onsdag 6 oktober 2010

Greenwald - Värdeinvesteringens tre delar!

Bruce Greenwald som är Professor på Columbia Business det vill säga Benjamin Grahams tidigare tjänst på Columbia. Där han lär ut den värdeinvestering som startades av värdeinvesteringens grundare Graham själv. Greenwald har många kloka råd om investering och bolagsvärdering och dessutom rekommenderas hans kurser av Warren Buffett. En av hans intervjuer förklarade han närmare begreppet värdeinvestering:

Enligt Greenwald består värdeinvestering av 3 saker:
1-Förstå effektiva marknaden
2-Ha en bra teknik för bolagsvärdering
3-Slutligen; mycket tålamod och disciplin

1-Förstå effektiva marknaden
Vilken faktiskt är inte så effektiv på grund av irrationellt beteende. Man måste förstå till vilken utsträckning marknaden är effektiv. Alltså hitta tillfällen där marknaden felvärderar ett bolag. Det finns alltid säljare och köpare till ett bestämt pris och när den ena parten säljer så finns det alltid en köpare till samma pris. Det vill säga du måste vara ganska säker på att du har rätt och att den andra personen som säljer till dig har fel.

Det är vad Benjamin Graham menade när han pratade om Mr Market och marknadens irrationella beteende och att börsen generellt sett blir kraftigt översåld på grund av rädsla för framtiden. Sen finns det bolag som är tråkiga och ointressanta som också brukar vara undervärderade. Graham förstod att finansiella branscher hade psykologisk tendens att hålla sig borta från dessa typer av aktier.

2-Ha en bra teknik för bolagsvärdering.
Han ger ett enkelt exempel på vilken ordning man ska följa:
A.Starta med bolagets tillgångar
B-Sedan intjäningsförmåga dvs vinst/Kassaflöde
C-Till Sist - tillväxt


Den här ordningen gör att det blir lättare fokusera på det som är viktigast enligt Greenwald eftersom många fokuserar på den sista delen, tillväxten. Vilket är också gör det lättare att bedöma lönsamheten på framtida tillväxten.

Man ska också se relationen mellan bolagstillgångar och bolagets vinster, för att få en uppfattning om vilken typ av bolag det är. Om det är ett tillväxtbolag som oftast värderas mycket högre än bolagets tillgångar så måste man vara säker på att tillväxten fortsätter.
.
3-Slutligen mycket tålamod och disciplin
Det är framför allt två egenskaper som Greenwald nämner. Den första är att ha disciplinen att kunna hantera nedgångar efter att man köper bolaget. Man måste ha förtroende för sin egen värdering och ha disciplinen att hålla fast vid det så länge som inget har förändrats gällande det underliggande värdet på företaget. Det gäller också viktigt att kunna köpa fler vid nedgångar. Han nämner är att:.......
.
.... mer än 70-80% av avkastningen vid värdeinvesteringar kommer ifrån att man köper vid lägre inköpspriser än marknadspriset.
.
Han ger ett intressant exempel på Walter Schloss avkastning:

A large percentage of Walter Schloss's returns have come also over time from knowing that you're buying something worth buying. And then when it goes down, not getting frightened and dumping it, but continuing to buy. And then selling on the way up. - Bruce Greenwald

Den andra disciplinen är att kunna vänta och ha tålamod till du får låga värderingar vilket är inte så enkelt när det är en bullmarket och du är rädd att missa uppgången.


Intervju med Forbes
En mycket bra intervju på tre delar av Bruce Greenwald.

Viktiga saker som nämns är:
Definitionen av Värdeinvestering
Under- och övervärderingar vanligt
Nackdelarna med DCF
När Tillväxt är viktigt kolla på
Konkurrans styrka ”Moat”

2 kommentarer:

 1. Läser överallt om att man ska börja spara och investera i aktier och fonder så tidigt som möjligt.
  Men hur tidigt bör man börja egentligen? Och ger det någonting att investera mindre summor i aktier, eller äter courtage avgift upp för mycket?

  Är 17 år och går andra året på gymnasiet och har fått upp intresset för aktier genom att läsa kursen "aktie och värdepapperskunskap". Men mina tillgångar är begränsade och enda inkomst utom sommarjobb är studiebidraget. Men rekommenderar ni att jag börjar spara i aktier redan nu, eller ska jag vänta tills jag har studerat färdigt och fått jobb?

  Har ju inte så mycket utgifter när jag bor hemma fortfarande, så kan nog eventuellt lägga undan ca. 4-500kr i månaden. Men lönar det sig att investera så små summor?

  SvaraRadera
 2. Hej Filip
  Självklart är det viktig att börja spara oavsett hur små belopp det är!

  Det är tack vare ränta-på-ränta effekten som gör att det är viktig att man börjar tidigt så att du inte behöver spara hård de sista åren!

  Sen gäller att du inte sparar/Investera allt för mycket på en gång så att du inte behöver sälja dina innehav!

  Om det handlar om riktig små belopp, 200-500 kr eller mindre så har du framför allt 2 alternativ dvs där du kan köpa helt gratis!

  1- Avanza Zero!
  ( www.avanza.se ) Där du kan spara utan några kostnader och dessutom återinvesteras dina utdelningar. Nackdelen är att du inte köper enskilda aktier utan en index, vilket kan vara för en fördel om du inte vet vad du ska köpa )

  2-Aktieinvest
  Du kan bygga upp en egen portfölj helt gratis där du kan välja 20-tal eller mer aktier som du kan spara helt gratis, så måste du vara i www.ungaaktiesparare.se som kostar ca 200 kr /år, vilket kan vara värd då du får gratis tidningar om aktier!

  Här kan du läsa mer om det!

  <

  http://40procent20ar.blogspot.com/2009/12/bygg-upp-egen-portfolj-helt-gratis.html

  >

  Om tex 10 år så kan du iställer välja flytta dina innehav till en vanlig mäklare!

  Här har du lite artiklar om hur viktig det är att börja spara!

  <

  http://40procent20ar.blogspot.com/2009/03/det-ar-big-deal.html

  http://40procent20ar.blogspot.com/2009/06/borja-investera-nu-och-inte-imorgon.html

  >

  Lycka till!

  mvh
  4020

  SvaraRadera