tisdag 18 maj 2010

Soliditet – Aktievärdering Del 2

Dags för fortsättningen på nyckeltalsberäkningar. Tänkte ta med ett av de mest använda nyckeltalet; soliditet, och andra liknande nyckeltal som visar mer detaljerad information om skuldens kvalité och storlek i förhållande till Eget Kapital och skuldkostnaden i relation till avkastningen.
.
.
1- Soliditet
2- Skuldsättningsgrad
3- Räntetäckningsgrad
.
.
1- Soliditet - Equity ratio
Soliditet kallas också företagets finansiella styrka på långsikt. Soliditet är kanske den enklaste och mest populära av de nyckeltal som används. Självklart är det bättre med företag som har hög soliditet. I regel så är det bra om soliditeten är högre än 50 %. Men jag har också märkt att olika företag och branscher har olika behov av belåning. För vissa branscher är 40-50% ganska lågt medan för andra som tex: fastighetsbolag och banker är alldeles för högt. Sen har jag också märkt att vissa bolag med högre risk bör ha högre soliditet och andra bolag med mycket mer stabil verksamhet kan ha lägre soliditet.

Kanske hade det varit bra om man kunde få fram en genomsnittlig soliditet för olika branscher över tex: 10år i snitt för att få en bra uppfattningen av vad som är lågt eller högt för olika branscher. Kanske något för framtida börsdata.se!

Vad är då den praktiska formeln för Soliditet?
Formeln:
Eget Kapital: 27 779
Total Kapital: 35 555
Soliditet: 27 779 / 35 555 = 78 %

Här kan ni se detaljerna var exakt siffrorna kommer ifrån:
Klicka för Större Bild
2- Skuldsättningsgrad (S/E) - Debt-to-equity ratio (D/E)
Medan du får en bra jämförelse mellan skulder och Total Kapital med Soliditet så får du en bättre jämförelse för skulden i relation till Eget Kapital med skuldsättningsgrad. Dessutom räknas skuldsättningsgrad på räntebärande skulder. En skuldsättning = 1 betyder att bolagets räntebärande skulder lika med bolagets Eget Kapital. I tidigare inlägg finns tips hur man kan räkna räntebärande skulder.

Formeln:
Räntebärande Skulder: 130
Eget Kapital: 27 779Skuldsättningsgrad: 130 / 27 779 = 0,005

Detaljerna - Klicka för Större Bild
3- Räntetäckningsgrad - Interest coverage ratio
Ett bra mått för att få översikt över hur pass bra företaget kan klara att betala sina finansiella kostnader(räntekostnader). Nyckeltalet fokuserar på företagets intäkter och finansiella kostnader och inte på hur stort företagets skulder är. Med andra ord; man kollar på bolags lönsamhet i relation till finansiella kostnader. Ett bra mått för Räntetäckningsgrad är 4-5 gånger.

Formeln för Räntetäckningsgrad:

Resultat före Skatt + Räntekostnader: 15 808 + 5 = 15 813
Räntekostnader : 5
Räntetäckningsgrad: 15 813 / 5 = 3 163

Detaljerna - Klicka för Större Bild
Det finns ett mer populärt nyckeltal som liknar räntetäckningsgrad, nämligen Nettoskuld / EBITDA! Mer om det nyckeltalet kommer senare!

4 kommentarer:

 1. soliditet och skuldsättningsgrad är extra viktigt om det är en långsiktig placering. Räntorna kommer inte vara 0-1% för alltid, sitter man då med lönsamma företag i dagens klimat är det troligt att de inte är lönsamma eller än mindre lönsamma när räntorna går upp.

  Lätt att glömma bort...imo

  SvaraRadera
 2. Det ända jag önskar är att jag hade mer tid för att läsa din blogg. Bra jobbat 4020/ Sebastian1988

  SvaraRadera
 3. Kalle
  Japp! Det är också därför jag försöker ha med både Soliditet och skuldsättningsgrad i börsdata!

  Jag ska också ta med räntetäckningsgrad och nettoskuld/Ebita!

  SvaraRadera
 4. Sebastian
  Lungt! Nu finns hela samlingen under länken "företagsvärdering" längst upp! Så du kan hitta inläggen senare :)

  SvaraRadera