måndag 15 mars 2010

Orkla ett utmärkt exempel på kostsam tillväxtförsök

Jag har fått en del tips om det norska investmentbolaget Orkla som har en stabil verksamhet inom livsmedel och konsumentprodukter. Några intressanta produkter är:
-Kalles Kaviar, ABBA
-Risifrutti
-Felix Ketchup
-Göteborg Kex, OLW
-Ekströms Kräm

När man kolla på utdelningshistoriken så blir man självklart intresserad. Det är nästan 17% årlig tillväxt under 16 år.

Klicka för Större Bild
Tyvärr så blir jag lite tveksam när jag ska köpa bolaget på grund av REC. Orkla är den näst största ägaren till REC ca 16 %. Samtidigt äger Elkem, största ägaren av REC, 23 % som i sin tur ägs av Orkla. Vilket gör att Orkla äger nästan 40 % av REC.

Utveckling för REC - Klicka för Större Bild
Jag har fått många bra tips och länkar om Orkla från många läsare. Tex: så här skrev Ole om Orkla till mig:
.
”Min bekantskap med Orkla tog sin början i ca 5 till 7 år sedan när jag gjorde mitt första inköp - År 2007 var min Orkla-aktie steg med mer än 100% (beror troligtvis till viss del, Stein Erik Hagen stora inköp) - Jag valde att sälja hela min inventering i genomsnitt 110.
Under 2008 började jag sakta att köpa igen och fortsatte under 2009.
.
Orkla har förändrats mycket under perioden "Gamle" Orkla stragtegi byggde på Ett stabilt kassaflöde från varumärken och vattenkraft - vinsten investeras ständigt i de "gamla" industrier
.
Strategin Nu är:
Orkla har sålt merparten av sin vattenkraft. Deras "stabila" kassaflöde nu kommer enbart från sina starka varumärken. Deras investeringar är nu i "ny" teknik - förändrades därmed gruppen till viss del från den karaktär vara av en defensiv karaktär till mer cykliska. För 5 till 7 år sedan jag såg en Orkla Warren Buffett bolag. Jag gör det inte för närvarande. Ett intressant bolag i deras "gamla" portfolio är annars Jotun, som är mycket utsatt för Asien och Emerging Markets. Jag måste erkänna att tro att deras investering i solenergi var ett dumt beslut.
.
Orklas koncernchef Dag Opedal säger någonstans att det stora flertalet av Orklas verksamhet kommer även fortsättningsvis att ligga inom de mer traditionella branscher - där för övrigt också har sina kärnkompetenser. Hans uttalanden om att solenergi industrin kommer att mycket förändrats på 12 till 24 månader, ser jag som en signal att de kan ha ångrat sin stora engagemang inom sol-branschen och göra vissa strategiska förändringar på hur de kan minska sina risker i detta område. Jag tror att Orkla har tillräcklig ledarkompetens för att kunna fortsätta sin utdelningstillväxt. På lång sikt tror jag fortfarande på Orkla”
..
Är Orkla köpvärd?
Inget som jag vill kommentera eftersom jag har inte hunnit gå inom Orklas innehav och samtidigt är REC ett stor frågetecken. Men Orkla är ett intressant bolag och är man intresserad av Orkla så bör man kolla på bolagets största innehav:
-REC
-Elkem
-Sapa
-Borregaard
-Jotun
-Orkla Brands


Översikt – Orklas Strategi:
Klicka för att läsa!
Du som tror på REC kan självklart investera i Orkla och därmed minska riskerna och samtidigt få utdelningar. Det är samma sak om du vill investera i tex: Black Earth Farmning men inte vill ta hela risken så kan du investera i Kinnevik och ändå få utdelningar under tiden.

Mer om Orkla:
* Orkla – vet inte om jag gillar bolaget
* Orkla grundat 1654
* Orkla – The quiet conglomerate


Mer om REC:
* Dags för revansch för REC
* Slut på det roliga för solcellsbolagen
* Back to basic eller kejsarens nya kläder


Jag undrar varför har Orkla satsat så mycket på REC ?

Så här står det i Orklas Årsredovisning 2006:

”Många faktorer tyder på att det kommer att bli stark tillväxt inom förnybar energi. På området solenergi, har Orkla goda förutsättningar att ta del av möjligheterna att skapa mervärde som detta medför. Orkla anser att bolagets position har potential att utveckla långsiktiga konkurrensfördelar, och att företagen är väl positionerade för att ta sin del av den framtida tillväxten. Orkla anser också att det inom en rimlig tid, kommer detta inte längre vara beroende av bidrag. Därför är Orkla fortsätter att investera i solenergi”
.
Det har gått så långt att Orkla till och med tvingades sälja sin vattenkraft för att betala av skulden. Hur logisk är det är det att sälja Vattenkraft för att satsa på olönsam solenergi.
.
Kanske inte så konstigt när man blev fartblind av framtida möjligheterna av REC och bortsåg från risken. Måste erkänna att det är spännande med bolag som REC när man kollar på det här filmklippet.

Därför blir utdelningarna viktiga!

Jag vill ännu en gång lyfta fram att hur svårt det kan vara för ett företag att kunna växa på ett lönsamt sätt och kanske det är bättre att en stor del av vinsten delas ut till aktieägarna istället för att användas till riskfyllda investeringar. Återköp av egna aktier för Orkla hade varit betydligt bättre investering för aktieägarna än REC satsningen.

Utmärkta företag i olönsamma branscher!

Till och med Warren Buffett lyckades göra en dålig investering med bolaget NetJets vilket Warren Buffett själv erkänner i sin senaste Shareholders Letter – 2009.

“The major problem for Berkshire last year was NetJets, an aviation operation that offers fractional ownership of jets. Over the years, it has been enormously successful in establishing itself as the premier company in its industry, with the value of its fleet far exceeding that of its three major competitors combined. Overall, our dominance in the field remains unchallenged.”

“NetJets’ business operation, however, has been another story. In the eleven years that we have owned the company, it has recorded an aggregate pre-tax loss of $157 million. Moreover, the company’s debt has soared from $102 million at the time of purchase to $1.9 billion in April of last year. Without Berkshire’s guarantee of this debt, NetJets would have been out of business.”


Warren Buffett tycker att NetJets har utmärkt ledning och VD och bolaget är ledande inom sin bransch han har förmodligen rätt. Men det stora problemet är hela flygbranschen har dåligt lönsamhet. Det vet Warren Buffett också men han har ändå gjort misstaget att investera i bolaget på samma sätt som Orkla gjort misstaget att investera i REC som är också en ledande aktör inom solenergin.

Tänkte på ett citat:

Go for a business that any idiot can run - because sooner or later, any idiot probably is going to run it. - Peter Lynch

Det man kan lära sig är att det är betydligt bättre investera i lönsamma och tråkiga branscher och att det är mycket svarare för företagen att återinvestera vinsterna på en lönsam sätt oavsett hur duktig ledningen är. Därför blir utdelningen viktig och där aktieägaren själv kan välja hur en del av vinsten ska återinvesteras.

Men då förlorar man 30 % på utdelningsskatten!

Det behöver man inte göra det. Inte om man har en Kapitalförsäkring och förhoppningsvis kan man i fortsättningen slippa utdelningsskatten med den nya spararformen Allemanskonto.

Utdelningar är viktig och kommer att bli ännu viktigare i framtiden!

9 kommentarer:

 1. Med vilken kapitalförsäkring slipper du utdelningsskatten på utländska innehav? Är intresserad av direktlänkar eller dylikt för att stärka det.

  SvaraRadera
 2. Jag menade framför allt för Svenska bolag! Men det ska finnas möjligheten att kunna göra avdrag för utländsk utdelningsskatt 15% men det verkar vara svårt!

  Samtidigt kan jag också säga att så länge man lyckas få en direktavkastning 4,5 % eller högre så är det lönsamt med KF oavsett om man lyckas få tillbaka utdelningsskatten på 15% eller inte! (Då har jag räknat med en KF skatt på 1% )

  SvaraRadera
 3. Ny tjänst klar! Produktkoll hos konsumentgiganterna. Orkla är med. Lånade lite bilder av dig om det är OK?

  SvaraRadera
 4. Vad tycker du om net entertainment? Dom ökar sin utdelning ganska mycket. Dom har inga skulder och utvecklas ganska bra varje år. Senaste årsredovisningen www.netent.com/rapporter

  SvaraRadera
 5. http://di.se/Default.aspx?refresh=1&pid=3866&epslanguage=sv
  Mr Buffetts senaste klipp.
  Hälsningar
  NISSE

  SvaraRadera
 6. Anonym!
  Jag kan hålla med att det är imponerande stark tillväxt på omsättningen, vinst och utdelning!

  Men jag har ingen direkt koll på risken på sikt när jag inte kan så mycket om spel- och mjukvarubranschen!

  SvaraRadera
 7. Nisse
  Kunde tyvärr inte öppna länken!

  SvaraRadera
 8. Tjänsten är nu borttagen. Fick inte använda mig av bilderna från Coca-Cola.

  SvaraRadera