måndag 2 augusti 2010

Återigen – Varför utdelningar?

Det har förekommit många inlägg om att det är bättre att investera i bolag som inte ger utdelningar till aktieägarna och varför det är bättre om bolaget kan investera vinsterna inom verksamheten eller göra återköp av egna aktier.

Det finns en ganska stor tveksamhet till utdelningar för de flesta investerare och framför allt ”värdeinvesterare”. Jag antar att de flesta som tycker så förmodligen har en akademisk/teoretisk bakgrund. ( eller snarare det känns så eftersom i teorin är det bättre om företag investerar vinsterna )

Jag har nu diskuterat detta många gånger i mina inlägg och det känns som jag bara upprepar mig om och om igen. Därför tänker jag skriva ett kort inlägg om varför det aldrig är så enkelt att säga vilket alternativ som är det bästa för aktieägarna eftersom det beror på så många olika saker. Sen tänker jag länka till många av mina tidigare inlägg om Utdelningar för er som vill läsa mer om Utdelningar.

Utdelningar eller inte?
Det främsta argumentet brukar vara att det är bättre om företaget själv återinvesterar vinsterna i verksamheten och att det gör att bolagets vinster ökar kraftigare pga utebliven utdelningsskatt. Självklart det bästa exemplet som brukar ges är Berkshire Hathaway och Warren Buffett som inte har gett någon utdelning.

Innan jag ska börja gå vidare så vill jag definiera ordet ”Utdelning” lite närmare!

What Is A Dividend?
En kort och enkel film som beskriver vad en utdelning är!


Som det sägs i filmklippet, utdelningar är kapital som inte behövs i verksamheten eftersom verksamhetens huvudsyfte är att driva sin verksamhet och det är inte att återinvestera vinsterna. ( Samtidigt måste säga det är enorm skillnad från bolag till bolag. Vissa behöver lite pengar och har svårt att växa medan andra verksamheter behöver hela tiden återinvestera stora delar av vinsten för att växa )

En annan viktig sak är att det inte finns många bra bolag där ute som klarar av att växa med hög lönsamhet. Det finns också många bolag som inte klarar av att återinvestera vinsterna på ett klokt sätt. Risken är också stor att ledningen börjar ”slösa bort” stora delar av vinsterna dvs börjar investera i dålig lönsamhet eller tar allt för stora risker för att se till att företaget växer till vilket pris som helst så att de kan ta ut sina höga löner och bonusar. Om du tror att jag överdriver så kolla bara på Swedbanks och SEB:s riskfyllda utlåningsexpansion ute i Europa, vilket kanske inte var pga att de hade allt för mycket pengar i kassan men ändå handlade om tillväxt och högre vinster och bonusar utan ta hänsyn till risker och framtida lönsamhet.

Vad säger en av väldens bästa investerare – Warren Buffett?

We will simply take the lush earnings of the business and use them to buy similar businesses elsewhere. There’s no rule that you have to invest money where you’ve earned it. Indeed, it’s often a mistake to do so: Truly great businesses, earning huge returns on tangible assets, can’t for any extended period reinvest a large portion of their earnings internally at high rates of return.Warren Buffett – Letter to Shareholders 2007!

Jag tror att det här citatet förklarar på ett utmärkt sätt att Warren Buffett är ett slags utdelningsinvesterare” där han allokerar vinsterna på ett klokt sätt inom investmentbolaget Berkshire. Det är bara att han inte behöver betala en extra skatt på 30 % om man jämför med utdelningar.

Hur var det med Utdelningsskatten 30%?
Jo! Idag finns det KF-alternativet vilket gör att utdelningsskatten inte är något problem längre.

Återköp?
Det är generellt ganska positivt eftersom det totala antalet aktier minskar vilket gör att vinsten ökar automatisk per aktie. Men den största nackdelen är att Återköpen görs oftast när det går bra för bolaget och när det brukar gå bra så brukar det aktiekursen vara övervärderad.

Vad jag försöker säga är att det är mycket svårare än att bara säga att utdelningsinvestering inte är ett lika lönsamt alternativ. Det är lika onödigt som att säga att utdelningsinvestering är det bästa alternativet. Eftersom Utdelningsinvestering inte är det bästa alternativet.

Men det är ett ganska säkert och tryggt alternativ där vi aktieägarna kan vara med och bestämma aktivt hur stora delar av våra vinster ska allokeras över tiden.

De tidigare inläggen om Utdelningar!

-Stabil utdelningstillväxt viktigare
-Hullabaloo About Dividends
-Utdelningar både inkomst och värdetillväxt
-Nya tankar om utdelningar
-Utdelnigar 2010 - Investmentbolag
-Vad blir det för utdelningar 2010?
-Portföljens utdelnings nyckeltal
-Utdelningseliten i Europa och Usa
-Svenska utdelningseliten nytt försökt
-Utdelningsportföljen 30 år - nytt excel
-Olika lösningar till utdelningsstrategi
-Den största nackdelen med utdelningar
-Ny top lista - Svenska Utdelningseliten
-Utdelningstillväxt & direkavkastning
-Ha koll på utdelningarna - Excel mall
-Kvartalsutdelningar - Ja Tack!
-Utdelningstillväxten under 80-talet
-Utdelningstiderna på året för aktierna
-Vårens utdelningsregn på väg
-Årets utdelningshöjare - 2009
-Världens bästa länder - Utdelningstillväxt
-Totalutdelning 10 år - Usa aktier
-Beräkna utdelningen 20år - Excel mall
-Utdelningsböcker topp-10
-De 40 bästa utdelningstillväxt bolag
-Återinvesterings betydelse
-Totalutdelning under 10år
-Utdelningsportföljen
-Fördelarna med utdelningar
-Bästa investeringen
-Grundläggande strategi
-Mer detaljerad strategi
-Börsen hur mycket avkastning kan vi förvänta oss?
-Börsen bästa avkastning senaste 10 åren
-3 340 i årlig direktavkastning

12 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag vill investera utdelningarna efter egna val.Kan då inte skylla på någon annan om det går dåligt.Det har hitills gått mycket bättre än när jag höll på med aktiefonder,då var det bara banken som gjorde bra affärer.
  Hälsningar
  NISSE

  SvaraRadera
 2. Att slippa avgifter betyder ganska mycket i slutänden över ett längre perspektiv.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker ett bra argument för utdelningar är att kolla på 10-årsgrafer på aktier och börser. Det ser inte ut att ha rört sig nämnvärt uppåt för de flesta.

  Då är det i alla fall bra att ha fått utdelningar.

  Förhoppningsbolag har jag gått på så många minor på. Utdelningar ljuger i alla fall inte. ;)

  / Lowrisk

  SvaraRadera
 4. Tänk på att Kapitalförsäkringen äter upp mer pengar än vanlig utdelningsskatt i långa loppet. Har för mig att Warren har ett bra exempel även här, räknar man på det blir det överlägset att strunta i kap.försäkringen i det långa loppet.

  SvaraRadera
 5. Nisse & Lowrisk
  Utdelningarna har gjort en stor skillnad på avkastning på senaste 10 åren vilken glöms bort när man jämföra med aktiekursernas utveckling!

  SvaraRadera
 6. Kalle & MRg
  Grundtanken med KF är att man slipper avgiften pga utdelningsskatten försvinner!

  Jag har inte hört att Warren Buffett har kommenterat "KF" eller liknande intrument? Du får gärna skicka ett länk om du känner till nåt!

  Om KF blir lönsammare eller inte under en långsiktig investerings period beror på många faktorer som är svårt att förutse på sikt!

  - Allmänna räntan och KF-avgiften!

  - Börsens & Aktiekursernas utveckling!

  - Den genomsnittliga direktavkastningen (beror delvis på aktiekursernas utveckling)

  Därför kan man aldrig vara säkert om KF blir en lönsam placering men historisk har det varit bra tanke på direktavkastningen har varit högre än KF-avgiften!

  SvaraRadera
 7. Uj, jag sitter på en för stor nettokassa och pengarna bränner. Tycker nästan det är värst att sitta med kontanter helt overksamma när man ser aktier gå upp dag efter dag.

  Har ni några bra köptips på nuvarande nivåer med ok direktavkastning?

  SvaraRadera
 8. Har en snabb fråga som kan verka dum,

  Om man är osäker gällande aktier och vill tillfälligt placera i en räntefond. Är pengarna alltid garanterade att aldrig sjunka i värde i räntefonder, lr är det en risk i dom också?

  SvaraRadera
 9. @ Anonym - Det är en viss risk i dem också, om än dock mycket, mycket mindre.

  SvaraRadera
 10. Vitaminen
  Finns inte många köpvärde bolag ( dvs, låg värdering ) men du har E.ON som har fortfarande hög direktavkastning!  Anonym
  Jag är inte säkert men jag tror inte att du kan förlora mycket mer än avgifter!????

  Tänkt också att ränteplacering är ingen bra alternativ under en längre tid pga inflationen. Samtidigt kan det vara bra att ha sparande i tex, bankkonto eller annat ränteplacering tills börsen blir billigt!

  SvaraRadera
 11. Man kan naturligtvis säga att det är bra för ett företag att återinvestera medel istället för att dela ut.
  MEN ... varför skulle jag vilja äga en andel i ett företag som aldrig ger något till sina ägare?

  Anders

  SvaraRadera
 12. Anders
  Jag tror att det främsta orsaken är att bolaget vill/tror att de kan återinvestera vinstera i verksamheten vilket borde teoretisk öka värdet på bolaget genom högre vinster & högre aktiekurs.

  Men det finns inte så många bolag som klarar av det!

  SvaraRadera