Sen vet vi ju i regel att den långsiktiga trenden, den riktigt långa, har varit mellan 7-8 % då har jag inte tagit hänsyn till inflationen. Om man tar hänsyn till inflationen så borde den långsiktiga avkastningen borde ligga mellan 4-6 %.
Det kanske inte så konstigt att vi har haft dåligt utveckling den sista tiden eftersom vi har haft en riktigt bra period mellan åren 1990-2000, där den genomsnittliga avkastningen varit ca: 15 %.
Men om vi ska återgå till den viktiga frågan så många som vill veta. Hur kommer den framtida avkastningen kommer att se ut! Och framför att kan vi vara säkra att vi kan förvänta oss en hyligt bra avkastning i framtiden.
Hur ska vi kunna vara säkra? Jag har läst en mycket bra artikel från Stockman som tar upp den frågan!
Citat från Stockman:
”Dvs en mycket viktig faktor att ta hänsyn till är ju att varje investering som vi gör i företaget måste ge bättre avkastning än vad räntan är på ev. lån. Dessutom måste ju investeringen vara mer lönsam än om vi bara skulle ta våra pengar och sätta in på banken där vi idag säkert kan få 3,5 % i säker avkastning dessutom vill vi också att inflationen skall täckas. I runda slängar måste vi minst tjäna 7-8 % med dagens inflation gärna mer”
Så på ekonomiska termer måste företagen som lånar pengar ge så pass bra avkastning för investerarna om företagen överhuvudtaget ska kunna få finansiering. Det är kortfattad och bra förklaring till varför vi kan förvänta oss en framtida avkastning på ca: 7%. Sen fungerar inte allting 100% i verkligheten oavsett vad det står i teorin men det är en annan sak.
För att kunna få en någorlunda hyfsad uppfattning av vad vi kan förvänta oss så har jag försökt kolla på den historiska avkastningen, under en längre tid.
Tänkte börja med USA börsen som har en riktigt bra historisk från 1850 till idag dvs, mer än 150 år av börshistorisk!
Och den årliga avkastning har varit 6,2 %
och om man kollar på den långsiktiga trenden så ser den rätt så stabil ut! Samtidigt kan man se de olika periodernas utveckling i både Bull- och Bearmarket.
Klicka för Större Bild
Klicka för Större Bild
Klicka för Större Bild
Samtidigt kan vi se att Stockholmsbörsen har varit på top bland världens börs under åren under senaste 100 åren. Fast betydligt sämre sista 10 åren!
Sen har vi en annan klassisk regel som säger att ju längre man investerar i börsen ju mindre risken att man förlorar pengar. Och den regeln har hittills fungerar utmärk de senaste 74 åren om man kollar på S&P500, mellan åren 1926-2000. Diagrammet anger risken att få en förlust år under olika investeringsperioder. Tex: att man kan förvänta sig en förlust på ca: 43% på en enskild år men däremot om man investerar under 5 år, så kan man förvänta sig 12% nedgång som värst! Efter 20 års investering, som värst lika med 3,1 % årlig avkastning. OSB! Tänkt att det är index och det ser säkert inte likadant för enskilda aktier.
Klicka för Större Bild

Så det betyder att vi kan ändå förvänta oss en årlig avkastning på 7%???
NÄÄÄ! Så enkelt är det inte!
Jag tänkte ta lyfta fram att det beror också mycket andra faktorer som tex: Vilka aktier man har valt och hur dessa aktier har lyckas prestera under tiden.
Men det viktigaste är ändå NÄR man har köpt!
Här tänkte jag lägga fram ett mycket bra exempel som är dessutom rätt så aktuellt. Om man hade köpt en indexfond eller aktier som motsvarade utvecklingen på index under:
Exempel 1: Köpt under året 2000, för ca: 1500 (index) och fram till idag, ca: (960) så hade avkastning under 9 år varit!
-6% årlig avkastning.
Exempel 2: Om man istället köpte 2 år senare för 500 och fram till idag så hade avkastningen varit!
+ 10% årligt avkastning.
Så med andra ord den långsiktiga avkastningen beror stor del på NÄR man har köpt aktien och dessutom vilka aktier eftersom vi vet att det finns många aktier som har lyckas prestera mycket bättre än index och dessutom har dem inte haft samma dåliga utveckling som IT-aktier. Samtidigt fanns det självklart aktier som har haft mycket sämre utveckling än index.
Därför är det extrem viktigt med UTDELNINGAR! Och där återinvesteringen påverkar mycket mer än vi tror och tyvärr det är inte man kan se i aktiekurserna.
Därför har jag nu försökt skapa fram hur en vanligt utdelningsaktie under en 20 års period hade haft bättre avkastning än index. Då valde jag Investor av 2 anledningar. Dels finns det historik över utdelningarna i hemsidan där man kan få korrektinformation över direktavkastning över 20 år tillbaka och dels Investor en aktie som har utvecklas som index.
.
Här ett diagram över utvecklingen för Investor VS OMXS30 under 20 år. Vilket är oerhört likt utveckling.
Samtidigt har jag nu jämfört mellan återinvestering av utdelningarna i Investor och aktiekursen för Investor under samma tid.
Vilket är en skillnad på nästan 100 % högre avkastning, den årliga avkastningen under 20 år blev:
Aktiekursen:……….8%
Återinvestering:……12%
Har skrivet tidigare om Investors utveckling och återinvesteringsresultat för aktien.
Slutsatsen:
* Att man ska förvänta sig en genomsnittlig årligt tillväxt på 7 %, för under en långsiktig investering där inflationen är inräknat, men samtidigt påverkas den resultat av NÄR man köper och VAD man köper.
* Därför borde den årliga avkastningen vara minst lika med eller lite högre när man investerar i stabila utdelningsaktier som kommer utvecklas positivt under en längre tid. (Då menar jag jämförelse med Index) Eftersom dessa aktier inte brukar gå ner lika kraftigt som risk aktier, mer om vikten med riskhantering!
* Genom återinvestera utdelningarna under en lägre tid kan man påverka den årliga avkastningen positivt mellan 2-4 % och under en 20 års period betyder det nästan lika 100% högre avkastning.
* Samtidigt genom att investera när värderingen är attraktivt så riskerar man inte köpa dyrt och på toppen. ( vilket är kanske den mest svåraste uppgiften att veta ) och det är där Warren Buffett, Benjamin Graham och Peter Lynch kommer in i bilden.
* Och slutligen kan jag också säga att om du inte vet när du ska köpa och när det som köpvärd så kan du minska risken genom att spara mindre regelbundet så får du ändå en bra riskspridning. MEN kom ihåg att du inte ska köpa tex: aktiefonder bara för att sprida riskerna eller att det är mycket lättare att köpa små poster. Tänkt att det en årlig avgift på mellan 1-2 % gör stor skillnad på avkastningen och dessutom så får du inte heller dem bättre aktierna.
.
* Måste också erkänna att jag har nu minskat kravet att jag måste köpa regelbundet varje månad pga att börsen har gått upp för kraftigt och valt istället att ha likvida pengar när jag hittar köpvärda aktier. Vilket betyder tyvärr att man köper mer oregelbundet men den långsiktiga avkastningen påverkas väldigt mycket vilket pris man betalar.
* Kom ihåg också att det är väldigt enkelt att visa om börsen har gått bra eller dåligt i relation till andra investeringar beroende vilken tidsperiod man räkna och vilka värdepapper. Samtidigt bör du ställan frågan- Är utdelningarna inräknad i resultatet? Oftast Inte! vilket är inte hela sanningen.
Hej! Bra inlägg som vanligt.
SvaraRaderaVad skulle du göra om du hade en klumpsumma pengar att investera långsiktigt och just nu var 100% likvid ? Investera allting nu eller sprida ut handlandet under ett par månader ? ett år ? Sett på 10-20 års sikt.
Mvh
Hej!
SvaraRaderaJag har just startat en ny blogg med tips om hur man kan spara pengar. Det finns tips på gratiserbjudanden, sådant som nästan är gratis, och en massa tips som kan underlätta din ekonomi.
Så om du vill läsa om små tips som kan vara av nytta kolla in min nystartade blogg http://miljonnummerett.wordpress.com!
Hälsningar Miljon Nummer Ett, http://miljonnummerett.wordpress.com
Enormt intressant fråga, kanske den viktigaste frågan. Det blir ju dock lite dubbla budskap med detta då man trycker på hur stor vikt det har för framtida avkastning när man pratar om att det viktiga är NÄR man investerar.
SvaraRaderaMen samtidigt trycks det ju på hur viktigt det är att inte fokusera på att försöka tima marknaden? Och hur ser argumenten ut här, då det som tidigare nämnt pratas enormt mycket om att man inte ska tima marknaden till att köpa och sälja (i vårt fall blir det ju givetvis bara köpa, eftersom vi köper och behåller).
Själv kommer har jag satt upp en liten riktpunkt att då index går över 1200, kommer jag börjar månadsspara en del av mitt månadssparande i räntefonder, och då investera dessa i nästa kris.
Lysande blogg
SvaraRadera#Anonym!
SvaraRaderaBra fråga och samtidigt svårt att ge bra svar!
Om du är helt 100% så ska du vara försiktigt med investera allting på engång pga risken stor att man köper dyrt och vilket gör att svårt att köpa ytterligare när det går ner!
Själv har jag redan köpt under dem senaste 1,5-2 åren successivt så jag har ingen bråttom att köpa idagsläget till och med om jag har lite likvidamedel.
Samtidigt kan jag förstå att det är väldigt svårt att vänta länge när man är 100% likvid!
Beroende på hur mycket pengar du har, så bör du i allafall lägga ut ca: 10-20% varje månad och helst 6 månader till 1 års tid investera regelbundet under en längre tid, vilket gör att du minskar den totala risken!
#Miljon
SvaraRaderaSka försöka komma ihåg!
Langen!
SvaraRaderaJapp! som du säger det blir tyvärr lite dubbla budskap!
Jag har tidigare varit för att man ska försöka spara regelbundet del då man minskar riskerna och dels man slipper försöka gissa och spekulera börsrörelserna.
Men samtidigt har jag nu sista tiden upptäckt, när jag gjorde börsdata, hur viktigt det är med att köpa billigt och den påverkar väldigt mycket den långsiktiga avkastningen!
Det är lite som att säga hur viktigt det att hitta bolag som har hög tillväxt på utdelningen och man inte ska kolla på direktavkastningen allt för mycket!
Men samma problem där! Att den höga direktavkastningen också påverkar ganska mycket hur utdelningen kommer se ut i framtiden till och med om aktien har en bra utdelningstillväxt. ( Men nu pratar jag om stabil aktier)
Så slutsatsen är:
Jag ska försöka vänta tills en nedgång,, om det inte kommer så kommer jag börja köpa igen! Då får jag försöka hitta någorlunda bra värdering!
Jag har ca 300k att investera. Så ingångskurserna får gärna vara så låga som möjligt. Men det är som sagt svårt att veta när man ska gå in. Tror jag handlar för 30% nu och sedan resten utspritt under 6mån. Tack för svaren!
SvaraRaderaJag har inte handlat med aktier särskilt länge eller med särskilt stora summor, men ett råd jag kan ge dig (som jag själv nyligen lärde mig) är att ALLTID ligga ca 10% likvid, för man kan aldrig förutsäga när det dyker upp ett klipp (en kursdykning, ett företag man itne lagt märke till innan, en nyemission eller liknande m.m.).
SvaraRaderaSå from nu ska jag bara investera 80% av aktieportföljen varje månad tills jag har en liten buffert.
Detta tips är rätt svårt för mig att följa då jag är ganska otålig just nu när marknaden har vänt, jag vill ju inte köpa på toppen men samtidigt har jag en massa företag jag vill gå in i. Men nu ska jag lugna ner mig lite, det kommer alltid köptillfällen!
#Anonmy!
SvaraRaderaAbsolut! Det är mycket bra råd. Själv har jag önkad många ggr att man hade en 10% när men behövde det!
Köptillfällen kommer alltid, genom kraftiga börsnedgångar eller att enskilda aktiernas kursfall.
Det också kanske därför jag inte vill köpa allt för snabbt nu.
Hej, bra inlägg.
SvaraRaderaHar ett förslag:
omxs30 utdelningar(direktavkastningar m.m.) före under efter kriser i medel.
Hade varit intressant att kunna göra en uppskattning vad ens portfölj delar ut samma år som botten är nådd ett år efter, ett år före m.m.
#Jimmie!
SvaraRaderaDet ska inte vara så svårt att jämföra eftersom man kan lätt kolla på historiska utdelningar för OMX-bolagen.
Jag kan gissa att det är ändå ganska mycket sänkning av utdelningen eftersom banker och industribolag utgör stor del av OMX.