onsdag 4 november 2009

Stop Loss – Meningslös Tjänst!

Jag har nu läst på ett antal inlägg om Stop Loss funktionen och hur viktigt Stop Loss är enligt skribenterna. Tex: Cornucopia, som skriver om sin investeringsfilosofi och som handlar om att aldrig spekulera med lånade pengar och tänkt på vinstskatten, alltså mycket viktiga och bra saker som han skriver om.
.
Men sen kommer Stop Loss som han anser viktigt, inte konstigt eftersom har är mer en kortsiktig investerare som använder sig av teknisk analys.

Där Finanskvinnan har lite sundare ställnings till Stop Loss.

Vad är en Stop Loss?
Där man minskar risken vid oväntad eller alltför kraftig nedgång. Nästan alla mäklare har införd den tjänsten helt gratis, vilket är helt normalt för att mäklaren tjänar pengar, varje gång en sälj order går igenom. Dessutom kan jag tänka mig att det är en stor efterfrågan på tjänsten.

Hur funderar det?
Hela tjänsten går ut på att man lägger en Stop Loss-order där man anger vid vilken lägsta kurs försäljningsordern ska automatisk skickas till marknaden. Tex: Om aktien handlas mellan intervallet 40-50 kr och om aktiekursen går ner till 37 kr så vill man gå ur genom at ta en liten förlust, så sälj aktien automatisk utan ens du behöver bevaka.

Dessutom finns det många olika varianter som ”Köp Loss”, där man köper om kursen går upp till en viss nivå för att man kanske har blankat och vill inte riskera förlora stort eller också att man inte vill missa en uppgång som har börjat. Sen finns det andra varianter och tekniker som tex: att man kan flytta Stop Lossen upp för att låsa ett vinst osv.

I Teorin så låter det väldigt bra tjänst som gör att man inte riskerar förlora att för mycket. MEN I PRAKTIKEN är det INTE så bra som det låter.

Det finns framför allt 2 områden som jag vill lyfta fram.

1.Nackdelarna
2.Traders eller Investerare?


(OBS! kom ihåg att detta gäller inte för traders,,,, mer information finns längre ner! )

1. Nackdelarna
* Hur ska man försöka hitta en lagom bra kurs att gå ur där man vet att aktiekursen kommer försätta rasa ännu mer?
Det vet man aldrig.

Därför väljer man oftast alltför små stoppar så att man inte ska förlora mycket pengar och dessutom vill man inte följa hela vägen ner vilket gör att man kan då köpa billigare efter nedgången.

Men dagens volatila ( Kraftiga Upp- och Nedgångar) marknad gör att dessa stoppar går igenom väldigt enkelt utan att det finns någon bra förklaring till det. Det gör att man oftast stoppas ( säljordern går genom ) helt onödan och sen går aktiekursen oftast upp igen efter Stop Loss nivån.

Här är en exempel på Volatilmarknad!

Klicka för Större Bild

Samtidigt försöker man vara lite smart genom att lägga större stoppar, det vill säga att det är så långt från marknadskursen så att de inte stoppas allt för lätt. Då innebär att längre stoppar upp till 15-20 % eller till och med ännu mer. Problemet är då, går Stoppen igenom så förlorar man väldigt mycket. Med en förlust på 20 % så måste man tjäna 25 % för att komma tillbaka och om man förlorar 2 gånger i rad, så måste man tjäna 56 %. Då förstår ni att man inte kan inte heller ta allt för stora Stop Loss.

Sen kan ni ställa frågan, hade det inte varit bättre om ni köpte efter en 20 % nedgång???

Så oavsett vilken Stop Loss ni försöker välja så kommer ni få samma dilemma:

- Små Stoppar - Ni stoppas ofta och helt onödan.
.
- Stora Stoppar – För stort förlust och förmodligen sämsta tänkbara kurs att sälja.


Vad än ni väljer så förlorar ni på olika sätt.

Den andra problemet är det tekniska, det vill säga när börsen öppnar eller framför allt i ej likvida aktier ( aktier som har väldig dåligt med köp- och säljordrar ) som gör att till och med en säljare kan påverka kursen kraftig efter en enkel säljorder.
En vanlig order Djup - Klicka för Större Bild
Om en säljare väljer att sälja till den bästa köpare i orderdjupet, 15.10 så kommer aktien automatisk rasa ca: 15 %. Så därför är det viktigt att välja rätt aktie när man lägger Stop Loss.

Samtidigt finns det tex: dagens efter ras, där aktiekursen öppnar ner med -20-30 % pga oväntad nyhet och då hjälper inte någon Stop Loss.

NU Det viktigaste ämnet!

2.Traders eller Investerare?

Själv har jag varit väldigt aktiv trader under en lång tid.( OBS! inte Nu längre) Då kan jag ABSOLUT hålla med att:

Stop Loss är ett av de VIKTIGASTE verktygen trader använder för hela tiden försöka minimera riskerna. Dessutom finns det så kallade Swingtraders där Stop Loss är lika viktigt men det är samma problem som tidigare. Var ska man lägga stopparna?

Samtidigt när en trader har en vinst så stoppar är lika viktiga för att vinsten inte ska förvandlas till en förlust och framför allt när man har en stor vinst.

MEN…. Nu tänker jag komma fram till den viktigaste punkten i hela inlägget!
.
VAD I HELSIKE, ska man hålla på med Stop Loss när man är långsiktigt investerare????

Kan någon förklara det för mig? För att jag har så svårt att förstå det!

Varför ska allt för många som tänker vara långsiktigt och som köper kvalitetsaktier, som är alltför mycket aktiekurs fixerade och försöker leka traders / trendföljare? Hur kan man glömma eller strunta i att företagens fundamental värdering som har nästan ingenting att göra med aktiekursen ?

Det som är viktigt är att man ska försöka köpa och inte sälja när det går ner 20-25 %.

Sen kan jag inte heller förstå, varför ska man lägga Stop Loss om man har köpt en mycket bra aktie som man tänker äga långsiktigt?

Nu kommer jag säkert få många bra mot argumenteringar som:

-"Hade man såld under 2008, när nedgången började så hade man inte förlorat mycket!"

Visst! Men om man skulle sälja på rätt tid innan nedgången, så skulle man med stor sannolikhet ha köpt tillbaka vid första nedgången och sen kom flera nedgångar efter det. Så man hade säkert haft många Stop Loss försäljningar under hela nedgången. Kolla bara på Diagrammet på senaste kursraset!

Klicka för Större Bild
Hade ni verkligen lyckats köpa vid botten? Eller köpt flera gånger eftersom varje nedgång så trodde man att det var botten? Hur många Stop Loss hade gått igenom då??

Hade ni då vågat äga aktierna fram till idag i fall om ni hade lyckas köpa vid botten? Eftersom vid varje kraftig uppgång så skulle risken var alltför stor att ni ville ta hem vinsten pga rädslan att förlora den igen. (Det är så här att förlorar man allt för mycket i Stopp Loss, så blir man självklart rädd varje gång man har en vinst eftersom det är mänskligt att inte vilja förlora pengar. Det är kanske därför allt för många förlorar pengar, när vara känslor bestämmer över förnuftet )

Så Därför kom ihåg!

* Stop Loss är verkligen onödig strategi vid en långsiktigt värdeinvestering.

* Det mycket bättre att sälja bolaget när värderingen eller framtida förutsättningar förändras. Det är ett företag som ni äger och inte en aktiekurs!

* Genom att köpa lågvärderade kvalitetsbolag kan ni minimera risken med att fastna i en dåligt aktie med en långsiktigt nedgående trend.

* Eftersom ”Lågvärderade kvalitetsbolag” är så subjektivt så risken finns att man gör fel bedömning. Därför ska man diversifiera så pass mycket så att ett få tal ”dåliga aktier inte ska påverka portföljen eller det långsiktiga resultatet.

.
* Och slutligen! Vi värdeinvesterar ska istället hålla på med KÖP LOSS, vid nedgång och inte Stop Loss!

17 kommentarer:

 1. Bra skrivet, detta gör saker o ting lite klarare för bl a mig som har lockats av tanken med stop loss :) Jag är dock varken utdelningsinvesterare eller trader, men ändå i första hand långsiktig investerare.

  SvaraRadera
 2. Tänkvärt, som vanligt. Tack!

  SvaraRadera
 3. Kan inte annat än hålla med, kan förstår om det är viktigt för traders, men som långsiktig är det ingenting alls att ha.

  En personlig fråga, till dig som har erfarenhet av både lång och kortsiktiga investeringar, jag har senaste åren investerat långsiktigt, och ju mer börsen rasat ju mer har jag köpt på mig, vilket nu börjar visa sig ha varit en riktigt bra strategi.

  Dock undrar jag om du anser att du har någon fördel som gammal trader, att ha någon känsla för när sättningar och dylikt är på väg i marknaden? För att då kunna köpa billiga aktier som man tänkt äga i 10år?

  SvaraRadera
 4. #Herr K
  Låter trevligt att inlägget ger lite klarheter. Det är hela syftet sida att underlätta investerare att bli bättre på aktier och värderingar och helst göra egna analyser och ta egna beslut!

  SvaraRadera
 5. Vill bara påtala att jag är "trader" med ca 20% av min portfölj, resten rör jag inte trots att jag redovisar säljssignaler i de pappren.

  Stop-loss gäller tradinginnehavet. Eller trading och trading, vecko- eller månadstrading.

  SvaraRadera
 6. langen!

  "sättningar och dylikt är på väg i marknaden? För att då kunna köpa billiga aktier som man tänkt äga i 10år?"

  Du menar om man har bra kolla på vart marknaden på väg och i så fall när man ska köpa?

  Jo! mer jag har försökt analysera och använd mer och mer anvancerade verktyg ( under tradingen ),, så visade sig att det blev svårare och svårare gissa rätt!

  Vad jag har lärt mig under trading att man blev mer och mer fokuserad på den kortsiktiga trenden, eftersom det är det man tjänade pengar på och glömde bort den långsiktiga.

  Samtidigt med tiden har jag också lärt mig att den långsiktiga trenden upptäcker du nu allt för sent, det vill säga den botten vi säg runt 600, förra året, blev botten eller snarare att det blev tydligt att det blev botten när först börsen hade gått upp redan ganska mycket!

  Så det svårt att svara på din fråga eftersom om jag ska vara ärligt så jag köpte hela vägen ner förra året för jag visste absolut inte att börsen skulle vända 600!

  Så nu den svåra frågan blir om man ska vänta på nästa nedgång... som inte verkar komma! eller ska man börja köpa lite?

  Men vad jag har lärt mig från trading är riskhantering och ingen som vet hur börsen kommer att gå!

  jag vet inte om du fick vad du ville veta!

  Samtidigt det är helt olika för olika personer. Du kan ställa den frågan för andra som har som förmodligen har också lång erfarenhet och du kommer få helt olika svar!

  Eftersom det helt personligt med hur man upplever börsen och vad man tror hur det ska utvecklas!

  Så det är ingen lätt fråga :)...

  SvaraRadera
 7. Cornucopia
  Hej! Jo! har förståt det, och det är därför jag har försökt markere extra noga att det är mycket viktigt med Stop Loss i samband med trading!

  men jag visste inte att det var så liten del i tradingen! Så jag förmodar att du inte använder Stop Loss i resten av portföljen!

  Hur som helst, så det vara mycket bra artikel, som du beskrev din investering strategi och bra att du tar upp hur viktigt det är att inte riskera i form av belåning!

  SvaraRadera
 8. Du glömde att efter en månads rapporter så går börsen in i ett konsolideringsintervall, som nu ungefär, där börsen går mest sidledes och i sidledes börs är bottnarna mycket enkla att pricka.

  SvaraRadera
 9. Hej 4020!

  Det var en mycket givande och intressant artikel för mig eftersom jag inte är så värst påläst om Stop Loss. Jag funderar på att använda mig av stoploss på en del aktier i min högriskportfölj. Då endast för att säkra en vinst dvs jag bestämmer i förväg hur mycket jag ska tjäna på en aktie innan jag säljer den. Tex om målet är att tjäna 500 kr på en aktie och aktien är uppe i 600kr vinst, så lägger jag en stop-loss på 500kr. Då har jag iaf säkrat min vinst på 500 kr.

  Kanske lite otydligt förklarat men jag hoppas du förstår =)

  //mvh Ekonomisk trygghet

  SvaraRadera
 10. Är ny på sidan och jag är mycket impad av ditt sätt att tänka. Själv är jag den långsiktiga spararen

  SvaraRadera
 11. Tackar för svaret!

  Det jag mest undrade var, kort sagt, om du upplever att dina kunskaper inom trading är till fördel för ditt långsiktiga investerande? Jag pratar alltså, inte om att börja trada, utan om att bara lära sig lite för att öka chanserna för att förstå sig på marknaden?

  Jag har, som du kanske vet, ungefär samma strategi som dig vad gäller utdelningar (vet inte om du ENDAST inriktar dig på bolag som är stabila utdelare, eller hur det är), jag har dock köpt en del Boliden nu då jag tror att dom kommer ha en väldigt fin YOC om något år, om jag behåller dom.

  SvaraRadera
 12. #John!
  Jag förstår dig! Samtidit kommer du få samma dilemma som jag skrev tidigare. Alltså vilken nivå ska du lägga din Stop Loss för att låsa din vinst?, Att för tajt så blir stoppa för snabbt och om den är stor så förlorar du allt för mycket av vinste osv... Så det krävs en viss erfaranhet för att använda den rätt!

  SvaraRadera
 13. Själv kör man den hederliga gamla stilen. Bara köpa och behålla :). Iaf så har jag uppdaterat min utdelningskalender med några aktier. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 14. Varför skall man sitta kvar i sura positioner. Det är väl bättre att tillämpa en sund strategi så att man tjänar pengar både upp och ner. Se gärna mitt inlägg:
  http://winningtrading.vinnarbyran.se/?p=3862

  SvaraRadera
 15. #Tobbe!
  Hej! Jag har också varit trader! Och jag förstår att det nödvändigt för dem som tradar! Det har jag också försökt poängtera i artikeln.

  Men är man långsiktigt investera så har man ingen nytta av Stop Loss för att vi vill vara kvar positionerna så länge som möjligt. Gå det ner, så kommer vi köpa ännu mer!

  SvaraRadera