onsdag 29 september 2010

H&M – Allt närmare utdelning på 10 kr

Min första reaktion var att jag var ganska nöjd när jag tittade på rapporten. I mina tidigare inlägg har jag skrivit att vinsten för Q3 förmodligen skulle hamna på ca: 2,6 kr/aktie dvs en ökning med 24 % i jämförelse med föregående år. Den verkliga vinsten blev 2,56 kr.

Det totala vinsten hamnar på 8 kr och det krävs ca 4,6 kr för nästa kvartal för att helårets VPA ska hamna på ca 12,5 - 13 kr. Det är en vinsttillväxt på 24 % för Q4. Det kommer inte vara så svårt med tanke på att den genomsnittliga tillväxten hamnar på 32 % i år efter den här rapporten. Utdelningsandelen borde bli detsamma som föregående år och då är 10 kr inte så orealistiskt.

Uppdatering av Vinst/Utdelningsprognosen!

Klicka för Större Bild

Försäljningstillväxten för september månad blev 15 % och det låter som att det kommer att bli en bra start för Q4. Men som vanligt nådde H&M inte upp till analytikernas förväntningar och man fick läsa om att H&M:s vinst blev en besvikelse.

Var H&M:s rapport verkligen en besvikelse eller är den stora besvikelsen är analytikerns dåliga prognoser?

Det får du avgöra. Det är två punkter som nyheterna fokuserar på. Bruttomarginalen och expansionstakten.

.
Bruttomarginalen: blev 60,5 % (vilket ändå är riktigt högt ) medan förväntningarna var i snitt 62 %. Jag har tidigare sagt att den är alltför hög och det skulle kännas bättre ha marginalen på mer normal nivå och istället förvänta sig att tillväxten ska komma ifrån försäljningsökningen. Sen förstår jag inte den stora rädslan för lägre(mer normala) bruttomarginaler. Om vi antar att marginalen går ner till 55 % under en 5 års period som var under 2002/2003 så skulle vinsten per aktie gå ner med 3 -3,5 kr och det motsvarar ca: 2 års Omsättings-& Vinsttillväxt. Så länge H&M kan växa med nya antal butiker så kommer det kompensera marginaltappen.Expansionstakten: vilket var det mest konstiga med tanke på att H&M ändå planerar att öppna 220 butiker men misslyckas att öppna 240 som planerat pga konjunkturen och avtagande byggande av nya köpcentra. 20 Butiker motsvarar 1% av totala antalet. Man kan tolka det hur man vill men jag väljer att se det positiva dvs, H&M kan ganska enkelt öppna 400-500 butiker om de vill, men väljer istället göra det med lönsamhet och kvalité genom att välja de bättre butiksplaceringarna. Dessutom tänker inte H&M öka priserna i takt med kostnaderna eftersom H&M kan göra det tack vare finansiella stryka vilket andra har inte samma valmöjlighet.

En TV4 intervju med Karl-Johan Persson om expansionstakten:


Den viktiga frågan många som vill ha svar på - Är H&M köpvärd just nu på 240 kr?

Både Ja och Nej, eftersom det är ingen lätt fråga och det handlar mer om vilken målsättningen man har som investerare. Jag skulle göra det enkelt för mig själv och säga aktien är köpvärd pga en nedgång på 6 %. Men tänk också att H&M har gått upp ca 20 % bara senaste tiden.

Bra Grundinvestering:
För er som vill ha stabil utdelningstillväxt och bra aktier på sikt och inte har stora ambitioner att slå index kan det vara ett bra köpläge. Det som talar för köp är att H&M:s stabila vinst/utdelningstillväxt hänger ganska mycket med butikstillväxten och just nu ser man inga allvarliga tecken på avmattning. Sen måste man också ta hänsyn till den låga risken i jämförelse med andra aktier.

För Osäkra:
Ni som är osäkra kan lägga fler köpordrar på hela vägen ner för att på så sätt få lite nu och fler senare om det fortsätter ner. På det sättet kommer man ändå få lite nu om det visar sig att uppgången fortsätter. Eller så får ni fler vid lägre värderingar vilket är ännu bättre.

För min del:
Men själv vill jag vänta till en kurs närmare 200 – 210 kr eller helst lägre dvs en direktavkastning på 5%. Största anledningen är att jag redan äger ganska mycket H&M och samtidigt har jag blivit mer och mer kräsen när det gäller att köpa billigt. Dessutom skulle jag få 5 % högre årlig avkastning under 5 år och 3 % under 10 år om jag köpte H&M under 200 kr istället köpa just nu. Men sannolikheten att aktien går under 200 är liten om det inte händer något oväntad.

Jag säger lite som Warren Buffett: jag kommer ändå vara lika nöjd med livet oavsett om jag missar den nuvarande köptillfället eller om jag får ett bättre erbjudande senare av Mr Market.

Jag kommer ändå ha likvida medel kvar och enligt min erfarenhet så kommer det alltid nytt när man minst anar eftersom Mr Market måste hela tiden hitta på något nytt annars blir den uttråkad. Men då gäller det att man köper ett bättre investeringsalternativ än H&M eller ett till mycket lägre värdering, vilket kommer inte bli lätt.

Missa inte att Läsa om ”Finanstankars” funderingar om sin deprimerade vän – Mr Market, vilket jag tycker är en rolig text och en utmärkt syn på investeringar.

Fundementalanalys har också kommenterat H&Ms fantastiska tillväxt och analytikernas förvirrade förväntningar.

Andra som har passat på att köpa:
- Zed
- Vill ha allt
- Aktietips.net

5 kommentarer:

 1. Jag anser att HM inte är köpvärd när aktien kostar 240kr.Hms försäljning i piggs länderna komemr att sjunka på grund av deras ekonomiska problem och åtstramningar.Även Tyskland och USA kommer att ha en sämre utveckling under kommande år.
  Hälsningar.
  NISSE

  SvaraRadera
 2. Hej 40.

  Våra value investing professorer förespråkar ofta att investera i bolag med ett tydligt sk. "economic moat".
  Kommentarer till HM's dito?

  Tack för din tid :)

  /e

  SvaraRadera
 3. Nisse
  Det är kanske därför jag vill vänta till närmare 200 kr men jag tror inte att PIGS länder och europa övrigt kommer påverkas H&M resultat så mycket.

  Om du kollar på krisen 2008/2009 så påverkades H&M väldigt lite.  e
  Om man jämför med andra kedjor så är H&M betydligt attraktivare som märke! Kanske inte i Sverige men utomlands så har bolaget ett högre status (jag är inte säkert på men det är vad jag tror)

  Ur Affärsvärden:

  H&M har utsetts till Europas mest värdefulla varumärke i detaljhandelssektorn, enligt en rankning från varumärkeskonsulten Interbrand som Financial Times citerar

  Varumärket H&M är enligt Interbrand värt 10,4 miljarder euro, eller drygt 97 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 35 procent av bolagets börsvärde.


  <
  http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article324776.ece
  >

  Sen har H&M valt att inte höja priserna vilket gör att det är inte många som kan konkurrera med H&M i pris och ändå bibehålla en attraktiv märke!

  SvaraRadera
 4. Själv tyckte jag H&M t.o.m var köpvärd vid 258kr!

  SvaraRadera
 5. Magnus
  Jag tror att det kan komma bättre tillfällen lägre fram!

  SvaraRadera