tisdag 7 september 2010

17 512 kr - belöning för varje H&M anställd!

H&M meddelade idag att styrelsen förslår ett belöningsprogram. Det som är det unika med detta är att det omfattar alla anställda i alla länder och att programmet är baserat på arbetstid och inte befattning och lönenivå.

Det är kanske bland de mest unika belöningsprogrammen, eftersom alla anställda omfattas i lika hög grad vilket främst gynnar de anställda som tjänar minst.

Stefan Persson, som har donerat en gåva med ca 4 miljoner aktier (ca 1 Miljard Kronor), förklarar med:

” Tanken är att skapa ett långsiktigt belöningsprogram för alla anställda som är lika för alla. Det är också ett sätt att ytterligare stärka alla våra medarbetares engagemang och delaktighet. Förhoppningen är att H&M fortsätter att utvecklas väl och att våra medarbetare får möjlighet att ta del av H&M:s värdetillväxt på samma sätt som en aktieägare, säger Stefan Persson, styrelseordförande i H&M.”

Jag tolkar detta som ett ovanligt positivt förslag och framför allt en bra strategi som gynnar bolaget på långsikt. Engagerade och delaktiga medarbetare är alltid en bra investering.

Den som är intressant är att programmets storlek är baserad på hur stor utdelningstillväxten blir och då får den genomsnittliga anställda samma belöningssystem som aktieägare och dessutom kommer belöningen investeras i H&Ms aktier som kommer inte betalas ut förrän om 11 år dvs, tidigast 2021.

Går det bra för bolaget så kommer vinsterna öka. Vilket gör att utdelningarna kommer att växa och detta i sin tur påverkar belöningen för anställda positivt. Dessutom kommer det totala värdet öka med hjälp av växande aktiekurs.

1974 - 8 Miljoners erbjudande
Det är inte den första gången H&M har liknande incitament. 1974 fick personalen förtur att köpa högst 5 st H&M aktier för 375 kr och 600 anställda tackade ja. Idag är värdet ca 8 Mkr för de 5 aktier som köptes 1974 och de butiksanställda hade varit bland de rikaste anställda i branschen.

Hur stort blir belöningsprogrammet per anställd?
Belöningen skulle vara 10 % av utdelningsökningen och påbörjas 2011. Det finns ca 76 000 anställda och om man räknar in Perssons 1 000 Mkr gåva och nästa års utdelning (om vi antar att det blir 10 kr):

Stefan Perssons gåva:
1 000 000 0000 / 76 000 = 13 157 kr
.
10% av nästa års utdelningstillväxt:
10 kr utdelning – 8 kr = 3 310 Mkr * 10% = 331 MKr.
331 000 000 / 76000 = 4 355 kr

Total belöning för varje anställd = 13 157 + 4 355 kr = 17 512 kr.

Det är inte dåligt och om man tänker på att den kommer att växa under 11 år + nya växande utdelningsbelöningar så kan det bli en bra summa för den genomsnittliga anställda. Kanske ska man söka extrajobb på HM :)

Finanstankar har skrivit ett mer detaljerat inlägg om H&Ms belöningsprogrammet.

Jag kan tänka mig att en och annan H&M - anställd kommer att vara intresserade av H&M utdelning nästa år nu. Tidigare har jag skrivit att utdelningen kan hamna på 10 kr nästa år i Växande 5 % direktavkastning redan nästa år.

Klicka för Större Bild
Klicka för Större Bild
Det som är intressant är att omsättningstillväxten nu har varit ganska hög de senaste två månaderna med 20 % och jag hoppas att det håller i sig.
Klicka för Större Bild


En anledning kan vara att omsättningstillväxten har varit lägre 0 – 5% under 2008/2009 men samtidigt har butikstillväxten varit det samma, 14 % vilket gör att det borde inte vara konstigt att tillväxten kommer nu i efterhand.

Klicka för Större Bild

Nästa Kvartalsrapport-Q3 som kommer den 29/9 kan vara intressant att bevaka och förra året hade HM en vinst på 2,1 kr/aktie för Q3 och jag kan tänka mig att i år kan den hamna mellan 2,5 – 2,7 kr.

Slutligen så tycker jag att det är ett mycket bra initiativ där långsiktig utveckling och alla anställda räknas in. Dessutom kommer den stora belöningen från Stefan Person själv vilket inte påverkar aktieägarna.

Ett klassiskt citat från Philip A. Fisher om ledningens attityd och behandling av den vanliga arbetaren i företaget känns som ett bra avslut på inlägget:

”The investor should be sensitive to the attitude of top management toward the rank-and-file employees. Underneath all the fine-sounding generalities, some managements have little felling of responsibility for, or interest in, their sales dollar go to lower echelon personnel than the pressure of militant unionism makes mandatory. Workers are readily hired or dismissed in large masses, dependent on slight changes in the company´s sales outlook or profit picture. No felling of responsibility exists for the hardships this can cause to the families affected.

Nothing in done to make ordinary employees feel they are wanted, needed, and part of the business picture. Nothing is done to build up the dignity of the individual worker.

Managements with this attitude do not usually provide the background for the most desirable type of investment.”Common Stocks and Uncommon Profits

5 kommentarer:

  1. Grymt bra idé och inlägg! På Sandvik får dom anställda också del av resultatet i form av aktier varje år. Där får aktierna "vila" 5 år innan dom skiftas ut.

    SvaraRadera
  2. Sandviks Årsredovisning - 2009!

    "Aktierelaterade ersättningar
    Sandviks program för aktierelaterad långsiktig variabel lön avslutades under
    2009 och under året har ingen inlösen skett."


    Verkar som Sandvik tagit bort den under krisen!

    SvaraRadera
  3. Helt unikt är det väl ändå inte. Handelsbankens Oktogon har ju ett liknande upplägg, lika stor avsättning till alla oberoende position. Vilket har lätt till att SHB har garanterat de rikaste kassörskorna i världen.

    SvaraRadera
  4. Patrik
    Jag kan tänka mig att det blir några miljoner om man har jobbat 30-40 år och då behöver man inte vänta tills man är 65 som många måste göra för att det ska gå runt!

    För HM:s anställda som tänker jobba långsiktig kan det bli en bra affär!

    "Enligt H&M:s egna beräkningar kan en anställd som jobbat inom koncernen i fem år och jobbar kvar på heltid under ytterligare 25 år att få mellan 1,1 och 1,6 miljoner kronor i bonus före skatt." källa: di.se

    Det som jag menade att H&M:s system är unik, att den är baserad på den årliga utdelningstillväxten och inte på bolagetsvinst.

    Sen kommer det belasta HM väldigt lite tack vare Stefans stora gåva och att den är en 10% av utdelningstillväxten!

    SvaraRadera
  5. Detta är väl inte unikt. Även Skanska hade motsvarande system som de kallade "Resultatandelsstiftelse". Tanken var fin - lika andel för alla anställda. Uppskattad bland alla medarbetare, eftersom man tog del av vinsten utan någon aktiv handling. De med ledande position tyckte dock inte om systemet då det gav växelpengar. De avsatta medlen investerades i Skanska aktier under en femårs period före de utskiftades. För tre år sedan avslutades stiftelsen och istället infördes ett aktieägarprogram. De anställda erbjuds avsätta mellan 5-7% av sin bruttolön för att köpa Skanska aktier. Om bolaget klarar sina outperform mål finns möjligheten till att få mellan 2-6 ggr så många aktier, beroende på position i bolaget. Detta system kräver som sagt en aktiv handling.

    SvaraRadera