söndag 29 november 2009

EON – Världens största inom Energi

Ni läste rätt E:ON är världens största ”PRIVATA” energiföretag som är framför allt verksam i Europa, Ryssland och USA. Så står det i allafall hemsidan. Om fortum är den största aktören i Norden så är E:ON näst störst i Europa.

Om man jämför E.ON med Vattenfall och Fortum så är E:ON 2 gånger större änVattenfall och 3-4 ggr större än Fortum. Samtidigt är E:ON Sveriges största elleverantör. Det är därför jag har tänkt kolla närmare på E:ON och dessutom är jag kund hos E.ON och vill få återbäring på mina dyra el-fakturor.

Här är en tabell över Europas största Energibolag – i produktion.


Klicka för Större bild

E.ON bildades 2000 efter sammanslagning mellan VEBA och VIAG och E.ON blev ett renodlat energiföretag med inriktning på gas och el. Verksamheter utanför el- och gasområdena såldes ut, parallellt genomfördes stora förvärv, däribland Ruhrgas, Powergen, Midlands Electricity och ökat aktieinnehav i Sydkraft. 2004 samlas allting under namnet E.ON.

Marknad


Central Europa.......48%
Europeisk Gas........18%
England.....................5%
Norden.....................5%
USA.........................4%
Energi Trading..........10%
New Markets...........10%

Största marknaden är Tyskland och samtidigt finns EON i stora delar av Europa. I de nya marknader ingår förnybar energi, som tex: vind och solkraft.

Försäljning i olika segment
.
Kärnkraft……. 24%
Kol……………31%
Naturgas………29%
Övrigt…………16%
Klicka för Större bild
E.ON:s koldioxidutsläpp i jämförelse med resten av Europeiska Energibolag

Klicka för större bild

Utsläpp i koldioxid g per kWh i produktion ( REVIDERAD )

Fortum:........41
E.ON:...........405
Vattenfall:....420


Så med andra ord om är både Vattenfall och E.ON har nästan 10 gånger högre utsläppän Fortum. Vilket visar hur bra fortum är om man tar hänsyn till utsläppsfri elproduktion.
.
E.ON framtida mål när det gäller förnyelsebar energi är inte så stora. De anger att deras mål är 24% förnyelsebar fram till 2030. Vilket känns som en liten satsning. De kommer fortfarande att vara väldigt beroende av Naturgas och kol som är närmare 60 % av produktionen. Vilket är kanske inte så spännande när man läser att bolaget kommer fokusera på att förbättra effektivitet på kolkraftverken, vilket ska medföra lägre utsläpp. Samtidigt kan jag tänka mig att naturgas kommer vara en viktig del för bolaget i framtiden.

Utdelningstillväxten

Klicka för Större Bild
Ut. tillväxt 8 år:……....… 14 %
Ut.tillväxt i år:..….…........10 %
Direktavkastning:.....….....5,5 %
Gen. Dir.av.8 år..…......... 4,2 %
Utdelningsandel:….…..….51 %
Gen.Ut.and 5 år:……....…49%
Soliditet::…………..... … 28 %

Mer detaljerad utdelningsinformation!

Klicka för Större Bild

Största ägarna är finansiella institutioner från:

USA & Canada……....27%
England………………14%
Tyskland……………...19%
Frankrike……………....5%
Schweiz...........................3%
Övriga Europa.................6%

När jag kollar på Marknadsplatsen för E.ON så ser jag att börsplatsen heter ”EXTRA”, som ingår i Tyska DAX index. Och aktieförkortning är E.ON AG Extra symbolen: EOAN

Jag tror att man kan handla via Nordnet för 11€ i minicourtage via internethandel eller 20€ om man lägger ordern via mäklare. Hos Avanza finns ingen möjlighet till Internethandel utan måste köpa via mäklare och då är det 20€.

Sen går det att handla E.ON via Aktieinvest som har väldigt låg minicourtage och passar bättre för dem som har mindre pengar och som vill investera regelbundet. En annan fördel är att utdelningarna återinvesteras gratis i E.ON om man vill göra det.

Aktiekursutvecklingen E.ON

Klicka för större bild

Så slutsatsen är att E.ON är förmodligen mycket stabilare aktie än fortum men kanske inte lika spännande. Fördelen med E.ON att man får bra diversifiering mot Sverige och överiga norden eftersom E.ON:s största marknad är Tyskland och resten av Europa. Dessutom ska man inte glömma att E.ON har lyckats ha en årlig utdelningstillväxt på 14% senaste 8 åren och 10% under 2008. En annan fördel är utdelningsandelen på ca: 50%. Samt med dagens direktavkastning på 5.5% på kursen 27€, är aktien inte så högt värderad, snarare bra värdering tanke på att vinsten kommer att öka i år. Därmed kan man förvänta sig en utdelning på minst 1,5€ eller lite högre.

Samtidigt är E.ON:s naturgas att bra alternativ till Gazprom eller ryssland och betydligt säkrare och dessutom får man utdelningar. Tänk också att E.ON är största utländska ägare till Gazprom ca: 6,4%. Ett säkrare indirekt investering mot ryssland och Gazprom.

Andra intressanta länkar:
* EON:s senaste årsredovisning - 2008
* Nyckeltal och statisktik över hela verksamheten
* En bra sammansättning av EON:s Nyckeltal - av sololja

17 kommentarer:

 1. Staplarna för utsläpp visar utsläpp per kWh, dvs det är inte totala utsläppen för varje företag. Storleken på företaget spelar i detta diagram ingen roll.
  Tycker att beskrivningen är lite vilseledande runt den här punkten.

  SvaraRadera
 2. Anonym!
  Stort tack!

  Har missat den och trodde att det var den totala utsläppen! Vilket blir helt fel som du säger.

  Nu har jag reviderat inlägget och Fortum ser mycket bra ut om man jämför mot E.ON och Vattenfall!

  SvaraRadera
 3. Tjena 4020!
  Har läst din blogg en längre tid och måste säga att det ger mycket inspiration. Tänkte ställa en fråga gällande Astra Zenica. Vad är det för direktavkastning? Har givetvis tittat på Börsdata,men har även tittat på nordnet och aktiedirekt,och det står olika överallt. Tacksam för svar!
  Mvh Micke

  SvaraRadera
 4. #Micke!
  AstraZeneca har en direktavkastning på 5,1 %, på senaste aktiekursen 312 kr och en utdelning på ca: 16 kr.

  I börsdata är det annat direktavkastning pga, gammal aktiekurs ( sen brukar jag räkna med en genomsnitt över lägre period )

  SvaraRadera
 5. Ok! Tack! Blir lite förvirrad när man tittar på NN och aktiedirekt för där står det ca 2%. Tack så mycket! Intressant med EON och Fortum. Äger båda,så det är kul med lite mer info.
  Än en gång,tack för en grym sida!

  SvaraRadera
 6. Hej på dig! Tänkte bara meddela om att jag har gjort en STOR uppdatering på aktieutdelningskalendern! Nu är ALLA aktieutdelande bolag listade som är med på Stockholm LARGE, MID, och SMALL!

  Lite feedback skulle uppskattas. Är det för många? Eller bara nördigt bra? :)

  SvaraRadera
 7. #Magnus!
  Bra gjort!

  Om det är för många?
  Nej då! det är riktigt bra eftersom man får en bra överblick över alla aktier!

  Nördig?
  Absolut inte! Vi är alla någon slags aktienördar ändå :)..

  SvaraRadera
 8. Mycket bra artikel och tack vare detta har jag nu laddat med den heliga trion inom energi.

  I min 4020 portfölj har jag ganska nyligen köpt in mig i:
  5% - Statoil
  5% - Eon
  5% - Fortum

  Det är bra att man inte bara äger aktier i SEK och får lite spridning på risken. Sen energi tror jag alltid kommer att behövas och det är stabila säkra bolag.

  SvaraRadera
 9. #Valutakillen!
  Är också intressat av Statoil och visst det låter som du har hittat en bra trio att investera i :)

  SvaraRadera
 10. Hej,
  Nu har jag följt din blogg i stort sett sen första inlägget. Du har inspirerat mej otroligt mkt. Jag hade börjat köpt lite aktier i slutet av 2007, men sen jag började läsa dina inlägg har jag blivit otroligt motiverad att satsa både mer tid o pengar. Och det går ganska bra tycker jag, Jag tillhör dom som bara har 7-8 år kvar till pension o det är först nu de sista 3 åren som jag har haft ekonomi att göra något (alla barnen utflugna).
  Målet är att få ihop så pass mycket att utdelningarna genererar en extra liten kludd varje månad (kan nog behövas har jag sett i mina pensionsprognoser). I år har jag fått 1700:- i utdeln, nästa år räknar jag med det dubbla osv fram t.o.m 2017, och behöver man ännu mera pengar så kan man ju sälja av lite grann. Så det känns som att även om jag har börjat sent så är det inte försent!!
  Har haft stor användning av din statistik när jag sökt efter nya köp. Har emellertid upptäckt att det står identiska utdelningssiffror på ÅF och Öresund, förmodar att endast det ena är rätt.
  Tack så mycket för bloggen- den är bäst!!
  "inte försent"

  SvaraRadera
 11. #Anonym!
  Tack! Trevligt att du kör utdelningsinvestering på din ålder och hoppas du lyckas med dina mål, fast det låter tufft med en utdelningstillväxt "fördubbling" 100% i 7 år i rad! ( Fast det beror på hur mycket man lyckas spara och det är klart att man kan lyckas de första åren men det blir svårare år 3-7 )

  Hur som helst stor tack och roligt att du har fått nytta av bloggen!

  SvaraRadera
 12. Hej!
  liten korrigering; utdelning
  år 1=1700:-
  år 2=2400
  år 3=4100 osv upp till 15.000-16.000kr
  (inte fördubbling varje år utan 9x1700) Ger ca 1000:- extra varje månad!
  hälsn. från

  "inte försent"

  SvaraRadera
 13. # Det låter mer realistisk beräkning! Det är aldrig fel med lite extra inkomster sidan av pensionen!

  lycka till!

  SvaraRadera
 14. Vart köper man E.ON akiten?

  Mvh CIK

  SvaraRadera
 15. Tyska-Börsen. E.ON ingår i Tyska DAX index.

  SvaraRadera
 16. Vad är ditt GAV på E.on ? =)
  Tack på förhand.

  //E.G

  SvaraRadera
 17. ca 28 €! Inte billigt precis men ändå en direktavkastning på 5.5%

  SvaraRadera