måndag 26 juli 2010

Bull eller Bear? Nää, jag väljer Chicken-Bull!

Jag har börjat tröttna på Handelsbankens reklam om ”Är du Bull, Bear eller Chicken?” som gör reklam för Bull & Bear certifikat med hävstång. Den sämsta reklamen är ändå när ett slags ”gripklo-maskin” som väljer slumpmässig Bull, Bear eller Chicken som verkligen visar börsen som en spelhåla.

Så här förklarar banken vad Bull, Bear och Chicken betyder i sin reklam.

Bull – Du tror på en uppgång i marknaden och kastar dina horn uppåt. Har du rätt tjänar du dubbelt så mycket som uppgången

Bear – Du tror att marknaden ska falla och slår dina väldiga björnramar nedåt. Blir det så tjänar du pengar. Du får till och med en positiv avkastning som är dubbelt så stor som nedgången.

Chicken – Du har ingen bestämd uppfattning om marknaden ska stiga eller falla. Då är Bull & Bear certifikaten inte någonting för dig.”

Hur som helst så är det ett smart sätt att locka spekulerare från bankens sida med tanke på att de flesta känner sig smartare och nästan alltid har en uppfattning hur marknaden ska utvecklas.

Pigs, Hogs, Chickens, Sheep!
Om man kollar historisk över Bull och Bear så har dessa figurer alltid varit presenterade tillsammans med andra djur som Pigs, Chickens.

”Bulls and bears make money, but pigs get slaughtered”

“A bull makes money, a bear makes money, but a hog never makes anything”

“Whenever the market is open, bulls are buying, bears are selling, hogs and Sheep get trampled underfoot”


Så här förklaras de olika djuren:

Pigs: Högriskinvesterare som vill tjäna stort på en kort tid. ”Pigs” köper på heta tips och investerar i företag som de inte kan något om och de blir lätt otåliga och giriga.

Chickens: Rädda för att förlora något. Deras rädsla är starkare än behovet att göra vinster och de vänder sig endast till säkra instrument eller tar sig ur marknaden helt och hållet.

Så jag tror att ”Chicken” passar mig utmärkt med tanke på att jag inte gillar risker eller bryr mig så mycket om hur marknaden ska utvecklas fast å andra sidan så gillar jag köpa billigt under nedgångar och försöker vara mindre aktiv under uppgångar. Det enda jag fokuserar på är en hög utdelning som jag tror att kommer växa i framtiden. Jag är nöjd om jag lyckas få en direktavkastning på 5-6 % och där risken att utdelningen sänks är väldigt liten. Börsen och aktiekursen betyder väldigt lite eftersom avkastningen kommer från utdelningarna.

Chicken-Bull
Men om jag ska vara noga så måste jag säga att jag är blandning av Chicken & Bull, dvs en investerare som inte gillar risker och att förlora pengar men samtidig har en långsiktig syn på företag. ( Viktig att säga långsiktig syn på enskilda företag och inte börsen.)

Spekulation om börsutvecklingen
Men idag för de flesta investerare handlar det fortfarande om att försöka förutsäga marknadsrörelserna och då är risken stor att man blir så kallad ”Bull” eller ”Bear”. Jag tror att om ska vara en duktig investerare så måste man försöka bortse från hur marknaden ska utvecklas och andra makrofaktorer som räntor, valuta, länder osv. Genom att göra det enkelt för sig själv genom att fokusera på enskilda företag så kommer man spara både tid och ansträngning och förhoppningsvis pengar. Eftersom ingen vet hur exakt hur omvärldsfaktorer kommer att utvecklas så är det lite meningslöst att lägga tid på.

Finansiella branschens meningslösa Marknadssyn!
Hur många gånger har du inte lyssnat på bankernas marknadsanalyser av vart är konjunkturen på väg, hur är marknadsklimatet är just nu, hur råvarupriserna kommer att utvecklas och hur det ska påverka fastigheter och private equtiy samt till slut får du lite tips om deras olika marknads och investerings strategi som innehåller många ord som:
-Men
-Osäkerhet
-Risk
-Oro

Bara gå in och läs någon av storbankernas marknadsbrev så kommer du förstå vad jag menar.

Anonyma Experter
Du har säkert också har märkt att det är alltid frasen ”Vi på XYZ-banken” tror på. Det är aldrig personen själv som uttalar sig. Det är lite samma ska när det gäller ekonomiska nyheter om ”experterna ” tror på det ena eller andra. Jag skulle gärna vilja veta vilka dessa experter är som vet så mycket.

Hur som helst, så här säger några av världen bästa investerare om Market-timing och "Omvärldsfaktorer".

Warren Buffett:

"If Fed Chairman Alan Greenspan were to whisper to me what his monetary policy was going to be over the next two years, it wouldn't change one thing I do

“We continue to make more money when snoring than when active.” He adds, “The only value of stock forecasters is to make fortune-tellers look good.”


Peter Lynch:

"No body can predict the interest rates, the future direction of the economy, or the stock market. Dismiss all such forecast and concentrate on what‘s actually happening to the companies in which you’ve invested.

Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.

There is always something to worry about. Avoid weekend thinking and ignore the latest dire predictions of newscasters. Sell a stock because the company’s fundamentals deteriorate, not because the sky is falling."

Irving Fishers höga platå och Börskrashen 1929!
Slutligen vill jag visa en av börshistoriens sämsta marknadsprognoser. Den 29 Oktober, 1929 så kallade ”Black Tuesday” var början av 1929-kraschen men nedgången började lite sakta den 24 Oktober. En vecka tidigare kommer Irving Fisher, då tidens ledande ekonomer i USA, med uttalande:

"Stock prices have reached what looks like a permanently high plateau. I do not feel there will be soon if ever a 50 or 60 point break from present levels, such as (bears) have predicted. I expect to see the stock market a good deal higher within a few months."- Irving Fisher, Ph.D. in economics, Oct. 17, 1929

Till och med efter kraschen fortsätter han med sina prognoser:

"The end of the decline of the Stock Market will probably not be long, only a few more days at most." - Irving Fisher, Professor of Economics at Yale University, November 14, 1929

"For the immediate future, at least, the outlook (stocks) is bright." - Irving Fisher, Ph.D. in Economics, in early 1930

Som vi vet nedgången fortsätter fram till 1933 och det tog mer än 20 år innan marknaden kom tillbaka till samma nivå.

Klicka för större bild

Här är det ovanliga filmklippet där Ekonomi Professor Irving Fischer förklarar att aktiemarknaden kraschade på grund av höga förväntningar och många spekulanter med lånade pengar. Oavsett hur rätt han har så hade han helt fel om timingen!


2 kommentarer:

  1. Man ska vara försiktig på dessa aktiefonder (Xact Bear och Bull), de kostar pengar att ligga i dem, så Handelsbanken tjäner pengar hela tiden på en.

    SvaraRadera
  2. Jo! Det är inte bara att det blir en onödig kostnad utan också det finns en stor risk att man får sämre avkastning än underliggande instrument på sikt pga hävstångs-effekten!

    Här har du mer om det!

    < http://40procent20ar.blogspot.com/search/label/ETF >

    SvaraRadera