Jag vill inte att det ta ska ses som rekommendation av Skagen fonderna, utan i den här artikeln vill jag lyfta fram vad som har gjort fonderna så framgångsrika och förhoppningsvis lär man sig mer om framgångsrik investering.
Så här står det på Skagen fondernas hemsida:
Strategi: "Högsta möjliga avkastning samtidigt låg risk och hela världen är placeringsområde. Fonderna fokuserar på undervärderade och impopulära bolag. "
Det låter som alla andra fondbolag men Skagen har hittills lyckas leverera vad de har lovat.
Så här ser utvecklingen för Skagen Global!
Klicka för Större Bild
Så med andra ord man behöver inte ha en fokuserad portfölj för att slå index. Det går också att göra det med extremt diversifierad portfölj och Skagen är ett bra exempel på det.
Kristoffer Stensrud är en av grundarna för Skagen och samtidigt förvaltningsansvarig för SKAGEN Kon-Tiki. Det som gör honom intressant är att han är ganska likt Warren Buffett fast på ett Peter Lynch sätt!
Hans investering är värdebaserad och han skiljer, liksom Warren Buffett och Benjamin Graham, på värde och pris. Där påminner han mig lite om John Templeton med sin global investeringar och hittar lågvärderade och tråkiga företag.
När jag läser närmare i en artikel ifrån Jonas Bernhardsson, så är hans strategi att hitta bolag med p/e-tal runt 5 och genom det kunna hitta bolag som växer med 20 % per år. Detta är väldigt likt Benjamin Graham. Då kan man misstänka att han kollar på förlorarlistan med lägsta P/E-tal eller också på analytikernas säljrekommendationer.
En annan sak som är intressant med honom är att han delar samma syn som Warren Buffett på länder/branscher. Det vill säga att han fokuserar enbart på företaget och inte tar hänsyn alltför mycket till finansbranschen.
Det jag saknar är Philip A. Fishers strategi där det gäller att hitta de bästa företagen. Ibland börjar jag undra om det är lättare att satsa på riktigt lågt värderade bolag än att försöka bara hitta fantastiska bolag?
Hur som helst så är det ännu en viktig sak som jag hittar hos Stensrud som är väldigt likt Warren Buffett och det är att läsa rapporter och årsredovisningar. Låter väldigt enkelt men det är ett effektivt sätt att få en bra uppfattning dels om företaget och dels om konkurrenterna.
Några av Skagen fonders innehav :
Prizer
Nestle
Statoil
SCA
Kraft Foods
Kinnevik
* Norska aktiehippien slår index
* Liknande artikel från svenskmillionaire
* Han är Europas bästa förvaltare av tillväxtfonder
* Ofta Norsk i fondtopp när det gäller tillväxt
Här har jag hittat ett roligt diagram över Oslo-börsen! Man brukar säga historien upprepar sig!
Men jag trodde inte att den upprepar sig så exakt! Kanske man ska börja oroa sig för börsen under 2010? Tanke på att början av 2000 fick vi IT-Krasch och under 1990 fastighetskrasch! Så om historien upprepar sig tredje gången kan vi få en nedgående trend på mellan 2-3 år. Men historien upprepar sig inte så ofta. Eller ?
Liknande tabeller och information över börsen/ekonomin kan du hitta på månadsrapporterna hos Skagen fonder.
Som svensk är det ju också intressant att titta på vilka svenska aktier som finns i Skagen Globals portfölj:
SvaraRaderaSCA 1,46%
Kinnevik 0,95%
Biovitrum 0,1%
ProAct 0,04%
Kraft Foods blir nog mitt nästa köp!
SvaraRaderaVi skall komma ihåg att Weintraub har köpt Kraft Foods av ett speciellt skäl. Skagen Global köpte Cadbury sent i våras någon gång, när Kraft sedan lade ett fientligt bud steg kursen till nivåer för Cadbury som Weintarub hade satt som ett rimligt värde på bolaget. Samtidigt sjönk priset på stabila Kraft Foods eftersom marknaden var rädd för ett ytterligare höjt bud (något som Buffet har röstat mot som största ägare i Kraft i dagarna). Weintarub kom således över Kraft med lite rabatt.
SvaraRaderaWeintraub köpte Biovitrum innan Investor, och Proact innan Öresund flaggade upp i det bolaget.
Kul kuriosa där Riskminimeraren, Weintraub verkar vara en väldigt rationell investerare som använder sig av en sorts omviktningsstrategi vilket jag är en anhängare av. Skagen Global är ett av mina egna få fondinnehav, enligt mig en av få fonder som gör skäl för sin förvaltningsavgift. De har helt klart en strategi som liknar Sir John Templetons. Visst tar det mycket kraft och energi att leta upp de bästa aktierna till de lägsta värderingarna runt hela världen men det är enligt mig både kul, allmänbildande och framför allt lönsamt.
SvaraRaderaMkt bra blogginlägg senast också av 4020 om värdet av att köpa till rätt (lågt) pris. Köper man till låga priser spelar det dessutom nästan ingen roll vad man köper. Varför göra det svårt för sig när det inte behöver vara det. Håll fingrarna i styr när börsen gått upp, fynda det du gillar vid börsras.
Christoffer
SvaraRaderaJapp! Väldigt intressat och framför allt SCA och Kinnevik! De andra två vet jag inte vad dem gör men det låter som biotech/läkemedel!
Magnus
Kraft har ganska hög direktavkastning på ca: 4,2%. Dessutom har du en bra aktieägare, Warren Buffett, som inte låter att Kraft Foods köper Cadbury dryt!
Tanke på att hans erfarenhet när Gillett betalade alltför mycket när bolaget skulle köpa Duracell, men det var länge sen!
Riskminimeraren
SvaraRaderaWeintraub, verkar vara en smart kille!
Dollarmiljonären
Jag har börjat inse att det är lika viktig med vilket pris man betalar och det är när jag har räknat på det så har jag börjat se vilken skilnad det gjorde.
Jag funderar över om det till och med lika bra om man kan köpa ett stabil bolag som inte växer alls eller väldigt lite men så länge man kan få 10% eller högre i vinst i relation till aktiekursen så borde det kompensera tillväxten!
Hej,
SvaraRaderaTyvärr är det lite off topic men tänkte bara höra om du inte skulle kunna tänka dig att ge lite tips på en vettig långsiktig ppm portfölj som följer samma strategi?
Många sparar aktivt i ppm och byter ofta men rent praktiskt så borde man väl kunna bygga upp en ganska bra utdelningsportfölj i ppm och vara långsiktig?
Nackdelen är så klart fondernas avgifter men det blir en utmaning att hitta de bästa. Jag skulle vilja ha en portfölj man inte behöver ändra så ofta. Kanske Avanza Zero för hela bunten är det bästa?:)
Stefan
SvaraRaderaSjälv har jag inte varit så aktivt i PPM/Fonder! Så jag tror inte jag kan komma med bra ideer och förslag.
Men som du nämner Avanza Zero är mycket bra alternativ genom att slippa avgifter så tjänar man rätt så mycket i långa loppet!
Kanske en stor del i Avanza och lite mindre i BRIC-läder( Om det nu finns BRIC-fond med riktigt låg-avgift ? )
Sen har du Skagen, men jag har inte kollat på deras avgifter!