måndag 8 februari 2010

Teknisk Analys – Fungerande Subjektiv Illusion

Jag tänker inte argumentera om huruvida Teknisk Analys fungerar eller inte. Jag tycker att det är helt irrelevant fråga eftersom det beror helt enkelt på hur man använder teknisk analys.

Samtidigt kan jag också säga att teknisk analys är nödvändigt för kortsiktiga affärer och framför allt vid trading. Jag tror inte att det finns en mer effektiv analysmetod än TA när det gäller kortsiktiga rörelser som handlar mer om psykologi och flockbeteende.

Men är man långsiktig så behöver man inte använda teknisk analys och det kan till och med vara en stor nackdel att blanda in TA när man försöker göra långsiktiga analyser med hjälp av fundamental värdering.

Varför skriver jag det här inlägget om TA?

För att visa att det finns en alltför stora förväntning på TA och jag vill lyfta fram svårheterna med teknisk analys. Dessutom är det väldigt enkelt att man använder den på fel sätt.

Den vanligaste svårigheten med Teknisk Analys är:

1- Det ser alltid lättare ut än det är. Det är alltid lättare att göra analyser på historiska kurser.

2-Hjärnan sorterar informationen på så sätt att vi ser de mönster och formationer vi letar efter och struntar se annat som är ointressant. Därför ser TA lönsamt ut när man ser de stora vinsterna, men risk finns att man ignorerar förlustaffärerna.

3- Om man verkligen försöker vara objektiv så börjar man se att det finns nästan lika många falska signaler och formationer.

Ett enkelt exempel på vad jag menar – Alliance Oil som hette WSIB tidigare mellan 2004 – 2008. 2 medelvärde, köpsignal när den korta medelvärdet når den långa och sälj när det blir tvärtom. Det vill säga en vanlig och enkel system.

Översikt – Klicka för Större Bild

Bild 1 Vinster - Klicka för Större Bild

Bild 2 Förluster - Klicka för Större Bild

Bild 1 - Lönsamma köpsignaler pga kraftigt uppgående trend. Bild 2 - Nu blev den totala motsatsen eftersom det var en stillstående med svag nedgående trend och därför genererade systemet falska köpsignaler och därmed en lönsam strategi slutade vara lönsam för att marknaden ändrades. Det går att visa nästan vad man vill med historiska kurser beroende på vad man använder för teknik och därför ska man inte lita på historisk avkastning.

Slutsatsen är det finns lika många förlustaffärer eller ännu mer. Eftersom en upp- eller nedgående trend slutar och då kommer man in i en intervallperiod tills nästa trend. Det stora problemet är man kan aldrig säga precis när en trend slutar och när ett intervall börjar. Dessa formationer ser man tyvärr alltför sent. Det finns de som är övertygade om att det går att förutse men tror jag inte på det.

Kan man säga att teknisk analys inte fungerar?
Det vill jag inte säga eftersom grundläggande teknisk analys är ändå ganska praktisk tex:

* Sannolikheten att en långsiktig trend fortsätter åt samma håll är större än att den skulle stanna och fortsätta åt andra hållet. ( Men det är ändå svårt eftersom vi inte vet när trenden kommer att sluta )

* Det finns Kortsiktiga Stöd- och Motståndsnivåer. Om en aktie befinner sig i intervallet mellan 100 - 120 så är det lättare för många att börja köpa när aktien närmar sig 100 och det är samma sak med säljarna när det närmar sig till 120. (Den här är en mycket enkelt förklaring och det är betydligt mer komplicerat i verkligheten men det fungerar ändå så att det är girigheten som styr när man missa en aktie som går upp och rädslan när den går ner)

Om man skulle sammanfatta psykologin över intervallen är:

Köparna nära 100 kr:
Girigheten i att inte missa köp tillfället -( Mot )- Snålheten i att försöka köpa så billigt så möjligt.

Säljarna nära 120 kr:
Rädslan i att förlora pengar vid missat säljstillfälle -( Mot )- Girigheten i att försöka sälja så dyrt så möjligt.

Samtidigt när köp- och säljaffärerna sker mycket snabbare då kommer många andra aktörer, både små och stora in när de har varit passiva åskådare tidigare och nu inte vill ”stå kvar på perrongen när tåget går”. Så i teorin låter det ganska logisk men det är svårare i verkligheten och det krävs mer erfarenhet och skicklighet vilket man lär sig med tiden vad som fungerar.

Vad har du för ”Edge” med TA
Alla vet redan dessa regler, mönster och formationer. Därför kan de använda det till sin fördel. Man har läst historier om traders under tidiga 1900-talet som varit ensamma att använda TA och därmed kunde tjäna bra på trender. Men nu när alla använder det så är det mycket svårare och dessutom har dagens marknader har högre volatilitet och det är svårare att hitta trender eller mönster.

Man är inte ensam om att använda teknisk analys och hur ska man ha en stark fördel när alla andra redan använder dessa strategier. ( Om jag ska vara självkritisk så bör jag ställa samma fråga när det gäller fundamental analys och långsiktighet )

Oförutsägbara prognoser med TA:
Eftersom marknadernas och aktiernas rörelser förändras hela tiden så är det svårare att använda TA. Jag tror att man ska använda teknisk analys mer för att försöka bestämma tex: när sannolikheten för att en aktie fortsätter upp är högre än att den går ner. Alltså göra det enkelt, vara flexibelt genom att kunna ändra tidigare uppfattning och inga framtida prognoser eller målkurser.

Därför tror jag inte på att använda teknisk analys för att förutsäga framtida kursutvecklingen genom att kolla på den historiska utvecklingen, t ex då man använder Fibonacci, Elliott Wave och andra avancerade tekniker som går ut på att förutse en viss kurs eller en trend lång i framtiden. Jag tror inte att man kan göra det och jag tror också att det är slöseri med tid.

Vad är Elliott Wave?
Att förutse marknadens toppar och bottnar genom att hitta ett antal vågformationer och dessa mönster finns i naturen eller nåt sånt.
Klicka för större Bild
Personligen så tror jag att det lika logisk att kolla på stjärnornas och planeternas rörelser eller varför inte kasta krona eller klave. Det är både billigare när man inte behöver avancerade program eller historiska kurser och dessutom får du köp eller säljsignaler med detsamma.

Här har du ett bra exempel på en Elliott Wave analys, A, B, C, 1, 2, 3 bla. bla. bla (Kolla på antalet bokstäver, siffror och trendlinjer. När det finns så många linjer så är sannolikheten stor att aktiekursen vänder i närheten av någon linje.)

6 kommentarer:

 1. Tjenare, tänkte bara meddela dig att min blogg, zedsdead.blog.se har flyttats till zed.nu ifall du skulle kunna fixa det på ekonomibloggar?

  SvaraRadera
 2. Jag tror att man ska använda den metod som passar ens personlighet. I boken "Market Wizards" kommer det fram att de som lyckats med "aktier" har använt något av:
  - TA
  - FA
  - TA och FA

  Jag personligen föredrar kombinationen då jag tror att det är bäst att köpa när aktien trendar upp enligt min modell istället för att köpa bara för att det går ner.

  SvaraRadera
 3. Zed
  Fixat! Bra och kort adress!


  Anonym
  Helt Rätt! Tycker att Market Wizard första 2 böcker är mycket bra och man inser att det finns så många olika strategier och stilar. Det är viktigare att hitta nåt som passar och på det sätter man använder strategin!

  Men jag tycker fortfarande att många trader i början lägger för mycket tid på TA!

  SvaraRadera
 4. Jag har en fråga, om jag går in på Veckans affärer finner jag att Astra har en direktavkastning på 7%, stämmer det verkligen? Jag blir osäker om det stämmer då dom delar ut 2 ggr per år osv?

  SvaraRadera
 5. Oskar
  På hemsidan står det att AZN kommer dela ut 12,43 den 15 Mars kr vilket är 3,8% i direktavkastning för våren och Avanza har räknat med att AZN delar ut lika mycket under hösten också!

  Men jag misstänker att utdelningen på hösten blir lägre och därmed en direktavakstning närmare 5.5%

  SvaraRadera
 6. Själv har jag kommit fram till att trendlinjer och stödnivåer fungerar mycket bra i valutahandel. Jag tror även att TA ofta blir en självuppfyllande profetia.

  SvaraRadera