
Den första frågan – Hur mycket kan OMX falla och kan vi i så fall få en ny botten?
Den andra frågan blir - har man Cash kvar i depån efter de två tidigare nedgångarna?
Klicka för Större Bild
Osäkerheten gör att man köper allting på en gång och inte har möjligheten att köpa ännu billigare när nedgången fortsätter. Eller ännu värre att man köper så fort börsen går upp kraftigt efter nedgången och då köper på toppnivåerna i olika trendintervaller. Det är kanske därför det är extra svårt att veta när man ska börja köpa aktier om man har bestämt sig för att investera en stor summa och funderar på att köpa allting på en gång.
Det är också därför jag rekommenderar att man delar upp köptillfällena över en längre period och helst köper under nedgångar. Sen om man kan lyckas göra regelbundna köp genom sparande samt återinvestering av utdelningar är det ännu bättre.
Det som är svårt är att veta när en aktie befinner sig nära botten. Oftast rör sig aktiekurser och marknaden i trender och jag har blivit mer övertygad om att det inte går att förutsäga när trenden slutar, till och med om aktien eller hela marknaden är övervärderad eller undervärderad. Om man tycker en aktie är köpvärd vid 120 kr efter en nedgång från 150 kr så vet man fortfarande inte om aktien fortsätter att falla ner till tex: 80-90 kr.
En enkel lösning!
En lösning kan vara att man försöker bestämma ett intervall där man tror att aktien börjar bli köpvärd och då försöker man köpa fler så fort aktien går ner till nytt lägsta. Om man tex: delar upp inköpen på tex: 4-5 köp och köper mest i nedersta intervallet och mindre i början på toppen av intervallet. Detta är en ganska enkel lösning på problemet som jag tror kan hjälpa många som har svårt att bestämma ett bra inköpspris. Eftersom aktieanalyser och bolagsvärdering är ganska subjektiva så är det mycket svårt att hitta en bra ingångsnivå i en marknad i ständig rörelse. Men hittar man ett ganska brett intervall så kan man dra nytta av marknadensrörelser. En tidigare inlägg om lägga köp-ordrar: Köp-o-Loss!
Eftersom man gör fler affärer så kommer courtagekostnaden vara högre men idag har vi ett minicourtage mellan 9 kr – 39 kr och i flesta fall kan man tjäna mer på att köpa 10 % lägre och dessutom får man en högre avkastning och högre utdelning i framtiden. Till och med om du köper för en så liten summa för 1 000 kr för varje gång så kan du fortfarande tjäna mellan 6 – 9 % (100 kr - 39 kr el. 9 kr) vid 10 % lägre inköp. Ett exempel på hur jag menar:
Man kan också kalla det för ”Average Down” Det är en process som går ut på att köpa ytterligare aktier i ett bolag till lägre priser än vad du ursprungligen köpte. Detta gör att man får lägre genomsnittliga pris. Man kan säkert höra att man inte ska hålla på med ”snitta ner” eftersom man ökar risken och citat som ”Throw good money after bad” är oftast en viktig regel om man är kortsiktig eller trader. Jag kan förstå att det är viktigt om man spekulerar och inte vet vad man köper eftersom risken finns att man fastnar i en aktie som bara fortsätter gå ner på grund av att det inte finns någon substans i aktien. Tex om du hade köpt en IT-aktie under 1999/2000 hade du riskerat förlora ganska mycket.
Men eftersom jag själv köper stora och stabila bolag med god framtida tillväxt och framför allt bra direktavkastning så kommer jag förhoppningsvis inte uppleva samma problem. Det är också därför man ska inte lyssna på liknande råd som:
-Stopp - loss
-Cut your loses
Fördelarna
Att man inte ska oroa sig för vilken kurs man ska köpa till och samtidigt köper man vid nedgångar eller (kraftiga nedgångar) beroende på hur låga köpkurser man lägger, vilket gör att man lyckas köpa billigt. I vissa fall kan det vara svårt att gå in och köpa när det blir oroligt på grund av rädsla eller känslomässiga beteenden då vi vill skydda oss för risker. Då kan det hända att man väljer att inte köpa vid kraftiga nedgångar och väntar tills det är över, men då riskerar man att betala ett högre pris. Här är ett exempel på vad jag menar. Om en person bestämmer sig att köpa när OMX befinner sig på 900 och i både fallen så vänder börsen på ca 930 och risken är stor att man inte vill missa uppgången och köper istället på ca 1000 och därefter fortsätter nedgången.
”Börsen är gjord för att lura så många så möjligt”
Det är ett citat som jag hade läst för länge sen och jag tror det handlade om folk som försöker analysera kursrörelserna och marknaden. Det finns säker många som skulle rekommendera att man istället använder sig av Teknisk analys och då kan man lättare köpa på bättre priser. Detta är något jag inte håller med om. Jag tycker inte att man ska ägna sig åt Teknisk analys eftersom man börjar lura sig själv genom att man tror att man kan förutse marknadens rörelser och risken finns att det lätt kan övergå till spekulation och trading.
Det är också vad Benjamin Graham varnade för i sin bok ” The Intelligent Investor”:
Since common stocks, even of investment grade, are subject to recurrent and wide fluctuations In their prices, the intelligent investor should be interested in the possibilities of profiting from these pendulum swings. There are two possible ways by which he may try to do this: The way of timing and the way of pricing.
By timing we mean the endeavor to anticipate the action of the stock market.
By pricing we mean the endeavor to buy stocks when they are quoted below their value and to sell them when they rise above such value.
We are equally sure that if he places his emphasis on timing, in the sense of forecasting, he will end up as a speculator and with a speculator´s financial result.
Ett annat mycket bra citat från Benjamin Gramham som handlar om hans misstro inför finansiella marknader och Wall Street. Här beskriver han också hur den enskilda investeraren lyssnar mer på mäklaranalyser än sina egna bedömningar:
Några intressanta aktier!The farther one gets from Wall Street, the more skepticism one will find, we believe, as to the pretensions of stock-market forecasting or timing. The investor can scarcely take seriously the innumerable predictions which appear almost daily and are his for the asking. Yet in many cases he pays attention to them and even acts upon them. Why? Because he has been persuaded that it is important for him to form some opinion of the future course of the stock market, and because he feels that the brokerage or service forecast is at least more dependable than his own.
Som befinner i omkring 4-6 % direktavkastning och som kan bli ännu billigare nästa vecka!
-E.ON: 6%
-AstraZeneca: 5,5%
-Fortum: 5,4%
-Öresund: 5,1%
-Axfood: 5%
-Ratos: 4,8%
-Svolder: 4,7%
-Kraft foods: 4.1%
-SCA: 4%
-Säki: 4%
Andra aktier som kan hamna på 4 % direktavkastning om de går ner med:
-Skistar: 2% (125)
-JNJ: 7% (54)
-H&M: 13% (200)
-Coca-Cola: 14% (44)
-McDonalds: 18% (55)
-PG: 21% (48,25)
-Pepsi: 22% ( 48)
- Odd Molly: 25 % (87,5)
- Latour: 27% (68,75)
-Clas Ohlson: 35% (75)
-Wallenstam: 37% (81,25)
-Skåne-möllan: 40 % (300)
-Assa Abloy: 43% (90)
-Lundbergs: 54% (162,5)
Det tänkvärda är att bolag som Skistar, Johnson & Johnson, H&M och Coca-Cola är ganska nära 4% gränsen.
10/6 – Clas Ohlson
18/6 – Svolder
24/6 – H&M
5/7 – Industrivärden
9/7 – Öresund
15/7 – Axfood
16/7 – Fortum
16/7 – HQ
21/7 – SCA
Här har du en sida om aktieutdelningar om du vill hitta fler aktier:
Slutligen: Mr Market analogy - Alltid bra att komma ihåg
Vad tror du om BP som innehav i en utdelningsportfölj?
SvaraRaderaVäldigt bra blogg som vanligt
SvaraRaderaPrecis så som jag själv resonerar i nedgångar.
Det som jag däremot tycker är betydligt svårare är att köpa aktier när vi har en positiv marknad som förra året.
Om man struntat i att köpa tex Clas Ohlson när den gick upp till 75kr eftersom den verkade dyr då den nyss kostade 55kr hade man missat en uppgång på 70-100%
Bra inlägg!
SvaraRaderaDu skrev att det var intressanta bolag. Jag blev intresserad av bolaget Skåne-Möllan. Vad tycker du är intresant med dem? P/E är högt och spreaden på aktien ska vi inte tala om.
Hur går det förresten med nya börsdata? ;)
Tjenare 4020, var ett tag sen!
SvaraRaderaFöljer bloggen lika mycket nu som alltid även om jag inte varit lika aktiv i kommentarerna senaste tiden, men måste få vika in med ett inlägg om hur jäkla bra jobb du gör!
Gillar att du radar upp en del stabaila bolag som för tillfället har fin direktavkastning!
Sedan kan jag säga att jag själv gjorde ett litet misstag med att i princip tömma kassan vid tidigare nedgångar, vilket gör att jag är väldit begränsad om det rasar på mera nu.
Så kommer vara lite mer passiv nu om det rasar på för att försöka bygga upp en kassa som jag endast tar litegrann ur.
Ha en trevlig helg!
cool resonnemang, fast den är adresserat till vem.
SvaraRaderaKollar man på antal stora nedgångar de sista månaderna, den person som vill köpa aktie enligt artikeln "bör" ha en väldig stor buffert för att hänga med ...
Anonym
SvaraRaderaVill helst slippa svara på den frågan :).. Ingen lätt fråga! Visst är BP undervärderat tanke på bolagets tillgångar. Men sen kommer miljö/etiska aspekter!
Hur som helst så får du du lite länkar: Kanske det hjälper
-http://www.youtube.com/watch?v=aW8QPpfnpxQ
-http://www.thediv-net.com/2010/06/investing-in-bp-after-spill.html
Sebastian
SvaraRaderaBra synpunkt! Ibland kan vara svårt att avgöra om man ska köpa oavsett om det går ner eller inte. Då gäller det avgöra om det lågvärderat eller inte.
Om det är lågvärderat som i fallet Clas Ohlson på 70-75 kr så tycker att man ska försöka köpa och inte vänta på en nedgång!
Anonym
SvaraRaderaJag blev intresserad när jag såg historisk utdelningstillväxten på ca 20%. När man kollar på Börsdata så ser man att bolaget haft ganska stabil tillväxt fast idag är den inte så billig!
http://www.borsdata.se/?page_id=1287
Oskar & Anonym
SvaraRaderaDet är förutsättning att ha likvida medel om man ska både dra nytta av och skydda portföljen mot nedgångar!
Och jag kan hålla med att det är inte lätt uppgift sparar likvida medel och jag hoppas att utdelningstillväxten i framtiden kan underlätta något!
Anonym
SvaraRaderaNär det gäller Börsdata så går det framåt men tyvärr så har jag problem med hemsidan och skapa undersidor!
Men det kommer bli hur häftigt som helst!
Hej!
SvaraRaderaVad tror du om Kungsleden som utdelningsaktie. Den har ju onekligen hög direktavkastning.
tack för en grym blogg!
Ser med spänning fram emot nya börsdata!. En grym tjänst helt enkelt :)
SvaraRaderaHar du förresten sett att klädkedjan MQ ska börsnoteras om man nu från o med imorgon kan teckna aktier. Har du nå koll på bolaget, och hur du ska agera?
Som trogen konsument i butiken ska jag precis som jag gjord i HM, köpa på mig aktier så man får lite extra tillbaks vid varje klädköp :)
Ytterligare ett fint stabilt bolag vars direktavkastning ligger över 5 % är Concordia Maritime.
SvaraRaderaAlla fartyg är utkontrakterade på långa fastpriskontrakt, därav stabil intjäning.
/Starvid
Lars
SvaraRaderaBra utdelningsaktie med högre risk borde sammanfatta kungsleden. Bolaget har ganska stabila hyresgäster och långa kontraktstider men däremot har bolaget hög belåning och kan få det tufft vid räntehöjning!
Lite säkrare fastighetsbolag kan vara:
- Wallenstam är lite mer stabilare bolag och haft en fantastisk utdelningstillväxt.
< http://www.borsdata.se/?page_id=1156 >
-lundbergs: får du också ganska stor del fastigheter och andra stabila bolag!
< http://www.borsdata.se/?page_id=819 >
Anonym
SvaraRaderaJapp! Såg det. MQ har haft planer på börsnotering under 2006/2007.
Jag har inte kollat på bolaget och inte heller byggmax som kan vara intressanta. Men både två är Exits så det kan inte vara så undervärderade men samtidigt är det tillväxten som är intressant.
Arvid
Verkar som bolaget haft stor förlust under Q3-2009, men samtidigt har vinsten börjat gå upp Q4 och Q1 för 2010!
Ingen stabil vinst och utdelningstillväxt och samtidigt är avkastning på EK är alltför låg, sensta 5 åren är den på 3-4 % i snitt! Det känns lite ostabil och låg avkastning!
Vad betyder de när du skriver att både mq o byggmax är exit? O kan därför inte vara undervärderade.
SvaraRaderaMvh
Anonym
SvaraRaderadvs ägarna vill sälja en stor del av bolaget för att "tjäna pengar".
Ingen ägare säljer en stor del bolaget om ägaren tror på bolaget och om bolaget är lågvärderat.
Varken Byggmax och HQ behöver kapital för tillväxt. Så det känns som "Exit"!