fredag 12 februari 2010

E.ON – Stabil bolag nära 6% direktavkastning

E:ON har återigen blivit intressant nu när direktavkastningen närmar sig 6%, vilket påminner om Fortum som var runt 16 € för ett tag sen. Nu har Fortum gått upp lite och samtidigt har E.ON gått ner nästan 12%. Förväntad utdelning är på 1,5 € och det ger en direktavkastning på ca 5,8% på senaste aktiekursen 25,9 €. En tidigare analys om E.ON!

Samtidigt nu när man kommer hem så ligger en fet faktura från E.ON som måste betalas om några veckor om jag vill fortsätta att ha hushållsel. Nu tänker på ett citat av Warren Buffett – “put you money where you mouth is”


Lite om E.ON!

E.ON kan man sammanfatta är en enorm energiproducent inom gas och elkraft som producerar, distribuerar samt säljer energi och gas. Det är en av världen största privata energibolag och 2 gånger större än Vattenfall och 4 gånger större än Fortum. Här ett bra exempel på hur stor E.ON är!

Europa
1:a inom Gasproduktion och försäljning
2:a inom Energiproduktion

England
2:a största inom Energiproduktion
3:e största inom Gas örsäljning.

Norden
4:e Inom Energiproduktion
3:e inom energiförsäljning

Dessutom finns bolaget i Ryssland, USA, Italien och Spanien.

Försäljning i olika segment
Kol……………31%
Naturgas………29%
Kärnkraft……. 24%
Övrigt…………16%

Här en tabell över storleken på olika slags produktion och marknad.

Klicka för Större Bild
Dagens vindkraft och annan förnyelsebar energi

Klicka för Större Bild
Den första frågan självklart bli om E.ON kan dela ut 1,5 € i år? Det får vi veta 10 Mars, för då kommer bokslut och utdelningen kommer 7 Maj. Men när man kollar vinsterna för Q1-Q3 för 2009 så ser det ganska ljust ut.

………..….2008……....2009
Q1-Q3…….1,64……….3,21

Från delårsrapporten Q3-2009

Samtidigt ser utdelningshistorien väldigt imponerande ut. Utdelningstillväxt på 17,5% de senaste 6 åren och samtidigt har historiska utdelningsandelen varit runt 50%.

Klicka för Större Bild
Men när man tittar närmare på vinsten för 2008 så står det 0,68 € vilket är en nedgång från 3,69 € under 2007, vilket inte alls ser bra ut. När man kollar närmare på resultatberäkningen i årsredovisningen så beror det till största delen på valutaeffekter, förluster på derivatinstrument och nedskrivningar av tillgångar. Genom justering av vinsten har bolaget omvandlat vinsten 0,68 till 3,01 € och därmed blev utdelningen 1,5 €, dvs bara 50 % i utdelningsandel. Här kan man se mer detaljerad!
.
Klicka för Större Bild
Att vinsten blev 0,68 ser man också av analysen aktiefokus. På grund av mina bristande kunskaper inom redovisning så kan jag tyvärr inte säga om det är bara en tillfällig kostnad eller inte. Samtidigt kan jag inte heller säga vad som är den riktiga vinsten eller kassaflödet. Jag kan tänka mig att det beror på att här i Sverige redovisas vinster i större utsträckning, medan man utomlands fokuserar på kassaflöde.

Hur som helst så utdelningen på 1.5 € ser i alla fall ganska säker ut hittills med tanke på vinstutvecklingen om inte oväntade kostnader kommer fram i Q4. Samtidigt har E.ON säkrat sina el-priser i större utsträckning för 2010 och 2011. Här är ett exempel från Tyskland och Norden:

Klicka för Större Bild
Det som gör E.ON lite säkrare än Fortum är storleken och mer diversifierade produktutbud och marknader. Men samtidigt har E.ON betydligt högre koldioxidutsläpp men har som mål att i framtiden att sänka ner med 50% fram till 2030 och då ska förnyelsebar energi motsvara 30%. Frågan är om det är tillräckligt.

En bra sammanfattningen över framtiden och produktionen:

Klicka för Större Bild
E.ON själv säger att gasproduktionen kommer att vara en stor andel av E.ON och den kommer dessutom spela en stor roll i den framtida tillväxten. E.ON själva räknar med att naturgas kommer vara ett bra komplement till förnyelsebar energi och tycker att gas är renare än den fossila energin och därmed ett bra alternativ under övergångstiden till förnyelsebar energi från olja och kol. E.ONs egna förväntningar och prognoser. Frågan om det är så eller bara fint snack.

Klicka för Större Bild
Personligen den viktiga frågan blir hur ser tillväxten ut för E.ON i framtiden.

E.ON säger att de kommer att fokusera på organisk tillväxt och starkt kassaflöde samt på en utdelningspolicy där utdelningsandelen är på 50-60% av vinsten. Visst, bolaget växer och när man kolla på årsredovisningen och framför allt den korta investerarpresentationen så ser man många olika projekt över stora delar av Europa. Men jag tror inte att man ska förvänta sig allt för hög tillväxt. Samtidigt har bolaget nu lägre soliditet när lånen ökat. Enligt årsredovisningen 2008-del2, så är soliditeten på 24 %. En stor nedgång från 40% under 2007. Bolagets långsiktiga mål är ca 30%.
.
Men tror man på fortsatt höga elpriser i framtiden och att el- och gas -produktion kommer att vara viktigare när det ska kompensera oljaberoende i framtiden så kan det bli en stabil investering. Med tanke på den höga direktavkastning och samtidigt den potentiella tillväxten i framtiden är aktien väldigt intressant. Kanske inte i lika hög grad som Fortum men det är å andra sidan en betydligt säkrare investering.

Kolla bara på de intressanta satsningarna och tillväxten i Sverige som motsvarar en väldigt liten del av E.ON marknad, så kan man förstå den framtida potentialen i bolaget.

14 kommentarer:

 1. Stabilt bolag och en given del i en diversifierad portfölj med internationella blue chips.

  Ta en titt på Deutsche Telekom också, EONs motsvarighet bland telekomoperatörer kanske man kan säga, där har du ca 8% diravk baserat på förra årets utd. Bör vara relativt stabila intäkter också.

  SvaraRadera
 2. Var handlas E.ON? Misstänker att den bara kan handlas på den tyska börsen. Men vilka nätmäklare erbjuder den tjänsten?

  SvaraRadera
 3. Innan vilket datum ska du ha köpt in dig om du ska få utdelning?

  SvaraRadera
 4. Hej 4020!

  Jag har inte läst in mig fullt på vad som gav den stora vinstnedgången. men som du säger så tror jag att det är en nedskrivning av tillgångar. EON verksamhet är mycket stabil vilket gör att vinsterna kommer vara stabila om man bortser från försäljning av tillgångar eller nedskrivningar av tillgångar.

  EON redovisar ju också jämförbara siffror i sina rapporter så att läsaren ska kunna se det underliggande resultatet.

  Nu till mitt svar varför de kommer att dela ut 1,50. En nedskrivning påverkar inte kassaflödet. Där är svaret på din fråga.

  Bokföringsmässigt redovisas detta som en minskning av tillgången och en kostnad i resultaträkningen. Det blir inget likvidutflöde av denna transaktion vilket förklarar att man kan dela ut mer än årsresultatet.

  Kort sagt.
  Keep up the good work 4020!
  Mvh
  Sololja

  SvaraRadera
 5. Dollarmiljonären
  Hört talaas om AT&T men inte Deutsche Telekom! Tack för tipset!  Anonmy
  E.ON handlas i Tyska Bösen och ingår i DAX index och börsplatsen är "EXTRA". förkortningen är: EON AG eller EOAN

  Det går att handla både via Avanza och Nordnet. Hos Nordnet kan du direkt lägga internet order.( Jag tror kostar ca 100 kr) På Avanza måste du ringa till mäklaren.( Där kostar det ca 200 kr )

  Sen finns också andelköpsmöjligheten i Aktieinvest, fördelen är att utdelningarna automastisk återinvesteras.

  Utdelningstider!
  Bokslut kommer 10:e Mars, då får man vet hur stor utdelningen blir.

  Utdelningen delas ut den 7:e Maj och då antar jag att man måste ha aktien några veckor innan.

  SvaraRadera
 6. Jag har inte heller satt mig in i varför EON hade så svagt resultat 2008, men en liknande jämförelse mellan europeiska kraftbolag som den för 2008 som du länkar till utlovas även för 2009 när alla bolag har släppt sina rapporter. EONs rapport släpps den 10 mars, så håll ut!

  SvaraRadera
 7. Sololja
  Tack för en kommentaren, det var det jag ville veta. Att kassaflödet inte påverkas av nedskrivningar men vinsten gör det. Samtidigt hade E.ON en del extra kostnader i form av derivat förluster och valutasäkringar!

  Men det skulle vara konstig att inte få en utdelning på 1,5 € när vinsten fram till Q3-2009 är redan 3,21 €!

  Tack Soloja!

  SvaraRadera
 8. Kenny
  Hej! Det skulle vara mycket uppskattad att läsa liknande jämförelse.

  < http://www.aktiefokus.se/2009/12/europeiska-kraftbolag-nyckeltalsstudie/ >

  Såg dina senaste analyser om:

  Haflund
  < http://www.aktiefokus.se/2010/01/hafslund/ >

  och Haflund Vs. Fortum
  < http://www.aktiefokus.se/2010/02/fortum-och-hafslund-arsbokslut-2009/ >

  Bra jobbat och det bekräftar också vad jag mina tanker kring Hafslund!

  mvh
  4020

  SvaraRadera
 9. Hur var det nu igen med utländsk källskatt, om det är dubbel beskattning på utdelningar så är det kanske inte värt att äga utländska bolag??? eller?

  SvaraRadera
 10. Det enda som får mig att tveka vad gäller ett köp i Eon är den politiska risken vad gäller koldioxidskatter och dylikt de kommande tio åren. Eon är i stor utsträckning ett kol- och gasbolag. Då ligger ju Fortum betydligt bättre till!

  SvaraRadera
 11. Danne
  Det är 15% i utdelningsskatt om du har KF annars är det detsamma!

  Om du har en KF och om vi räknar med en 1% årlig avgift så lönar det sig att investera i en KF om aktein har minst 4,5% i direktavkastning.


  Nietzche
  Jag kan hålla med att Fortum ligger bättre till när det gäller koldioxidutsläpp! Samtidigt ligger E.ON i genomsnitt i utsläppsandel om man jämför med övriga energi jättar inom elproduktion i Europa.

  Finns en tabell i tidigare inlägget om E.ON!

  Som jag skrev också att E.ON nu försöker minska andelen till 20% i kol och samtidigt bibehålla Gas i stor utstäckning. (Frågan är det är tillräckligt, eller om det blir tufft för E.ON i framtiden)

  SvaraRadera
 12. Hej på er gott folk,

  Har varit intresserad av Eon ett tag. Är lite osäker dock vad den rätta taktiken är...

  * Köpa innan eller efter rapporten?
  * Den fallande euron gör mig lite nervös. Tror på Eon men inte på € på kort sikt.

  Inser att dessa funderingar är ganska ointressanta om 20 år. Tyvärr så kan jag inte låta bli och jaga "bra" GAV...

  Har du/ni några tankar kring detta?

  Stort tack för en grym blog.

  /SemiNice

  SvaraRadera
 13. #Seminice!
  Svår fråga men själv har köpt innan.

  Om du har svårt att välja så kan du köpa lite nu och avvakta efter rapport! Nackdelen är den höga courtaget på ca 200 kr!

  SvaraRadera
 14. Lite innan och lite efter kan vara en lösning. Funderar vidare :)

  SvaraRadera