måndag 4 januari 2010

Två viktiga grundregler innan du köper aktier

Detta är två viktiga aspekter som jag har tänk på när jag läste om Warren Buffett. Den ena är lika viktigt som den andra. Samtidigt tror jag också att den ena grundregeln kommer från Benjamin Graham och den andra från Philip A. Fisher.

Dessa regler är:

1. Vilka bolag som man ska köpa ?
2. Till vilket pris ?


Det är viktiga regler som påverkar den framtida avkastningen väldigt mycket. Eftersom man måste göra valen i rätt ordning och både reglerna är lika viktiga är det väldigt lätt att man gör det på fel sätt.

Jag kan tänka mig att alltför många fokuserar på vilka bolag som de ska investera i, men totalt missar att tänka på om priset är rätt. Istället köper man ett bolag bara för att det är riktigt bra. Köpet brukar ske direkt när man har upptäckt bolaget.

Samtidigt finns det de som köper enbart på priset oavsett om det ett bra företag eller inte. Det vill säga det är den låga värderingen som bestämmer vilken aktie man köper och inte kvalitén.

Det som är unikt med Warren Buffett att han har lyckats kombinera dessa två strategier. Han bestämmer vilka aktier som han vill ha och väntar sedan, oftast ganska länge, tills han får ett bra pris. Alla kan inte vara lika duktigt som Warren men vi kan ändå lära oss lite.

Så hur pass bra följer jag dessa regler?

1. Vilka bolag som man ska köpa?
Den här regel tror jag att jag har lyckas någorlunda bra eftersom utdelningsfokusering och kravet på utdelningstillväxt har gjort att jag investerat i kvalitetsbolag där riskerna är betydligt lägre.

Tex: Själv har jag en viktig regel. Köper aldrig bolag som går minus! Det vill säga jag försöker helt undvika bolag som har inte gått plus under längre tid. En annan regel är att försöka investera i bolag som har bra direktavkastning och som har haft bra utdelningstillväxt.

Detta har gjort att jag har undvikt många jobbiga bolag oavsett hur lockande det var att investera i dessa framtidsbolag. Dessutom begränsas mina investeringsalternativ just till de bättre bolagen.

Ett bra exempel är Black Earth Farming som är verksamt inom spannmålsskördar. Mycket viktig bransch som antagligen kommer att vara nödvändig i framtiden. Men det är inte aktuellt för min del när bolaget aldrig har gått plus. Kanske kommer BEF vara en utmärkt investering?

Men jag tycker att definitionen av en investering ska vara att man gör en ganska säker vinst både idag och i framtiden. Det är alldeles för mycket av spekulation att köpa ett bolag där man hoppas att vinsterna kommer om några år eller där man hoppas på att aktiekursen ska gå upp.

2. Till rätt pris?
För min del så har priset inte varit lika viktigt som att hitta bra bolag och jag tror att det är ganska vanligt "nybörjar" misstag. När man hittar riktigt bra bolag så vill man börja investera i med detsamma.

Det är inte många som klarar av att vänta tills man får ett bättre pris och dessutom, hur många klarar av att ha en massa likvida medel i depån? Till och med Warren Buffett har erkänt att han har tagit dåliga investeringsbeslut när han hade alltför mycket pengar omkring sig.

Köpa till rätt pris är så pass viktigt och påverkar den långsiktiga avkastningen mycket mer än vad vi tror. Det också därför jag har börjat spara allt mer i likvida medel i väntan på bättre priser.

Men vad är då rätt pris?

Själv har jag kollat på en hög direktavkastning mellan 5-6 % och samtidigt där jag vet ganska säkert att utdelningen inte kommer att sänkas samt kan förvänta mig en bra utdelningstillväxt.

Låt oss kolla på hur Warren Buffett definierar rätt pris!

Warren brukar räkna på bolagets framtida vinster diskonterade till ett nuvärde och därefter avgöra om priset är rätt om man tex: förväntar sig en årlig avkastning på 15% eller högre. Han använder dessutom den riskfria amerikanska räntan. Lite mer om strategin!

Därför fokuserar Warren endast på företag där framtida intäkter är förutsägbara med en hög grad av säkerhet.

Ett verkligt exempel:

1979 köpte Warren General Foods ( Som heter Kraft foods idag ) för i genomsnitt $ 37 per aktie.

Eftersom bolaget hade en vinst på $ 4,65 per aktie och samtidigt förväntade sig Warren Buffett att vinsten skulle växa med ca 9 % årligen. Vilket skulle betyda att vinsten 1979 skulle uppgå till $ 5.07 per aktie

.
Därmed skulle Warren få en avkastning på 13,7 % på sin investering första år. Själva vinsten blev 5.12 $ per aktie under 1979 och därmed en avkastning på ca 13,9 %

Eftersom den riskfria obligationsränta var ca 10 % under samma period så gjorde Warren Buffett ett bättre investring än den riskfria räntan och dessutom ansåg han att han hade nästan lika låg risk när han investerade i General Foods. Detta med en årlig förväntad tillväxt på ca: 9 % medan den riskfria obligationsräntan var fast.

Från 1978 till 1984 lyckades General Foods växa med ca: 7 % från 4,65 till 6,96 och aktiekursen gick upp till 54 $.
1985 köptes General Foods av Philip Morris för 120 $ per aktie. Vilket betyder att Warren Buffett har lyckas få en årlig avkastning på ca 21 %.

6 kommentarer:

  1. Mycket bra artikel, inget mer att säga.

    SvaraRadera
  2. Just precis därför tycker jag att det är väldigt trevligt när du tar upp köpvärda aktier i rätt tillfälle. Så som du gjorde när du tog upp Fortum i bloggen. Den var inte i mitt sikte innan dess, men jag satte mig in i den. Och det visade sig bli en mycket bra affär.

    SvaraRadera
  3. Isvar
    Tack!

    Anonmy
    Den var ganska bra köp och en direktavkastning på 6%. Det är sällan man hittar liknande köptillfälle just nu!

    SvaraRadera
  4. Lite efter hehe men hoppas få svar iaf.

    Ang exemplet med Buffet. Han förväntade sig att vinsten skulle öka 9%. Hur kan han då helt plötsligt få en avkastning på 13,7%. Det beror ju helt på hur aktien är värderad om den hela tiden har samma p/e-tal så blir ju avkastningen samma som vinstökningen 9%. Om värderingen och då också p/e-talet ökar så är det ju klart att avkastningen ökar. Men som sagt hur får du det till just 13,7%?

    SvaraRadera
  5. Fredrik
    Få se om jag kan förklara det på ett tydligt sätt:

    När Warren Buffett köpte aktien:

    Aktiekursen = 37 $
    Vinst/Aktie= 4,67 $
    Förväntad vinsttillväxt= 9 %

    4,65 + 9 % = 5,07 $

    Så Warren Buffett väntade en avkastning på:

    Förväntad vinst = 5,07
    Inköpkurs = 37

    5,07 / 37 = 13,7 %


    Men i verkligheten blev det en vinst på: 5,12

    5,12 / 37 = 13,9 %

    --------------------------

    Det villsäga vinsten ökade med ca: 10 % istället för 9% som förväntad!

    SvaraRadera