onsdag 15 september 2010

Topp 20 dokumentärer om finansmarknaden!

Det finns många bra dokumentärer som är helt gratis där ute och jag har nu försökt att samla några som jag känner till. I många dokumentärer får man en översikt över tidigare kriser och utveckling av finansiella marknader. Många av er har säkert redan sett de flesta av filmerna men jag tror att det kan finnas några som ni kan missat.

Svenska Dokumentärer:
1- Överdos
2- It-bubblan
3- Räknenissarna i Wall Street
4- 90-talskrisen
5- När fattig Sverige blev rik
6-Trustorhärvan
7- Fermenta
8- Skandia-affären


Utländska Dokumentärer:
9- Stockmarket Crasch 1929
10- TheTrillion Dollar Bet
11- The World's Greatest Money Maker
12- Warren Buffett Biografi
13- The trillion and counting
14- I:O:U:S:A
15- The Madoff affair
16- Betting on Market 1997
17- The fall of Lehman Brothers
18- The Boom & Bust Years
19- The Birth of Speculation
20- Inside the meltdown


Överdos
En film om nästa finanskris. Den handlar om berättelsen om vår tids största ekonomiska kris och den som ligger framför oss. Dokumentären spårar orsakerna till finanskrisen och undersöker den kusliga likheten med dagens situation, när stater som Grekland och Storbritannien riskera att kollapsa. Länk till Dokumäntären!


It-bubblan
En intressant tillbakablick av IT-bubblan, Dot.com hysterin, It-konsulterna och alla småsparare som riskerade och förlorade stort när bubblan till slut sprack. Man får också lite insyn i bankernas och mäklarnas risktagande med kundernas pengar. Länk till SR-MP3 fil


Räknenissarna i Wall Street
Handlar om matematiker som utvecklar avancerade finansiella system och instrument på Wall Street och lite om framtidens börshandel och användandet av high frequency trading. Länk till Dokumäntären! Finns också utländsk version - The Alchemists of Wall Street


90-talskrisen
Dokumentär om Bank- och fastighetskrisen i Sverige i början av 90-talet som största del berodde på förändringar av kreditmarknadsregleringar . Detta gjorde att utlåningen ökade till finansbolag och spekulationer i fastighetsaffärer. Länk till SR-MP3 fil


När fattig Sverige blev rik
Handlar om den ekonomiska historien när det gäller Sveriges utveckling från 1800talet till 1970. Består av tre delar där varje del är ca 45 min lång. Mycket intressant! Länk till Dokumentären!

Trustorhärvan
En av Sveriges största ekobrott där bolaget plundrades på upp till 600 miljoner kronor. Investmentbolaget Trustor köptes 1997 upp med hjälp av Trustors egna pengar. Länk till SR-MP3 fil

.

Fermenta
I början av 1980-talet slog Fermenta alla börsrekod och El-Sayed utsågs till årets svensk 1985. Aktieägare och finansvärlden applåderade den nya börskometen och ägaren, Refaat El Sayed, var miljardär flera gånger om. Länk till SR-MP3 fil


Skandia-affären
Rekordhöga ersättningar till toppchefer, lyxrenoveringar av toppchefernas lägenheter, fängelsestraff, grovt skatte- och redovisningsbrott, m.m. Historien om en av Sveriges framgångsrikaste försäkringsbolag undergång. Länk till SR-MP3 fil


Stockmarket Crasch 1929
Den finansiella dokumentären av den stora Wall Street kraschen 12929. En mycket intressant dokumentär om hur kraschen började och hur den utvecklades . Länk till Dokumäntären!


TheTrillion Dollar Bet
Hedgefonden Long Term Capital som utvecklades av nobelpristagare och professorer på Harvard & MIT och som förlorade ca 4,6 miljarder Dollar under 1998. Hela förlusten skedde under bara några månader i samband med krisen i Ryssland. Länk till Dokumäntären!


The World's Greatest Money Maker
Förmodligen en av de bästa dokumentärer som har gjort om Warren Buffett där man lär sig mycket mer om Warren Buffett som person och hans strategi. Det finns också många bra intervjuer med Warren Buffett själv, Charlie Manger, Buffett familj, vänner och Bill Gates. Länk till Dokumäntären!

Warren Buffett Biografi
Allt om historien om Warren Buffetts livsbiografi. Hans tidiga barndom och affärsverksamheter. Berskhire Hathaway, och investeringar i många stora bolag och hans vänner och bekanta. Länk till Dokumäntären!


The trillion and counting
Alla federala regeringens ansträngningar för att hejda den finansiella härdsmältan har lagt hundratals miljarder dollar till en redan svindlande statsskuld, en summa som förväntas fördubblas under de närmaste 10 åren. Länk till Dokumäntären!


I:O:U:S:A
Den kända dokumäntären om USAs snabbt växande statsskuld och dess konsekvenser för USA. Några som är med är Fed-chefen Alan Greenspan, ,Robert Rubin och Paul O'Neill och Warren Buffett. Länk till Dokumäntären!


The Madoff affair
2008, erkände Bernard Madoff att hans omtalade investeringsverksamhet var "en stor lögn", ett pyramidsystem som var enormt i omfattning och som kostade investerare 65 Miljarder Dollar. Länk till Dokumäntären!Betting on Market 1997
Dokumentär om den stora spekulationen av många före IT-bubblan. Peter Lynch och Jim Cramer är med bland annat. En mycket intressant överblick över den positiva övertron för aktiemarknaden i USA. Länk till Dokumäntären!

The fall of Lehman Brothers
Lehman Brothers, en investmentbank som går tillbaka till 1850 som har överlevt två världskrig, den stora depressionen, och praktiskt taget varje annan katastrof i sin 158-åriga historia. Men den 15 september, 2008 gick Lehman i konkurs. Länk till Dokumäntären!

The Boom & Bust Years
Översikt över olika upp och nedgångar i ekonomin och finansiella branscher. En dokumentär som visar kreditkrisen från ett annat perspektiv än tidigare och lite mer om USAs kreditskris. Länk till Dokumäntären!

The Birth of Speculation
Om risker och avkastning i olika delar av finansbranschen och användandet av derivat på ett spekulativt sätt. Man får också en bra inblick i försäkrings och hedgebranschen. Länk till Dokumäntären!


Inside the meltdown
Händelserna runt bankkrisens värsta dagar i USA. Dokumentären går igenom Federal Reserves agerande och de stora riskerna med den amerikanska ekonomin som löpte allvarlig risk att råka ut för en fullständig härdsmälta inom loppet av några dagar. Länk till Dokumäntären!

14 kommentarer:

 1. Det kan vara värt att veta att din blogg ser ut så här i google chrome.

  SvaraRadera
 2. 4020! Du är fantastisk!

  SvaraRadera
 3. SUVERÄNT! MER SÅDANT!

  SvaraRadera
 4. Den kanske mest klassiska dokumentären om finansmarknaden är PBS' "The Trader" om Paul Tudor Jones och kraschen 1987. mycket svår att få tag i men tror denna länk ska funka: http://www.movshare.net/video/3wx4j5zx5urkt

  Enjoy

  SvaraRadera
 5. Google Chrome
  Hej!

  Jag har provat med Firefox och Goolge Chrome, inget fel på hemsidan!

  Men däremot när jag kollade på blogglistan och smartprivatekonomi.blogspot.com Så vart det inte så roligt!

  Nu har jag tagit bort länken!

  Stort tack för Tipset!

  SvaraRadera
 6. Hej jag såg att du skrivit något inlägg om virusvarning, hann dock bara läsa delar av rubriken innan inlägget togs bort, är det någon sida jag borde passa mig för?

  Blev lite orolig nu bara =)

  Mvh //Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
 7. Patrik
  Det låter rätt så häftigt! Har läst om honom i Markets Wizards.

  En känd citat från honom:

  I'm always thinking about losing money as opposed to making money. Don't focus on making money, focus on protecting what you have" - Paul Tudor Jones

  Tack för länken! Fråga om man törs använda länken tanke på vad som händer just nu med länkar :)

  SvaraRadera
 8. John
  Jo! Jag fick kontakt med Herr K och var tvungen dubbelkolla med honom så att jag inte hade helt fel innan jag varnade för en annan ekonomiblogg sida!

  SvaraRadera
 9. Tack för utmärkta tips! Jag har länkat till detta inlägg på min blogg:) En dokumentär som jag tror du missat är:

  P3 Dokumentär special: Ett år med finanskrisen
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=3116190

  SvaraRadera
 10. Defensiven
  Tack för tipset! Det har jag missat!

  SvaraRadera
 11. Mycket trevligt att du lagt upp en rad intressanta dokumentärer men tyvärr går många av länkarna (typ tv4play) till sidor som inte fungerar. Finns det någon chans att du kan länka om dom?

  SvaraRadera
 12. Anonym
  Tyvärr har jag inte den tiden :) Sen tror jag också att det är svårt att hitta nya länkar när orginalkällor inte fungerar!

  SvaraRadera
 13. Tack! Jättebra att få dokumentärerna uppradade såhär.

  SvaraRadera
 14. Anonym
  Varsågod! Dessa är två års gamla länkar och jag hoppas att de fungerar :)

  SvaraRadera