tisdag 2 november 2010

Tack för bra kommentarer och synpunkter!

Sent i fredags förra veckan kom vi igång med det nya börsdata och vi har lyckats slå ATH när det gäller besökare och sidvisningar under en dag! Dessutom har vi fått in många idéer, förslag och positiva kommentarer vilket känns jättekul.

Informationsruta
Vi har fått många bra idéer som vi försöker samla ihop och utvärdera för att vidareutveckla hemsidan. En sak som kommenterades många gånger var informationsruta. Jag kan säga att det finns lite idéer på att ha en bra ”Info & hjälptextruta” för att besökarna ska förstå och kunna använda nyckeltalen på rätt sätt + lite till. Detta kommer vara ännu viktigare när vi lägger in fler nyckeltal längre fram.

En annan intressant fundering som vi har haft är att samtidigt kunna presentera ”jämförelsetal” hur bolagets nyckeltal är i förhållande till branschen och börsen i helhet! Vilket skulle underlätta att förstå bolagets värdering i jämförelse med andra.

AstraZeneca
Samtidigt har jag hittat aktie en som sticker ut från mängden och är ganska billig i relation till övriga börsen. Det är AstraZeneca som har en direktavkastning på 5 %.

Detta känner många redan till men det som är intressant är att P/E-talet är på 8.7 på den nuvarande vinsten, dvs rullande 12mån. Med andra ord Earnings Power dvs, E/P-% ligger på ca 11%. Om vi skulle anta att vinsten skulle vara lika med fritt kassaflöde så skulle AstraZeneca kunna växa med 11 % utan att omsättningen växer. (så länge vinsten är det samma och under förutsättning att AZN klarar återinvestera vinsterna på ett bra sätt)

Men bolaget behandlas som ett klassisk skogs- eller industribolag som brukar vara kapitalintensivt med låg lönsamhet. Men AstraZeneca är långt ifrån det! Därför tänker jag kolla närmare på AstraZeneca och hur stabil bolagets kassaflöde är och hur balansräkningen ser ut!

Ett litet tips för Börsdata!
Jag har nu börjat se svårigheten med att visa utdelningsutvecklingen i vissa bolag som tex: Investor, Lundbergs, Industrivärden osv. På grund av att vinsten varierar så mycket att utdelningsförändringarna inte syns. Här är ett exempel på vad jag menar.

Industrivärdens – Vinst/Utdelning; Klicka för Större Bild



En enkel lösning är att välja bort ”visa vinst” i den lilla rutan längst ner i diagrammet!



På det sättet skulle man få en bra översikt på utdelningshistoriken över Industrivärden vilket är viktigare än vinsten i det här fallet.

Enbart Utdelningshistorik; Klicka för Större Bild.


Man skulle kunna göra på samma sätt när det gäller att visa utdelningsandelen. Det betyder också att det finns möjligheter att ha många fler nyckeltal i ett diagram när man själv kan välja vilka värden man vill se!

Börsdata – Banner!
Nu har vi också fixat en snyggare banner, för den som vill och tycker är roligt att visa börsdata-länk i hemsidan eller blogg!


Börsdata
Denna är i storleken 140x100 pixlar

Börsdata
Denna är i storleken 200x125 pixlar

Finns att hämta - Här!

28 kommentarer:

  1. Tänkte precis fråga dig varför utdelningsinvesterarna snackar så lite om Astra. Ser bra ut fundamentalt, bra nyckeltal, verkar billig. Blir mitt nästa köp.

    SvaraRadera
  2. Jag har många gånger tittat på Astra just pga att det ser väldigt billigt ut. Men det svåra med dessa läkemedelsbolag är osäkerheten kring framtidens produkter. När nästan alla intäkter kommer från patent som löper ut om några år så gäller det att komma på nya läkemedel som kan ta över efteråt, annars krymper vinsterna rejält. Det enda sättet att få en margin of safety i en sådan investering är att diskontera vinsterna från patenten man har idag tills de löper ut. Om bolaget värderas väsentligt högre än detta så gäller det att man verkligen tror på att de klarar av att hitta på nya läkemedel som säljer. Men även om man har denna margin of safety finns ju alltid risken att bolaget spenderar vinsterna från nuvarande patent på forskning som inte ger resultat, och då har man som aktieägare inte så mycket nytta av dessa vinster.. Så läkemedelsbranschen känns för mig ännu svårare att analysera än teknologi och är därför långt utanför min circle of competence.

    SvaraRadera
  3. Bra sagt Graham/finanstankar. Astra är mycket attraktivt värderad sett till dagens vinster men frågan är hur hållbara dessa är.

    Jag har valt två läkemedelsbolag som är mer väldiversifierade och inte har samma problem med patent som går ut: J&J samt Novartis (dock betydligt dyrare sett till nyckeltal än många andra läkemedelsbolag).

    Såvida man inte är expert på läkemedel tycker jag inte man ska gå in i läkemedelsbolag som har storsäljare vars patent är på väg ut. Finns flera utländska som liknar Astra i den aspekten. Dessutom har de billiga läkemedelsbolagen i regel svaga finanser.

    SvaraRadera
  4. Hej.
    Stämmer det att Lundin Mining aldrig haft någon utdelning?

    SvaraRadera
  5. Olli
    Håller med! Bra vinst och utdelningstillväxt. Samtidigt verkar ha en ganska stabil balansräkning och kassaflöde.

    Sen undrar man självklart "vad har jag missat? och vad vet marknaden som jag inte känner till eftersom bolaget värderas som om vinsterna ska falla!

    SvaraRadera
  6. Finanstankar
    Tack för en bra förklaring till nåt som jag har misstänkt tidigare. Jag har ingen koll på branschen och samtidigt är AZN är för stort och avancerad för att man ska kunna göra en bra översikt på bolaget på så kort tid.

    "circle of competence" - knappast inom mitt område när det gäller AZN och H&M känns betydligt säkrare til och med om bolaget värderad dubbelt så mycket för tillfälligt!

    Samtidigt hade det varit kul att försöka kolla lite närmare på AZN!

    SvaraRadera
  7. MM
    Stämmer!

    Varken Lundin Mining eller Lundin Petroleum har delat ut något! Tänkt också att min historik går tillbaka till 2003-2004. Jag tror att Lundin Petroleum har varit lite längre på börsen!

    SvaraRadera
  8. Jag tänkte också positiva tankar om Astra tills jag tänkte i termer om hållbara vinster. Men frågan är om man inte kan jämföra Astra med en annan jätte som jag gillar HM? Astra säljer nya mediciner, HM säljer nya kollektioner. Båda har en osäker framtid, tryggheten finner man i historien, de är uppenbarligen mycket bra på det de gör och lyckas gång på gång.

    SvaraRadera
  9. Angående AZT

    Sjukvården i många länder börjar nu göra precis som Sverige gjort i flera år, dvs tvinga fram billiga läkemedelskopior. Frånsett Brilinta har jag svårt att se vad som skulle kunna bli ny storsäljare, de stora sjukdomarna har bra och extremt billiga generikamedel.

    Som exempel kan vi gå igenom några av storsäljarna just nu Nexium, Crestor och Atacand. Utan dessa skulle Astra vara förlustbolag.

    Nexium försvinner från läkemedelsförsäkringen fr.om. jan -11, vårdenheter får böter vid förskrivning. Patent går ut om 1-2 år.

    Crestor (2016) och Atacand (patent går ut 2011): Vårdenheter får bonus för att inte skriva ut dessa, får ej användas mer än i undantagsfall. Atacand 5ggr dyrare än likvärdigt prep Losartan.

    Seroquel användsförvisso en del, men patent går ut 2012.

    Som sagt Brilinta är något att se fram emot, men annars kommer alla läkemedelsbolag har rejält svårt framöver när västvärldens sjukvårdssystem snålar. Vi har redan bra läkemedel. Varför betala mer för marginella förbättringar?

    SvaraRadera
  10. Forts föregående inlägg.
    Och angående dagens rapporter. MEDA är ett klart intressantare bolag än AZT. Bra produkter med lägre risk för konkurrans och generika.
    Men några av de bästa är dock inte ens noterade. Leo-pharma har en fantastisk portfölj.

    SvaraRadera
  11. Råder dig att ta bort vinst/aktie överhuvudtaget för investmentbolagen då detta inte alls är relsevant. VPA i investmentbolagen speglar börsutveckling dvs går börsen upp stiger vinsten.

    Men det talar inte alls om vilka utdelningar som företaget kan ge. Ersätt gärna med mottagna utdelningar-räntekostnader då får man en grov uppskattning om utdleningspotentialen i investmentbolagen.

    Ang. AZ så är mycket av bolaget värdering kopplade till att AZ står inför stora pantentutgångar där nu generika kan säljas istället för LOSEC och då AZ inte fått fram några direkt nya blockbusters så kommer nog AZs vinster sjunka de kommande åren.

    Vi kan t.ex. Ta SHV prognoser på vinster per aktie:

    2010 6,72
    2011 6,19
    2012 5,93

    Så det är låga förväntningar.

    Men det ligger egentligen utanför min kompetens och jag kan ingenting om medicin alls.

    SvaraRadera
  12. SHV= skulle varit SHB= Handelsbankens analytiker

    SvaraRadera
  13. Kanske även idee att använda förvaltningsresultat istället (eller som komplement) för "vanliga" resultat för fastighetsbolag? Mer relevant för de flesta.

    ----
    Anonym: Helt klart kan läkemedelssektorns låga värdering motiveras av ansträngda statsbudgetar, patentutgångar samt generiska produkter.

    Men det finns flera läkemedelsbolag med betydligt mindre patentproblem än Astra. Tillväxtmarknaderna kommer nog öka sin läkemedelsefterfrågan en hel del också.

    SvaraRadera
  14. Jag skulle hålla mig undan AZN. Bolaget har varit duktiga på att uppfylla sina egna prognoser tidigare och de räknar själva med negativ tillväxt eller helt stabil vinst de kommande 3 åren.

    Att "earnings yielden" - (EY) är mer korrekt att säga - är 11 % innebär med största sannolikhet att den maximala avkastningen per år är 11 %. Du kommer att få ca 5-7 % ifrån AZN:s direktavkastning, 1-2 % varje år pga. av återköp av aktier samt 2-3 % från något högre vinster.

    Jag tycker absolut INTE att Astra är billigt. Det är snarare så att det genomsnittliga bolaget på OMX är dyrt. Vissa tycker P/E 12-15 är billigt. Det är det inte om man tänker på att detta motsvararen en EY på 6-7%. Få bolag växer dessutom uthålligt med mer än 5-10 % per år. Den sannolika avkastningen per år då blir ca 10-15 % per år (I BÄSTA FALL).

    Jag sitter själv på en del bolag som handlas till P/E 5-10 och har en tillväxt på mellan 10 och 20 %. Betydligt mer attraktivt än Astra.

    En starkare krona lär dessutom också pressa AZN:s vinster nästa år.

    Så mitt råd är att INTE köpa Astra om du siktar på mer än 10 % avkastning per år. Allt är dock relativt. Beror på vilken avkastning man är nöjd med.

    Angående utdelningar. Jag vet att du gillar utdelningar, men de flesta företag bör INTE ha utdelningar. Det är mer effektiv ur skattesynpunkt att återköpa aktier. Allra helst vill jag ha mina investeringar i bolag som har så pass attraktiva investeringsmöjligheter att de inte behöver ha några utdelningar.

    SvaraRadera
  15. Anonym - H&M i jäförelse med AZN
    Det är bara att det är lättare för utomstående kunna se och bedömma framtida utvecklingen i H&M än tex: AZN vilket är mycket svårare och komplicerade verksamhet.

    Kolla bara hur stor skillande är mellan redovisningen på H&M:s enkelhet och AZN:s mer svåra årsredovisning.

    SvaraRadera
  16. Anonym - patent
    Jag tror att Pfizer haft liknande problem och vi vet hur det gick för dem. Kraftiga fallande kurser och minskade vinster/utdelningar från 2004 till 2008!.

    Här kan du se mer:

    <

    http://www3.valueline.com/dow30/f7040.pdf

    >

    SvaraRadera
  17. Cristoffer
    Hej!

    Jag förstår och håller med! Det blir lite eller snarare helt missvisande att visa vinster för Investmentbolag och fastighetsboalg.

    Problemet med diagrammen är att det går inte välja bord vissa nyckeltal för vissa branscher. Om jag ska tabort vinsten för Investmentbolag så måste jag ta bort för alla bolag.

    SvaraRadera
  18. Defensiven
    Tyvärr samma problem som tidigare, måsta använda samma standard i för alla bolag!

    Annars hade det varit bra att kunna bara se förvaltningsresultat istället för vinsten efter värdeförändringen!

    SvaraRadera
  19. P

    Jag sitter själv på en del bolag som handlas till P/E 5-10 och har en tillväxt på mellan 10 och 20 %. Betydligt mer attraktivt än Astra

    Är det svenska bolag?

    När det gäller utdelningar eller ej :)

    Så säger jag bara "det beror på"!

    Du har säkert rätt i en del bolag där de kan använda vinsterna på ett bättre sätt men tyvärr så finns det inte många bolag som kan göra på ett bra sätt!

    Återköp är bra...men det görs allt för ofta när det går bra för bolaget vilket också innebär högvärdering!

    SvaraRadera
  20. Håller med 4020, finns inget enkelt svar som överensstämmer på alla bolag när det gäller
    Utdelningar vs aktieåterköp.

    I regel är antagligen det bästa, tråkigt nog, en mix.. Läs gärna boken “The ultimate dividend playbook”. Riktigt bra bok.

    SvaraRadera
  21. Det är ytterst få bolag som långsiktigt kan återinvestera hela vinsten på ett bra sätt.

    SvaraRadera
  22. Jag tror till skillnad mot de flesta här i kommentarerna att Astra Zeneca är ett bra köp. Det sägs ju att man skall gå mot strömmen och jag personligen tror inte att Astra ligger på latsidan när det gäller forskning och framställning av nya läkemedel...

    Med en hög direktavkasting och utdelningar 2ggr per år blir bolaget ännu mer attraktivt.


    Men som sagt det är ingen som vet hur den framtida kursutveckling kommer bli så man kan bara spekulera i detta.

    Mvh //Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera
  23. Tja!

    För att bolla lite ideer!
    Nu när dollarn är så låg, så börjar man ju fundera om man ska kika lite extra på amerikanska aktier. Även om det inte ser ut på pappret att värderingarna på bolagen har sjunkigt så är det ändå billigare att köpa dessa papper.

    Fördelen ser jag som en hedge att äga aktier i andra valutor i kvalitetsbolag som troligen kommer tjäna pengar i massor av år till.

    / Stocksaver

    SvaraRadera
  24. OL:
    Vissa menar att utländska aktier innebär en viss (liten) valutarisk medan andra menar att risken minskar genom att man diversifierar utanför kronan.

    Jag vet inte vad jag ska tro. Men jag bryr mig inte heller så mycket eftersom valutaeffekten antagligen blir liten om man sparar regelbundet och långsiktigt. Då är det viktigare i sammanhanget att man får tillgång till ett större utbud aktier att välja från.

    Personligen tror jag inte på att försöka tima valutarörelser men att gå utanför Sverige i jakten på aktier bör kunna höja kvaliteten på ens portfölj.

    SvaraRadera
  25. Defensiven
    Helt rätt! Det är det som gör de så svårt att bara säga vinsten ska stanna kvar!

    SvaraRadera
  26. Oscar
    Hej!

    USA aktier har redan hög diretkavkasting (historisk)+ nu den låga dollar gör att det blir intressant att kolla på USA-aktier.

    Tänk också att de har gått upp lite också, så det är inte så billigt som man tror.

    Det finns en tydlig mönster, går dollar ner, så går kurserna upp och motsattsen när dollar går upp! Så att effekten är mindre än man tror.

    Men samtidigt fungerar den som en bra "hedge" mot svenska kronan och framför allt Svenskabörsen. När det går ner kraftigt så går portföljen bättre pga stabila USA aktier. Fast senaste uppgången har portföljen inte hängt med lika bra :)

    Jag gillar ändå att nedgången blir lägre och samtidigt kan jag räkna med stabil utdelningstillväxt tack vare, Coca-Cola, Procter&Gamble, McDonalds, osv!

    SvaraRadera
  27. Ja jag har en högst ovetenskaplig teori om att investerarhjorden flyr små valutor i kristider till "trygga" hamnar som USD och EURO.

    Den därmed försvagade kronan innebär att utländska innehav ökar i sek samt att svenska exportbolag får det lite lättare. Men det är en kortvarig och tillfällig effekt.. valutapendeln svänger sedan tillbaka (enligt min hemmasnickrade teori:p).

    SvaraRadera
  28. Men det viktiga är ju som du säger att man får tillgång till riktiga kvalitetsbolag med schysst stigande utdelningar. Som KO och P&G.

    SvaraRadera