Yield On Cost
För att kunna förklara det lättare så använder jag uttrycket ”Yield On Cost”. Det handlar om direktavkastningen på den investeringen man har gjort i början och det är inte lika med den marknadsmässiga direktavkastningen. Ett exempel:
Investering år 1:...............100 000 kr
Direktavkastning år 1:......4 %
Utdelning år 10:..............15 000 kr
Yield On Cost:................15 %
Det vill säga utdelningen på 4 000 kr (direktavkastning 4 %) har växt till 15 000 kr år 10 och det är 15 % direktavkastning (Yield On Cost) på investeringen som gjordes år 1.
Ett litet problem med beräkningen!
40procent 20år är baserad på att man gör en engångsinvestering och sedan återinvesterar utdelningarna kontinuerligt. Då är tanken att man ska lyckas investera i 4 % direktavkastning i början och samtidigt få en utdelningstillväxt på 10 % / årligen. Genom att återinvestera utdelningarna som ger en högre tillväxt på 2,5 % (baserad på 4 % direktavkastning) så skulle man få en totaltillväxt på 12,5 % och efter 20 år så hamnar direktavkastningen på ca 40 %. Men jag har valt att lägga till nytt sparande varje månad vilket gör det svårare att räkna på den exakta utvecklingsutvecklingen. Därför har jag delat upp utvecklingsberäkningen på 2 delar:
1- Tillväxt från utdelningar
2- Tillväxt från Sparande
Tillväxt från utdelningarna
Jag har börjat med utdelningsinvesteringen i början av 2008. Sämste tänkbara tillfället men lyckades ändå klara mig hyfsat bra tack vare att jag sparare mindre och regelbundet vilket gjorde att jag också lyckades få billiga värderingar i slutet 2008 och i början av 2009 när jag hade pengar kvar att investera. Samtidigt hjälpte det mycket att ha en stor andel av portföljen i H&M och några stabila USA-aktier. Den årliga utdelningstillväxten från utdelningarna har varit:
2009:……-10 %
2010:……..5 %
2011p*:.…13 %
Tillväxt från Sparande
Samtidigt har regelbundet sparande under tiden påverkat portföljens utdelningstillväxt mest. Vilket kanske inte är så konstigt. Men man ser att den påverkan minskar varje år i samband med att portföljen växer. I fortsättningen kommer utdelningstillväxten vara viktigare och på sikt kommer också återinvesteringarna kompensera förlusten nytt sparande men det tar tid innan man når dit.
2009:….…34 %
2010:….…28 %
2011p*:.....13 %
Den totala utdelningstillväxten – 100 %
För nästa års prognoser kommer den totala utdelningstillväxten hamna över 100 % vilket låter väldigt mycket men det är inte lika imponerande när stor andel av tillväxten kommer ifrån sparande. Sen motsvarar återinvestering av utdelningarna liten del också.
Det som är intressant är utvecklingen på Yield On Cost som enbart är baserad på investeringen i början och tillväxten från utdelningar som hamnar på ca 6 % och det är en bra start efter 2-3 år.
Utdelningarna som kassaflöde – Total utdelning ca 16 %!
Man ska heller inte glömma de utdelningar man har fått hittills. Det är inte bara utdelningarna som växer på sikt utan också den totala summan av utdelningar man får i portföljen. Om jag summerar Yield On Cost senaste 2 åren + prognosen för nästa år så har jag fått ca 16 % utdelningar baserat på investeringen från första året. Däremot om jag räknar med den totala investeringen/sparande så är det ca 9 %, vilket är inte så dåligt heller när man lägger på ökningen på portföljvärdet.
För de som är pessimistiska för framtiden!
Om vi till och med antar att den framtida tillväxten kommer vara sämre än den historiska så kommer utdelningen ändå spela en stor roll för en långsiktig värdeökning.
Om vi antar att utdelningstillväxten i snitt kommer vara 6-7 %. Historisk har den varit ca 9-10 %. Samtidigt om man lyckas få en högre direktavkastning på 5 % och väljer att återinvestera utdelningarna så kan man ändå lyckas få en total utdelningstillväxt på nästan ca 10 % / årligen. ( men för att det ska vara verklighet så måste det vara ett stabilt företag med stabila vinster och kassaflöde och som klarar öka sina priser lika med eller högre än inflationen på sikt och samtidigt ha en lagom tillväxt)
Utdelningstillväxt:………7 %
Återinvestering:………...3 %
Totalt årlig tillväxt…...10 %
Få tillbaka investeringen på 10 år
Om vi då antar en direktavkastning på 5 % och en årlig utdelningstillväxt 10 % så kommer man nästan få tillbaka sin investering efter 10 år i form av utdelningar. Så här ser de olika tidsintervallen:
Den totala utdelningsflöde!
År 10:…..100 %
År: 20:….320 %
År 30:…..910 %
År 40:…..ni förstår tanken med ränta-på-ränta!
Det betyder att man skulle kunna få nästan 910 000 kr i totala utdelningar under 30 år om man investerade 100 000 kr med en 7 % Utdelningstillväxt + Återinvestering.
Ökande Utdelningsflöde utan eller lägre tillväxt!
Ni som tycker bloggaren, Cornucopia, har rätt med uttrycket "Evig tillväxt i en ändlig värld?” så kan ni vara lugna eftersom man kan ändå få en någorlunda bra utdelningstillväxt om man lyckas få hög direktavkastning som kompenserar utdelningstillväxten genom återinvestering.
Om vi teoretiskt säger att man lyckas hitta ett bolag med 10 % direktavkastning så skulle utdelningen i princip växa lika mycket årligen om man återinvesterar den. Sen gäller det att utdelningen inte sänks. Att hitta en sådan stabil och lågvärderad aktie är mer eller mindre omöjligt i verkligheten fast man hittar olika varianter av liknande bolag. Som tex: en stabil direktavkastning på 7% skulle kompensera om utdelningstillväxten var så liten som 3 % årligen.
Direktavkastning %....Utdelningstillväxt %
1…….................................…...9
2 …….................................…..8
3…….................................…...7
4….................................……...6
5………....................................5
6……........................................4
7……...................................….3
8……...................................´…2
9……...................................….1
10……......................................0
Men tyvärr det inte så lätt med hög direktavkastningsstrategi som ni har redan säkert märkt. Så det gäller att man fokuserar på mer värdeinvestering som jag har skrivit om tidigare, för att kunna förbättra möjligheten att hitta kvalitetsbolag som passar för en långsiktig utdelningsinvestering.
Diagrammet som ALLTID går upp!
Slutligen ett trevligt diagram som visar den totala utdelningsutvecklingen, där varje punkt motsvarar en ny utdelning som trillar in. Det bästa är att utdelningarna kommer in när de ska oavsett om man bevakar börsen eller inte!
Klicka för Större Bild
Mkt bra inlägg! Finns en anledning till att man använder din site som startsida. :)
SvaraRaderaFinns inte många svenska företag som passar in men känns som H&M är en given kandidat. Speciellt om den nu fortsätter droppa mot 200-strecket. AstraZeneca börjar också se bra ut. Vet du hur mycket man betalar i skatt på utdelningen? Är det 15% i kapförsäk?
hejsan. mkt bra sida. håller själv på att göra en bättre analys av astra. som ser sjukt undervärderad ut när man tar en snabbkoll.
SvaraRaderamen hur ser deras patent situation ut? har du någon koll försökt hitta årtal på hemisdan men verkar inte finnas(eller så letar jag sjukt dåligt)
grejen med astra är deras enorma kassaflöde.
förstår inte hur astra med dagens värdering finns kvar på börsen, borde vara ett utmärkt läge för några störe investmentbankar att köpa upp och stycka bolaget borde lätt kunna dublla sin investering.
mrfox
SvaraRaderaKul och höra! Har några fina köp-ordrar på HM omkring 200 :) Hoppas att det går ner så mycket!
Det är 10% utländsk källskatt för AstraZeneca. Annars brukar det vara 15% för många utländska aktier. Jag tycker också att astraZenca ser billigt ut men det handlar mycket om framtiden och vinstutveckligen.
Det finns bra diskutioner kring AZN och patent i kommentarerna till inlägget "tack för bra kommentarer och synpunkter"
<
http://40procent20ar.blogspot.com/2010/11/tack-for-bra-kommentarer-och-synpunkter.html
>
Anonym
SvaraRaderatack! Har liknande tanker kring AZN fast tyvärr har jag inte haft tid att göra "grova jobbet" analysera, vilket är kanske inte lättaste när det gäller ett så stort och komplicerad bolag som AZN!
Jag får tipsa samma källa som min tidigare svar: kolla inläggets kommentarer.. "tack för bra kommentarer och synpunkter"
<
http://40procent20ar.blogspot.com/2010/11/tack-for-bra-kommentarer-och-synpunkter.html
>
Bra inlägg!
SvaraRaderaSkulle dock vilja se hur det går egentligen för din portfölj!
Vilka aktier du har och så! :)
Magnus
SvaraRaderaJag tror att du vet redan hur den ser ut :) (ni som har följt mig länge vet hur det ser ut) Den här inte förändras så mycket.
H&M som består nästan 50% och 20-tal andra bolag!
Tack för en bra blogg och många intressanta inlägg. Inte för att vara petig, men heter det inte "yield on cost"?
SvaraRaderaAnonym
SvaraRaderaTack! Helt rätt, det ska vara "Yield On Cost"! Förstår inte varför jag har kallat det för "Cost On Yield", tanke på att jag har skivet om det många gånger tidigare :)
Jag är en av dem som inte vet hur din portfölj ser ut.
SvaraRaderaHur ser den ut?
Anonym
SvaraRaderaOk då! hör har du några intressanta bolag som har i portföljen förutom H&M:
-Fortum
-Lundbergs
-McDonalds
-Ratos
-Coca-Cola
-Handelsbanken
-Assa Abloy
-Procter&Gamble
-Wallenstam
-Axfood
-Swedol
-Pepsi
-Latour
40p20år!
SvaraRaderaRullar på med intressanta inlägg som vanligt!
Försöker själv spara så mycket som möjligt nu, då tunnare år kanske stundar runt dörren i form av studier!
Du nämnde Market Wizards i ett inlägg. Och jag blev nyfiken på boken ur en psykologisk synvinkel, även om jag inte tradar.
Vilken volym rekommenderar du? Den första verkar ju ha blivit en riktig hit, men å andra sidan så är ju den senaste troligen mest aktuell. Men då blir jag nojig och undrar hur kvaliteten är på dom senare då författaren troligen insåg att det går att tjäna pengar på att mata ut volymer?
Mvh Stocksaver
Riktigt bra inlägg som visar fördelarna med Utdelningsinvestering. Många säger att istället för att få utdelningar så kan man sälja av några aktier när dom ökat i värde, men att sälja av aktier "lite då och då" gör att courtageavgifterna skjuter i höjden och det fungerar helt enkelt inte för mig personligen som är småsparare.
SvaraRaderaMvh //ekonomisk Trygghet
john
SvaraRaderaJag har samma filosofi. Jag äger aktierna tills bolaget helt enkelt inte klarar mina krav. Men att sälja bara för att marknaden svänger tror jag inte på. Så längre företaget presterar så behåller man.
Man ska försöka ha så lite transkationer, eller försöka ha så lite med bankerna att göra som möjligt. Det är precis som blackjack eller roulette, i längden tjänar huset (banken) alltid på din aktivitet.
Mvh
Oscar
SvaraRaderaDet är de 2 senaste volymerna är klassiker och värd pengarna! De heter:
-Market Wizards
-The New Market Wizards
Både två är lika bra och ger en bra inblick över svårigheterna med trading. Det finns också bra intervjuer kring psykologi!
Men är du ute efter Investering Psykologi och kombination med trading då finns det "BARA EN KLASSIKER"
Reminiscences of a Stock Operator
Har läst den minst 10 gånger :) Skriven 1923 och är än idag en av de bästa böckerna om hur investeringspsykologi och spekulation var på den tiden på Wall Street! Det handlar också om en av världen bästa och rikaste traders under kraschen 1292! men till slut förlorade han allting ändå :)..
Oskar
SvaraRaderaMenade finanskraschen "1929" :)
John
SvaraRaderaJapp! Vi får hoppas också att vi slipper framtida diskutioner om nackdelen med utdelningsskatt och istället låta företagen investera vinsterna!
Den nya sparformen, Investeringskonto, som tidigare kallades för "allemanskonton" kan gå igenom 2012 och då kommer utdelningsskatten förvinna :)
Hej och tack för en trevlig blogg!
SvaraRaderaHar liksom många andra funderingar på AZN och har grävt ned mig lite i deras fundamenta. När jag tar fram Book value historiskt ser jag att i och med ett större förvärv under Q2 2007 har deras book value varit negativt. Jag har då räknat på Tillgångar - skulder - goodwill - immateriella tillgångar.
Frågan är hur du ser på book value hos liknande bolag som har stora tillgångar i patentvärden och även goodwill i och med att de i regel köper upp många mindre bolag med framgångsrik forskning.
MVH
Anders
Hej!
SvaraRaderaSåg i DagensPS Att Buffet utsett sin efterträdare.En 39 årig fondförvaltare vid namn Tood Coms.
Hälsningar
NISSE
hej 4020
SvaraRaderainvesterar typ som dej men swingar dessa aktier. dvs försöker hitta bra tillfällen då kursen backat att köpa in sig billig och sen sälja då kursen går upp. tex bra tillfälle att köpa statoil nu och sälja på 130kr inom en snar framtid. aldrig tänkt på swinga dina aktier?.
men nu till min verkliga fråga, vad gör du om oljan tar slut?, tror att börsen skulle få sig en omgång som kommer vara 100x värre än sista krisen. syftar på typ filmen colapse. kan slå rätt hårt mot ditt sparande. det är många som anser att en kommande energi kris är oundviklig.
Mvh
Empty
AstraZeneca
SvaraRaderaNär jag räknar på samma sätt så är framför allt sista 3 åren som AZN haft negativ bokvärde!
2009: -8 601 MUSD
2008: -13 180 MUSD
2007: -14 734 MUSD
Tidigare hade det varit positivt och låg på mellan 3 000 - 2000 MUSD!
Jag tror du måste i det här fallet räkna med en stor del av immateriella tillgångar, (förutom goodwill )!
När jag kollar på notorna i senaste årsredovisning så ser jag att stor del av immaterialla tillgångarna består av:
- Produkt-, marknadsförings-
och distributionsrättigheter
-Utvecklingskostnader
Så dessa "immaterilla kostnader" borde vara värd något och för 2009 uppgår det till 12 226 MUSD och då är "Book Value" inte negativ längre fast soliditeten är fortfarande låg, 38%. Samtidigt nettoskulden är relativ liten vilket bra och kassan täcker nästan räntebärandeskulderna.
Sen frågan är hur mycket dessa "immarterialla tillgångar" för forskning och utveckling kommer att värderas när viktiga patent går ut! AZN måste igen investera i nya foskning och utveckling!... Det är inte direkt billigt, fast idagläget genererar AZN bra med kassaflöde!
Det som är impenerade att fritt kassaflöde har alltid varit positiv förutom under 2007!
Kurs/EK ligger på ca 3,2 och då ska man istället försöka kolla mer på framtida avkastning och kassflöde än substansvärdet!
Nisse
SvaraRaderaHej! Tack för tispet nu såg jag det! Fast det har inte varit någon stor nyhet??
<
http://www.gurufocus.com/news.php?id=110671
>
Mr Empty
SvaraRaderaHej!
en omgång som kommer vara 100x värre än sista krisen
Verkar som du har läst för mycket i bloggen Cournucopia :)
Nää.. men det är viktig fråga och visst har jag funderat på. Det är därför jag försöker satsa på stabila bolag med bra kassaflöde och starka finanser. Många av bolagen har ändå ganska viktiga produkter, som tex: El, Mat, hygien, kläder osv!
Sen du måste skilja på nedgång på aktiekursen och nedgång på företaget försäljning!
En annan sak man kan göra är att köpa bolag som kan gynnas av hög oljapris tex: Fortum eller Warren Buffetts senaste köp på Burlington!
Ärligt talat så tror jag att risken större att portföljen kraschar pga Trading/Swingtradin än snarare långsiktig investering!
En tips om du funderar fortsätta Swing..... Läs så mycket du kan om Money Management och strunta i anvancerade TA!
Mvh
4020
ok, tack för svar ska kolla lite money management. Tror dock att en kommande energikris kommer dra ner både aktiekurser och vinster till botten nivå. olja finns i det mesta som tillverkas och säljs. och olja krävs för att framställa dom flesta produkterna.
SvaraRaderablev nyfiken på burlington, det måste kollas upp.
mvh