måndag 16 november 2009

Vad blir det för utdelningar 2010?

Jag har nu redan börjat kolla på hur utdelningarna kommer att se ut för 2010. Det är säkert många andra också funderar på samma sak.

Därför är det dags för några riktiga beräkningar på vad man kan förvänta sig för en utdelning nästa år. Det är mycket lättare att gissa hur utdelningarna kommer att se ut för 2010 nu när kvartalsrapporterna för Q3 har kommit ut. Annars blir det lite som en "gissningslek" utan att man har några konkreta siffror om man ska försöka ta reda på utdelningen för nästa år.

Samtidigt är det fortfarande svårt att veta utdelningarna för Investment och Fastighetsbolag.
För att ta reda på fastigheternas utdelningar så måste man ta hänsyn till fastighetspriserna och för Investmentbolag så bör man kolla på vad bolagets största innehav tjänar.

Jag har räknat vinsterna fram till Q3 och det enda om saknas är vinsten för Q4. För att få en vägledning för vad den totala vinsten kan bli för 2010 så har jag räknat med samma vinst för Q4-2009 som Q4-2008. Därför kan det bli lite missvisande beroende på om man kan förvänta sig samma vinst som 2008. Men samtidigt är risken att det blir total fel är liten.

Jag har delat 3 kategorier:

1. Vanliga Innehav i Portföljen
2. Intressanta bolag
3. FastighetsbolagVanliga Innehaven

Klicka för Större bild

Intressanta bolag

Klicka för Större bild
Fastighetsbolag

Klicka för Större bild

Resultat:

De bolag som kommer få högre vinst 2010:

* Assa Abloy
* H&M
* Clas Ohlson
* SHB
* Swedol
* Axfood
* AstraZeneca
* TeliaSonera
* Skåne Möllan
* Fenix Outdoor

De bolag som kommer få lägre vinst men inte riskerar sänka utdelningen

* SCA
* Fortum
* NCC
* Oriflame

De bolag som riskerar sänka sin utdelning

* Sandvik
* SSAB
Klicka för Större bild
Man kan redan nu säga att utdelningarna för 2010 kommer troligtviss inte kommer att öka mycket. Man ser klart H&M kommer få nästa samma eller lite bättre vinst och tanke på den höga utdelningsandelen så borde man inte förvänta sig allt en stor utdelningshöjning. Kanske en utdelningshöjning till 16 -16,5 kr dvs en höjning mellan 3-6%.

Bolag som SCA, Fortum och NCC kan få lägre vinst för 2010 men tack vare den låga utdelningsandelen så kan man förvänta sig minst samma utdelning som 2009.

Bolag som Skåne Möllan, Astra Zeneca och Fenix Outdoor kommer det inte bli några problem att bibehålla samma utdelningsnivå. Samtidigt kan jag tänka mig att de kan höja utdelningen nästa år.

Hur som helst så förväntar jag mig att utdelningen för den totala portföljen kommer vara samma eller lite högre än 2009. Dessutom kommer den totala utdelningen kommer att öka på grund nya investeringar från ny sparande. Vilket är ändå rätt så bra tanke på den höga direktavkastningen när man investerare förra året, vilket gör att jag kan fortfarande försvara genomsnittliga direktavkastningen på ca: 5% för den totala portföljen.

Det som är lite överraskande var Sandvik och SSAB som har lyckas gå minus i Q1-Q3 för 2009. Vilket jag undrar hur säker är verkstadsbolagen under kristider?

Det är dessa tider som jag glad för att mina innehav i Sandvik och SSAB tillsammans inte utgör mer än 3% av den totala portföljen men samtidigt så äger jag Både dessa bolag via, Industrivärden, Lundbergs.

De större innehaven är i dagsläget är H&M, Clas Ohlson, SCA, Fortum och Investmentbolagen.

Tänkte göra samma beräkningar för Investmentbolagen men eftersom det kommer ta lång tid att kolla på de största innehaven för varje bolag så gör jag det nästan gång!

Då tänkte jag försöka ta med:
-Investor
-Industrivärden
-Lundbergs
-Ratos
-Öresund
-Latour
-Svolder
.
Det blir nästa inlägg!

22 kommentarer:

 1. Ser fram emot nästa inlägg!

  SvaraRadera
 2. Samma här !

  Men skulle gärna vilja ha med Kinnevik och Vostok Nafta om du har tid för det. Detta eftersom dessa bolag ändå är rätt så "heta" just nu.

  Tack på förhand.

  SvaraRadera
 3. Magnus från Dollarkursen.com16 november 2009 kl. 14:39

  Sandvik är tyngst i min portfölj. Jag tror faktiskt på detta bolag. Men utdelningen 2010 blir nog blygsam. Om det ens blir någon alls!

  SvaraRadera
 4. peab om du har tid, ska själv på dem nu, men eftersom jag är en riktig ung fisk när det gäller Aktier, så hade det varit kul att se vad du tror. ang utdelningen


  /Fisken

  SvaraRadera
 5. Snälla, kan någon förklara detta för mig: Jag fick utdelning på, låt oss säga, 1000 SEK i min kapitalförsäkring från bolaget NRGY (aktie i USA). Kupongskatten blev 350 SEK, d.v.s 35(!) procent. Enligt Nordnet så är detta helt korrekt utan att ge en förklaring.
  Alla mina andra amerikanska aktier som ger utdelning, skattas med 15 procent.

  Kan någon förklara varför jag skulle betala 35 procent på utdelningen från NRGY? Är det jag som missat något eller är det NordNet som gjort/räknat fel??

  //Calimero

  SvaraRadera
 6. #Anonym!
  I regel om du har KF så ska du beskatta 15% och inte mer! Sen vet jag inte hur det fungerar med canada-aktier, eftersom själv ägar jag inga!

  SvaraRadera
 7. Jag har antecknat och ska försöka göra liknande för:

  * Kinnevik
  * Peab

  När det gäller Vostak, så är nästan ingen av bolagen är någon bra utdelningsaktie och sen lite ointressant för min del ;(

  SvaraRadera
 8. Tack för att du tar med kinnevik , det är ok att du skippar vostok, vet faktiskt inte om jag själv är lika intresserad längre.

  MVH

  SvaraRadera
 9. Bra inlägg!

  Vart kan man få reda på vilka datum olika företag planerar att ge sina utdelningar? Känns som att den informationen borde finnas samlad nån stans?

  SvaraRadera
 10. #Flurkem!
  kanske köper Lite Kinnevik senare pga att den har lite mer tillväxt än de andra investmentbolag och lite annat intressata bolag som BEF ( Som jag inte vill äga direkt pga, risken )

  Dessutom har bolaget varit rätt så hylligt utdelningsaktie :)

  SvaraRadera
 11. Joakim
  Den enklaste är
  < www.dollarkursen.com/Utdelningar.html >

  Vilken månad utdelningarna kommer för ett antal utdelningsbolag.

  Sen har jag länkar för Avanza och Pritavaaffärer, där man kan få detaljerad utdelningstider och före-X datum. Länkarna har jag höger sidan längs ner, Rubriken heter "LÄNKAR".

  Men tiderna brukar kommar i samband med eller precis före bolagsstämman, så de nya tiderna kommer i början av nästa år för 2010.

  SvaraRadera
 12. Realty Income's utdelning har jag inte fått ännu. Den brukar väl komma runt den 15:e? För du hade väl den aktien va? :)

  SvaraRadera
 13. Köpte själv en del kinnevik för ungefär 2 veckor sedan, just precis på grund utav de anledningar du tog upp. Kan ju vara utav intresse att ta en titt på rapporten som Black Earth Farming kommer med den24/11. Tyvärr så har jag blivit lite skeptisk till just BEF då jag inte är helt hundra på att vetepriserna kommer stiga. Detta eftersom , trots den ökande befolkningen, som då borde leda till en ökad efterfrågan på vete, troligen inte kommer driva upp priserna.

  SvaraRadera
 14. Då det nästan börjar nu bli så att allt för många företag gett sig in på denna marknad, mycket har på senare tid investerats i att "hitta billig, bra mark i östeuropa/ Ryssland som man med effektiva maskiner och fabriker kan tjäna stora pengar på genom jordbruk". Vetepriserna är ju historiskt låga just nu, tror även att det kommer ta ett tag innan de börjar stiga till "trevliga" nivåer, om dem ens gör det.

  Jag är inte någon erfaren investerare utan är väldigt ny på börsen, så skulle gärna vilja läsa en respons på mina nybörjartankar från mycket mer erfaren investerare. :)

  SvaraRadera
 15. Bure har utlovat en extrautdelning i januari på 9,50kr /aktie. Aktien kostar nu runt 35kr. Har du sett det? :) Det har ju att göra med fusionen med Skanditek har jag för mig.

  SvaraRadera
 16. Magnus!
  När jag kollar på utdelningstiden så står det 16 varje månad. Men jag har också haft tidigare problem med Utdelningar från USA aktier hos internet mäklaren.

  Då gäller det att ringa till dem så att ordnar så att utdelningen trillar in i kontot.

  SvaraRadera
 17. Flurken
  Jag vet inte men ska inte kalla mig för erfaren investerare och inte i allafall när det gäller jordbruksinvesteringar, BEF och ryssland :)

  Det enda jag är säker på att det kommer behövas i framtiden lika mycket som el. Men man ska inte blind kolla på den möjliga vinsterna i framtiden utan också vilka risker man investerar i.

  SvaraRadera
 18. Magnus!
  Nej! det visste jag inte. Jag har tyvärr aldrig blivit intresserat av BURE pga för många innehav som är konsult företag.

  SvaraRadera
 19. Tänker likadant. Företaget är inte speciellt attraktivt - trots en lockande utdelning.

  SvaraRadera
 20. Angående Bure. Jag föredrar stabila ökande utdelningar före engångsutdelningar. Men om några stabila utdelningsföretag gör extrautdelningar så gråter man ju inte. Tack för ett helt lysande inlägg 4020!

  Vänligen Sololja

  SvaraRadera