söndag 23 maj 2010

Familjen EBIT & EBITDA – Aktievärdering Del 3

Nyckeltalen EBIT och EBITDA är ganska vanligt förekommande bland analytiker och finansfolk. Jag aldrig riktigt försökt förstå innebörden av dessa nyckeltal tidigare och varför man skulle använda dem.

Men i själva verket är de enklare än det låter. Finansbranscher är duktiga på att komplicera saker och ting. Samtidigt har jag nu börjat förstå vissa fördelar med nyckeltalen. Tex: EBITDA som visar rörelseresultat före avskrivningar. Man kan tydligt se företagets vinster eller rättare sagt kassaflöde utan andra störande poster.

Men jag tror att tex: Warren Buffett kritiserade användandet av EBITDA pga att företaget som vill kan ”blåsa upp” sitt kassaflöde utan att ta hänsyn till underhållsinvesteringar, som kan vara större än avskrivningarna. Så därför ska man vara försiktig med att använda EBITDA alltför mycket.

Hela Familjen EBITDA!
1-EBITDA
2-EBITA
3-EBIT
4- EBT
5-EAT


Andra vanliga EBIT / EBITDA - relaterade Nyckeltal!
6- Nettoskuld / EBITDA
7- EV / EBIT1-EBITDA
= Resultat före räntor, skatt och avskrivningar.
På engelska står det Earnings Before interest, Taxes, Depreciation And Amortisation. Risken finns att man blandar ihop Depriciation och Amortisation. Vanligtvis så skriver man båda som avskrivningar men skillnaden är :

Depriciation – Avskrivningar
Amortisation – Avskrivningar på Goodwill

Goodwill uppstår i samband med företagsförvärv och ”Amortisation” är avskrivningar som anser den posten . Inte så lätt att veta.

Hur räknar man EBITDA?
Enkelt!
Man tar rörelseresultat som också kallas för EBIT och finns tydligt skrivet i resultaträkningen. Finns det inte skrivet så är det resultatet före ränteintäkter och kostnader. Sen lägger man på avskrivningarna för året. Avskrivningarna finns högt upp i kassaflödesanalysen. I vissa fall brukar avskrivningen adderas ihop med andra poster som inte ingår i kassaflödet. Men det går att se i noterna hur stor avskrivningen är.

Rörelseresultat: 15 298
Avskrivningar: 1 624EBITDA: 15 298 + 1 624 = 16 922
Detaljerna - Klicka för Större Bild
2-EBITA
= Resultat före räntor, skatt och goodwillavskrivningar.
Enklaste sättet att räkna EBITA borde vara = EBIT + goodwillavskrivningar (om det nu finns goodwillavskrivningar) Tyvärr vet jag inte exakt om det är tydligt skrivet i kassaflödet eller om det heter något annat.
Jag vet inte heller exakt vad som är syftet med EBITA, men det kan ändå vara bra att känna till uttrycket som kan behövas om du vill imponera på din rådgivare på banken. Men då gäller det att skilja på EBITA och EBITDA som uttalas nästan likadant.

3-EBIT
= Resultat före räntor och skatt. Inga konstigheter här. Det är exakt samma nyckeltal som heter rörelseresultat som finns tydligt i nästan alla resultaträkningar.

4- EBT
= Resultat före skatt eller som också kallas för resultat efter finansiella poster.

5-EAT
= Resultat efter skatt som också heter Årets resultat!

Klicka för Större Bild
6-Nettoskuld/EBITDA
Har upptäckt att det används ganska mycket och det liknar nyckeltalet räntetäckningsgrad som jag har skrivet om tidigare som visar i hur pass hög grad man klarar betala räntekostnaderna. Den stora skillnaden är att man fokuserar på Nettoskulden dvs skuldens storlek och inte på räntekostnaden. Som i dessa tider med låga räntor kan Nettoskuld / EBITDA visa en bättre bild över skuldsättningen. Samtidigt tar Nettoskulden hänsyn till företagets räntebärande tillgångar och kassa & likvida medel och med EBITDA får man resultatet före avskrivningar.
.
Hur räknar man Nettoskuld?
Räntebärande kostnader: 130
Räntebärande tillgångar: 8 748
Kassa & Livida medel: 9 877Nettoskuld: 130 – ( 8 748 + 9 877 ) = -18 495

.
Detaljerna - Klicka för Större Bild
Nettoskuld/EBITDA =
-18 495 / 16 922 = - 1,09

Det här var inget bra exempel eftersom nettoskulden var positiv i detta fall, dvs bolagets räntebärande tillgångar och likvida medel var betydligt större än räntebärande skulderna.

7-EV/EBIT

=Enterprice Value / Rörelsemarginal
.
EV – Enterprice Value
Det är ett marknadsvärde som tar hänsyn till företagets skulder och EV visar företagets värde, det vill säga det man behöver betala för att köpa hela företaget. Man summerar börsvärdet med nettoskuld. Om man ska vara riktigt noga så ska man räkna in minoritetsintressen och preferensaktier.

Börsvärde (Antal aktier * Aktiekurs) : 239 210
Nettoskuld: - 18 495
EV: 239 210 + ( -18 495 ) = 220 715

EV/ EBIT=
220 715 / 15 298 = 14,4
Jag kan förstå varför det här nyckeltalet har blivit populärt eftersom det är ganska likt P/E-talet fast där tar man hänsyn till bolagets nettoskulder. Bolag med låga P/E-tal kan i själva verket vara högvärderade på grund av hög skuldsättning och på samma sätt kan bolag med högt P/E-tal kan ha lägre värdering om bolaget har en stor positiv nettoskuld som i exemplet ovan.

14 kommentarer:

 1. Usch, det är mycket att hålla i huvet där. Ser fram emot att kunna se alla dessa värde på borsdata:)

  SvaraRadera
 2. Hejsan, Kan du beskriva för mig vad räntebärande "Tillgångar" är för något? Jag hade uppfattningen att nettoskulden var räntebärande skulder minus kassa och övriga likvida medel. Jag blev också förvirrad när du skriver räntebärande tillgångar delat med (räntebärande tillgångar - likvida medel)För övrigt superkul att du skriver om dessa nyckeltal. Var innan idag osäker på var skillanden mellan Amortazation och Depreciation men nu vet jag. Vet du om det är samma sak med att man skriver ibland "ner"skrivning och ibland "av"skrivning. Dvs. ner skrivning = skriver ner tillgångar och avskrivning innebär avskrivning av goodwill?
  Keep it up!

  SvaraRadera
 3. Tack snälla, det där var riktigt bra, de där E-talen verkar ju bli de dominerande i många presentationer, men utan förklaringar! En vacker dag ska jag försöka lära mig en bråkdel av allt du kan om finansiella nyckeltal!

  SvaraRadera
 4. Kolla till din formel för EBITA.
  "EBITDA + goodwillavskrivningar"
  byt ut EBITDA mot EBIT.

  SvaraRadera
 5. Amortisation är avskrivningar på alla immateriella anläggningstillgångar, inte bara goodwill (som ju inte skrivs av längre enligt IFRS).

  SvaraRadera
 6. Jörgen
  Ska bli spännande med nya börsdata och då kommer du få ännu fler nyckeltal hålla reda på :)

  SvaraRadera
 7. Anonym
  Räntebärande tillgångar=
  Det är ränteplaceringar och andra finansiella tillgångar.

  Jag tror att man ska leta under Omsättningstillgångar i balansräkningen, efter:
  -Räntebärande tillgångar
  -Räntebärande placeringar
  -Kortfristiga/finansiella Placeringar.
  -osv.


  Formeln Nettoskuld:
  Jag såg att det fanns en streck under räntabärande skulder i bilden, vilket skulle inte vara där. Jag kan förstå att det blev förvirrande. Nu har jag ändrat bilden. Formeln är:

  Räntebärande skulder - Likvida medel och kassa. Sen tar man också bort räntabärande tillgångar.

  RBS - ( KL + RBT )

  RBS = Räntebärande skulder
  KL = Kassa & Likvida medel
  RTB = Räntebärande tillgångar  Nedskrivning ?
  Menar du "Depletion", alltså nedskrivning eller värdeminskning av tillgångar. Sen vet jag också att det finns "uppskrivning"/"uppvärdering" av tillgångar!

  SvaraRadera
 8. nina
  Jag upplever också att många företag och analytiker använder dessa nyckeltal i sina presentationer. Jag tyckte att det var dags att lära sig lite mer om EBITDA gänget!


  Simon
  Tack för det :) Det ska självklart vara EBIT istället. Det är lätt att man blandar ihop.


  Lundaluppen
  Där ser man, det gäller också för immateriella tillgångar. Tack för info.

  Då tycker IRFS som Warren Buffett, att man ska inte avskriva goodwill!

  "To begin with, we agree with the many managers who argue that goodwill amortization charges are usually spurious. … Economic goodwill does not, in many cases, diminish. Indeed, in a great many cases - perhaps most - it actually grows in value over time." - Warren Buffett - Berkshire Letter 1999!

  SvaraRadera
 9. Hallå 4020!
  Tack för ett väldigt bra inlägg och en superb blogg, men ska du verkligen beskriva det som aktievärdering? Aktievärdering hör väl teknisk analys till och som jag förstått det (och läser av texten) är det fundamental analys du sysslar med? ;-)
  Företags- eller bolagsvärdering vore nog mer korrekt.
  Värde är det du får, pris är det du betalar. (Företag vs Aktie)

  //Markus

  SvaraRadera
 10. Ville bara tacka för en väldigt trevlig och lärorik blogg!!

  SvaraRadera
 11. Markus
  Det är något det du säger! Har inte tänkt på det förut. Hur som helst så har jag skrivet "företagsvärdering" i samlingslänken :)


  David
  Tack!

  SvaraRadera
 12. Mycket matnyttig information här, tack för detta!

  SvaraRadera
 13. Hej, intressant läsning!

  Jag hittade denna formering som jag genast ifrågasatte eftersom jag tyckte att det borde stå goodwillnedskrivningar istället för amorteringar. Har jag rätt eller är jag helt ute och cyklar?

  "EBITDA är rörelseresultatet före avskrivningar på materiella och
  immateriella tillgångar. Nyckeltalet beräknas baserat på rörelseresultatet
  för Industriverksamheten med justering för avskrivningar
  och amorteringar"

  Mvh

  Wilhelm

  SvaraRadera