torsdag 18 november 2010

Ekonomisk Krasch, Depression & Peak Oil

Det är inget vidare roligt samtalsämne för oss långsiktiga investerare. Fast det är ändå ofrånkomligt att tänka vilka konsekvenser det kommer bli för världsekonomin och välfärden som är så beroende av billig olja. Kan man diskutera om Peak Oil utan att spekulera för mycket vad det kan innebära om oljepriset?

Ibland känns det lite oseriös när det skrivs mycket om ”världens undergång” är nära och samtidigt finns det också de som är ”allt för positiva” för framtidens oändliga tillväxt möjligheter utan att ta hänsyn till framtida begränsade olje- och andra viktiga resurser. Spontant så tycker jag att det är svårt att veta hur allvarligt det kommer att bli när det finns så många olika spekulationer om framtiden. Det handlar framför allt om:
-När kommer oljan på allvar påverka världsekonomin?
-Hur snabb kan vi anpassa oss mot minskade oljekällor?
-Hur mycket av vår levnadsstandard kan vi bibehålla "livet efter oljan"?

Jag har sett att Defensiven, Cornucopia och Stockman samt en del läsare har diskutera om Peak Oil och senaste dokumentärer om oljans framtid och konsekvenser. Här är den senaste SVT-dokumentären, Vetenskapens Värld, om Peak Oil. Ingen nytt precis och det finns många liknande dokumentärer.


Naturen Resurser Sinar – Klicka för att se:
Det finns också en annan dokumentär i SVT om vilka lösningar som det finns när det gäller förnybar energi.

Ställ Om – Klicka för att se:

Mer allvarlig och skrämmande dokumentär om Peak Oil på 6 delar:


Här finns den andra delarna:
-Del-2
-Del-3
-Del-4
-Del-5
-Del-6

Hur ska man agera som investerare där man vill ha en långsiktig investering horisont?

Olika lösningar för att skydda sig från Peak Oil!
1-Oljeaktier
2-Aktier inom förnybar energi
3- Kraftproducenter
4-Andra bolag som kan gynnas

1-Oljaaktier eller oljerelaterade investeringar!
Med tanke på att de flesta oljeaktier har instabil lönsamhet och tillväxt, som tex:
-
Lundin Petroleum
-Alliance Oil
Så känns det som en ganska osäker och riskfylld investering. Till och med om oljepriset går upp så är det inte säkert att aktie eller bolagets vinster följer utvecklingen. Sen tror jag också att för eller senare kommer bolagets oljakällor och produktionskapacitet minska med tiden. Fast en av största anledningen till att jag har valt bort oljeaktier är att jag kan väldigt lite om dem och samtidigt känns det också ganska ointressant som långsiktig investeringsalternativ.

När det gäller någon slags strukturerad produkt som följer Olje-Index så har jag ingen bra koll. Jag vet inte heller om det finns någon bra och enkel instrument. Det jag känner till är CFD och Oljeterminer men är kanske inte de bästa för en långsiktig investering.

2-Aktier inom förnybar energi.
Det hade varit drömmen om man hade lyckas hitta bra företag inom Vindkraft eller solceller. Idag är det dålig lönsamhet på branschen och jättar som tex: Vestas Wind eller REC har det svårt. Kanske blir de lönsamma i framtiden? Samtidigt har de fallit kraftigt så kanske kan vara intressant att kolla på. Men det en intressant aktör som heter Eolus Vind som har en viss lönsamhet men har inte kollat vidare. RIK & GOD – En bra blogg om
etiska investeringar och kring förnybar energi!

3-Kraftbolag
Jag tror inte jag behöver säga mycket tanke på att jag har skrivet en del om E.ON och Fortum som kan gynnas av höga energipriser och dessutom Fortum som är en utmärkt miljövänlig investeringsalternativ. Det finns också Norska kraftbolaget Hafslund som är ren fast har haft högre värdering tidigare.

4-Andra bolag som gynnas.
Det första jag tänker på är Warren Buffett två intressanta köp:
- Burlington: Järnvägsjätten i USA som kan gynnas av högre oljepris.
- BYD: kinesiska
tillverkare av elbilar.


Andra bolag kan tex vara!
-Skistar
-Kabe
när mer och mer väljer att stanna och semestra i Sverige pga dyrare flygresor!

Hur tänker du när du investerar? Tar du hänsyn till Peak Oil?

Den andra frågan vilka bra investeringar finns det om man vill säkra portföljen? Eller ska man göra det enklaste genom att köpa Oljebolag?

Kom gärna med idéer och förslag om möjliga investeringsalternativ!Slutligen en lång skrämmande dokumentär som heter ”HOME” om framtidens stora problem, vilket visar att det är inte bara Peak Oil utan att det är också andra tuffa utmaningar som:
-Befolkningstillväxt
-Begränsade naturresurser
-Klimat hotet

16 kommentarer:

 1. Jag skrev precis ett inlägg på min blogg om hur jag kommer att agera med det kommande "Peak Everything"

  Mvh /Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
 2. 1. Inledningsvis är oljeaktier vara bra imo men det är som du säger inte helt lätt att hitta rätt här, precis som med andra råvaror är det något av en djungel för den oinsatte.

  2. Inte lätt att hitta vinnare här, det finns många alternativ som kan bli "it" i framtiden (sol, vind, vatten osv) sitter man i fel teknik kan man lätt bli marginaliserad.

  3. Lättaste gruppen, lönsam nu och mer efterfrågad senare. Tycker det personligen är bästa alternativet pga att det är lättast att värdera i och utifrån nuläget.

  4. Svårt att se om de verkligen gynnas i denna miljö, deras marginaler kan förändras radikalt även om efterfrågan ökar. Svåraste gruppen imo...

  SvaraRadera
 3. Oljeaktier kan låta som en bra peak oil investering. Men problemet är att ca 90% av världens oljebolag är nationella. Eftersom man hittar allt färre nya oljefynd, så lär nog de nationella bolagen ta de flesta licenserna. Svårt att se om de börsnoterade oljebolagen kommer kunna komma åt några bra licenser i framtiden. Det är inte heller helt otänkbart att det sker nationaliseringar av privatägda oljefält, som tex i Venezuela.

  /Stefan

  SvaraRadera
 4. John
  Japp! Det finns en stor risk att en del råvaror kan få samma prisutveckling som oljan fast det känns fortfarande svårt. Du har tex: CFD där du kan investerare i olika råvaror fast det gäller vara försiktigt med kraftig hävstång/belåning pga att du kan lätt förlorar all satsad kapital om du tar för stora hävstång! Du måste hela tiden räkna med en viss kraftig upp/nedgångar.

  Här har du lite mer om CFD:s!

  <

  http://www.aktiespararna.se/ungaaktiesparare/Utbildning/Andra-vardepapper/CFD-kontrakt/

  >

  SvaraRadera
 5. Kalle
  Det känns så! Gruppen 3 är förmodligen den enklaste investeringen och dessutom säkrare alternativ!

  Som du säger:

  3.Lättaste gruppen, lönsam nu och mer efterfrågad senare.

  Varför försöka göra det mer komplicerad:).. Fast man ska inte heller glömma att Energibolag är kapitalkrävande verksamhet och är beroende av höga energipriser vilket borde inte vara så svårt i fortsättningen!

  SvaraRadera
 6. Stefan
  Det är en av svårigheterna med oljabolag som en långsiktig investering! Om man kombinerar det med minska oljekproduktion och dessutom när det inte går hitta nya källor så kommer det bli rätt så tufft för många.

  SvaraRadera
 7. Mkt bra genomgång.
  När det gäller oljebolag måste man dessutom komma ihåg att man inte kan ha peak-oil utan att oljebolag peak:ar. Det är alltså troligt att de många oljebolag kommer ha minskande produktion som tar ut det ökande oljepriset. Därtill stiger kostnaderna för utvinning hela tiden, i dagsläget kompenserar man detta med ökad belåning. Men med peak kommer priset snarare bli volatilt än nödvändigtvis högt och kraschar det som -08/09 kommer bolag bli insolventa när deras reserver med gällande oljepris inte längre täcker skuldsättningen. Skulle se oljeindustrin som minfält, men är rätt tungt investerad i sektorn i vad som förhoppningsvis är bolag långt ifrån sin peak..

  Utility-bolag (Fortum, en del vattenkraftbolag, et.c.) kommer nog vara bästa och säkraste kortet att satsa på. De har vad jag kunnat se varit en extremt trygg och lönsam strategi sett på både 10 år och 50 års sikt.

  SvaraRadera
 8. Hej, först och främst tack för en intressant och lärorik blogg
  Sen jag själv började investera i aktier för ett par år sedan så har jag också ställt mig frågan om vilka företag som kommer att bli vinnare vid den samhällsomställning som sannorlikt är nödvändig pga klimatförändringar och peak everything.
  Skogsaktier kommer säkert att klara sig bra då priset på virke säkert stiger med oljepriset pga energiinnehållet
  Även livsmedelsprisena lär stiga med brist på olja, svårt att hitta aktier innom detta område.
  Innom bygg och anläggningsindustin borde ett företag som tex Skanska
  ha goda framtidsutsikter med enegisnålt husbyggande och framtida infrastruktursatsningar som höghastighetsjärnvägar
  Teknikkonsulter som ÅF och Sweco tror jag också blir vinnare liksom leverantörer av kraftutrustning som ABB
  Innom den direkta vindkraftindustrin har jag ännu inte investerat nägot men jag funderar på att köpa in mig i Eulos vind.
  Ja detta var mina tankar som amatörinvesterare
  mvh
  Hemmansägaren

  SvaraRadera
 9. Den som är intresserad av nya bolag inom sektor 3 kan kolla lite på run-of-river teknologi och då tex företaget Plutonic Power.

  SvaraRadera
 10. Bilden på jorden med texten HOME ger mig kalla kårar. Såg ett program på National Geographic: "under Påskön"
  Mycket skrämmande. Befolkningen levde av fiske, men fisken finns inte intill stranden utan längre ut. Befolkningsökning, upp till 50.000 pers. Träden förbrukades. Plötsligt ingen möjlighet att göra nya båtar för vare sig emigration eller fiske.... Proteinbrist!! Forskarna anser att kannibalism inleddes, människorna flyttade under jorden, ner i grottor. Idag bor 4.000 pers där.

  SvaraRadera
 11. Anonym
  Den är en av de nackdelarna med oljabolag. Som jag ser det så kommer många oljabolag vara mer kortsiktig investering på 1-3 år om de går upp på grund av högre priser. Men som långsiktig investering är kanske inte lika bra när man inte får någon utdelning i från många bolag.  Hemmansägaren
  Skogsaktier var en bra förslag! SCA skulle vare en bra alternativ som är ganska lönsam, vilket är svårt att hitta bland skogsaktier och det kommer bli svårare när energipriserna går upp!

  SvaraRadera
 12. Karl
  Intressant! tack för tipset!

  Här är lite mer om tekniken!

  <

  http://www.treehugger.com/files/2008/08/1000-megawatts-run-of-river-hydro-british-columbia.php

  >

  SvaraRadera
 13. Anders
  Håller med! Det är rätt så skrämmande dokumentär och visar ändå hur tufft det kommer bli framöver oavsett hur kreativa vi är med olika avancerade lösningar!

  SvaraRadera
 14. Jorden är lika dödsdömd som vanligt.

  "You must know that the world has grown old, and does not remain in its former vigor. It bears witness to its own decline. The rainfall and the sun's warmth are both diminishing; the metals are nearly exhausted; the husbandsman is failing in the fields."

  Cyprianus år 250 e.Kr.

  Det är bra med oro. Det skapar riskpremie på aktier. För mina pensionspengars bästa, fortsätt vara djupt oroade.

  Johan

  SvaraRadera
 15. Johan
  Rolig citat och vi är fortfarande lika känslomässiga som 250 e.c.

  Man brukar säga:

  "man måste ha vinter för att njuta av sommarn"!

  Fast samtidigt är svårt att säga hur allvarligt det kan bli i framtiden! Det är kanske därför så mycket spekulationer om "Världens undergång!"

  SvaraRadera
 16. Med andra ord: Vi har visserligen ropat "Varg" många gånger, men just denna gången är det på allvar! Det är INTE deja vu all over again.

  Johan

  SvaraRadera