måndag 2 november 2009

Portföljens Utdelnings - Nyckeltal

För ett tag sen såg jag några mycket intressanta inlägg hos bloggaren Utdelningsbombad, vilket skapade intresse att se över mitt egen portfölj och göra liknande nyckeltal!
.
.
-,
Dessa inlägg var:
-Portföljens
Genomsnittlig Utdelningsandel
-Portföljens Utdelningstillväxt
-Portföljens Direktavkastning
.
Vilket gör att man inte bara fokuserar på den enskilda aktiens utdelningstillväxt, utdelningsandel och direktavkastning utan också nu kan man se det totala genomsnittet i portföljen vilket ger en bra fingervisning över hur utdelningsportföljen ser ut och vad man bör tänka på när man ska köpa nya aktier för att påverka den totala portföljen på ett positivt sätt. Tex: det kan vara att den genomsnittliga utdelningsandelen är för hög och man då köper enskilda aktier med mindre utdelningsandel eller det kan också vara så enkelt som att köpa aktier med högre direktavkastning om man har alltför låg genomsnittlig direktavkastning för portföljen.

3 kommentarer:

 1. Mycket bra uppställning, du verkar dock väldigt säker på att börsen ska gå ner, hehe... ;)

  SvaraRadera
 2. Man är aldrig säkert, när det gäller Börsen/aktier.

  Men jag hoppas ( eller snarare VILL ) att det ska gå ner till dessa billiga nivåer när vi såg förra året, men jag är väldigt tveksam att det kommer ske igen :)

  SvaraRadera
 3. Hej alla

  Tänkte bara informera om en arbitragesituation som nu har dykt upp för dem som lever och verkar med dollar som valuta. Detta är ett typexempel på situationer som Warren Buffett tjänat mycket pengar på genom åren.

  Berkshire Hathaway la idag ett bud på samtliga utomstående aktier i Burlington Northern Santa Fe Corporation (BNSF) på 100USD per aktie, en premie på drygt 30% på måndagens stängningskurs.

  Pga av att detta ska godkännas av aktieägarna i BNSF etc. kostar BNSF kl 20:54 tisdag svensk tid 97,56USD och man gör således en i princip riskfri vinst på 2,5%. Tidsaspekten är ju något oviss men det bör väl inte ta alltför lång tid för köpet att gå igenom eller aktiekursen att justeras upp mot 100USD.

  En brasklapp i erbjudandet är att man kan välja att få Berkshire Hathaway aktier istället för kontanter vilken skulle kunna ge en ännu högre vinst vid kontantavräkningsdagen.

  Warren Buffett har som sagt tjänat pengar på detta sätt många gånger och köpt efter ett uppköp offentliggjorts och därmed kammat hem en riskfri arbitragevinst. Dock funkar inte detta om man sitter med SEK.

  SvaraRadera