torsdag 6 maj 2010

Investeringstips: Köp-och-Loss med Trigger

Blev ganska förvånad över den kraftiga nedgången igår kväll med Dow Jones som har gått ner mest med nästan 8-9%. Orsaken anges vara en felaktig säljorder. Jag har lite svårt att tro det. Hur som helst är det ändå en historisk nedgång sedan 1987. Det betyder också att intraday - nedgången var större än finanskrisen under 2008.
.
Klicka för Större Bild

Här kan man se hela utvecklingen, medan reporten pratar i bakgrunden, från botten ca -9% nedgång till en uppgång på -4,5 % en uppgång på nästan 5 % på mindre än 5 minuter.

Kraschen 1987 orsakades av ett datorfel eller rättare sagt mekaniska system. Det är i alla fall den populäraste förklaringen till kraschen. Då hade Dow Jones gått ner nästan ca 23 % på en månad och det fanns många andra börser som hade en nedgång på 30-40 %. Så här såg nedgången Oktober 1987 som också kallades för Black Monday 1987.

Klicka för Större Bild

Igår kväll hade den indextunga Procter&Gamle (PG) gått ner som mest 37%, vilket motsvarar en nedgång till 39 $ ifrån 62-63 $. Om man nu haft turen att ha en köp-order omkring 38-40 $ då skulle man kunna få en direktavkastning på 5 %. Snacka om billigt med tanke på hur stabilt och säkert bolaget är. Tyvärr så stängde aktien på ca 61 $ och jag tror inte att vi får en liknande nedgång igen.

Klicka för Större Bild

Men det kan bli ett ganska bra köptillfällen idag och de kommande veckorna. Det svåra är att veta hur länge nedgången fortsätter. Om man ska försöka vara realisktisk så kommer en återhämtning. Så slutligen handlar det ändå om att vi inte vet:

-när återhämtningen kommmer ?

-hur stor kommer återhämtningen bli ?

- och den viktigaste frågan; är vi i nedgående trend nu?

Det är kanske därför man inte ska försöka göra prognoser över marknadsutvecklingen och det bästa man kan göra är att försöka köpa billigt under kraftiga nedgångar. Samtidigt måste jag också säga att det behöver inte betyda att det är billigt just nu bara för att index faller kraftigt från toppen. Man ska helst inte köpa allt man har vid första bästa nedgång utan det är bra om man också har lite mer kvar till nästa nedgång. Tanken är också att man ska försöka köpa till lägre kurser hela tiden så länge nedgången fortsätter.

Köp-och-Loss-Trigger
Det är därför jag har tänkt ge ett investeringstips där man kan lägga köpordrar mycket lägre än marknadspriset och invänta irrationella nedgångar på grund av panik eller dålig likviditet som brukar vara från några minuter till några timmar.

Idag om man vill lägga köpordrar som är mycket lägre än ca 15 % än marknadspriset så kommer inte ordern genom. Det brukar stå att det är felpris eller felorder. Det är för att internetmäklare som Nordnet och Avanza har en säkerhetsgräns där man inte kan lägger en köporder som är lägre än ca 15% än marknadsvärdet. Anledningen är förmodligen att kunderna ska inte lägga felorder.

Men om man vill lägga tex: en köporder för 70-75 kr för ABC-aktien, som handlas för 100 kr, så måste man idag vänta tills aktien går ner till 80-85 kr innan man kan lägga en köp-order på 70 kr eller högre. Det betyder också att man måste bevaka marknaden nästan dagligen. Vilket är orimligt tanke på att man kan idag lägga ordrar som är giltiga till och med 3 månader framåt.

Men tack vare Köp-och-Loss ( vilket är motsatsen till Stopp-och-loss, där man köper istället för att sälja), vilket är en trigger kurs där köp-ordern ska skickas till markanden. Om vi tar tex: ABC-aktien där vi vill att det ska skickas en köp-order till marknaden automatisk när aktiekursen går ner till 85 kr. En triggerkurs är giltig nätan ca 30 dagar.

Då kan man i princip lägga många olika trigger- och köpkurser som man inte behöver bevaka och samtidigt kan man lägga riktigt låga köpkurser.

Så här ser det för Nordnets Köp-och-Loss funktion:


Liknande tjänst för Avanza:

Industrivärden 65år – Från förvaltningsbolag till långsiktig aktiv ägare
En trevlig läsning i helgen som kanske hjälper att tänka lite långsiktig i dessa tider. Stort tack till Stockman som har tipsat om boken, och på Industrivärdens hemsida finns hela boken helt gratis att ladda som pdf-format. Den finns också möjligheten att köpa boken i bokus för 100 kr.

Klicka för att ladda boken

Roligt filmklipp!
Slutligen en bra och kul filmklipp om att långsiktighet och enkelhet. Man önskar att man var likadant när man var 14 år gammal. Tack till Cazzano för länktipset!

10 kommentarer:

 1. Helt sjukt att han som 14 kan vara så mogen i sitt tänk och vara så påläst!

  Denna börsvecka har ju varit helt galen, och -15 nästan på börsen skapar fin fina lägen att gå in, hur agerar du, köper successivt lr avvaktar lite till?

  Själv fyllde jag på lite igår i aktier som SCA och industrivärden, men ökar nog lite mer i veckan, och funderar då på och ta in Avanza i portföljen och fyller på i Clas Ohlson. Sen återinvesteras ju både Kungsleden och HMs utdelning i dagarna, vilket är passande i raset :)

  Forsätt med en ruggigt bra blogg!

  SvaraRadera
 2. Gymt imponerad av din kunskap. Jag läser med nöje dina inlägg.

  SvaraRadera
 3. Jag har lärt mig att 1987 orsakades av något som kallades portföljförsäkring samt att börsen hade haft en parabolisk uppgång.

  http://chartpattern.com/parabolic_curve.html

  SvaraRadera
 4. Anonym
  Samma här! Själv köpte jag mest i Clas Ohlson och lite annat gott!

  Anonym
  Tack!

  SvaraRadera
 5. Anonym
  Försöker köpa för små belopp och hela tiden avvakta för lägre kurser för att köpa fler och ju lägre kurser desto större köp.

  Det är inte lätt att ha disciplinen att avvakta när det kommmer kraftiga nedgångar men ibland kan det bli ett mycket bra beslut att inte köpa allt man har på en gång. Det är ett bra säkerhet mot lägre kurser.

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Parabolic Curve = Tveksam! :)

  SvaraRadera
 7. Är clas Ohlsson verkligen köpläge i nu? Känns som den ger väldigt dålig avkastning till detta pris?

  SvaraRadera
 8. Anonym
  Japp! Det var ganska köpvärd när aktien gick ner till 113-115 kr i förra veckan.

  Men självklart är det mycket bättre om man kan köpa Clas under 100 kr. Men man är aldrig säkert att aktien går ner under 100 kr! Då passar jag köpa lite och om det går ner under 100 kr köper jag mer!

  SvaraRadera