för att köpa ett hus om 20 år eller något ska man inte glömma all skatt man får betala på avkastningen också med ett vanligt konto.

  Kände för att prova ett till exempel, kanske mer relevant exempel. Planen är att återinvestera utdelningarna i 20år, för att sedan ta ut alla utdelningar som vinst istället. Med 10% tillväxt, 4% direktavkastning och 3% kf skatt och 2 försäljningar, år 5 och år 15, skulle det ta 20 år till innan den utplockade utdelningen var likadan i ett vanligt konto som i en KF. 20 år! och detta är med 3% KF skatt!

  Funderar starkt på att öppna ett sådant här konto när/om man kan, då jag ganska nyligen börjat investera på detta vis och ligger ganska likvid fortfarande.

  SvaraRadera
 6. Per
  Mycket intressanta räkningar!

  Det visar ändå att det är ganska lönsamt med dagens KF och allemanskonto, så länge avgiften inte blir allt för hög!

  Samtidigt är det ännu fasinerade att det tog så låg tid innan man kom tillbaka i en vånligt konto om man säljer vid aktievinst!

  Det är kanske därför det är så populär med KF!

  SvaraRadera