torsdag 17 mars 2011

Buffett Vs. Graham - När ska man börja köpa?

Jag har fått många frågor om när man ska börja köpa en viss aktie. Tyvärr så finns det inget självklart svar på den frågan. Det beror på många saker som:
Bolagsvärdering
Marknadsvärdering
Framtidsutsikter
osv, osv.

Men det viktigaste är förmodligen målsättningen.

-Vad man har för målsättning med investeringen?

Med det jag menar är om man är nöjd med en mer "normal" avkastning på sikt så räcker det med att man börjar köpa till mer rätt värdering. Har man däremot högre kvar på avkastning så är det kanske bättre att avvakta till lägre värderingar. Men då riskerar man missa om aktien aldrig går ner längre!

Såg att Affärsvärlden hade köprekommendation på H&M och det är exakt samma problem som jag skriver om. Här en kortversion av analysen av affärsvärden:
.
-------------------
”I en längre analys om Hennes & Mauritz noterar AFV att de faktorer som tidigare gynnat H&M - svag krona, låg inflation, låga ränte-, råvaru- och fraktpriser samt stigande konsumtion - nu har börjat vända till det motsatta. Bomullspriset har till exempel trefaldigats sedan augusti och det sveper en våg av räntehöjningar över världen för att motverka den spirande inflationen. Detta pressar både försäljningen och lönsamheten. Dessa faktorer är dock externa och bör drabba alla i branschen lika och därmed bör det ge H&M chans att ta ytterligare marknadsandelar.

"Det som inte heller lyfts fram i analyserna som cirkulerar på marknaden är den fördel H&M har i denna kris genom att vara exponerade mot länder med stark tillväxt", skriver AFV.
I dag handlas H&M till p/e 19 för innevarande år och p/e 17 för nästa år enligt AFV:s prognoser. Detta är självklart inte billigt och H&M har alltid ansetts vara för dyr av många värdeinvesterare.
"Men nu skapas ett nytt tillfälle att komma in i aktien. Ur ett tekniskt perspektiv handlas H&M i jämna 20-kronor med stöd kring 200, 180, 160 och 140 kronor. Det är som alltid omöjligt att veta exakt var en aktie bottnar. Som köpare är vi bara tacksamma för finansmarknadens rea. Det är redan nu dags att köpa en del. Blir rean större, ja då köper vi mer. Vi rekommenderar köp av H&M med riktkursen 250 kronor", skriver AFV.
----------------------
.
Självklart är det bästa är att betala så lite så möjligt men det är omöjligt att veta hur aktiekursen kommer att utvecklas. Måste erkänna att AFV verkligen har sammanfattat det hela på ett bra sätt. Det handlar inte om ifall H&M är köpvärd eller inte utan snarare om vilket pris man är beredd att betala.

Man skulle kunna säga att investering är motsägelsefullt.
Å ena sidan vill man köpa till så låg värdering så möjligt och å andra sidan så vill man inte missa tillfället när en bra aktie har gått ner. Det har hänt att jag har missat mycket bra köptillfällen på grund av att man ville köpa aktien lägre. Samtidigt har jag också gått in för snabbt när jag hittat en bra aktie och aktien har fortsatt att gå ner fast jag saknade pengar till att köpa billigare.

Jag har skrivit ganska mycket om fördelen med att köpa billigare eftersom det ger:
1. En högre avkastning både för aktiekursen och utdelningar.
2. Samtidigt minskar risken för förlust successivt i lägre priser.

De som är "teknisk-analys anhängare" kan tycka risken är högre om en aktie befinner sig i nedgående trend/skapar nya bottnar och vill helst inte köpa aktien förrän den har brutit den nedgående trenden och börjar visa styrka. Som argument kommer de självklart ange många bra exempel från IT-kraschen och många av de bolag som har haft en flera års nedgående trendlinje som aldrig har återhämtat sig. Men har man sysslat med Fundamental analys så förstår man att det är skillnad på bolag och bolag. Och i vissa fall är skillnaden lika tydlig som en uppgående eller nedgående trend. Bara jämför de fundamental starka bolag mot IT-bolagen under 2000 fram till idag.

Om vi återgår till problemet med timingen i nedgående trend!

Lösningen?
Tror inte att det finns någon självklar lösning på problemet. Många investerare använder TA för att lösa den biten. Stor del av TA (teknisk analys) handlar om att kunna förbättra sin timing. Men jag är mycket tveksam om det överhuvudtaget hjälper. Risken är stor att det blir motsatt effekt om man blandar in TA i långsiktiga investeringsbeslut. Om kursrörelsen blir viktigare än bolagsvärdering så är det lätt hänt att man:
-missar att köpa vid låga värderingar på grund av nedåtgående trend.
-köper högre värderingar pga. köpsignal eller uppåtgåendetrend
-och i värsta fall att man säljer mycket bra bolag pga. TA-analys för att sen försöka köpa dem billigare.

Det enklast är nog att acceptera att man inte kan lösa problemet på ett enkelt sätt på grund av att det inte finns någon självklar metod som fungerar. Då sparar man mycket tid på:
-att hela tiden fundera på till vilket pris man ska köpa
-oroa sig för att man kommer missa uppgången
-och framför allt slippa ångra sig om man har gjort fel beslut.

Men ändå några idéer för underlätta problemet!
Nu vill jag gå tillbaka till Buffett och Graham för att försöka förklara mer tydligt att om man har en målsättning så kan det blir lättare att avgöra när man ska gå in och köpa. Detta är framför allt viktigt vid nedgående trender.

Värdeinvesteringens två olika grenar!
Jag tycker att det kan vara en fördel om man bestämmer vilken målsättning man har när det gäller vilken avkastning man är ute efter. Man skulle också kunna sammanfatta det i två olika värderingsinvesterings strategier.
Om man kollar närmare på Warren Buffetts citat:

"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price"

Så får man uppfattningen att det är viktigare med kvalitetsbolag. Men när man kollar närmare på den traditionella värdeinvesteringen så är det inte alls så. Det är inte många värdeinvesterare som resonerar på samma sätt. Istället är priset då viktigare än bolaget. På liknande sätt skulle man också kunna gruppera värdeinvesteringen i två synsätt:

1-Graham-Skolan
2-Buffett-Skolan
.

1-Graham-skolan
Köpa bolag till riktigt låga värderingar men kvalitén på bolaget är mindre viktigt. Här finns det de klassiska värdeinvesterarna som Benjamin Graham, Walter Schloss och Seth Klarman. Exp. köpa bolag under Eget Kapital, Rörelsekapital eller Tillgångar. Jag kan tänka också mig att många av dessa värdeinvesterare kollar på vinst och framför allt fritt kassaflöde eftersom det oftast är svårt att hitta bra bolag där balansräkningen värderas lågt. Stor diversifiering och aktierna kan sälja efter några år när värdering går upp.

Hur som helst så skulle grahamsskolan tycka att H&M är högt värderat. Punkt slut. Högt P/E-tal, högt P/S och eget kapital långt under aktiekursen, osv. Eftersom vinsttillväxten anses vara en mer kvalitativ aspekt än snarare något man räknar in i tex: DCF-beräkingen så brukar man räkna bort den för att ha en stor "Margin of Safety". Jag skulle tänka mig att för dem så skulle H&M börja bli köpvärd vid tex: 150 och lägre.

2-Buffett-skolan
Här är det tvärtom bolagets kvalité som är mer viktig än låg värdering. Självklart betyder det inte att Warren Buffett köper till vilket pris som helst utan väntar längre på lågvärderingar men inte lika låg som Grahamsskolan. Vilket kan betyda att många investerare kan tänka sig att börja köpa H&M vid närheten av 200 kr. Några av anledningarna är den framtida tillväxten, kvalitén, varumärket, konkurrenskraften, finansiella styrkan och den stabila verksamheten osv. Här finns investerare som Warren Buffett, Philip A Fisher, Charle Munger och till en viss del Peter Lynch.

Här är fokusering viktigare än diversifiering i portföljen på grund av att det inte är lika lätt att hitta många kvalitetsbolag. Dessutom, känner man bolaget väl och vet att sannolikheten är stor att det blir ett bra köp så är därför klokare att satsa större i enskilda bolag. Placeringshorisonten är mycket längre än vanliga värdeinvesterares. Tanken är att aldrig sälja bolaget så länge det utvecklas som det ska.

Slutsats:
Nu var både Graham- och Buffett-Skolan ett enkelt exemepel. Har man ett långsiktig plan och målsättning så tror jag att det blir lättare att hitta sin egen köpnivå. Jag tror också att det skulle underlätta mycket när många nybörjare har svårt att hitta en bra köpkurs på grund av att det finns så många olika uppfattningar om vad som är den rätta köpkursen. Bara inom värdeinvesteringskretsarna kan det vara en så stor intervall som 140 - 200 kr för H&M.
.
Så med andra ord om du ska börja köpa omkring 200 eller 160 beror på vilken avkastning/risk du är ute efter!
.
Sen kan jag också tillägga att det är en fördel att inte köpa allting på en gång oavsett vilken strategi du gillar. Brukar hjälpa oerhört mycket om man har fel!

11 kommentarer:

  1. Man kan ju ju säkra upp genom att köpa säljoptioner med, en hyfsat billig försäkring mot att köpa för tidigt.

    SvaraRadera
  2. Tycker du har den bästa bloggen jag någonsin läst , tack och fortsätt såhär !

    SvaraRadera
  3. Mer allmän fråga.

    När kommer small cap bolaget på börsdata? Saknar siffror på Svolder

    SvaraRadera
  4. Anonym
    Liknande tips har jag fått när det gäller optioner. Men det finns alltid en "baksida" också :)

    Om det går upp så tjänar inget på aktierna. ÅS med andra ord "försäkringen" kan bli en förlust affär!



    Ryttersson
    Tack!



    Anonym-Bördata
    Det går framåt med Small Cap så jag tror om 2 veckor ungefär!

    SvaraRadera
  5. det är ju hävstång på optionen, så köp ett par procent av innehavet så är du "försäkrad" mot nergång.
    Går aktien inte ner mer så får du se det som att du betalt en premie - precis som med en vanlig försäkring. Blir såklart än mer intressant/viktigt om man har belånat aktierna.

    Jag pratar alltså om att KÖPA säljoptioner, inte ställa ut köpoptioner - då man givetvis förlorar om aktierna går upp!

    SvaraRadera
  6. Anonym
    Om man skulle kolla närmare kostander man betalar optionen och nyttan så känns det lite svårt att veta exakt vad man får.

    Det beror också på att optionsvärdet påverkas av lösentid, Underläggande intrumentetsrörelser (Beta) och hävstång osv. Om jag inte har fel så är hävstången ca 10 ggr i optioner, dvs ganska likt terminer och övriga derivat.

    Så om man skulle säkra ett inköp på 10 000 kr så skulle man teoretisk handla för 1 000 kr. Men då risker man ändå 1 000 och plus courtage. (kanske inte hela 1 000 om man kan gå ur innan optionen blir värdelös)

    Sen betalar också självklart 30% vinstskatt vilket gör att nyttan blir mindre än man tror.

    Så för att täcka så kallade försäkringskostnaden så måste den äventuella nyttan vara mycket större och då pratar vi om en större nedgång eller så är det stora köpsummor som man inte vill riskera.

    Vad jag försöker säga är att optionslösningen är kanske den bästa om man har en strategi där man går in lite i taget i varje ny nedgång i aktiekursen.

    Men sen kan man ställa sig frågan om man tror att aktien kan gå ner mer så varför säkrar man inte via optioner eller inte bästa fall varför inte vänta till senare?

    Jo! Eftersom det finns ingenting som säger att H&M ska ner till 180 eller till och med att aktien går under 200 igen.

    Så med andra ord optioner känns lite som att man komlicerar allting och det är inte heller säkert att det blir lönsammare :)

    SvaraRadera
  7. Riktigt trevlig blogg du har! Är första gången som jag hittade hit :)

    Ska följa den och se om man kan lära sig något nytt och bra.

    SvaraRadera
  8. Själv tankade man en hel del H&M vid 250kr-strecket :)

    SvaraRadera
  9. Hej! Tack för att du ordnat denna blogg! RIktigt riktigt bra! Fär jag fråga vad du har för sparmål själv? Mitt mål: 6 msek som med 5 % avk skulle gå att leva på.

    Bästa hälsningar Henrik

    SvaraRadera
  10. Rasmus
    Tack! Hoppas du hittar många lärorika artiklar :)



    Magnus
    Ojdå! Hoppas du har lyckades köpa vid längre kurser nu.

    SvaraRadera
  11. Hekrik
    Jag brukar inte tänka i absoluta termer utan som du nämner lite utdelningar som passiv inkomst. Målsättningen är att den ska vara som en vanlig "medel" lön.

    Själv räknar jag ifrån nuvarande utdelningarna efter skatt. Sen kollar på hur mycket den kan växa årligen.

    Första målsättningen
    Den ska vara nästan lika stor som jag sparar varje månad. Jag hoppas att jag är där om 5-7 år.

    Nästa målsättningen
    Leva på utdelningarna eller att utdelningarna täcker stora delar av levnaskosnaderna så jag behöver inte tänka på "inkomsten".

    SvaraRadera