söndag 8 augusti 2010

Investeringsbok - ”skriven” av Warren Buffett!

Som alla vet så har inte Warren Buffett skrivit någon investeringsbok själv, utan det har skrivits många, väldigt många böcker om honom och hans investeringsstrategi. Om jag inte har fel så är det närmaste Warren Buffett kommit att själv har medverka boken ”The Snowball” , Warren Buffetts biografi, som är skriven av Alice Schroeder. Här kan du se ett långt seminarium där författaren beskriver mer om Warren Buffett.

Men hade det inte varit bättre att läsa en bok som skriven av Warren Buffett själv?

Det kan man faktiskt göra, indirekt. Du som är lite trött på att läsa böcker som är skrivna av andra och som berättar om samma saker om och om igen kan läsa en riktigt bra bok som heter The Essays of Warren Buffett – Lessons for Investors and Managers som skriven av Lawrence A. Cunningham. Jag tror att många av er känner till boken redan. Det som är intressant är att boken är en bra samling av Letter to Berkshires Shareholders, som är skrivna av Warren Buffett själv. Så med ord nästan 99 % av boken innehåller text som är skriven av Warren Buffett eller rättare sagt innehåller de bästa styckena från Letter to Shareholders. Det är alltså så nära du kan komma en investeringsbok som är skriven av Warren Buffett. Till och med Warren Buffett har själv sagt:

”Larry Cunningham has done a great job at collating our philosophy. His book is far better than any of the biographies written to date. If I were to pick one book to read this would be the one” – Warren Buffett.

.

Letter to Berkshires Shareholders, skrivna varje år av Warren Buffett, är ett slags förvaltningsberättelse och innehåller många bra investeringstips. Det betraktas som några av de viktigaste och mest informativa texterna om Warren Buffetts strategi. Det finns mycket skrivet om bl.a investeringsfilosofi, portföljförvaltning, diversifiering, Kassaflöde, företagsledare och kompensation, utdelning, återköp av egna aktier, optioner, förvärv och m.m.

Det är en 300-sidig bok som kostar ca 130 kr på Adlibris och Bokus som innehåller bl.a samlingar av:
-Business Principles
-Mr. Market
-Arbitrage
-Value Investing
-Intelligent Investing
-Cigar Butts
-Debt
-Derivatives
-Dividend Policy
-Stock Splits and trading
-Shareholder Strategi
-Acquisitions, high prices
-Leveraged buyouts
-Sound Acquisition Policies
-Stock Options
-Taxation and Investment Philosophy
-m.m


Företagsvärdering
Sen finns det också en del bra exempel om beräkningar och tips hur man ska läsa redovisningar på ett bättre sätt och kring företagsvärdering som kommer direkt från Warren Buffett själv. Min egen favorit är hur Warren Buffett förklarar skillnaden mellan Owner Earnings, kassaflöde och EBITDA.
-A satire on Accounting Shenanigans
-Look-Through Earnings
-Economic Goodwill Versus Accounting goodwill
-Owner Earnings and the Cash Flow fallacy
-Accounting for Mergers
-Intrinsic Value Book Value and Market Price

Ni som inte vill köpa boken har ett annat alternativ
Ni kan ladda ner alla gamla Letter to Berkshires Shareholders, från 1977 till 2009 från Berkshire Hathaways hemsida men det är lite mer tidskrävande att läsa igenom hela samlingen.
.
För er som är riktigt entusiastiska finns det också en samling av de äldre Letter to Shareholders från 1957 till 1970, som var då Warren Buffett startade sitt limited partnership.
.

3 kommentarer:

  1. Man kan ladda ner boken gratis här http://www.monitorinvestimentos.com.br/download/The%20Essays%20Of%20Warren%20Buffett%20-%20Lessons%20For%20Corporate%20America.pdf

    Tack för en fantastisk blog

    SvaraRadera
  2. Tackar tackar för bra boktips. Skulle precis beställa en ny runda böcker så denna kommer nog med!

    SvaraRadera