torsdag 14 januari 2010

Warren Buffett - Världens rikaste person

Per H. Börjessons senaste bok Så här blev Warren Buffett världens rikaste person, var bättre än jag trodde. Jag var lite tveksam först eftersom jag inte visste om jag skulle lära mig nåt nytt om Warren som jag inte redan kände till.
.
Aktiespararna har varit ganska intresserade av Warren Buffett sista tiden. Först infördes möjligheten att köpa andelar i Berkshire Hathaway via aktieinvest och sedan kom boken om Warren Buffett där de samarbetar med Per Börjesson och nu erbjuder de möjligheten att kunna resa till Omaha Nebraska till Berkshires bolagsstämma. Tyvärr lite för dyrt och trist att de inte erbjuder en resa enbart till bolagsstämman. Men själv har jag ett annat förslag!

Frågan är om de vill locka nya medlemmar med hjälp av Warren Buffetts framgångar eller enbart vill erbjuda en bra utbildningsmöjlighet för dem som vill investera på ett klokt sätt? Eller kanske både och!
.
Om man bortser från att Börjesson vill att Warren Buffett ska få Nobelpriset för ekonomi och han att jämför Spiltan med Berkshire så är det ändå en ganska bra och enkelt bok om Warren Buffett och hans strategi. Han har lyckats sammanfatta ganska bra och samtidigt har han lyckas ta med lite från många olika områden om Buffett. En ganska prisvärd bok om man vill lära sig mer om Warren Buffett.
.
Men vill man ha en riktigt bra bok så finns det The Snowball. Det är Warren Buffetts biografi som är dessutom billigare än Börjessons bok!
.
Några roliga och intressanta citat från boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste person:
.
-När Warren Buffett jobbade som mäklare hos sin fars mäklarfirma
Han fann en rad köpvärda bolag som handlades för 3 gånger årsvinsten….//….började rekommendera aktierna till sina kunder som fattade beslutet att köpa aktien. Ibland struntade man i hans rekommendationer och i andra fall gjorde kunderna affären via någon annan mäklare trots att det var Warren som hade kommit med förlaget. Dessutom tjänade man som aktiemäklare lika mycket i provision oberoende om råden var bra eller dåliga. "

-När han jobbade hos Benjamin Graham
”Sedan han gick ut college 1950 hade det egna investeringskapitalet på 6 år ökat från 10 000 dollar till 140 000 dollar" (Det motsvarar: 55% årlig avkastning under 6 år. I Dagens penningsvärde motsvarar det ca 1 miljon som växer till 14 miljoner SEK under 6 år. )

-Om Warren Buffett och Nobelpriset i ekonomi
”Givetvis borde Buffett som den mest framgångrika aktieplaceraren av alla få Nobelpriset i ekonomi.”

-Kritik mot finansbranschen
” Läs Ben Graham och Phil Fisher, läs årsredovisningar men använd inte ekvationer med grekiska bokstäver ”

-Om framtiden och utdelningar i Berkshire efter Warren Buffett
”En möjlighet för att begränsa problemet att allokera kapitalet som strömmar in till huvudkontoret är att Berkshire Hathaway skulle kunna börja ge utdelning…..//…..Bolaget gav utdelning 1965 med då har Buffett hävdat att han var på toaletten när beslutet togs på stämman.”

Vad jag fortfarande saknar är de verkliga beräkningarna och siffrorna bakom Warren Buffetts investeringar, Cash Flow analys, Nuvärdesberäkning, intrinsic value och m.m. Det verkar som att jag själv får hitta den informationen :)

Här kommer Per H Börjessons seminarium i 4 delar om Warren Buffett från Stora Analysdagen med Aktiespararna.5 kommentarer:

 1. Har också läst boken och tyckte att den var bra och ganska trevlig att läsa (vilket jag uppskattar även i ekonomiböcker). Jag gillar dock inte att han gör rätt så mycket reklam för Spiltan.... Då kan man fundera på hans motiv med boken.

  SvaraRadera
 2. Visst det är indirekt reklam för bolaget Spiltan. Fast han hade mer reklam i sin första bok!

  SvaraRadera
 3. Jag funderar faktiskt på att köpa boken om Buffett också, dels för att lära mig mer om denne man och hans filosofi och dels för att jag gillar Per H:s första bok.

  Håller dock med om att det blev lite väl mycket reklam för Spiltan (i första boken)...inte för att jag tror de är dåliga, men trovärdigheten sjunker om man talar i egen sak.

  SvaraRadera
 4. Tjenare 40p20år, var ett tag sen nu!
  Jag har köpt båda böckerna, och läst Pers bok och tyckte den var riktigt bra, vet dock inte hur mycket ny konkret kunskap den gav mig, utan det är verkligen en bok som propagerar för att man ska använda sunt förnuft, nu kan det låta som att jag är negativ till boken och det är jag INTe, jag rekommenderar verkligen alla som funderar att köpa den: KÖP den.

  Jag har dock inte läst "The Snowball" Det låtersom du läst den, hur mycket om investeringar handlar den om?

  "Men vill man ha en riktigt bra bok så finns det The Snowball. Det är Warren Buffetts biografi som är dessutom billigare än Börjessons bok!"

  Låter som den handlar lite om investeringar, hur mycket gör den det?

  Mvh

  SvaraRadera
 5. Herr K
  Ändå ganska prisvärd läsning!


  Oskar
  Jag tycker det är mer biografi och mycket privat information om Warren Buffett men samtidigt en del bra information om Warren Buffetts investeringar när han var yngre.

  Så det kostar ca 100 för 900 sido-bok där Warren Bufett själv har bidragit mycket till boken. Vilket är ovanligt.

  SvaraRadera