lördag 2 januari 2010

Hur kommer börsen att utvecklas under 2010?

Nytt år och den självklara frågan blir vad vi kommer att få för utveckling. Det blir ännu mer intressant eftersom vi har haft en av de kraftigaste börskrascherna historiskt sett och direkt därefter en av de största uppgångarna.

”Börsen - kort minne”
Det känns som att många, kanske allt för många, har positiva förväntningar inför 2010 och framåt. Det svänger riktigt ordentligt från pessimism och negativitet under 2008 och nu ett år senare beter sig folk plötsligt nästan som om ingenting har hänt!

10 % uppgång under 2010 brukar vara ett tal som många analytiker och experter pratar om. Är det realistisk efter en uppgång på 47% ?

Låt oss kolla hur det gått historisk!

Årlig avkastning Stockholmsbörsen under 91 år!

Klicka för Större Bild

Hur stor är sannolikheten att man får en utveckling på omkring 10% under 2010?

Låt oss titta på hur många gånger vi har haft en utveckling på mellan 8 – 12 % under 91 år! Då ser man att vi har haft det 10 gånger. Med andra ord är sannolikheten 11% att vi kommer få en utveckling på omkring 10%.
Klicka för Större Bild
Detta är ett mycket bra exempel på att vi inte kan förvänta oss att börsen kommer gå upp ca 10 % årligen men det är exakt vad allt för många förväntar sig och det är vad man hör alltför ofta. Till och med jag har sagt att 10% årlig uppgång är realistiskt om investerar på ett klokt sätt men då menar jag I GENOMSNITT under längre tid och inte en årlig utveckling.

Om man kollar genomsnittet för 91 år så har börsen gått upp ca: 8,5 % årligen. Relationen mellan upp och nedgångar på börsen:

Utveckling……..Antal…….Genomsnitt

Uppgång…………..59…………..21%
Nedgång…………..32….………-15%

Trenden är tydlig. Dels fler antal positiva år och dels att den genomsnittlig uppgången är större. Men hoppas inte alltför mycket på att börsen ska gå upp ca 10% under 2010.

Så vad kommer vi få för avkastning under 2010?

Jag vet inte! Och jag gillar inte att spekulera i hur börsen kommer att utvecklas. Samtidigt har jag förväntningar på att börsen ska gå ner igen och har förhoppningar om att den negativa utvecklingen inte är över än! Inte för att jag tror att börsen ska gå ner eller är duktig på att prognosera börsen utan det är bara min önskan om att kunna köpa billigt igen. Sen vet jag av erfarenhet att börsen tar aldrig hänsyn för mina förväntningar och ändå gör vad den vill göra.

Därmed kan vi säga att jag har en ”bias” som är baserad på dåligt börsår för 2010.

”Bias”
Är ett engelskt uttryck för snedvridning av verkligheten och används i samband med val av aktier och framtida förväntningar. Eftersom vi bara ser fakta som stödjer vår egen uppfattning av världen så brukar vi sortera bort allting annat som inte passar in. Ett bra exempel är om man gillar en aktie så brukar man bara läsa positiva analyser och om det finns fakta eller information som är negativ så brukar man rationalisera bort det omedvetet.

Det är verkligen svårt att vara objektiv vid aktieanalyser och samma problem har vi med förväntningar på enskilda aktier såsom på framtida börsutvecklingen.

-Nej! Nu tänker jag sluta gissa hur börsen kommer att utvecklas under 2010. Jag får bara huvudvärk av det. Hur som helst så hoppas jag verkligen att vi ett riktigt bra** börsår-2010.

(**Med riktigt bra menar jag fallande kurser och billiga inköpspriser. Därför har jag hittat en intervju som passar med mina ”bias”)

Själv gillar jag inte prognosmakare oavsett om det är positivt eller negativt men när allt för många har blivit positiva så är det kanske dags för att lyssna på någon som har andra åsikter.

Ett intervjuklipp från Ekonomi Ekot som visar negativ syn. DR DOOM – som också heter Nouriel Roubini är en välkänd domedagsprofet och likt Peter Schiff varnar han för ny monsterbubbla, och dollarspekulationer.

Varning för ny monsterbubbla – Klicka för att lyssna!

9 kommentarer:

 1. Kan skriva under på önskan att börsen skall ner så att det blir billigare igen... Inte så kul att vara pessimist men min känsla är att allt är alldeles för övervärderat...

  SvaraRadera
 2. Riktigt intressant tackar

  SvaraRadera
 3. Ingen vet hur det kommer at gå på börsen neste år.

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra artikel!!

  Nej ingen vet hur det går nästa år. Om jag får säga mitt så uppskattar jag det till mellan 10-20% upp...:). Det är vad jag uppskattar det till. Är ingen miljonär försöker bara spara klokt ;)...

  SvaraRadera
 5. Tack 4020/George för denna info. Mycket intressant!
  mvh svenskmillionaire

  SvaraRadera
 6. inte miljöner än
  Hoppas du har rätt!

  Lex
  Nej! Självklart inte!

  sparaklokt
  Det samma här :).. inte miljonär än men försöker också hitta bra investeringar!

  Millionaire
  Tack själv! Bra Warren Buffett - Serier du kör :)

  SvaraRadera
 7. Det jobbiga med detta är ju då att man måste sitta och vänta 9-12 månader innan man kan handla igen och skulle det inte inträffa så sitter man med massa cash och nya höjder på aktiemarknaden så då får man vänta ett par år till innan man kan köpa:)

  Svårt hur man än tänker och antar att jag fortsätter att köpa in mig sakta men säkert utan att spekulera för mycket.

  SvaraRadera
 8. #Jonas!
  Du har också rätt! Risken finns att vi får en långsiktigt uppgående trend men sannolikheten är ändå ganska liten.

  Att sitta med pengar är aldrig fel eftersom det brukar bra enskilda köptillfällen då och då oavsett hur börsen utvecklas.

  Annars kan man också invester lite varje månad men då får man vänta sig en index liknande avkastning.

  SvaraRadera
 9. From Russia.
  Du gör ett bra jobb!
  Gott Nytt År till er! ))

  SvaraRadera